ΦΩΤΙΕΣ: ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Η αντιπυρική περίοδος άρχισε και παραδοσιακά ψάξαμε να βρούμε πόσο έτοιμοι είμαστε για το καλοκαίρι που εκτιμάται πως θα είναι από τα πιο θερμά της ιστορίας.
Είμαστε η χώρα της Ευρώπης που κρατούσε κάθε χρόνο το αρνητικό ρεκόρ μεγάλων δασικών πυρκαγιών, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όταν ‘έδωσε’ ο καιρός (και οι βροχές τον Αύγουστο) και δεν ζήσαμε ό,τι το 2021.
Όπως ανέφεραν οι έχοντες γνώση (βλ. ερευνητικό έργο FLAME), με εξαίρεση το διάστημα από τις 15/7 έως τις 15/8 δεν είχαμε δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες.
Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 μπήκε στη λίστα με τα 15 λιγότερο θερμά των τελευταίων 42 χρόνων.
Αυτό του 2023 εκτιμάται πως θα είναι από τα πιο θερμά.
Bέβαια, χωρίς ακραίες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System-EFFIS) από τις αρχές του 2022 έως το τέλος του Οκτωβρίου ‘χάσαμε’ 200.000 στρέμματα.
Αριθμός που αντιστοιχεί στο 46% της μέσης καμένης έκτασης στην χώρα μας, από το 2006 έως το 2021.
Δεν νιώθεις μεγάλη αισιοδοξία για φέτος;
Καλά κάνεις.
Να σου πω ότι δεν ασχοληθήκαμε πολύ με την πρόληψη. Κονδύλια δηλαδή, θα δοθούν πάλι -αν και θα έπρεπε να έχουν δοθεί ήδη αφού έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Ελεγκτικός μηχανισμός για το αν η αυτοδιοίκηση χρησιμοποιεί τα κονδύλια προς τη σωστή κατεύθυνση και αν γίνεται σωστή δουλειά, ως προς τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εξακολουθεί να μην υπάρχει.
Προφανώς και υπήρχαν λόγοι που έκθεση του 2019 μας είχε κατατάξει τελευταίους μεταξύ των χωρών/μελών της ΕΕ, για το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάμε στις υποδομές.
Επιπροσθέτως, δεν έχουμε αποκτήσει ουσιαστικά, έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας. Είχε χαρακτηριστεί ως μονόδρομος για τη σωτηρία μας, στο πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι.
Δεν έγιναν προσλήψεις στους πυροσβέστες, που είναι στους –4.000.
Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ που είχε αποφασιστεί τον Ιούνιο του 2021 για τις προμήθειες, κόστους 1.760.000.000 ευρώ (το πιο ακριβό για εξοπλισμό μη στρατιωτικής χρήσης), επίσης δεν υπάρχει να μεταφέρω κάποια ουσιαστική εξέλιξη.
Δηλαδή, δεν έχουν τοποθετηθεί συστήματα ‘έξυπνης πυρανίχνευσης’ στα δάση, δεν έχουν αντικατασταθεί όλα τα ‘γερασμένα’ Canadair και δεν έχουν γίνει προσλήψεις 3.000 νένων μόνιμων πυροσβεστών “ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού”, θέμα που είχε διαπιστωθεί από τότε.
Κατά τα άλλα, υγεία.
Συνεχίζουμε λοιπόν, και φέτος με ενοικιάσεις εναέριων που στοιχίζουν πολλά (δεκάδες) εκατομμύρια ευρώ, ενώ ‘τρέχουν’ διαγωνισμοί για την αγορά -που αν κρίνουμε βάσει όσων μάθαμε μετά την τραγωδία στα Τέμπη, θα ‘τρέχουν’ και θα ‘τρέχουν’ πιθανότατα έως ότου ή σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια για να γίνει απευθείας ανάθεση ή θα γίνει απευθείας ‘κατ επείγουσα’ ανάθεση.
Να θυμίσουμε και ότι μια μίσθωση αφορά συγκεκριμένες ώρες πτήσης. Οτιδήποτε πάνω από τα συμφωνηθέντα, χρεώνεται με την ώρα.
Ο στόλος της Πυροσβεστικής παραμένει ‘μεσήλικας’
Πέραν των μισθώσεων, συνεχίζουμε και με τον ίδιο γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, με τις λίγες προσθήκες να αφορούν κυρίως δωρεές που κάνουν ιδιώτες. Είναι αυτοκίνητα τύπου αγροτικού που ‘κουβαλούν’ έναν τόνο νερό στη δεξαμενή τους. Ποσότητα υπεραρκετή όταν μόλις έχει ξεσπάσει μια φωτιά και ανύπαρκτη αν υπάρξει η ελάχιστη καθυστέρηση.
Κατά βάση, έχουμε όσα οχήματα είχαμε και πέρυσι, τα οποία είναι ‘μεσήλικα’.
“Όταν έχεις ένα ‘γερασμένο’ στόλο, είναι λογικό κάθε χρόνο να έχεις κάποια αυτοκίνητα που ‘βγάζουν’ προβλήματα” λέει στο Magazine ο Πυραγός και πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υποαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ), Αντώνης Κούκουζας, στον οποίον απευθυνθήκαμε για να μας λύσει κάποιες απορίες, εν όψει του καλοκαιριού που εκτιμάται πως θα είναι από τα πιο θερμά της ιστορίας.
“Γίνονται προσπάθειες να συντηρούνται σωστά και ολοκληρωτικά τα αυτοκίνητα μας. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και τώρα που μιλάμε κάποια σε συνεργεία.
Στην Εύβοια που είναι νομός πρώτης γραμμής, υπάρχουν αυτοκίνητα που είναι ακόμα και 45 με 50 ετών, με 700.000 χιλιόμετρα. Με αυτό το αυτοκίνητο πηγαίνουν μέσα σε μια φωτιά. Αν ‘γυρίσει’ ο άνεμος και η φωτιά κινηθεί προς το όχημα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα ‘καταφέρει ‘να αλλάξει πορεία και να απομακρυνθεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ‘μείνει’.
Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα 45 και 50 χρόνων. Αλλά είναι τουλάχιστον 30.
Τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαμε πολύ με χορηγίες. Επειδή δεν υπήρχαν πόροι, ο τοπικός διοικητής λάμβανε χορηγίες από ιδιώτες και μας πρόσφεραν από ζευγάρια λάστιχα -που είναι η ασφάλεια όσων προσφέρουμε ασφάλεια-, έως ό,τι άλλο χρειαζόμασταν. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει”, αλλά δεν το λες και πολύ λογικό να αναλαμβάνουν ιδιώτες ευθύνες των κυβερνώντων.
“Αυτό που γίνεται είναι να προμηθευόμαστε τα οχήματα που πραγματικά χρειαζόμαστε -και τοποθετούνται σε συγκεκριμένες περιφέρειες-, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά δεν αρκούν”.
Οι πυροσβέστες είναι λιγότεροι από πέρυσι
Προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα δεν έγιναν φέτος. Όπως κάθε χρόνο, υπήρχαν συνταξιοδοτήσεις. Κι έτσι οι πυροσβέστες θα είναι φέτος λιγότεροι από πέρυσι -που ήταν λιγότεροι από πρόπερσι-, ενώ θα είναι και ένα χρόνο μεγαλύτεροι.
“Έχουμε ξεκινήσει χωρίς να έχουμε πολλά προβλήματα ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι βοηθά και ο καιρός, καθώς έχουμε κάποιες βροχές. Αυτό που λέγεται ωστόσο, είναι πως αναμένεται να έχουμε δύσκολο καλοκαίρι, από την άποψη των μετεωρολογικών συνθηκών.
O περασμένος χειμώνας ήταν ήπιος. Δεν είχαμε έντονες βροχές, πολύ κρύο ή πολλά χιόνια που λειτουργούν ως αποταμιευτήρες νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φύση. Πιο συγκεκριμένα, διατηρεί την υγρασία η βλάστηση.
Τώρα, δεν υπάρχει πολλή υγρασία. Και άρα μπορεί να ξεραθεί πιο εύκολα η φύση και να επεκταθεί πιο γρήγορα η φωτιά, όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.
Για να κάνουν τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις που κάνουν οι επιστήμονες, σημαίνει πως έχουν στοιχεία. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να γίνουν πολύ μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις, βλέπουν ωστόσο κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι ενδεχομένως να έχουμε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια”.
Συγκριτικά με πέρυσι, πόσοι πυροσβέστες υπάρχουν στο σώμα φέτος, δεδομένων και των εξαγγελιών για ενίσχυση και βελτίωση των συνθηκών εργασίας που γίνονται κάθε χρόνο;
“Πρέπει να το πούμε και να το τονίσουμε πως τον περασμένο Νοέμβρη κατόπιν μελέτης που έγινε για το προσωπικό και τις ανάγκες του σώματος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 3.500 εξτρά οργανικές ανάγκες. Από αυτές δεν έχει καλυφθεί καμία.
Το τελευταίο διάστημα είχαμε και κοντά στις 500 συνταξιοδοτήσεις. Πάμε λοιπόν, στα 4.000 κενά. Για ένα μηχανισμό που είναι μάχιμος και τον θες σε πλήρη ετοιμότητα, είναι πρόβλημα. Πόσο μάλλον από την στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί κατά ένα έτος -έχει φτάσει στα 49 χρόνια.
Υπάρχει τεράστιο κενό στις ηλικίες μεταξύ 28 και 40, που είναι οι πιο μάχιμες ηλικίες.
Όχι μόνο δεν προσθέσαμε προσωπικό, αλλά αυξήθηκε και κατά ένα έτος η ηλικία. Σε ό,τι αφορά τις προσθήκες που αναφέρονται, κάθε χρόνο μπαίνουν 200 άτομα από τις πανελλαδικές. Είναι ξεκάθαρο πως έφυγαν 500 άνθρωποι με τεράστια εμπειρία και μπήκαν στις σχολές 200 νέα παιδιά που δεν μπορούν προφανώς, ακόμα να επιχειρήσουν γιατί είναι σπουδαστές. Άρα δεν τους υπολογίζουμε για κάποια χρόνια. Ο ρυθμός αναπλήρωσης των οργανικών κενών, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων είναι χαμηλός”.
Εξαιτίας της υποστελέχωσης αναμένεται μεταξύ άλλων, να προκύψει και πρόβλημα στην Αττική με τη δυνατότητα χρήσης των drones που υπάρχουν στο πυροσβεστικό σώμα -με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό να τα χειρίζεται.
“Το πυροσβεστικό σώμα έχει ανα περιφέρειες ομάδες drones. Οι ελλείψεις είναι τόσες που θα υπάρξουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν θα έχουμε διαθεσιμότητα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας”.
Για την ιστορία, ‘λογαριάζονται’ στο σύνολο των πυροσβεστών που ανέφερε η κυβέρνηση ήταν 14.168. Έγινε και πάλι, ειδική αναφορά και στους ‘δασοκομάντος’ που όπως εξηγήσαμε και πέρυσι, δεν ήταν ήταν ό,τι καταλαβαίνεις από το όνομα.
“Πέρυσι έγιναν 500 προσλήψεις. Οι 60 ήταν δασολόγοι -με επιστημονικό background- και οι 440 αφορούσαν αυτούς που ονομάστηκαν ‘δασοκομάντο’. Είναι νέα παιδιά, πρώην εποχικοί -άρα έχουν εμπειρία- και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τα δάση.
Μέσα στο χειμώνα έκαναν και εκπαιδεύσεις, τους έβαλαν σε δάση και σε βουνά, με ελικόπτερα. Τι κάνουν; Πηγαίνουν μπροστά από την πυρκαγιά για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, όπου υποδεικνύουν οι δασολόγοι”.
Θα εφαρμοστεί και φέτος το πρόγραμμα προεγκατάστασης δυνάμεων ”δηλαδή τη συμβολή ξένων δυνάμεων -που υπήρχε και πέρυσι. Θα έλθουν Γάλλοι, Γερμανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι -όπως πέρυσι-, αλλά και Σλοβάκοι, οι οποίοι θα εγκατασταθούν προληπτικά. Όχι όλοι μαζί.
Από την 1 Ιουλίου έως 31/8 θα έρχονται σταδιακά -ανά 20 και 30 άτομα-, όλοι με τα οχήματα και τους εξοπλισμούς τους. Θα εγκατασταθούν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και την Αρχαία Ολύμπια.
Πέρυσι ο θεσμός αυτός έγινε μόνο στην Ελλάδα. Φέτος επεκτείνεται στην Πορτογαλία και τη Γαλλία” μετά τις τραγωδίες που βίωσαν το 2022.
Σε εμάς θα έλθουν σταδιακά 200 άτομα. Στην Πορτογαλία και τη Γαλλία θα είναι κοντά τους 80.
Αν θα στείλουμε κι εμείς πυροσβέστες στο εξωτερικό; Δύσκολα, αφού η υποστελέχωση της πυροσβεστική μας είναι πρόβλημα για τις δικές μας ανάγκες.
“Κάνουμε πατέντες για να προκύψει το πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου. Πρέπει να είναι τετραμελές. Εμείς όμως, έχουμε και πληρώματα δυο μελών που σίγουρα θα χρειαστούν ενισχύσεις πολύ σύντομα, όπου κι αν δράσουν. Έχεις τον οδηγό και έναν μάχιμο. Ο οδηγός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το αυτοκίνητο -πρέπει να είναι δίπλα στην αντλία για να δίνει και να ‘κόβει’ το νερό”.
Η πρόληψη παραμένει ένα αδιάφορο θέμα
Στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών, οι Έλληνες πυροσβέστες ταξίδεψαν στην Κύπρο “για να συζητήσουμε για καλές πρακτικές που υπάρχουν εκεί και να δώσουμε τις δικές μας.
Εκεί βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές τις χειρίζεται η δασική υπηρεσία. Είναι ‘σπασμένο’ το κομμάτι ‘πυροσβεστική’ και ‘δασική υπηρεσία’: η πρώτη έχει αστικά συμβάντα και η δεύτερη είναι ενισχυμένη με οχήματα και ένστολο προσωπικό και ασχολείται με τις φωτιές στα δάση.
Στην Ελλάδα, η πυροσβεστική κάνει τα πάντα. Θα θέλαμε πιο ενισχυμένη δασική υπηρεσία, να κάνει καθαρισμούς και όλα τα προληπτικά έργα.
Σε επίπεδο πρόληψης, δίνονται χρήματα στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προβεί σε καθαρισμούς δασών και σε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κάποιος πως αν πρέπει να επιχειρήσεις σε καθαρό δάσος, θα χρειαστείς λιγότερο χρόνο και λιγότερους πόρους.
Όταν ένα δάσος είναι γεμάτο σκουπίδια και νεκρή καύσιμη ύλη η φωτιά απλώνεται ταχύτερα, χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο και περισσότερους πόρους.
Έχουμε ξαναπεί πως η πρόληψη κερδίζει και πάρα πολλά χρήματα”. Αλλά πάλι δεν γίνεται με τρόπο που να έχει εγγυημένο αποτέλεσμα.
“Θα διατεθούν και φέτος κονδύλια για τους καθαρισμούς. Εμείς θέλουμε να φτάσουν άμεσα στον προορισμό τους και να γίνουν άμεσα οι σχετικές εργασίες. Μπορεί τώρα να έχουμε Μάιο και να μην υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αλλά ποιος ξέρει αν θα έχουμε 30αρια στο τέλος του μήνα; Αυτό θα ξεράνει την καύσιμη ύλη που υπάρχει και η συνθήκη θα γίνει επικίνδυνη.
Για αυτό και θέλουμε να είναι ενεργός ο κρατικός μηχανισμός, να μην αδρανήσει λόγω των εκλογών. Θέλουμε όπως κάθε χρόνο, ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Εμείς δεδομένα θα την κάνουμε”.
Στο ‘περίμενε’ και ο εντοπισμός πυρκαγιών με θερμικές κάμερες
Χωρίς να έχουν στη διάθεση το έξυπνο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης που υποσχέθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αρχικά προέβλεπε την τοποθέτηση 540 αισθητήρων και οπτικών και θερμικών καμερών πανοραμικής λήψης σε 135 πυλώνες, καλύπτοντας έκταση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας.
Φέτος έγινε δοκιμή στον Υμηττό -στο πλαίσιο προγράμματος αξίας 4.000.000 ευρώ βάσει των ανακοινώσεων του Δήμου.
“Έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά πολύ πιλοτικά. Σίγουρα δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτά”, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα παντού. “Είναι ευσεβής πόθος για τα επόμενα χρόνια”. Εφόσον βέβαια, ξεπεραστούν και τα εμπόδια που εμφανίζει η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Η άδεια που δεν μπορούν να πάρουν και οι αντικαταστάσεις που δεν έχουν
Ενώ σε άλλες χώρες υπάρχει ξεκάθαρος τομέας που ασχολείται με κάθε θέμα, στην Ελλάδα η πυροσβεστική είναι υπεύθυνη για όλα και ‘πληρώνει’ όλα τα ‘μάρμαρα’ -ενώ υπάρχουν άνθρωποι σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης.
Οι Έλληνες που επιχείρησαν στους σεισμούς της Τουρκίας, ανήκουν στην πυροσβεστική και είναι οι ίδιοι με εκείνους που επιχείρησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.
“Είμαστε δια πάσα νόσο, για όλες τις καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών συμβάντων -αν πάρει φωτιά ένα εργοστάσιο-, αλλά και για τα αστικά συμβάντα και τις απόπειρες αυτοκτονιών. Συμμετείχαμε και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Στον Covid οι πυροσβέστες ήταν στα αεροδρόμια και στις εξόδους της χώρας και μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους ξένους. Μεταφέραμε επίσης, αυθημερόν τα εμβόλια στην περιφέρεια. Η συμμετοχή μας υπάρχει σε οποιαδήποτε κρίση.
Από εκεί και πέρα, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο δικαιούμαστε 15 ημερολογιακές ημέρες άδεια -για εμάς όλες οι ημέρες είναι εργάσιμες.
Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε μεγαλύτερη επιφυλακή. Όταν έχουμε περιστατικά και όταν υπάρχει πρόβλεψη για ακραία φαινόμενα την επόμενη ημέρα, το προσωπικό τίθεται σε επιφυλακή.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε προληπτικές επιφυλακές, χωρίς να έχουμε συμβάντα. Γεγονός που καταπονεί το προσωπικό προκαταβολικά.
Όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνονται οι βάρδιες. Το ίδιο προσωπικό το χρησιμοποιούμε σε τρέχοντα συμβάντα και προληπτικά -για παράδειγμα, περιπολίες μέσα στα δάση.
Έτσι καταπονείται παραπάνω, δεδομένων και των ελλείψεων. Δεν θέλουμε να καταπονείται και προληπτικά -εφόσον δεν υπάρχουν συμβάντα ή ακραίες συνθήκες. Θέλουμε να υπάρχει ορθολογική διαχείριση του προσωπικού, για να είναι φρέσκο όταν χρειαστεί.
Φέτος έχουν ανασταλεί εν τω μεταξύ, από τώρα οι άδειες λόγω των εκλογών.
Αν συνεχίσουμε και με δεύτερο γύρο εκλογών, η αναστολή θα κρατήσει έως τα μέσα Ιουλίου. Άρα συμπιέζεται ο χρόνος που πρέπει να πάρει άδεια το προσωπικό στους δυόμιση μήνες που συνήθως υπάρχει μεγάλη επιφυλακή.
Δεδομένα υπάρχει υπερεργασία -δεν υπάρχουν ωράρια, ενώ οι ξένοι στο 8ωρο ή το 10ωρο αποχωρούν γιατί έχουν αλλαγή. Εμείς λόγω υποστελέχωσης, έχουμε άτομα και 2 μέρες στη φωτιά πριν τους αλλάξουμε. Όταν λίγο καταλαγιάζει το βράδυ, κοιμόμαστε για 2 ώρες και το πρωί συνεχίζουμε.
Δεν υπάρχουν και αμοιβές για αυτά.
Πέρυσι έγινε προσπάθεια να αμειφθούν 4 εξτρά οκτάωρα, των αμέτρητων που κάνουμε και να παίρνουμε ρεπό για όλα τα υπόλοιπα.
Το πρόβλημα με τα ρεπό είναι τεράστιο για εμάς. Πέραν του ότι λένε πως μας αμείβουν με ρεπό, αφενός δεν μπορούμε να πληρώσουμε στο σούπερ μάρκετ με αυτά -κανείς εργαζόμενος δεν αμείβεται με ρεπό-, αφετέρου κατά μέσο όρο στο σώμα έχουμε 150 συσσωρευμένα ρεπό.
Στο πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο, όταν είπαμε τι μισθούς παίρνουμε, δεν μας πίστευαν. Η διαφορά μπορεί να είναι και 1.000 ευρώ, μεταξύ χαμηλότερου βαθμού Κύπριου πυροσβέστη από πιο υψηλόβαθμο Έλληνα.
Είμαστε και ανοχύρωτοι νομικά. Είμαστε έκθετοι συνεχώς σε έλεγχο ποινικό. Αυτήν την στιγμή, κατηγορούμενοι για ό,τι έγινε στο Μάτι, στη δίκη που ‘τρέχει’ είναι μόνο πυροσβέστες. Δεν υπάρχει άλλος παράγοντας εμπλεκόμενος.
Πέρυσι ήταν πάνω από 100 πυροσβέστες που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την Βαρυμπόμπη. Το επάγγελμα του πυροσβέστη πρέπει να περιχαρακωθεί και νομικά. Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί για να πει πως πάω στη δουλειά μου για να εγκλιματίσω.
Παντού σε όλους τους κλάδους υπάρχουν καλοί και κακοί. Σίγουρα όμως, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες του επαγγέλματος μας”.
Θα έλεγες ότι θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι πόροι που θα έπρεπε να έχουν στη διάθεση τους και δεν έχουν. Πολλές φορές δεν έχουν ούτε τα βασικά. Αν τα είχαν, θα μιλούσαμε σε άλλη βάση σε ένα κράτος που η ευθύνη έχει εξελιχθεί σε πολύ δύσκολη έννοια.
“Όλοι ξέρουμε και αποδεχόμαστε πλήρως ότι το καλοκαίρι θα δουλέψουμε περισσότερο, αλλά δουλεύουμε για βιοποριστικούς λόγους. Εννοείται πως αγαπάμε τη δουλειά μας, ότι θα θυσιάσουμε την οικογένεια μας και τα παιδιά μας. Να υπερεργαστούμε, αλλά να αμειφτούμε. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος θα είναι συνεπείς και στις επάλξεις”.