ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ: “ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟΙ”
Οι επιχειρηματίες της εστίασης κατεβάζουν σήμερα τα ρολά των επιχειρήσεών τους σε μια προσπάθεια να εισακουστούν τα προβλήματα που τους έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας.
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος, ο Σπύρος Στογιάννης σήμερα δεν θα ανοίξει τα στόρια του καταστήματός του. Το «Καφεκούτι» που υπό κανονικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας σερβίρει καφέ και το βράδυ μετατρέπεται σε μπαρ, θα παραμείνει κλειστό. «Όσοι παίρνουν αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα» λέει ο ιδιοκτήτης του στο Magazine.
Η εστίαση σήμερα κατεβάζει ρολά. Εστιατόρια, ταβέρνες, take away, καφετέριες, μπαρ σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης τους 19 μήνες της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πτώση στον τζίρο τους φέτος κυμαίνεται μεταξύ 30-50% σε σχέση με την προ κορονοϊού χρονιά, οι υποχρεώσεις τους όπως τα ενοίκια και τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά, ενώ το γεγονός πως στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να επιστρέψουν την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν εν μέσω πανδημίας δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση στις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, η απόφαση να αναλάβουν οι σερβιτόροι τον έλεγχο εισόδου στα καταστήματα, έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά τους.
«Απασχολούμε υπαλλήλους για να κάνουν τους μπράβους»
«Τα μικρά μαγαζιά, όπως το δικό μας έχουν και προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες. Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζομαι να ζητάω ταυτότητα από τους ανθρώπους. Τέτοιες αποφάσεις φέρνουν τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους στη δύσκολη θέση να κάνουν τον χωροφύλακα» λέει ο Σπύρος Στογιάννης. «Η επιχείρηση είναι μικρή, απασχολώ 2-3 άτομα κυρίως τα Σαββατοκύριακα που το βράδυ έχει κόσμο. Αν από αυτούς πρέπει ο ένας να ζητάει πιστοποιητικά συνεχώς στην πόρτα ο δεύτερος κάθεται μέσα στο μπαρ. Όταν έρθουν δέκα άτομα μαζί ποιος θα τους εξυπηρετήσει; Η δουλειά έχει πέσει, δεν μπορούμε να απασχολούμε υπαλλήλους τις καθημερινές , γιατί κάνουμε τζίρους 30-40 ευρώ και τις μέρες που έχει δουλειά ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να φέρουμε παραπάνω ανθρώπους για να κάνουν τους μπράβους στην πόρτα» εξηγεί.
Για τον Στογιάννη, είναι παράλογο αν κάποιος μπει στο κατάστημά του χωρίς πιστοποιητικό ή επιδεικνύοντας ένα πλαστό, ξεφεύγοντας από τον έλεγχο του σερβιτόρου στην είσοδο, να υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει 5.000 ευρώ σε περίπτωση ελέγχου.
Την ίδια άποψη έχει και ο Λεωνίδας Δεληγιάννης, ιδιοκτήτης του μπαρ Κάιν στο Μετς και του Kobra στη Ναυαρίνου. «Και τα δύο καταστήματα θα είναι κλειστά σήμερα» λέει. «Ο βασικός λόγος που συμμετέχω στη διαμαρτυρία είναι το γεγονός πως μας βάζουν να κάνουμε τους αστυνομικούς. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Προ ημερών ένας πελάτης φώναξε πάλι την αστυνομία γιατί θέλαμε να τον ελέγξουμε. Δεν είναι δικιά μας δουλειά να αστυνομεύουμε και να δημιουργούμε αντιπάθειες. Έχει τύχει πολλές φορές να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους, να τους ζητάμε πιστοποιητικό και να μην σηκώνονται ζητώντας μας να φέρουμε την αστυνομία. Από την άλλη έχει τύχει να τσακωθώ με κόσμο που είχε κάνει εμβόλιο αλλά δεν είχε φέρει ταυτότητα μαζί του. Εμένα με είχε πείσει αλλά δεν μπορώ να τον αφήσω να μπει στο μαγαζί» περιγράφει ο Δεληγιάννης, εκφράζοντας την άποψη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μετακυλήσει την ευθύνη στον παραβάτη και όχι στον ιδιοκτήτη του καταστήματος.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η επιβολή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους επέφερε νέα ραγδαία πτώση στους τζίρους των καταστημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έτσι, στα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης των ιδιοκτητών βρίσκεται η αναπροσαρμογή των προστίμων και η μετατόπισή τους και στον παραβάτη, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η επιδότηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του ενοικίου, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών ή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή δημοτικών τελών, η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και η νέα χρηματοδότηση ανάλογη εκείνης του 2020 και των αρχών του 2021.
Ο τρόπος εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στους εξωτερικούς χώρους που μέχρι πρότινος ήταν μεικτοί, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις, με δεδομένο πως 4 στους 10 πολίτες είναι ανεμβολίαστοι, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος εκφράζει την αισιοδοξία πως η συμμετοχή του κλάδου της εστίασης στη σημερινή κινητοποίηση θα είναι μαζική. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία της Συνομοσπονδίας κάνουν λόγο για καθολικό κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και κεντρικές γειτονιές της Αθήνας.
«Κλείνουμε για να μείνουμε ανοικτοί»
Απέναντι από την Ακρόπολη, στην οδό Ακάμαντος, ο Ανδρέας Κλώσσας, θα κρατήσει και εκείνος κλειστό το καφέ-μπαρ- εστιατόριο Dama Koupa. Τις τελευταίες ημέρες, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του, έχει αρχίσει να στολίζει τον χώρο, ελπίζοντας πως θα μεταδώσει μια γιορτινή ατμόσφαιρα που θα προτρέψει τους πελάτες να μπουν στο κατάστημά του. «Θα είμαστε κλειστά σήμερα για να μείνουμε ανοικτοί στο μέλλον», λέει με σιγουριά για την απόφασή του, αφού τις τελευταίες ημέρες παρατήρησε πως και στα μελλοντικά μέτρα που φαίνεται να συζητώνται, η εστίαση θα είναι η πρώτη που θα σηκώσει το βάρος, όπως λέει. «Είναι σαν να έχουν βάλει την εστίαση στον στόχο».
«Τελείωσε το λοκντάουν, ο τζίρος έχει πέσει κατακόρυφα, σταμάτησε όμως η επιδότηση ενοικίου. Τα τέλη του 2021 για τον δήμο Αθηναίων μας ζήτησαν να τα πληρώσουμε μετρητά εφάπαξ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί τα τέλη από την περίοδο που ήμασταν κλειστοί. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενώ δεν δούλευαν πλήρωναν κανονικά δημοτικά τέλη» λέει ο ιδιοκτήτης του Dama Koupa που θυμάται παράλληλα περιπτώσεις των τελευταίων δέκα ημερών όπου οι υπάλληλοί του βρέθηκαν αντιμέτωποι με πελάτες που τους απειλούσαν με μηνύσεις επειδή ζήτησαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Εκείνος πάντως αντιμετωπίζει σαν στοίχημα την σημερινή κινητοποίηση. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται πανελλήνια μια τέτοια κίνηση και θα ήθελα να πετύχει. Αυτό θα δείξει το κατά πόσο μπορούμε να ασκήσουμε πίεση ή όχι. Αν κλείσουν δέκα μαγαζιά δεν θα πετύχουμε τίποτα», συμπληρώνει.
Όπως φαίνεται πάντως, αρκετοί ιδιοκτήτες μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων έχουν πάρει απόφαση να παραμείνουν κλειστοί, ανάμεσά τους και κάποιοι που δεν συμφωνούν με τον τρόπο δράσης. «Προσωπικά διαφωνώ με το κλείσιμο, ήμασταν κλειστά ένα χρόνο, θα μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος αντίδρασης», λέει ο Καπετανάκης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Estrella και του Surfer Maya στην Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Ωστόσο» λέει «θα κρατήσουμε κλειστά όλα μας τα καταστήματα για συναδελφικούς λόγους».