ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/ 24MEDIA LAB

Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το δικαστικό θρίλερ με τον λέκτορα του ΑΠΘ που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τη σύζυγό του και τη γιαγιά της.

Θεωρείται μία από τις πιο δραματικές υποθέσεις που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια. Ένας πρώην λέκτορας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ κατηγορείται ότι σκότωσε με δηλητήριο τη σύζυγό του και τη γιαγιά της. Η θανατηφόρα ουσία φέρεται να ήταν το τριοξείδιο του αρσενικού, το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, χορηγούσε σε μικρές δόσεις στα δύο θύματα έως ότου φύγουν διαδοχικά από τη ζωή με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης.

Η δίκη του λέκτορα, 50 ετών σήμερα, ξεκίνησε την Πέμπτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος θέλει, όχι να σπάσει την ποινή των διπλών ισοβίων που του επιβλήθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά να αποδείξει την αθωότητα του. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, που να με συνδέει με τους θανάτους», είπε ο κατηγορούμενος προς την έδρα στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη. «Είμαι σίγουρη ότι αυτός είναι ο δολοφόνος», κατέθεσε η μητέρα της συζύγου του, που ήταν η πρώτη μάρτυρας στη δίκη. Από τον φάκελο της υπόθεσης που τέθηκε υπόψη του Magazine, αποκαλύπτεται ένα θρίλερ, το οποίο θυμίζει κινηματογράφο.

Τον Αύγουστο του 2013 η σύζυγος του λέκτορα, 33 ετών, διδάκτορας και εργαζόμενη στη γραμματεία του πανεπιστημίου, πεθαίνει με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε πεθάνει και η γιαγιά της συζύγου του, με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα. Οι δύο θάνατοι δεν συνδέθηκαν εξ αρχής, παρά μόνο όταν ζητήθηκε η εκταφή των δύο γυναικών και τα ευρήματα έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού στις σορούς.

Ο λέκτορας κλήθηκε για εξηγήσεις και απέδωσε τη δηλητηρίαση στο νερό της ύδρευσης και σε τρόφιμα. Δεν έπεισε τις δικαστικές Αρχές και προφυλακίστηκε. Στον φάκελο περιγράφεται ότι το σχέδιο εξόντωσης διήρκεσε περίπου έξι μήνες. Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των δικαστικών Αρχών, ο λέκτορας χορηγούσε στην 33χρονη σύζυγό του μικρές ποσότητες τριοξειδίου του αρσενικού (As² O³), ώστε να προκαλέσει κατάσταση χρόνιας δηλητηρίασης και να παραπλανήσει τους γιατρούς.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα σημειώνεται ότι η δηλητηρίαση της συζύγου γινόταν με την τοποθέτηση του χημικού στοιχείου στο νερό και τις τροφές που αυτή κατανάλωνε. Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο ο λέκτορας προμηθεύτηκε το αρσενικό – ενδεχομένως αυτό να έγινε από τη Βουλγαρία όπου πωλείται ελεύθερα ως φυτοφάρμακο ή από κάποιο κατάστημα στην Ελλάδα, όπου πωλείται ως ποντικοφάρμακο. Οι δικαστικές Αρχές, ωστόσο, έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ακόμη βασικό ερώτημα της υπόθεσης: Το κίνητρο του δράστη.

Όπως αποτυπώνεται στα δικόγραφα, ο λέκτορας είχε συνάψει δεσμό με φοιτήτριά του, επομένως, όπως το παραπεμπτικό βούλευμα καταλήγει, ήθελε να σκοτώσει τη σύζυγό του για να κρατήσει την επιμέλεια της ανήλικης κόρης του. «Η πλευρά της πολιτικής αγωγής, θα προσπαθήσει να στρέψει τα βλέμματα στην ηθική μου συμπεριφορά, όσον αφορά την συζυγική απιστία», είπε ο λέκτορας την Πέμπτη, στην πρώτη τοποθέτηση του επί της κατηγορίας.

Πίσω στο καλοκαίρι του 2013, η 33χρονη νοσηλεύτηκε πολλές φορές με συμπτώματα δηλητηρίασης. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο λέκτορας της χορηγούσε το δηλητήριο ακόμη και όταν βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου, διαλύοντάς το στο μπουκαλάκι με το νερό που είχε δίπλα στο κρεβάτι της. «Κατά την παραμονή της στην Εντατική, οι οικείοι της δεν είχαν πρόσβαση σε αυτή, συνεπώς ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να εξακολουθήσει τη χορήγηση του αρσενικού κι έτσι η υγείας της βελτιωνόταν», σημειώνεται.

Οι διωκτικές Αρχές χρεώνουν στον λέκτορα του ΑΠΘ και τη δολοφονία της γιαγιάς της συζύγου του, ηλικίας 86 ετών, «ώστε να στραφούν οι υποψίες στην κατεύθυνση της τυχαίας δηλητηρίασης», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. «Την επισκέφθηκε στην οικία των πεθερών του, όπου αυτή κατοικούσε μόνιμα, και τοποθέτησε ποσότητα τριοξειδίου του αρσενικού σε μπουκάλι του νερού που διατηρούσε στο ψυγείο και από το οποίο, όπως ήταν γνωστό σε όλη την οικογένεια, έπινε για λόγους υγιεινής μόνο η ίδια», σημειώνεται.

H ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Ο κατηγορούμενος από την πρώτη στιγμή αρνείται τα πάντα. Επιμένει ότι οι γιατροί προσπάθησαν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά τη μη έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας δηλητηρίασης των δύο γυναικών. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στον οικισμό Γεωπονικά στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, είχε εντοπιστεί κατά καιρούς αρσενικό στο δίκτυο της ύδρευσης. Ένας δεύτερος ισχυρισμός που είχε καταθέσει στην προδικασία, ήταν ότι η γιαγιά είχε στο σπίτι ποντικοφάρμακο και ότι προφανώς στο μαγείρεμα μπέρδεψε το δηλητήριο με το αλάτι.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη επίσης κόντρα μεταξύ ιατροδικαστών. Αυτό, διότι, στον οργανισμό της νεαρής γυναίκας, έναν μήνα πριν πεθάνει, είχε εντοπιστεί κάδμιο και όχι αρσενικό, σε ποσότητα 52 μg/lt, με φυσιολογικό όριο τα 3,9 μg/lt. «Τα αποτελέσματα ήταν εσφαλμένα. Η εσφαλμένη εξέταση παραπλάνησε τους θεράποντες γιατρούς κι έτσι δεν χορήγησαν το αντίδοτο που θα χρησιμοποιούσαν στην περίπτωση της δηλητηρίασης από αρσενικό, αλλά ακολούθησαν τη συντηρητική αντιμετώπιση που προβλέπεται στις περιπτώσεις δηλητηρίασης από κάδμιο», αναφέρεται στη δικογραφία. Το αρσενικό εντοπίστηκε μόνο μετά τους θανάτους των δύο γυναικών.

«Είναι μία υπόθεση που κινείται γύρω από την επιστημονική κόντρα δύο τοξικολόγων του ίδιου εργαστηρίου, στην οποία κόντρα εκτοξεύονται εκκατέρωθεν βαρύτατες κατηγορίες. Φαίνεται, όμως, ότι ένας εκ των δύο τοξικολόγων έχει δίκιο», είχε πει στον γράφοντα ο συνήγορος υπεράσπισης του λέκτορα, Νίκος Διαλυνάς. «Ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός είναι ότι πρόκειται για θανάτους που οφείλονται σε χρόνια δηλητηρίαση από αρσενικό, τόσο της γιαγιάς όσο και της εγγονής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει στον λέκτορα δις ισόβια κάθειρξη, με την εισαγγελέα της έδρας να είναι τότε καταπέλτης: «Σκότωσε. Την έβλεπε να λιώνει, να παραλύει, άντεξε σ’ αυτό το θέαμα. Ήθελε να το βλέπει. Έμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος. Στέρησε από μία μάνα τη δυνατότητα να αγκαλιάσει το παιδί της, πριν φύγει από τη ζωή. Πήρε έναν ακόμη άνθρωπο (σσ: τη γιαγιά) για να συσχετιστούν οι δύο πράξεις», είχε πει στην αγόρευσή της.

Ο λέκτορας είχε δεχθεί ψύχραιμα την απόφαση τακτικών δικαστών και ενόρκων. «Χωρίς αποδείξεις; Σε ποια χώρα ζούμε;», μονολογούσε σε μία διακοπή της δίκης.

Η διαδικασία στο Εφετείο πρόκειται να συνεχιστεί μετά τις γιορτές με τις καταθέσεις των ιατροδικαστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα