ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ
Δύο δυναμικές κυρίες και μία Σχολή που (ξανά)κάνει τα πρώτα της βήματα.
Στην ταινία του 1989 “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” μία παρέα νεαρών μαθητών ψάχνουν το νόημα της ζωής μέσα στην ατμόσφαιρα της συντηρητικής βρετανικής Ακαδημίας Γουέλτον. Κλεισμένοι εκεί εκπαιδεύονται, συγκατοικούν, παίζουν μπάλα, έχουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και ένας αντισυμβατικός καθηγητής (ρόλος που ερμήνευσε εκπληκτικά ο Ρόμπιν Γουίλιαμς) τους διδάσκει ποίηση. Μία αίσθηση από αυτή την κινηματογραφική ατμόσφαιρα – βαθιά κρυμμένη στο παρελθόν και με ελληνικό σκηνικό – συνάντησα κατά την επίσκεψή μου στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.
Εκεί λειτουργεί για 2η χρονιά η πρώτη Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία της Ελλάδας, τα μαθήματα της οποίας διαρκούν 10 καλοκαιρινές ημέρες και αλλάζουν τη ζωή των παιδιών που τα παρακολουθούν.
Πρόκειται για μια πρότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα, όπου νέοι μουσικοί από όλον τον κόσμο για ένα ειδυλλιακό δεκαήμερο συμμετέχουν σε Master Classes με καταξιωμένους διεθνώς σολίστες/καθηγητές, στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Σχολής των Σπετσών και το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.
Βρίσκεται «βυθισμένη» σε ειδυλλιακή έκταση, κατάφυτη από ελιές και πεύκα, πολύ κοντά στην παραλία Λιγονέρι και σε απόσταση 1,2 χλμ από την Ντάπια. Στο λιμάνι μας υποδέχθηκε η ψυχή της Σχολής, ο άνθρωπος που είχε την ιδέα για τη δημιουργία της, η κα Λένη Κονιαλίδη (Leni Konialidis). Μέχρι να φτάσουμε περπατώντας στην Σχολή είχα ήδη μάθει την ιστορία πίσω από τα πέντε μεγαλοπρεπή κτίρια του Σωτήριου Ανάργυρου, μεγάλου ευεργέτη των Σπετσών.
Οι άνθρωποι που «τρέχουν» τη Σχολή μας καλωσόρισαν με… σπανακόπιτα στη σκιά και μίλησαν στο NEWS 24/7 για το “παιδί” τους που κάνει τα πρώτα του βήματα – αλλά “πατάει” σε εμπειρίες παλιές, αφού κάποτε στις ίδιες αίθουσες και στα ίδια δωμάτια ακούγονταν οι φωνές παιδιών που διάβασαν τα μαθήματά τους ή σκέφτονταν την επόμενη σκανταλιά.
Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών – “Ένα νησί μέσα σε νησί”
Το 1927 γίνεται η έναρξη της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, από τον ευεργέτη του νησιού Σωτήριο Ανάργυρο και τον τραπεζίτη Μαρίνο Κοργιαλένη. Η “Σχολή” όπως είναι γνωστή στις Σπέτσες, υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολλέγια της χώρας, αν όχι των Βαλκανίων. Έμπνευση του Ελευθέριου Βενιζέλου, προσωπικού φίλου του Ανάργυρου, η “Σχολή” λειτούργησε ως πρότυπο ιδιωτικό σχολείο και οικοτροφείο αγγλικού τύπου, σαν το περίφημο Ίτον.
Η αναγγελία για την ίδρυση της Σχολής είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 1918 όταν ο Ανάργυρος εκδήλωσε την επιθυμία του να προσφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1.000.000 δραχμών (ή των 40.000 λιρών Αγγλίας). Αποτελείται από 5 μεγάλα κτίρια δίπλα στη θάλασσα σε μία πευκόφυτη περιοχή 130 στρεμμάτων και λειτούργησε μέχρι το 1983, με μια διακοπή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Ακολουθούσε τον τρόπο οργάνωσης ενός οικοτροφείου. Τα παιδιά έμεναν μέσα στη Σχολή και έκαναν όλων των ειδών τις δραστηριότητες. Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα παρείχε εργαστήρια χημείας, φυσικής, ανθρωπολογίας, γεωλογίας και είχε μέχρι και τηλεσκόπιο για την παρατήρηση αστεριών. Υπήρχαν καθηγητές αγγλικών, γαλλικών μαθηματικοί που ήταν δυσεύρετοι εκείνη την εποχή. Τα παιδιά έκαναν αθλήματα, γυμναστικές επιδείξεις, μουσική, θέατρο, υπήρχαν γήπεδα βόλεϊ, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις. Επίσης, έκαναν κωπηλασία, ενώ με τη θάλασσα τόσο κοντά φυσικά το κολύμπι ήταν το πιο εύκολο πράγμα! Τα παιδιά έρχονταν και από το εξωτερικό για να πάρουν μία καλή μόρφωση σε ένα ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον. Αυτή η “οικογενειακή” θα έλεγε κανείς ατμόσφαιρα δημιούργησε δυνατές φιλίες, ενώ στη σχολή φοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και του πνεύματος.
Μεταξύ των μαθητών της Σχολής ήταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου, οι τρεις αδελφοί Ξενάκη – ο Ιάννης Ξενάκης (μαθηματικός, αρχιτέκτονας και μουσικός), ο Κοσμάς Ξενάκης (αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, ζωγράφος και γλύπτης) και ο Ιάσων Ξενάκης (φιλόσοφος) – καθώς και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.
Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο το 1983 και τα τελευταία λίγα χρόνια, ως κοινωφελές ίδρυμα, αποκτά ξανά εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας συνεδρία και διάφορες εκδηλώσεις με διοργανωτές και συμμετέχοντας από πολλές χώρες. Μάλιστα, τις τελευταίες σεζόν μια σειρά από ξακουστά επιστημονικά συνέδρια, λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της, ενώ μια μεγάλη συνέχεια έπεται με μια σειρά από projects εκπαιδευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Η καινούργια εποχή άρχισε το 2016 και από τότε αυξήθηκαν τα συνέδρια και άρα τα έσοδα του Ιδρύματος. Η νέα σελίδα για τη Σχολή γυρνάει με την λειτουργία της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Ελλάδας, μία σκέψη που είχαν δύο κυρίες – η επικεφαλής της Ακαδημίας κα Λένη Κονιαλίδη και η Δ/ντρια του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, Ζωή Παπαδάκη – που δούλεψαν σκληρά για να ξαναγεμίσουν οι υπέροχες αίθουσες με μουσικές και φωνές νεαρών μαθητών.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Ελλάδας
Η μουσικόφιλη Λένη Κονιαλίδη, επικεφαλής της Ακαδημίας και παντρεμένη με Έλληνα της διασποράς, εξήγησε στο NEWS 24/7 το όραμά της που είναι να εδραιωθεί στο νησί των Σπετσών μια κοιτίδα νεαρών μουσικών με λαμπρό μέλλον.
“Είχα δει αυτά τα μεγάλα κτίρια της Σχολής σε ένα ταξίδι μου στις Σπέτσες και σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν να γέμιζαν μουσική… να ακούγονταν μουσικές σε αυτές τις ψηλοτάβανες αίθουσες και να γεμίσουν νέους” και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Ακαδημίας!
“Έχω ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ. Δημοσιογραφώ στα ισπανικά για θέματα κλασικής μουσικής σε Μέσο της Ουρουγουάης, από όπου έχω καταγωγή. Για τη δουλειά μου ταξίδευα στο Σάλσμπουργκ, στο Βερμπιέ σε όλα αυτά τα μέρη που έχουν μουσικούς διεθνούς φήμης. Όλες αυτές οι εμπειρίες και οι εικόνες που είχα ‘έγραψαν’ μέσα μου και σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα. Σήμερα και με την πολυετή εμπειρία μου έχοντας ακούσει πολλή μουσική βλέπω ότι όλο αυτό που κάνουμε εδώ στις Σπέτσες ταιριάζει πολύ με τη νεολαία. Πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να κάνει θαύματα, έστω και αν είναι πολύ δύσκολο. Βλέπω ακόμα και ανθρώπους που δεν ξέρουν από μουσική να τους αρέσει ιδέα της Ακαδημίας. Γιατί οι Έλληνες να πρέπει πάντοτε να πάνε σε κάποια άλλη χώρα για να ακούσουν μουσική, ενώ μπορούν σημαντικές προσωπικότητες να έρθουν εδώ;”
Και συνέχισε: “Πάνω και πέρα από όλα το εγχείρημα αυτό στρέφεται σε νέους ανθρώπους. “Αγαπώ πολύ τους νέους ανθρώπους. Όταν τα τέσσερα παιδιά μου ήταν μικρά και μέναμε στην Ελβετία, υπήρχε ένα πρόγραμμα στο σχολείο που έπαιρναν τα παιδιά και τα πήγαιναν σε γηροκομεία να παίξουν μουσική. Εκεί είδα πώς ένα παιδί μπορεί να συγκινήσει μέσα από τη μουσική. Το αποτέλεσμα για μένα ήταν αξέχαστο. Πόσα πράγματα μπορεί να εκφράσει ο νέος μέσω της μουσικής!
Όταν παίζεις μουσική δεν χρειάζεσαι λόγια. Τα παιδιά που έρχονται εδώ για μαθήματα κάνουν και chamber music δηλαδή παίζουν μαζί, αυτοσχεδιάζουν και παρουσιάζουν το κομμάτι τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη φιλία. Μένεις μαζί, παίζεις μουσική μαζί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργηθούν δεσμοί φιλίας”.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία σχολίασε: “Έχουμε έναν δάσκαλο από την Ουκρανία που παίζει τώρα μόνο για να μαζεύει χρήματα για τον λαό του. Εμείς προσπαθούμε και πιθανώς θα το καταφέρουμε να φέρουμε δύο κοπέλες μουσικούς από την Ουκρανία, μια τσελίστρια και μία φλαουτίστα με υποτροφία. Γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Πιστεύω – και το έχω δει αυτό – ότι όταν είσαι σε μουσικό περιβάλλον και είσαι νέος ξεχνιούνται όλα”.
Η κα Λένη Κονιαλίδη είναι η Ιδρύτρια και Πρόεδρος επί 10 χρόνια της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων. “Δεν μου το επέτρεψαν οι πολιτικές συνθήκες να συνεχίσω και είπα ‘δεν παίρνω ρίσκο’ αλλά από τις φιλίες που έκανα εκεί μπορώ να σας πω ότι παίζοντας μουσική ξεχνιούνται οι διαφορές. Είσαι νέος και θέλεις να παίξεις μουσική. Θέλεις να μιλάς τη γλώσσα των άλλων και δεν σε νοιάζει από πού είναι”.
Αναφορικά με τη φετινή δεύτερη χρονιά λειτουργίας της Σχολής είπε: “Θα οργανώσουμε καλύτερα τις συναυλίες μας, και φέτος θα φιλοξενήσουμε μουσικούς της Royal Academy. Επίσης, να αναφέρω το αξιοσημείωτο γεγονός ότι χάρη στην εντατική προσπάθεια του καθηγητή της Ακαδημίας, Jamie Wiiliams, ο μαθητής μας του 2021 Χρήστος Νικηφόρος, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Rostock (Hochschule fur Musik und Theater) της Γερμανίας στην καταξιωμένη τάξη του τρομπονιού. Κάτι που θεωρούμε μεγάλη μας επιτυχία! Θα τους έχουμε και φέτος μαζί μας”.
Από την πλευρά της, η Ζωή Παπαδάκη, Διευθύντρια του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, μίλησε στο Magazine για την προσπάθεια που γίνεται ώστε η ιστορική Σχολή να “ζωντανέψει” και να δώσει πτυχία: “Κλείνω 40 χρόνια προϋπηρεσία. Kάνουμε μεγάλο αγώνα για να στηρίξουμε την Ακαδημία. Η Μουσική Ακαδημία ήταν όνειρο δικό μου και της κυρίας Κονιαλίδη. Mας είχε προσεγγίσει όταν ήταν πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων για να φιλοξενήσουμε τα παιδιά λόγω του συνεδριακού μας χαρακτήρα και να προσφέρουν μία συναυλία στις Σπέτσες. Δεν μπόρεσε να γίνει αυτό για διάφορους λόγους, αλλά γνωριστήκαμε και συζητώντας προέκυψε η ιδέα της Ακαδημίας. Υπήρχε πάθος μεγάλο, το αγαπήσαμε, είναι παιδί μας. Εγώ ανέλαβα το οργανωτικό. Δεν το φανταζόμασταν ούτε στο καλύτερό μας όνειρο ότι θα έχει τέτοια επιτυχία μέσα στην πανδημία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγγραφή έγινε από έναν Αμερικανό, τον Άιζακ, όταν στην Αμερική γινόταν χαμός με την πανδημία και υπήρχαν πολλοί θάνατοι. Δεν το πιστεύαμε ότι μέσα σε αυτή την ανασφάλεια, με τις πτήσεις τις αεροπορικές, με το αν θα επιτραπούν, υπήρξε τέτοια εκδήλωση ενδιαφέροντος – έγινε η μασκότ μας. Ξανάρχεται και φέτος και μάλιστα γνωρίστηκε με μία κοπέλα μουσικό και επιστρέφουν εδώ. Η ατμόσφαιρα, η αύρα από τα κτίρια είναι κάτι μοναδικό. Η προσδοκία μου είναι η Ακαδημία να ανθίσει και να γίνει θεσμός και να μπορεί να δίνει πτυχία, ώστε να υπάρξουν ξανά απόφοιτοι”. Η κα Παπαδάκη μίλησε και για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το πρόγραμμά για τα παιδιά των Σπετσών. Εβδομήντα παιδάκια γράφτηκαν και η ζήτηση ήταν τέτοια που αναγκάστηκαν να αρνηθούν σε συμμετοχές.
Ξενάγηση με αέρα Belle Époque και απόφοιτοι
Την πραγματική ατμόσφαιρα της Σχολής βιώσαμε στην ξενάγηση στους ψηλοτάβανους διαδρόμους, την αίθουσα Belle Époque, τη βιβλιοθήκη με τα σωζόμενα 4.000 βιβλία.
Είδαμε το δωμάτιο και το κρεβάτι του ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, τους κοιτώνες που έχουν γίνει δωμάτια διαμονής επισκεπτών και συνομιλήσαμε με απόφοιτους που με συγκίνηση εργάζονται για την αναβίωση των χώρων της Σχολής.
Ο Δρ. Γιώργος Κωστελένος, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και απόφοιτος της Σχολής, μας μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ώστε να ενεργοποιηθεί το ίδρυμα και η Σχολή “Να ξαναβρεί τις παλιές της δόξες”, όπως είπε, ενώ θυμήθηκε περιστατικά από τα χρόνια που ήταν ο καλύτερος μαθητής στην τάξη του.
Αντίστοιχα, ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και απόφοιτος της Σχολής, επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης της Σχολής και μας ανέφερε κάτι αξιοσημείωτο: “Αυτές τις ημέρες για την ανακαίνιση ενός από τα κτίρια έχει έρθει και μία ομάδα 8 ατόμων από παλιούς συμμαθητές μας, που ήρθαν εθελοντικά να γίνουν εργάτες. Ο άλλος είναι βιομήχανος, άλλος με PhD, και ήρθαν ανιδιοτελώς επειδή ζήσαμε μαζί εδώ στη σχολή. Ήμασταν κολλητοί και ζήσαμε όλοι μαζί”.
Οι συζητήσεις μας έγιναν στον ιδανικό χώρο του Art Cafe “The Magus”, που κι αυτός έχει τη δική του ιστορία! Το όνομά του προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα John Fowles που διατέλεσε καθηγητής της αγγλικής γλώσσας από το 1951 έως το 1953 στην Αναργύρειο Σχολή. Στο νησί γνώρισε τη σύντροφό του Ελισάβετ Κρίστι (Elizabeth Christy). Τις εμπειρίες και τα βιώματα από τις όμορφες Σπέτσες τα χρησιμοποίησε στη συγγραφή του βιβλίου “Ο Μάγος” (The Magus, 1966), από όπου πήρε και το όνομά του το cafe. Συχνό πρόσωπο που προκύπτει στη συζήτηση είναι ο ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος.
Σωτήριος Ανάργυρος: Ο “άγνωστος” ευεργέτης των Σπετσών
Ο Σωτήριος Ανάργυρος γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1849 με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων. Υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα. Η δίψα του για επιτυχία τον οδηγεί από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τέλος την Αγγλία.
Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά. Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του δαιμόνιο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη. Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανοεβραίου Τόμσον, την οποία και στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο. Με βάση την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει έναν πραγματικό εμπορικό κολοσσό στο χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σ’ όλη την αμερικανική αγορά.
Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο οπότε γνωρίζει – και λίγο αργότερα παντρεύεται – την δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική, για τρία ακόμη χρόνια. Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων. Η επιστροφή του Αναργύρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται στην Ελλάδα, οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του.
Το 1904 τελειώνει η ανέγερση πολυτελούς αρχοντικού, νεοκλασικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης. Το 1907 κατασκευάζει, με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού. Το 1913-14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη. Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει (λάτρης του κυνηγιού), δημιουργώντας έτσι και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών που κινδύνευε τότε με αφανισμό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ξύλευσης και καλλιέργειας, δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί και τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο “Ποσειδώνιο“.
Βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί και εξέχουσες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονταν κάθε καλοκαίρι στις Σπέτσες, φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου “Ποσειδώνιο”.
Το 1928 οι Σπέτσες γίνονται το μόνιμο αγκυροβόλιο της περιοχής για τον αγγλικό στόλο, με αποτέλεσμα στην πελατεία του ξενοδοχείου να προστεθούν οι αξιωματικοί του αγγλικού ναυτικού δίνοντας του ακόμα μεγαλύτερη αίγλη.
Εκτός από τις προσφορές του προς το νησί, σημαντικές είναι και οι δωρεές του προς το κράτος για την αγορά αεροπλάνων, όπως το 1912 έδωσε το ποσό των 40.000 δραχμών για την αγορά τους και υπέρ των αναπήρων πολέμων, τον Οκτώβριο του 1912 με το ποσό των 100.000 δραχμών. Δεν απέκτησε παιδιά και πέθανε το 1928.
2η χρονιά της Μουσικής Ακαδημίας – Καθηγητές και συμμετοχές
Η δεύτερη χρονιά λειτουργίας της Μουσικής Ακαδημίας ξεκινά στις 16 Ιουλίου 2022 με την εναρκτήρια συναυλία των καθηγητών της και θα διαρκέσει 10 ημέρες. Ήδη οι μισές και πλέον θέσεις συμμετεχόντων έχουν καλυφθεί για τη δεύτερη χρονιά από μουσικούς/μαθητές που προέρχονται από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Σερβία, και την Ελλάδα. Τελευταία πρόσκληση για αιτήσεις συμμετοχής είναι η 20η Ιουνίου.
Για το καλοκαίρι του 2022 η Μουσική Ακαδημία προγραμματίζει Μaster Classes για τραγούδι, βιολί, βιολοντσέλο, φλάουτο και τρομπόνι.
Διδάσκουν οι καθηγητές:
- Τραγούδι MARCIN HABELA, Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης, Ελβετία
- Βιολί BARTEK NIZIOL Καθ. στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
- Βιολοντσέλο DENIS SEVERIN, Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης – Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
- Φλάουτο ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΑΚΗ Καθ. στο Ωδείο Αθηνών – Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγάρδης, Γερμανία
- Tρομπόνι JAMIE WILLIAMS Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου Ρόστοκ, Γερμανία.
Σχετικά με τα Master Classes και τις Συναυλίες νέων μουσικών
Τα μαθήματα απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες μουσικούς και σπουδαστές μουσικών σχολών. Τα Master Classes θα περιλαμβάνουν καθημερινό ζέσταμα, ατομικά μαθήματα, ομαδικά μαθήματα που αφορούν στην τεχνική του οργάνου, πρόβες και συναυλίες με συνοδεία πιάνου, σύνολα φλάουτου και σύνολα τρομπονιού. Για κάθε Master Class προβλέπεται ένας περιορισμένος αριθμός ενεργών συμμετεχόντων, ενώ θα είναι ευπρόσδεκτοι ενδιαφερόμενοι ακροατές.
Οι συμμετέχοντες στα Master Classes θα έχουν τη ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναυλίες στον εμβληματικό χώρο του τοπικού Αρχαιόμορφου θεάτρου ιδιοκτησίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, όπως επίσης και σε άλλα ιστορικά σημεία του νησιού, για το ευρύτερο κοινό των Σπετσών. Όλα τα Master Classes πρόκειται να λάβουν χώρα στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
Παράλληλα, όπως και πέρυσι, θα πραγματοποιηθούν μουσικές δράσεις για τα παιδιά των Σπετσών δωρεάν. Παιδιά από 6 έως 12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικής (ανεξαρτήτου γνώσεως μουσικής), όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τα masterclasses. Οι χορηγοί που στηρίζουν τη Μουσική Ακαδημία είναι οι Cosmote, Ίδρυμα Schwarz, Αιγέας ΑΜΚΕ, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Τράπεζα Πειραιώς και ΕΡΤ.