Τι σηματοδοτεί για το προσφυγικό η – εύθραυστη- συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για το Ιντλίμπ
Η απόφαση της Ευρώπης για οικονομική ενίσχυση στην Άγκυρα και η δημιουργία ζωνών για τους πρόσφυγες στη Συρία. Η προσμονή της Αθήνας για αποκλιμάκωση στα σύνορα.
- 06 Μαρτίου 2020 07:40
Μπορεί η συμφωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Ιντλίπ να είναι εύθραυστη –άλλωστε καλούνται να τη συγκεκριμενοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και αρμόδιοι αξιωματούχοι των δυο χωρών- ωστόσο αρχίζει ήδη να δρομολογεί εξελίξεις στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να στηρίξει και με νέες πράξεις τον Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα του Ιντλίμπ, με αποδοχή –εκτός μεγάλου απροόπτου- του αιτήματός του για δημιουργία ζωνών στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να τονωθεί και η παραπαίουσα οικονομία της Άγκυρας. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αφενός θα μειωθεί ο κίνδυνος για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος (όσοι περνούν θα μένουν ουσιαστικά στην Ελλάδα) και αφετέρου θα πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα για επαναφορά της Τουρκίας στις αγκάλες της Δύσης, όπως σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία Ερντογάν- Πούτιν, πάντως, την οποία απομένει να πληροφορηθούμε στα επιμέρους σημεία της, ίσως δυσκολεύει την προσπάθεια Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για πρόσδεση της Άγκυρας στις ευρωατλαντικές δομές, αλλά δεν τη σταματά.
Κοινή είναι, πάντως, η πεποίθηση πως η υλοποίηση της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας και η εκεχειρία για το Ιντλίπ, μαζί με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, ενισχύει τον Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής του στο εσωτερικό της χώρας του.
Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα προσβλέπει σε σταδιακή αποσυμπίεση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα το επόμενο διάστημα, καθώς ο σουλτάνος χρησιμοποίησε το προσφυγικό για πίεση προς την Ευρώπη και όχι πρωτίστως προς την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη βεβαίως δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν οι ροές ή ότι το τουρκικό καθεστώς θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς τη χώρα μας, ενώ μπροστά μας υπάρχει και η αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή που καθορίζεται από το παράνομο –για την Αθήνα- Μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Η νέα κατάσταση, πάντως, που ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά και τη συμφωνία Ερντογάν- Πούτιν στη Μόσχα, περιέχει νέους κινδύνους για τη χώρα μας, που δεν είναι άλλοι από την πίεση των συμμάχων για «όπως- όπως» γενικότερες συμφωνίες σε Αιγαίο και Κυπριακό… Επί αυτού, όμως, εφόσον δούμε το περιεχόμενο της συμφωνίας Πούτιν- Ερντογάν και τα αποτελέσματα που αυτή θα παράξει…