ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ PLáCIDO DOMINGO ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ… ΑΝΕΜΟ
Βρεθήκαμε στη συναυλία του διάσημου τενόρου Plácido Domingo στο ξακουστό μοναστήρι της Κρήτης.
Μια συναυλία πολλών ταχυτήτων, θερμοκρασιών και συναισθημάτων παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής (09/10) στην Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία, όπου τα πάντα κατάφερε να δαμάσει η στεντόρεια φωνή του διάσημου Ισπανού τενόρου Plácido Domingo, εκτός από τον… άνεμο.
Η ευκαιρία να δει κανείς από τόσο κοντά ένα μεγαθήριο της όπερας σε έναν χώρο με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, είναι ασφαλώς εξαιρετικά σπάνια. Σε ηλικία 82 ετών, ο Plácido Domingo ακόμα καταφέρνει με το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα να κρατάει σε εγρήγορση και το πιο απαιτητικό ακροατήριο, αν και κανείς ακόμα – πόσο μάλλον ένας τενόρος – δεν έχει καταφέρει να νικήσει τη φθορά του χρόνου.
Τον αεικίνητο καλλιτέχνη συνόδευσαν επί σκηνής σε ένα ευρύ ρεπερτόριο κλασικής μουσικής η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και ο Ισπανός μαέστρος Τζόρντι Μπερνάθερ.
Verdi και Strauss κόντρα στον άνεμο
Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε ξεναγηθεί στην Ιερά Μονή Τοπλού με την ευκαιρία της συναυλίας του μέγιστου Σταύρου Ξαρχάκου – μια αξέχαστη μουσική εμπειρία που έλαβε χώρα μπροστά από τον επιβλητικό ανεμόμυλο, που δεσπόζει στον περίβολο της Μονής. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, που κατά τον 14ο και 15ο αιώνα υπήρξε κέντρο καλλιέργειας των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μετά την κατάληψη της Σητείας το 1646, ανέπτυξε σπουδαίο εθνικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο.
Φέτος, τη λιτή και απέριττη περσινή “σκηνή” αντικατέστησε μία πολύ μεγαλύτερη κατασκευή στον εξωτερικό χώρο της Μονής, ικανή να “σηκώσει” την πολυάριθμη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αλλά και τη βαρύτητα ενός διεθνούς σταρ. Δυστυχώς ο δυνατός άνεμος δυσκόλεψε πολύ το εγχείρημα– και ηχητικά και πρακτικά. Τα μέλη της ορχήστρας και οι ερμηνευτές, τελικά, έφεραν εις πέρας έναν μικρό άθλο παίζοντας πάνω από 18 κομμάτια “κόντρα” στον άνεμο, που διαπερνούσε με βόμβο τα ηχεία και ανακάτευε τις παρτιτούρες.
Ο κορυφαίος Ισπανός τενόρος τραγούδησε με την Ελληνίδα σοπράνο το “Bésame Mucho” ένα πασίγνωστο και πλέον κλασικό ισπανικό τραγούδι του 1940. Το “Bésame Mucho” -που έχουν ερμηνεύσει ο Sinatra και οι Beatles- “έδωσε” στον Domingo μία υποψηφιότητα για Βραβείο Grammy το 1983.
Ο Plácido Domingo ανέβηκε στη σκηνή ευθυτενής και χαμογελαστός και καταχειροκροτήθηκε, ενώ με σειρά της λίγο πιο μετά υποκλίθηκε στο κοινό και η Ελληνίδα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση.
Οι συστάσεις για την καλλιτεχνική λάμψη του πολυσχιδή αυτού ερμηνευτή είναι περιττές. Έχει καταπιαστεί με πάνω από 150 διαφορετικούς ρόλους σε περισσότερες από 4.100 παραστάσεις, έχει ηχογραφήσει περισσότερες από 100 όπερες, άριες και ντουέτα και είναι κάτοχος 12 βραβείων Grammy.
Με τον Λουτσιάνο Παβαρότι και τον Χοσέ Καρέρας έπαιξε σε όλο τον κόσμο για πάνω από 10 χρόνια ως ένας από τους περίφημους “Τρεις Τενόρους”, κάνοντας προσιτό σε εκατομμύρια ανθρώπους το οπερατικό ρεπερτόριο.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που μάθαμε επί τόπου στη συναυλία είναι ότι ο μύθος θέλει τον Plácido σε μία συναυλία του να έχει κληθεί να επιστρέψει στη σκηνή για το τελευταίο χειροκρότημα του κοινού προς τον καλλιτέχνη, 101 φορές (συνέβη το 1991 για τον ρόλο του “Οθέλλου” στη Βιέννη). Το επί 80 λεπτά ασταμάτητο χειροκρότημα μπήκε και για κάποιο διάστημα στο βιβλίο Γκίνες.
Στον επίσημο ιστότοπο του Plácido Domingo διαβάζουμε το μότο του: “If I rest, I rust” (Αν αναπαυτώ, σκουριάζω), κάτι που εξηγεί απόλυτα το γιατί σε αυτή την ηλικία είναι ακόμα ενεργός και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ερμηνεύοντας τις επιτυχίες του.
Από τις πιο δυνατές στιγμές της συναυλίας στη Μονή Τοπλού ήταν η ερμηνεία του Plácido στον “Macbeth” του Giuseppe Verdi, το υπέροχο “No puede ser” από το “La Taberna del Puerto” του Pablo Sorozábal και το “Mi aldea” του Jacinto Guerrero. Τα ορχηστρικά ιντερμέδια από Verdi, Geronimo Gimenez και Strauss υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Ισπανού μαέστρου Τζόρντι Μπερνάθερ μας έκαναν να σηκώσουμε αυθόρμητα τα μάτια μας στον έναστρο ουρανό, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα ντουέτα με την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση.
Ο Ισπανός τενόρος έβαλε βροντερή τελεία στη βραδιά τραγουδώντας μαζί με την Ελληνίδα σοπράνο – και παρέα με τους 1.600 θεατές της συναυλίας – το “Bésame Mucho” ένα πασίγνωστο και πλέον κλασικό ισπανικό τραγούδι του 1940. Το “Bésame Mucho” που έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων ο Sinatra, οι Beatles (αλλά και η Cesaria Evora) “έδωσε” στον Domingo μία υποψηφιότητα για Βραβείο Grammy το 1983.
*Στη συναυλία, που σηματοδοτεί την ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής της Σητείας και του Λασιθίου, παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Intrakat, ο Αντώνης Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Παγκρήτιας Τράπεζας, η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος Attica Bank, η Αγνή Μπάλτσα, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Τάκης Ζαχαράτος κ.ά.