Το “όχι” του ΣΥΡΙΖΑ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Και η σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
- 23 Οκτωβρίου 2018 08:23
Δεν συμπεριλαμβάνει το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση η Κουμουνδούρου. Να μη συμμετάσχει στη διαδικασία απειλεί η ΝΔ. Κίνδυνος να μην υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση που απαιτείται για την κορυφαία διαδικασία
Δεν περιλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, όπως ζητά η ΝΔ και συζητεί θετικά το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ουσιαστικά ως όρο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και έχει δηλώσει στη ΔΕΘ πως η ΝΔ, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ήταν αυτό που “τίναξε” στον αέρα την αναθεωρητική διαδικασία επί Γιώργου Παπανδρέου, καθώς -τότε- το ΠΑΣΟΚ δεν άντεχε πολιτικά τη συγκεκριμένη αλλαγή, με αποτέλεσμα να επικαλεστεί μια “μίνι νοθεία” που επιχείρησαν πρόσωπα της ΝΔ στη Βουλή και να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Η μη αναθεώρηση τώρα του άρθρου 16 σημαίνει ότι ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα μπορεί να λειτουργήσουν στη χώρα πριν την επόμενη αναθεώρηση, σε 15 ίσως χρόνια -πιθανόν και σε περισσότερα.
Ενδιαφέρον έχει δε πώς θα αντιδράσουν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι σε περίπτωση που η ΝΔ αποχωρήσει τη διαδικασία. Ιδίως εάν η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθήσει την ίδια στάση με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που -είτε εκ της αντιπολιτευτικής του θέσης, είτε για λόγους στρατηγικής- πράττει συχνά τελευταία. Κάτι που δεν πρέπει να αποκλείσουμε, από τη στιγμή που τον κυρίαρχο ρόλο στη συνταγματική αναθεώρηση θα έχουν στο Κίνημα Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ένα ακόμα μείζον πολιτικό ερώτημα είναι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά τώρα στη συνταγματική αναθεώρηση, όταν γνωρίζει ότι στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή, θα έχει -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- την πλειοψηφία η ΝΔ. Ως γνωστόν -και για να το γράψουμε απλά- απαιτούνται στην παρούσα Βουλή 151 ψήφοι για να αλλάξουν άρθρα που στην επόμενη θα χρειαστεί πλειοψηφία 180 βουλευτών για να τροποποιηθούν. Όποια τροποποιηθούν με πλειοψηφία 180 βουλευτών χρειάζονται στην άλλη Βουλή 151. Το ερώτημα θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα, είναι όμως φανερό πως ο Αλ. Τσίπρας τολμά και σε αυτό το θέμα και θέτει την ατζέντα του, δημιουργώντας στην αντιπολίτευση πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ότι στο δικό του κόμμα.