ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΕΞ
Ο βασιλιάς που έμεινε γνωστός με το όνομα ενός αλόγου-επιβήτορα και ο Βασιλιάς Ήλιος με τα 17 παιδιά του.
Ιδιωτικά πορνεία, αμέτρητες ερωμένες, δεκάδες παιδιά εκτός γάμου… Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λογικά όταν έρχεται στο μυαλό μας η έννοια του απόλυτου μονάρχη, όπως ίσχυε κάποτε, και τα “προνόμια” που αυτή θα επέφερε. Ωστόσο, όπως σε ό, τι συμβαίνει σ’ αυτή τη ζωή, ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο, κάποιοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να αφήσουν κατά πολύ πίσω τους τους “συναδέλφους” τους.
Από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο μέχρι τον Λουδοβίκο ΙΔ’, τον επονομαζόμενο και ως Βασιλιά Ήλιο, αυτοί είναι μερικοί μονάρχες που πέρασαν ίσως το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας τους στο κρεβάτι.
Οι ιδιαίτερες σεξουαλικές πρακτικές του Τιβέριου
Ο αυτοκράτορας Τιβέριος θεωρείται ως ένας από τους πιο σεξουαλικά διεστραμμένους ηγεμόνες που έζησαν ποτέ -και υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό. Κυβέρνησε μεταξύ των ετών 4 και 37 μ.Χ. και μετά την απόσυρσή του απ’ την πολιτική, ο βιογράφος του, Σουητώνιος, έγραψε ότι κατασκεύασε για τον εαυτό του ένα ολόκληρο πορνείο στο Κάπρι.
Μέσα σ’ αυτό, νέοι άντρες έκαναν “περίτεχνες” σεξουαλικές πράξεις (ό, τι κι αν σημαίνει αυτό), με τον Τιβέριο τόσο σε θέση θεατή όσο και σε θέση συμμετέχοντα. Λέγεται, επίσης, ότι έντυνε ως σάτυρους, αγόρια και κορίτσια, αφήνοντάς τα να περιφέρονται στην έπαυλή του, ικανοποιώντας σεξουαλικά τους καλεσμένους του.
Στις πισίνες του αυτοκράτορα, οι νέοι εκπαιδεύονταν να του κάνουν στοματικό έρωτα κάτω από το νερό, όσο ο ηλικιωμένος πια ευγενής τους αποκαλούσε “τα ψαράκια μου”.
Και αν αυτά μοιάζουν με χαριτωμένες εκκεντρικότητες ενός πλούσιου, ο Σουητώνιος αναδεικνύει και την πολύ πιο σκοτεινή πλευρά του Τιβέριου. Κάποτε, κατά τη διάρκεια μίας θυσίας, τράβηξε μακριά τον νεαρό βοηθό του ιερέα και τον βίασε. Στη συνέχεια βίασε και τον αδερφό του και όταν οι δυο τους παραπονέθηκαν για την επίθεση που δέχτηκαν, διέταξε να τους σπάσουν τα πόδια.
Πέθανε το 37 μ.Χ, με τον ανιψιό του, Καλιγούλα, που έως τότε ζούσε μαζί του, να παίρνει τη θέση του στον θρόνο της αυτοκρατορίας -και προφανώς και κάποιες απ’ τις συνήθειές του.
Ερρίκος Α΄, ο ρέκορντμαν
Πρόκειται για τον βασιλιά που ίσως να κατέχει ένα από τα πιο ασυνήθιστα ρεκόρ, εκείνο της απόκτησης νόθων παιδιών. Σύμφωνα με τους New York Times, είναι ο “αδιαμφισβήτητος κάτοχος βασιλικού ρεκόρ για την απόκτηση παράνομων τέκνων”, με τους ιστορικούς να μιλάνε για 20 παιδιά εκτός γάμου, τα οποία και αναγνώρισε ως δικά του. Βέβαια, στον Τζένγκις Χαν αποδίδονται εκατοντάδες, αλλά ας μείνουμε προς το παρόν σε ό, τι λένε οι New York Times.
Ο Ερρίκος Α’ (1068 – 1135), γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή, παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα τη Ματθίλδη της Σκωτίας και έπειτα την Αντελίζα της Λουβέν. Απέκτησε δύο παιδιά με τη Ματθίλδη και κανένα με την Αντελίζα, αλλά χάρη στις αμέτρητες σχέσεις του, απέκτησε μία σειρά από παράνομα παιδιά, που θα έπαιζαν και ρόλο στα παιχνίδια εξουσίας που ακολούθησαν τον θάνατό του.
Τα περισσότερα απ’ αυτά καλοπαντρεύτηκαν, δημιούργησαν και διατήρησαν ευγενείς οίκους, καθώς τότε δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία αν ήταν τα επίσημα τέκνα του βασιλιά, όσο η δύναμη του βασιλικού αίματος που έρεε στις φλέβες τους.
Λέγεται ότι το σεξ ήταν το μόνο πράγμα που γέμιζε τον Ερρίκο. Δεν τον ξεπέρασε στον αριθμό των παιδιών ούτε ο διαβόητος για τις σχέσεις του, Κάρολος ο 2ος, που έζησε πέντε αιώνες αργότερα.
Αδριανός και Αντίνοος
Η Σαμπίνα και ο Αδριανός είχαν έναν γάμο σε απόλυτη τάξη -και μάλλον η ένταξή του σε αυτήν τη λίστα τον αδικεί λίγο. Η αυτοκράτειρα ακολουθούσε τον σύζυγό της στις ετήσιες περιοδείες του σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και παρόλο που ο αυτοκράτορας συνήθιζε να κοιμάται με πολλές άλλες γυναίκες και άνδρες, οι δύο σύζυγοι αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Η εποχή, βλέπεις.
Αυτό επρόκειτο όμως να αλλάξει όταν, γύρω στα 50 του χρόνια, ο αυτοκράτορας γνώρισε τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο του Αντίνοου, ενός έφηβου αγοριού από τη Βιθυνία. Οι δυο τους έγιναν αχώριστοι και η σύζυγος, απρόθυμα, μετατράπηκε στο τρίτο πρόσωπο της σχέσης, κάτι που όμως δεν θα κρατούσε για πολύ.
Τον Οκτώβριο του 130 μ.Χ., κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης του αυτοκράτορα στην Αίγυπτο, ο νεαρός Έλληνας εξαφανίστηκε -πιθανότατα έπεσε, άγνωστο πώς, στον Νείλο και πνίγηκε.
Ο Αδριανός ‘κυριεύτηκε από θλίψη”. Διέταξε δεκάδες έρευνες για τον έφηβο αλλά καμία δεν κατέληξε κάπου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο αυτοκράτορας θεοποίησε το αγόρι και ίδρυσε μια πόλη στο όνομά του. Κατασκευάστηκαν χιλιάδες αγάλματα που να τον απεικονίζουν και η λατρεία του διατάχθηκε σε όλη την αυτοκρατορία. Οι προτομές του Αντίνοου υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε μουσεία και, μερικές φορές, λανθασμένα αποδίδονται στον Διόνυσο ή στον Γανυμήδη.
Χρόνια αργότερα, η Σαμπίνα θα πεθάνει, και ο Αδριανός θα διατάξει και τη δική της θεοποίηση.
Ο Βασιλιάς Ήλιος
Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ (1638 – 1715) ήταν διάσημος για τον στρατό από ερωμένες που διατηρούσε. Μυημένος στο σεξ από τα 15 του, χάρη στην “Μονόφθαλμη Κατερίνα”, μία γυναίκα που βρήκε γυμνή να τον περιμένει στο κρεβάτι του, γρήγορα ξεκίνησε ένα ατελείωτο σερί που θα του απέφερε 17 παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες!
Διάσημη ήταν και η σχέση που διατηρούσε με δύο ευγενείς αδερφές, με τη δεύτερη, τη Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων, να καταλήγει σε γάμο -χωρίς ποτέ να σταματήσει τις σεξουαλικές συνευρέσεις και με την αδερφή της.
Το 1683, όταν πέθανε η Μαρία Θηρεσία ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ έκανε σχέση με την γκουβερνάντα των νόθων τέκνων του, Φρανσουάζ ντ’ Ωμπινέ, Μαρκησία ντε Μαιντενόν με την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 1684.
Όσο ήταν παντρεμένος με τη δεύτερη γυναίκα του, θα αποκτήσει πέντε παιδιά με την ερωμένη του, Δούκισσα Λουίζ ντε Λα Βαλιέρ και άλλα έξι με την ερωμένη του, Φρανσουάζ Ατεναϊς, Μαρκησία του Μοντεσπάν.
Αν και έμεινε περισσότερο γνωστός για ατάκες όπως “Τι ώρα είναι; -Ό, τι ώρα αποφασίσετε εσείς, βασιλιά μου” και για τη μόνιμη μεταφορά της βασιλικής έδρας στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, οι σεξουαλικές του επιδόσεις δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Όταν θα πεθάνει την 1η Σεπτεμβρίου 1715, σε ηλικία 77 χρόνων, η βασιλεία του θα ήταν μέχρι τότε η μακρότερη στην ιστορία της Ευρώπης.
Ο Βασιλιάς-Επιβήτορας
Κυβερνώντας την Αγγλία από το 1660 έως τον θάνατό του το 1685, ο βασιλιάς Κάρολος Β’ απέκτησε το παρατσούκλι “Old Rowley” προς τιμήν ενός αλόγου κούρσας που έγινε διάσημο μετά την απόσυρσή του απ’ τους αγώνες ως επιβήτορας. Και υπήρχε καλός λόγος που του “έκλεψε” το όνομα.
Συνέβησαν πολλά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Καρόλου, όπως η πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου, για να αναφέρουμε μόνο δύο, αλλά οι προτεραιότητες του βασιλιά ήταν αλλού. Ήταν “εθισμένος στις γυναίκες” όπως θα πει κι ένας αυλικός του.
Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Κάρολος Β’ αγαπούσε πολύ το σεξ και είχε μια σειρά από ερωμένες όσο ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Αικατερίνη της Μπραγκάνζα.
Mία από τις αγαπημένες του ερωμένες ήταν η Μπάρμπαρα Βίλιερς, η οποία γέννησε έξι από τα παιδιά του –συνολικά απέκτησε 14 παιδιά από τις ερωμένες του.
Ωστόσο, είχε αμφιβολίες ότι η μικρότερη κόρη του με τη Βίλιερς ήταν δική του, καθώς την είχε πιάσει στο κρεβάτι με τον Δούκα του Μάλμπορο.