Το χέρι του Θεού
Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια ο Μαραντόνα σκοράρει με το χέρι.
- 22 Ιουνίου 2018 00:43
«Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios». Αυτά είχε δηλώσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τον ιστορικό αγώνα Αργεντινής – Αγγλίας στις 22 Ιουνίου του 1986 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ’86 στο Μεξικό (το οποίο Κύπελλο τελικά κατέκτησε η Αργεντινή…)
«Λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα, και λίγο με το χέρι του Θεού» δήλωσε ο μεγάλος Αργεντίνος μπαλαδόρος για το πρώτο γκολ που σημείωσε στον αγώνα, ο οποίος έληξε 2-1υπέρ της Αργεντινής. Το δεύτερο γκολ, έφερε επίσης την υπογραφή του Μαραντόνα, αλλά αυτό ήταν πεντακάθαρο και αριστοτεχνικό. Μάλιστα ανακηρύχθηκε ως το «γκολ του αιώνα», αφού ο Ντιέγκο, για να σκοράρει, έκανε ένα σπριντ εξήντα μέτρων μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα, περνώντας 5 Άγγλους παίκτες.
Τώρα, αυτό περίφημο πρώτο γκολ με «το χέρι του Θού», όπως έμεινε στην ποδοσφαιρική Ιστορία, η αλήθεια είναι ότι όντως το έβαλε με το χέρι, αλλά ο διαιτητής δεν το είδε, και το μέτρησε για έκγυρο. Στο έκτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μαραντόνα έτρεξε προς την μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς την μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, έσπευσε προς την μπάλα για να την αποκρούσει. Κάτι που πιθανότατα θα κατάφερνε, μιας και ήταν 1,85, ενώ ο Μαραντόνα μόλις 1,65… Την καθοριστική στιγμή, ωστόσο, ο Μαραντόνα σήκωσε το αριστερό του χέρι, πρόλαβε την μπάλα, τη χτύπησε δυνατά και την έστειλε στα δίχτυα. Ο Τυνήσιος διαιτητής, που δεν είδε την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο.
Ο Μαραντόνα αργότερα είπε ότι: «Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε… Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα το μετρήσει». Ο διαιτητής όμως δεν είχε διακρίνει καλά την φάση και νόμισε ότι ο Μαραντόνα είχε χτυπήσει την μπάλα με κεφαλιά. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Άγγλων, ούτε ο διαιτητής, ούτε ο Βούλγαρος επόπτης άλλαξαν γνώμη.
Να πούμε όμως πως εκείνο τον καιρό υπήρχε μεγάλη κόντρα μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας. Μόλις τέσσερα χρόνια πριν οι δύο χώρες ήρθαν σε πόλεμο για τα νησιά Φόκλαντς, που ναι μεν είναι κοντά στην Αργεντινή, πλην όμως η Αγγλία τα θεωρούσε υπερπόντια κτήση της, κάτι που επιβεβαίωσε, νικώντας με τη δύναμη του στόλου της… Επιπλέον, η Αγγλία είχε ευνοηθεί σκανδαλωδώς είκοσι χρόνια πριν στην ποδοσφαιρική αναμέτρησή της με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, σε ανάλογο αγώνα.
Οπότε, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ένας από τους παγκόσμιους πρωθιερείς της Στρογγυλής Θεάς, πήρε, κατά κάποιον τρόπο το αίμα του πίσω, υπερβαίνοντας τους κανόνες, σχεδόν δικαιωματικά, έτσι, με τον τσαμπουκά του πληθωρικού ταλέντου του. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι φέρεται να είχε πει πως «μόνο οι μέτριοι μιμούνται – οι σπουδαίοι κλέβουν»…
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.