Πυροσβέστης στη Σαρωνίδα. Aris Oikonomou / SOOC

ΦΩΤΙΕΣ: ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ – Η ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Οι συμπτώσεις με τις δασικές και αστικές πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν μαζευτεί πολλές, για να συνεχίσουμε να τις αντιλαμβανόμαστε ως "συμπτώσεις".

Το παθαίνεις κι εσύ να αγχώνεσαι όταν ακούς τον ήχο ενός ελικοπτέρου, καταμεσής του καλοκαιριού και δη όταν έχει μελτέμια; Ή τις παθαίνω μόνη μου τις κρίσεις άγχους, σκεπτόμενη πού οδηγεί συνήθως ο συνδυασμός του καύσωνα με τον αέρα;

Βλέπεις τι γίνεται από χθες σε Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής εξήγησε στο Magazine πως την Τρίτη 18/7 τα πράγματα αναμένεται να είναι χειρότερα από τη Δευτέρα 17/7, με τα 8 μποφόρ που πνέουν στην Ανατολική Αττική και τις ριπές να φτάνουν μέχρι το 9. Πράγμα πους σημαίνει πως η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να φτάσει έως τα 70 χιλιόμετρα.

Έτσι γίνονται πιο επικίνδυνες και οι αναζωπυρώσεις που υπάρχουν σε Σαρωνίδα και Λουτράκι (συν τις ενεργές καύσεις), με το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής να ενημερώνει λίγο μετά τις 09.00 πως τα 4 κύρια μέτωπα ήταν σε Κερατέα, Λουτράκι, Δερβενοχώρια και Καπαρέλι Θηβών.

Τα εναέρια να απασχολούνται στις τρεις πρώτες περιοχές, καθώς στην τέταρτη ήταν σε ύφεση. Παράλληλα, υπήρχαν πολλές άλλες πυρκαγιές μικρής έκτασης σε όλη την Ελλάδα.

Η σύμπτωση που μάλλον δεν είναι σύμπτωση

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι οι προβλέψεις που ήθελαν να ζούμε φέτος ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια της ιστορίας μας, επιβεβαιώνονται.

Μαζί τους επιβεβαιώνεται και η συνέπεια που παρατηρείται ιστορικά, στις πυρκαγιές που ξεσπούν όταν εμφανίζεται αέρας έπειτα από έναν καύσωνα.

Έχουμε μάθει πως οι υψηλές θερμοκρασίες αφαιρούν την υγρασία από τη φύση, την ξηραίνουν και την κάνουν πολύ πιο εύφλεκτη, με τα μελτέμια να αναλαμβάνουν τη συνέχεια ‘ταξιδεύοντας’ γρήγορα τις φλόγες, όπως αυξάνουν το καταστροφικό τους έργο.

Κάτι άλλο που επιβεβαιώθηκε και φέτος, όπως καταστρέφονται εκτάσεις της χώρας μας, είναι αυτό που είχε επισημάνει από πέρυσι, ένας εκ των καθ’ ύλην αρμοδίων που μιλήσαμε για τα δεινά που ζούμε σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Ο Δ. είχε τονίσει το εξής:

“Τα τελευταία χρόνια προκύπτει -σχεδόν μόνιμα- μια τριπλέτα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν είσαι άρτιος σε όλα. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεσπούν πυρκαγιές κάπου στην Αττική, κάπου στην Εύβοια ή τη Βοιωτία και κάπου στην Πελοπόννησο.

Μοιραία, τα μέσα και οι δυνάμεις χωρίζονται και στην ουσία, δεν ξέρουν πού να πρωτοπάνε. Οι πυρκαγιές ξεσπούν σε μέρη με πολύ πράσινο και μεγάλη επικινδυνότητα”.

Δες τώρα, τι έγινε τη Δευτέρα 17/7.

Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στις 13.21 σήμανε ο πρώτος συναγερμός με τη φωτιά που ξέσπασε στο Νέο Κουβαρά, στο Δήμο Σαρωνικού, στην Ανατολική Αττική.

Έως τις 19.00 οι φλόγες είχαν διανύσει διαδρομή 12 χιλιομέτρων. Η επίσημη πληροφόρηση έως τις 9 το πρωί της Τρίτης 18/7 ήταν πως κάηκαν 40.000 στρέμματα.

Είκοσι λεπτά μετά την εκδήλωση φωτιάς στην Ανατολική Αττική, σήμανε νέος συναγερμός, για έναρξη πυρκαγιάς μέσα στη δασική έκταση στα Δερβενοχώρια (στο νομό Βοιωτίας, δυτικά της Πάρνηθας). Ακολούθησαν σήματα για διαδοχικές πυρκαγιές μέσα στο δάσος, με το μέτρο να φτάνει τα 4 χιλιόμετρα. Σχεδόν μια ημέρα αργότερα, αυτή ήταν η πιο δύσκολη φωτιά -αφού ήταν μέσα στο δάσος και υπήρχε πολύς αέρας.

Λίγο μετά τις 15.00 η πυροσβεστική χρειάστηκε να ‘σπάσει’ περαιτέρω τις δυνάμεις της, ώστε να αντιμετωπιστεί και η πυρκαγιά που μόλις είχε ξεσπάσει στο Λουτράκι Κορινθίας.

Έως το πρωί της Τρίτης 18/7 είχε κάψει 3.000 στρέμματα, βάσει της πυροσβεστικής. Το Αστεροσκοπείο είναι αυτό που θα δώσει τα πραγματικά νούμερα, όταν τελειώσουν όλα. Τότε θα γίνει και η καταγραφή των ζημιών.

Παράλληλα, προέκυπταν διαρκώς νέα σήματα από περιοχές κοντά στις ήδη γνωστές πυρκαγιές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα -πχ στη Νάξο και τη Ρόδο.

Άραγε, η τριπλέτα που αναγκάζει τις εναέριες δυνάμεις να μοιραστούν, είναι πάλι σύμπτωση;

Καταστροφές από τη φωτιά στο Λουτράκι ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η ανθρώπινη βλακεία παραμένει ανίκητη

Άνθρωποι που ασχολούνται δεκαετίες με την πυρόσβεση ομολογούν πως αυτή είναι μια συνθήκη που είναι διαπιστωμένη. Και προβληματίζει. Τονίζουν ωστόσο, ότι το κύριο πρόβλημα είναι η ανθρώπινη βλακεία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θυμίσω ότι η εθνική τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στην Ηλεία, πριν 15 χρόνια (έχασαν τη ζωή τους 45 νεκροί) ξεκίνησε από μια γιαγιά που εν μέσω μποφόρ βγήκε στην αυλή της για να βράσει κόλλυβα.

Παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα 17/7 συνελήφθησαν δυο άνδρες που εκτελούσαν υπαίθριες θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Εν τω μεταξύ, όλα αυτά συμβαίνουν με τους πυροσβέστες να είναι λιγότεροι από πέρυσι, ο στόλος τους είναι μεσήλικας, αυτός των εναέριων δεν έχει ανανεωθεί, όπως δεν έχουν τοποθετηθεί συστήματα ‘έξυπνης πυρανίχνευσης’ σε όλες τις δασικές εκτάσεις.

Η πρόληψη παραμένει άγνωστη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να μην υπάρχουν, όπως ουσιαστικά δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, παρ’ ότι είχε κριθεί ως ζωτικής σημασίας εξέλιξη στο πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι.

Το φονικό καλοκαίρι του 2018 ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στην Κινέτα, πριν ξεσπάσει η φονικότερη δασική και αστική πυρκαγιά στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από έναν 65χρονο που την ημέρα των 12 μποφόρ αποφάσισε να κάψει κλαδιά στην αυλή του.

Πόση Ελλάδα έχει καεί τα τελευταία 20 χρόνια;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα