ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
H ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν χρειάζεται πιστοποιητικό ή self test για να μπούμε στις εκκλησίες. Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Σε πολλές χώρες του πλανήτη υπάρχει σύστημα check in με QR code στις εισόδους όλων των επιχειρήσεων και υπηρεσιών, προκειμένου να γνωρίζουν οι αρχές ποιοι και πόσοι βρίσκονται σε κάθε χώρο, προκειμένου να διευκολύνεται και η ιχνηλάτηση σε περίπτωση που προκύψει κάπου κρούσμα. Στην ίδια συσκευή προστέθηκε και το ‘διάβασμα’ του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του ‘καθαρού’ τεστ. Και κάπως έτσι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να απολαύσουν την παραμικρή εκ των ελευθεριών που αναγνωρίζουν πια οι κυβερνήσεις στους πλήρως εμβολιασμένους, όπως όλη η γη μαθαίνει να ζει με τον κορονοϊό.
Χαρακτηριστικά, στην Αυστραλία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ζουν ακόμα σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ενώ σε άλλες χώρες στις οποίες έχει τεθεί θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν μπορούν να επισκέπτονται κλειστούς χώρους, για τον όποιο λόγο, εκτός και αν έχουν διαθέσιμο αρνητικό Covid-19 τεστ που έχει γίνει από 48 έως 72 ώρες. Στη λίστα με τους ‘κλειστούς χώρους’ είναι και οι χώροι λατρείας. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο θέμα μας.
Mετά την εξαγγελία της ελληνικής Κυβέρνησης για το ελεύθερο της εισόδου των πιστών στις εκκλησίες -χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ‘καθαρό’ τεστ-, με την οποία συνέχισε να αντιμετωπίζει την εκκλησία σαν ανεξάρτητη από το υπόλοιπο κράτος (και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει την πρώτη σχετική, θεσμική δήλωση, πριν γράψει η Βίκυ Σαμαρά πως επέλεξε να πάει “με το… σταυρό στο χέρι“), το Magazine έκανε μια βόλτα στον κόσμο, για να δει τι ισχύει, σχετικά με τους περιορισμούς για τον Covid-19 -σε επίπεδο κάλυψης θρησκευτικών αναγκών- και όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.
H Γαλλία αναγνωρίζει “την ελευθερία της λατρείας”
Στη Γαλλία που έχει εξελιχθεί στη χώρα η οποία ‘συστήνει’ στην Ευρώπη τις όποιες εξελίξεις αφορούν τους περιορισμούς για τον Covid-19, σε συνάρτηση με τους ανεμβολίαστους, από τα μέσα Ιουλίου αν δεν έχεις pass sanitaire (πιστοποιητικό εμβολιασμού) ή καθαρό τεστ που έχει γίνει το προηγούμενο 48ωρο, δεν μπορείς να πας σε καφέ, εστιατόριο, σινεμά, θέατρο ή άλλους χώρους αναψυχής και πολιτισμού έχει περισσότερα από 50 άτομα.
Από τον κανόνα εξαιρούνταν οι πολίτες ηλικίας 12 με 17 χρόνων, έως τις 30 Αυγούστου. Εξακολουθούν να εξαιρούνται οι τόποι λατρείας, με την Κυβέρνηση Μακρόν να εξηγεί πως “η αναγνώριση της ελευθερίας της λατρείας προστατεύεται από το Σύνταγμα της Γαλλίας”.
Όπως ενημερώνει το France 24 προηγήθηκαν κάποιες αποφάσεις δικαστικών αρχών. Το Μάιο του 2020 το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε διατάξει την άρση “της γενικής και απόλυτης” απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε χώρους λατρείας, που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των περιορισμών για το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Το Νοέμβριο του 2020 το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε την απόφαση που είχε πάρει η Κυβέρνηση και αφορούσε τον ανώτατο αριθμό ατόμων που επιτρέπονταν στις θρησκευτικές τελετές. Ήταν οι 30. Οι δικαστές εξήγησαν πως “οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρους λατρείας, δεν είναι της ίδιας φύσης με εκείνες των κινηματογράφων ή των θεάτρων” και ότι “οι θεμελιώδεις ελευθερίες που διακυβεύονται, δεν είναι οι ίδιες”.
H Ισπανία ενδέχεται να γίνει συνώνυμο του GPDR
Η Ισπανία που ήταν μεταξύ των χωρών οι οποίες ‘χτυπήθηκαν’ πολύ από την πανδημία, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αντιεμβολιαστές είχαν εκτιμηθεί στο 4% του συνόλου. Υπήρχαν και οι επιφυλακτικοί, όπως και “οι ομάδες ανθρώπων τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα οι υγειονομικές αρχές -όπως οι πρόσφυγες και οι παράνομοι κάτοικοι”. Tη σήμερον ημέρα, οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι κοντά στο 80% και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει και booster.
Το 20% που δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση, εκτιμάται πως δεν θα την κάνει ποτέ. Γιατί; Δεν έχει να χάσει κάτι. Βλέπεις, στη συγκεκριμένη χώρα το GDPR (General Data Protection Regulation), δηλαδή η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πάνω από όλους και από όλα. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει αν είναι εμβολιασμένος ή όχι και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους ή αν έκανε τεστ ή ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, όλοι οι χώροι είναι ανοιχτοί, συμπεριλαμβανομένων των τόπων λατρείας. Οι μάσκες και οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι παντού απαραίτητες -σε κλειστούς χώρους.
Στην Πορτογαλία έχει εμβολιαστεί το 98% του πληθυσμού
Το περασμένο Γενάρη το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας ήταν στο όριο του, τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Λισαβόνα δεν μπορούσαν να φροντίσουν άλλον κόσμο και η κεντροαριστερή Κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να κάνουν τα δέοντα στο σπίτι τους. Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 2000. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ως μη γενόμενο, όταν οι κυβερνώντες ανέθεσαν σε έναν αντιναύαρχο, πρώην διοικητή μοίρας υποβρυχίων (Gouveia e Melo) να αναλάβει.
Όπως γράφουν οι New York Times oκτώ μήνες αργότερα, η ίδια χώρα ήταν μεταξύ των εθνών με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών. Στις αρχές του Οκτώβρη, το 85% του πληθυσμού των 10.3 εκατομμυρίων πολιτών ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Δηλαδή, το 98% των κατοίκων ηλικίας 12 χρόνων και πάνω -που είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου σκέφτονταν πώς να προφυλάξουν τους ανθρώπους τους, δεδομένου του μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων -με το εμβόλιο να γίνεται και υποχρεωτικό για την απόλαυση ελευθεριών-, οι Πορτογάλοι εξαφάνισαν όλους τους περιορισμούς και άνοιξαν όλους τους χώρους, για όλους. Έκτοτε δεν άλλαξε κάτι στον αριθμό νέων περιστατικών (είναι μεταξύ 700 και 800 κάθε μέρα) και θανάτων (0.3 ανά 100.000 κατοίκους). Και για αυτό καθημερινά προσεγγίζονται από άλλες χώρες, προκειμένου να αποκαλύψουν το μυστικό της επιτυχίας. Στους εμβολιασμούς, γιατί στις 27/10 καταψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός και έτσι άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.
Το πρώτο κράτος που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό
Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους όσους εργάζονται στο δημόσιο. Ήταν κι εκείνη που βρέθηκε στο επίκεντρο του ξεσπάσματος της πανδημίας, με όσα έζησε να μένουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό των κατοίκων όλου του πλανήτη -όπου μεταδόθηκαν οι εικόνες και τα δεδομένα. Όπως θα γνωρίζεις, οι Ιταλοί είναι καθολικοί.
Η ίδια η Καθολική Εκκλησία υποστήριξε σθεναρά το certificazione verde ως βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν τη λειτουργία ή να έχουν πρόσβαση στα Μυστήρια. Από τις 20/9 η απόδειξη είναι υποχρεωτική και για όποιον θέλει να μπει στο Βατικανό. Η εξαίρεση του κανόνα αφορούσε “όσους μετέχουν σε λειτουργικούς εορτασμούς, για το διάστημα που είναι απαραίτητο να γίνει η τελετή”. Η μάσκα και οι αποστάσεις ήταν στα must.
Υπάρχει εναλλακτική και είναι το αρνητικό τεστ που έχει γίνει τις προηγούμενες 72 ώρες. Είναι χρήσιμο να επισημανθεί κάπου εδώ πως το Βατικανό ήταν και το πρώτο κράτος που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους κατοίκους και τους εργαζομένους του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επαναλάμβανε πως το εμβόλιο “είναι ένας απλός, αλλά βαθύς τρόπος προώθησης του κοινού καλού” και τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων μέσω του “αυτοκτονικού αρνητισμού τους”. Στην “Avvenire”, την εφημερίδα της Ιταλικής Διάσκεψης των Επισκόπων, δημοσιεύονταν σκληρές επιθέσεις εναντίον εκείνων που δεν έκαναν το εμβόλιο, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν ως απειλή για την ανθρωπότητα ή μαθητευόμενοι μάγοι.
Tην ίδια ώρα, στην Αμερική μπορούν να επικαλεστούν ‘θρησκευτικούς λόγους’ (πέραν της επισήμανσης, χρειάζεται μια γραπτή έκθεση των λόγων που η μάσκα ή το εμβόλιο παραβιάζει την πίστη τους και άλλα έγγραφα, όπως μια επιστολή από αξιωματούχο της θρησκείας) για να μην εμβολιαστούν και το χρησιμοποιούν πολλοί Καθολικοί.
Οι ΗΠΑ παλεύουν με το “δεν εμβολιάζομαι, για θρησκευτικούς λόγους”
Στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία αποφασίζει για τον εαυτό της, ως προς τους κανονισμούς για τον Covid-19. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πολίτης έχει το νόμιμο δικαίωμα (δηλαδή, αναφέρεται στη νομοθεσία -δεν είναι σε θεωρητική βάση) να αρνείται τον εμβολιασμό “για θρησκευτικούς λόγους”, επισήμως. Στις 12/10 δικαστής της βόρειας περιφέρειας της Νέας Υόρκης εξέδωσε προσωρινή απόφαση, κατά την οποία απαγορεύεται οι εργοδότες να επιβάλουν τον εμβολιασμό σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας που επικαλούνται τη νόμιμη εξαίρεση -λόγω θρησκείας (αλλιώς χάνουν τις δουλειές τους). Κάτι ανάλογο έκανε Κυβερνήτης του Τέξας, όταν απαγόρευσε από τις επιχειρήσεις να έχουν ως υποχρεωτική προϋπόθεση για να κρατήσουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους, τον εμβολιασμό.
Στη Νέα Υόρκη αυξάνονται διαρκώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που ενημερώνουν ότι για να παρακολουθήσει κάποιος τις λειτουργίες, πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το αυτό ισχύει γενικότερα για τη χώρα (πάστορας στο Μέιν δήλωσε αποφασισμένος να πάει στη φυλακή -από το να κάνει εμβόλιο), με κάποιους ναούς να έχουν δημιουργήσει και online φόρμα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ‘ανεβάσει’ τη φωτογραφία του και το πιστοποιητικό του. Άλλοι είναι εξόχως αυστηρή με τη χρήση μάσκας. Πολλοί επικεφαλής επισημαίνουν στο ποίμνιο τους την ανάγκη που υπάρχει για να εμβολιαστούν -με τον αριθμό των θανάτων να είναι τρομακτικός και το σύστημα υγείας να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
Οι Εβραίοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών και οι συντηρητικοί Χριστιανοί το χαμηλότερο. “Αυτό φαίνεται να αλλάζει” σχολίασε η Deseret Νews, δεδομένων των περιορισμών που αρχίζουν να προκύπτουν για τους ανεμβολίαστους.
Στην Αυστραλία θρησκευτικοί ηγέτες δεν ανοίγουν τους ναούς για να μην αντιδράσουν οι ανεμβολίαστοι
Όπως στις ΗΠΑ έτσι και στην Αυστραλία η δυνατότητα εισόδου σε ναό για κάποιον ανεμβολίαστο εξαρτάται από το πού μένει. Δηλαδή, την πολιτεία του. Γενικά, το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περάσει νόμους που απαγορεύουν την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας. Οι περιορισμοί ωστόσο, για τον Covid-19 επιβάλλονται ξεχωριστά από τις κυβερνήσεις των πολιτειών και των επικρατειών. Οι δυο μεγαλύτερες πολιτείες (η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια συνθέτουν τη μισή χώρα) αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστούς τους ναούς, έως ότου εμβολιαστεί το 70% των πολιτών τους. Από τις 11/10 στη Νέα Νότια Ουαλία (όπου είναι το Σίδνεϊ) οι ναοί απέκτησαν το ελεύθερο να ανοίξουν τις πόρτες τους, μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Εν τούτοις, πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες αποφάσισαν να τις κρατήσουν κλειστές -φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ανεμβολίαστων.
Aπό τις 29/10 στη Βικτώρια επιτρέπονται οι λειτουργίες (εντός των ναών, τεμενών, συναγωγών κλπ) με την παρουσία “ανθρώπων των οποίων το status του εμβολιασμού είναι άγνωστο”, τις Κυριακές στις 18.00. Εν τούτοις, όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ‘κλείνουν’ θέση στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, καθώς υπάρχει ανώτατο όριο μετεχόντων και είναι οι 30. Στον προαύλιο χώρο των τόπων λατρείας το όριο για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι οι 500 άνθρωποι και για εκείνους που “έχουν άγνωστο status” οι 30. Οι περιορισμοί θα εξαφανιστούν όταν η κάθε πολιτεία θα φτάσει το 90% των πλήρως εμβολιασμένων.
Στη Νιγηρία χρησιμοποιήθηκε η θρησκεία ως κίνητρο για τους εμβολιασμούς
Οι Κυβερνήσεις δυο (εκ των 36) πολιτειών της Νιγηρίας προχώρησαν σε εντολή εμβολιασμών που διατυπώθηκε ως εξής: αν δεν εμβολιαστείτε, δεν θα μπορείτε να παρουσιαστείτε σε χώρους λατρείας ή δημόσιους χώρους ή κυβερνητικά γραφεία ή τράπεζες. Είχε προηγηθεί η έκκληση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης προς τις πολιτείες, να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Οι πολιτείες Έντο και Όντο, όπου είχαν εμβολιαστεί 150.000 εκ των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έως το τέλος του Αυγούστου, έβαλαν μπροστά την πίστη, μήπως και δουν τα νούμερα να αυξάνονται. Ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να έχουν εμβολιαστεί 110 εκατομμύρια πολίτες, την προσεχή διετία. Έως τώρα έχουν παραδοθεί στη χώρα 8.7 εκατομμύρια εμβόλια για τη δεύτερη δόση, ενώ λιγότεροι από 3.000.000 κάτοικοι έχουν κάνει την πρώτη.
Στη Ζιμπάμπουε προκλήθηκε ένα μικρός χαμός, τον περασμένο Αύγουστο, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να μην επιτρέπεται η είσοδος στις εκκλησίες, σε μη εμβολιασμένους. Οι των εκκλησιών αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια των κυβερνώντων, καθώς έως τότε είχε εμβολιαστεί μόλις το 10% των πολιτών που στο 70% είναι Χριστιανοί. Θρησκευτικοί ηγέτες κατήγγειλαν πως μέσα σε μια εβδομάδα οι Χριστιανοί είχαν δεχθεί δυο “πυροβολισμούς”. Ο πρώτος είχε να κάνει με την άρνηση τους να εμβολιαστούν.
Στη Μέση Ανατολή μπερδεύτηκαν, πριν απαγορευτεί η εμφάνιση ανεμβολίαστων
Σύμφωνα με το Jurist, κατά τον Ισλαμικό νόμο, το Qur’an και η Sunnah (οι διδασκαλίες του Προφήτη Μωάμεθ) είναι οι κύριες πηγές για τους κανόνες που διέπουν τη ζωή των Μουσουλμάνων και από τις οποίες προκύπτουν πολιτικές. Στην αρχή της πανδημίας, κυκλοφόρησε πως η απόλυτη τήρηση των ισλαμικών αρχών, παρείχε προστασία από τη μόλυνση με Covid-19. Κάτι που δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε μια επιμονή στη δικαιολογία που έδιναν οι διδασκαλίες για συνθήκες που κόστιζαν πολλές ζωές, εξαιτίας μια wabāʾ (κοινής ασθένειας): αφορούσε την προέλευση, τα αίτια και τους (ανώτερους) στόχους πίσω από αυτή.
Ο προφήτης είχε περιγράψει μια τέτοια κατάσταση, ως τιμωρία ή μαρτύριο που είχε σταλεί από προγενέστερες περιόδους. Οι δε ασθένειες, μπορούσαν να εκληφθούν ως μέσο θεϊκού ελέους. Τονιζόταν πως όποιοι πεθαίνουν από αυτές, λαμβάνουν ανταμοιβές. Δηλαδή, οι ασθένειες και οι δυσκολίες είναι δοκιμασίες για να διαπιστώσουν οι Μουσουλμάνοι το επίπεδο της πίστης τους. Ο Μωάμεθ είχε γράψει και πως “το δημόσιο συμφέρον της κοινότητας υπερέχει έναντι των ατομικών-ιδιωτικών συμφερόντων”.
Όλα αυτά επισημάνθηκαν από τη Διεθνή Ισλαμική Ακαδημία Fīqh (νομικών αρχών) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Fātwā (μη δεσμευτική νομική γνώμη για ένα σημείο του ισλαμικού νόμου που δίνεται από ειδικευμένο νομικό, ως απάντηση σε ερώτηση από ιδιώτη, δικαστή ή κυβέρνηση), μαζί με την ανάγκη για επαληθευμένες επιστημονικές πληροφορίες, σχετικά με τα αίτια του ιού και των τρόπων του περιορισμού του. Κατόπιν όλων αυτών, τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν πως τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού η πρόσβαση στη Μέκκα θα επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους. Κατόπιν τούτου, σε τζαμί μπορούσαν να μπουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι -όπου και αν βρίσκονταν.