Θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας τη διάταξη για Πρόεδρο ακόμα και με λιγότερο από 151 ψήφους;
Πληροφορίες επιμένουν πως -με δεδομένο ότι στην ψηφοφορία για το Σύνταγμα δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία- "γαλάζιοι" βουλευτές προβληματίζονται για τη στάση τους.
- 20 Νοεμβρίου 2019 08:27
Το ερώτημα εάν όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα ψηφίσουν στη συνταγματική αναθεώρηση τη διάταξη για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξής ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, απασχολεί την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
Με δεδομένο ότι στις ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία (επ’ αυτού, έχει πρωταγωνιστήσει, μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του πρωθυπουργού), κάποιοι βουλευτές της ΝΔ προβληματίζονται ως προς τη στάση τους. Η διαφωνία τους με τη διάταξη είναι δεδομένη, αλλά αυτό που ζυγίζουν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος τυχόν διαφοροποίησης τους.
Οι βουλευτές που προβληματίζονται από τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, είναι κυρίως παλαιοί, που υπογραμμίζουν ότι από το 1975 η Νέα Δημοκρατία επέμενε σε ένα ρυθμιστή του πολιτεύματος με αυξημένες αρμοδιότητες και με αυξημένη πλειοψηφία. Οι αυξημένες αρμοδιότητες έχουν πάψει να υπάρχουν και τώρα δεν θα υπάρχει και αυξημένη πλειοψηφία, καθώς ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί να εκλέγεται με κάτω από 151 ψήφους, με σχετική δηλαδή πλειοψηφία! Όπως, δηλαδή, ενδέχεται να υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας και ανοχής, έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας …μειοψηφίας ή …ανοχής(!), με το ερώτημα να είναι με τι κύρος ένας τέτοιος πολιτειακός άρχοντας θα αποτελεί τον ρυθμιστή του πολιτεύματος! Οι ίδιοι, όπως επισημαίνουν στους συνομιλητές τους, δεν κατανοούν γιατί η πλειοψηφία να επιμένει σε μια τέτοια διάταξη, από τη στιγμή που διαθέτει 158 βουλευτές και συνεπώς μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο μόνη της με απόλυτη πλειοψηφία, με πάνω δηλαδή από 151 ψήφους, συνδέοντας ευθέως το θέμα με το πρόσωπο που θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ούτως ή άλλως, πάντως, και με δεδομένο ότι στη συνταγματική αναθεώρηση δεν τίθεται κομματική πειθαρχία, οι ψηφοφορίες της Δευτέρας για το νέο Σύνταγμα, μετά τις ομιλίες στη Βουλή του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, θα αποτελέσουν κρας τεστ για τα μεγάλα τουλάχιστον κόμματα, αλλά και για τις προσωπικότητες και τον βαθμό ελευθερίας των βουλευτών…