Την αυτοδυναμία και τον δικομματισμό επιλέγει ως στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αυτοδυναμία και τον δικομματισμό επιλέγει ως στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Η επιλογή του προσώπου της Δημοκρατίας, ο νέος εκλογικός νόμος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο χρόνος της διπλής κάλπης

Η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί τον πρώτο σταθμό σειρά κινήσεων του πρωθυπουργού με σημαντικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαθέτει στον παρόντα τουλάχιστον χρόνο την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, φέρεται να επιλέγει ως στρατηγική την αυτοδυναμία του κόμματός του και την εδραίωση του δικομματικού συστήματος, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ακόμα χρόνο να ξεπεράσει την εκλογική του ήττα και να ανακάμψει. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, παρά ίσως και τα επόμενα εκλογικά αποτελέσματα.

Την επιλογή της αυτοδυναμίας της ΝΔ ως στρατηγική αναμένεται να σηματοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την επιλογή του νέου εκλογικού νόμου. Το Μαξίμου απορρίπτει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ένα κλιμακωτό μπόνους, που δίνει ουσιαστικά αυτοδυναμία με ένα ποσοστό –αναλόγως και των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή- ίσως και 40%, που προφανώς θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως έχουν ήδη γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό νόμο (ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει έτοιμα όλα τα σενάρια) που θα δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό πλησίον του 36%, ποσοστό που εκτιμάται ότι μπορεί να πιάσει το πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Ένας τέτοιος εκλογικός νόμος, όμως, θα διευρύνει την απόσταση που αρχίζει να δημιουργείται μετά τις εκλογές με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία από τη συγκρότηση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» πριν τις εκλογές θα βλέπει ότι δεν έχει προοπτική κυβερνητικού εταίρου με το πρώτο κόμμα ούτε μετά τις εκλογές και θα αναδιαμορφώνει τη στρατηγική της σε αντικυβερνητική κατεύθυνση. Γεγονός που δεν θα αλλάξει μεσοπρόθεσμα, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας προερχόμενο από την κεντροαριστερά, όπως ζητάει η Φώφη Γεννηματά.

Ο χρόνος επιλογής της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική, μελετάται ακόμα από τον πρωθυπουργό, όχι μόνο γιατί θα πυροδοτήσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, καθιστώντας ξαφνικά ρευστό το πολιτικό σκηνικό, αλλά και γιατί είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ούτως ή άλλως, όπως έχουν σημειώσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» πολλές φορές, πρόωρες εκλογές δεν μπορεί να προκηρυχθούν- ακόμα και αν είχε λόγο να το κάνει ο πρωθυπουργός, που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα- πριν περάσει ένας χρόνος από τις εκλογές που έγιναν με πρόωρη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι τις 7 Ιουλίου, δηλαδή, μπορεί να γίνει μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης, διερευνητικές εντολές κοκ, γεγονός που φυσικά δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια. Συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις για όλα αυτά μετά , ίσως και του χρόνου τέτοια εποχή, πιθανόν και πάλι από το …Μέτσοβο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα