ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο ΓΡΙΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΜΙΚΡΟΝ 4 ΚΑΙ 5
Χιλιάδες είναι τα άτομα που έχουν συμπτώματα κορονοϊού τις τελευταίες, όμως οι καταγραφές στον ΕΟΔΥ δείχνουν ηπιότερη διασπορά. Ποια είναι η πραγματική εικόνα;
Οι περισσότεροι από εμάς διαπιστώνουμε πως στον ευρύτερο κύκλο μας πολλά άτομα νοσούν με κορονοϊό. Τα περισσότερα για πρώτη φορά, όμως δεν είναι και λίγα εκείνα που βρίσκονται θετικά στον ιό για δεύτερη φορά. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε και άτομα που ενώ έχουν συμπτώματα κάνουν τεστ για τον ιό και είναι αρνητικό. Οι παραπάνω διαπιστώσεις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχουν να κάνουν με τις δυο υποπαραλλαγές του ιού, Όμικρον 4 και 5 που φαίνεται είναι πολύ πιο ύπουλες από τις προηγούμενες.
Ο ΕΟΔΥ στις καθημερινές ενημερώσεις καταγράφει μια πιο ήπια εικόνα για τη διασπορά του ιού, σε σχέση με την προσωπική εκτίμηση του καθένα μας, κι αυτό γιατί πολλά self test που βγαίνουν θετικά θετικά δεν επιβεβαιώνονται με rapid test αλλά επίσης και γιατί το τελευταίο διάστημα -ίσως περισσότερο από ποτέ- ακόμη και συμπτωματικά άτομα βγαίνουν αρνητικά.
Η διπλή αυτή διαπίστωση αποτελεί μια άσχημη παράμετρο για την πορεία της πανδημίας. Αφενός διότι ένας συμπτωματικός φορέας του ιού που “πείθεται” από το λανθασμένα αρνητικό test του, διασπείρει τον ιό, αφετέρου γιατί η επιδημιολογική επιτήρηση είναι ελλιπής. Και όλο αυτό το σκηνικό γίνεται σε μία περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα πολιτών και συγχρωτισμό, χωρίς ουδέ ένα μέτρο προφύλαξης.
Αν η επιδημιολογική επιτήρηση δεν είναι σωστή, τότε και οι αποφάσεις για νέες συστάσεις προς του πολίτες δεν είναι συγκεκριμένες. Βέβαια γνωρίζουμε ότι νέα μέτρα δεν θα ληφθούν, όμως αν γνωρίζουμε την πραγματική διασπορά σε μία περιοχή, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να προειδοποιήσουν τον κατοίκους ώστε να προσέχουν.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ νέων διαγνώσεων κορονοϊού σε επίπεδο περίπου 2,5 μηνών ξεπερνώντας τα 12.500 κρούσματα εκ των οποίων τα 1900 αφορούσαν σε επαναλοιμώξεις.
Οι επιστήμονες μιλούν για μία κατάσταση η οποία αναμένονταν, αλλά όχι τόσο σύντομα. Και ήρθε πιο σύντομα λόγω των νέων υποπαραλαγγών της Όμικρον, αλλά και για τους λόγους που αναφέραμε. Ειδικά και από τις λάθος διαγνώσεις που γίνονται από τα self test ή ακόμη και τα rapid, διότι όταν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στην κοινότητα ακόμη, και ένα μικρό ποσοστό να ξεφεύγει, σε απόλυτο νούμερο δεν είναι αμελητέο.
Και μάλιστα δεν είναι αμελητέο από τη στιγμή που ξέρουμε πως κάθε νέα παραλλαγή του ιού είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη.
Υποκαταγραφή κρουσμάτων
Επίσης και σε ατομικό επίπεδο σχεδόν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να περιορίσει τις μετακινήσεις του και ειδικά τις διακοπές του. Ακόμη και με κάποια συμπτώματα δεν θα θέλει να αντιμετωπίσει την αλήθεια, αν βγει θετικός και θα πρέπει αν μείνει σε καραντίνα.
Ίσως γι’ αυτό δε βλέπουμε παρά ελάχιστα κρούσματα εισαγόμενα. Φαντάζεστε κάποιος να κάνει τουρισμό στην Ελλάδα και να βγει θετικός στον κορονοϊό; Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιβάλει απομόνωση! Οι περισσότεροι μάλλον επιλέγουν να κυκλοφορούν και να αδιαφορούν για τη διασπορά που μπορεί να προκαλούν.
Μην ξεχνάμε δε ότι πλέον δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για να κάνει κάποιος rapid test ή μοριακό έλεγχο. Δε χρειάζεται κανένα πιστοποιητικό. Έτσι είδαμε από τις περίπου 140.000 που ήταν ο ημερήσιος όγκος τον Απρίλιο αυτά να υποχωρούν στις περίπου 80.000 τον Ιούνιο.
Καταγραφή test μόνο για να δοθεί αναρρωτική άδεια, πλέον.
Πάσχει η αξιοπιστία των test;
Η αξιοπιστία των test είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει διεθνώς την επιστημονική κοινότητα. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα όταν επιβάλλονταν το test σε διάφορες ομάδες, όπως εργαζόμενους και μαθητές, αυτό διενεργούνταν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Και πόσες φορές αποδείχτηκε ότι μέσα σε 3-4 μέρες ένας αρνητικός στον ιό τελικά ήταν θετικός.
Τα test δεν είναι και δεν ήταν ποτέ τέλεια, όμως λόγω της άνοδο της Όμικρον, το πρόβλημα της καθυστερημένης διάγνωσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Τους τελευταίους μήνες, πολλοί άνθρωποι έχουν καταγράψει σειρά αρνητικών test για 3 και πλέον μέρες παρά την συμπτωματολογία της COVID-19. “Νομίζω ότι έχει γίνει πιο συνηθισμένο”, λέει ο Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να ξέρει πόσο συνηθισμένο είναι αυτό. Σύμφωνα δε με τη Susan Butler-Wu, κλινική μικροβιολόγο στο Keck School of Medicine του USC: “Δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι επειδή το test σου είναι αρνητικό, ότι σίγουρα είσαι αρνητικός”. Και το κακό είναι ότι τα ψευδώς αρνητικά test θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού και φυσικά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έναρξη θεραπείας η οποία πρέπει να γίνεται στις πρώτες μέρες της επώασης.
Οι ειδικοί πάντως ακόμη δεν έχουν καταλήξει γιατί τα test αργούν να βγουν παρά τη συμπτωματολογία θετικά. Είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στην ανοσία του πληθυσμού, τις μεταλλάξεις ακόμη και την ίδια τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Δεν λείπουν φυσικά και οι θεωρίες που αναφέρουν ότι μπορεί και οι νέες παραλλαγές της Όμικρον να αποτελούν ένα νέο έξυπνο μηχανισμό επιβίωσης του ιού. Σαν να έχει καταφέρει να ξεγελά τον οργανισμό ώστε να μην εντοπιστεί νωρίς. Δείχνει λίγο παρανοϊκό βέβαια αλλά ‘παίζει” ακόμη ως σενάριο.
Στην πράξη, “είναι πραγματικά δύσκολο να διαχωρίσουμε αν όλα αυτά είναι ιδιότητα του ιού, ή ιδιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ή και των δύο”, λέει ο Roby Bhattacharyya, λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που κάθε παραλλαγή προκαλεί και διαφορετικά συμπτώματα, αναφέρει.