ΑΜΑΝΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΤΟ “DIE TOGETHER” ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ
Η Αμάντα Γεωργιάδη μιλά στο Magazine, λίγο πριν τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022.
Ελλάδα και Νορβηγία, μουσική και ιατρική, a capella ερμηνεία και μαγική ενορχήστρωση! Η Αμάντα Γεωργιάδη είναι μια καλλιτέχνιδα που ξέρει να ισορροπεί, να απογυμνώνεται συναισθηματικά πάνω στη σκηνή και να μας χαρίζει συγκινητικές ερμηνείες με τη μοναδική φωνή της.
Το τραγούδι της, «Die Together», το οποίο ενσωματώνει τον πόνο, την απόγνωση και την απελπισία του τέλους, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά αντιθέτως η επιβεβαίωση ότι για την Αμάντα κάθε ερμηνεία αποτελεί μια ξεχωριστή κατάθεση ψυχής.
Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision 2022 μιλά στο Magazine για την εμπειρία της Eurovision και μοιράζεται τα συναισθήματα και τις αγωνίες της, λίγες ώρες πριν τον Μεγάλο Τελικό, που διεξάγεται το βράδυ του Σαββάτου στο Τορίνο της Ιταλίας.
Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια μιλά για τις προσδοκίες της στον διαγωνισμό, ενώ επιθυμεί να κάνει ξεκάθαρο πως το “Die Together”, είναι ένα τραγούδι με το οποίο θέλει να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες.
Το άκρως δημοφιλές στους φανς “Die Together”, σε σύνθεση της Αμάντας Γεωργιάδη μαζί με τον Νορβηγό συνεργάτη της Bjorn Helge, αποτελεί έναν ύμνο μινιμαλισμού και απλότητας, με την ερμηνεία της να κατακλύζει τη σκηνή από συναισθήματα και συγκίνηση.
Μόνη πάνω στη σκηνή του PalaOlimpico, περιστοιχισμένη από καρέκλες και φορώντας ένα ασημί – λευκό φόρεμα, που έχει την υπογραφή της Σήλιας Κριθαριώτη, η Αμάντα Γεωργιάδη κλέβει τις εντυπώσεις με τη λιτή παρουσία της, με το τραγούδι να βρίσκεται στην 6η θέση των στοιχημάτων, έχοντας ενθουσιάσει τους eurofans.
Η ίδια έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, τα οποία συνεχίζει να επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, καθώς η οικογένεια της διατηρεί σπίτι στην περιοχή. Στα τρία της χρόνια, οι γονείς της αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας.
Εκεί και σε ηλικία πέντε ετών η Αμάντα ξεκινά μαθήματα πιάνου και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας τα πρώτα της τραγούδια στην εφηβεία.
Στα 18 της ξεκινάει σπουδές στην ιατρική, ενώ ταυτόχρονα παίρνει μέρος σε φεστιβάλ. Εκεί είναι που την ανακαλύπτει η δισκογραφική εταιρία “Propeller Records” και τότε ξεκινά η γεμάτη επιτυχίες πορεία της.
Η Αμάντα Γεωργιάδη στο Magazine
Να ξεκινήσουμε με δύο κρίσιμα… διλήμματα: Ελλάδα ή Νορβηγία; Μουσική ή Ιατρική; Γιατί δε συνδυάζονται εύκολα…
Γεννήθηκα στην Ελλάδα, η πρώτη μουσική που άκουσα ήταν ελληνική, συγκεκριμένα, τα τραγούδια του Γιώργου Ζωγράφου, του Διονύση Σαββόπουλου, οι δίσκοι του Μίκη Θεοδώρακη και ότι άλλο έπαιζε το στερεοφωνικό στο σαλόνι της οικογένειας μου στα Γιάννενα. Μπορεί να φύγαμε οικογενειακώς για να ζήσουμε στη Νορβηγία όταν ήμουν τριών ετών, όμως τα πρώτα μου ερεθίσματα, τις πρώτες μου επιρροές στη μουσική, τις απέκτησα εδώ, στην Ελλάδα.
Σχετικά με τη μουσική και την ιατρική, έχεις δίκιο, δε συνδυάζονται εύκολα. Απαιτείται πολλή μελέτη και στα δύο, ενώ ο ελεύθερος χρόνος είναι συνήθως, λιγοστός. Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω κάτι από τα δύο. Είμαι μια γιατρός που αγαπάει τη μουσική.
Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου eurofan; Ποιο ή ποια παλαιότερα τραγούδια της Eurovision -αν μπορούσες- θα ήθελες να είχες “κλέψει” ώστε να τραγουδήσεις στον διαγωνισμό;
Από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι όταν καθόμασταν με τους γονείς μου στο σαλόνι και παρακολουθούσαμε Eurovision, συνήθως τρώγοντας σουβλάκια! Θυμάμαι σαν τώρα, όταν κέρδισε η Έλενα Παπαρίζου και πανηγυρίζαμε όλοι μαζί. Μου αρέσει πάρα πολύ, έχω ζηλέψει πραγματικά το ‘Euphoria’ της Loreen και την ‘Άνοιξη’ της Σοφίας Βόσσου. Ε, ας μην “κλέβουμε” μουσικές άλλων (γελάει).
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου, τόσο από νέους, όσο και από παλαιότερους τραγουδιστές, συγκροτήματα;
Μου αρέσει πάρα πολύ η indie pop μουσική των σκανδιναβικών χωρών και όχι μόνο, Αγαπώ καλλιτέχνες όπως η Suzanne Sundfor από νεότερους και από παλαιότερους η Whitney Houston. Απο τη σύγχρονη ελληνική μουσική μου αρέσει η Μαρίνα Σάττι.
Σε αγχώνει το γεγονός ότι θεωρείσαι ένα από τα φετινά φαβορί; Ποιος ο στόχος σου; Με ποια θέση στον βαθμολογικό πίνακα θα ήσουν χαρούμενη;
Προτιμώ να παραμένω συγκεντρωμένη στο στόχο μου, που είναι να δώσω μια καλή εμφάνιση στο κοινό της Eurovision και να κάνω περήφανους τους Έλληνες. Αλλά δεν μπορώ να μη δω τα στοιχήματα, συνεχώς με tag-άρουν σε αυτά οι followers μου. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.
Ποια είναι για σένα τα φετινά φαβορί;
Η Maro από την Πορτογαλία με το Saudade Saudade μου αρέσει πάρα πολύ. Οι Ιταλοί επίσης έχουν ένα πάρα πολύ δυνατό τραγούδι, το ‘Brividi’. Μου αρέσουν και τα κομμάτια της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Κύπρου.
Το τραγούδι της Ουκρανίας έχει γραφτεί στη σκιά ενός πολέμου. Είναι για εσένα η μουσική μία γλώσσα που πρέπει να θίγει θέματα της επικαιρότητας και να ενώνει τους ανθρώπους;
Ναι, η μουσική είναι μια γλώσσα που μπορεί να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, να ανακουφίζει και να επουλώνει τις πληγές τους.
Το Die Together είναι εμπνευσμένο από τη δύναμη της αγάπης. Τι απαντάς σε όσους αντέδρασαν αρνητικά για τον τίτλο του τραγουδιού;
Το Die Together είναι ένα τραγούδι που μιλάει μεταφορικά για την αγάπη. Το έγραψα πριν ένα χρόνο μαζί με τον συνεργάτη μου, τον παραγωγό Bjorn Helge, με σκοπό αρχικά, να συμπεριληφθεί στο πρώτο μου album.
Με το συγκεκριμένο τραγούδι ήθελα να δείξω με ένα τρόπο εντελώς συμβολικό, πως όταν αγαπάς πολύ έναν άνθρωπο, θέλεις να κάνεις τα πάντα γι’ αυτόν. Φοβήθηκα πως ο τίτλος ‘Die Together’ θα ήταν πολύ δραματικός, αλλά ο συνεργάτης μου με ενθάρρυνε, λέγοντας μου “ναι, είναι πολύ όμορφο, άλλωστε η μουσική είναι ένα μέσο στο οποίο μπορείς να ακουστείς λίγο πιο δραματική.
Ερμήνευσες πρόσφατα μια ακουστική εκδοχή του τραγουδιού με τη συνοδεία της χορωδίας συμφοιτητών σου από την Ιατρική Σχολή του Τροντχάιμ. Τι σήμαινε αυτό για σένα;
Ήταν κι αυτή μια “συνάντηση” της μουσικής μου με την ιατρική που σπουδάζω. Είμαι πάρα πολύ περήφανη γι’ αυτή την συνεργασία με τους συμφοιτητές μου. Τους αγαπώ και τους ευχαριστώ που με βοήθησαν να βγάλουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ελπίζω να σας άρεσε.
Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
Θα πω κάτι απλό, το “Nα είμαι ο εαυτός μου”, που άκουσα από τον Σάκη Ρουβά, την Καλομοίρα, την Έλενα Παπαρίζου, τη Stefania, τη Demy, την Τάμτα, την Ελπίδα και την Ευρυδίκη. Είναι οι σταρ της Eurovision με τους οποίους μίλησα στην εκπομπή που μεταδίδεται από την ΕΡΤ με τίτλο ‘Αμάντα: Στο δρόμο για τη Eurovision’.
Και τέλος: Κερδίζεις την πρώτη θέση. Ποια η αντίδρασή σου; Ποιο το μήνυμά σου για τους Έλληνες που παρακολουθούν τον θεσμό;
Αχ! Δεν μπορώ να το φανταστώ αυτό για την πρώτη θέση! Μακάρι να τα καταφέρουμε. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χαρίσω μια μεγάλη αγκαλιά στους ανθρώπους μου και θα πανηγυρίσουμε όλοι μαζί!