People stand outside a warehouse where survivors of a shipwreck take shelter at the port in Kalamata town, about 240 kilometers (150 miles) southwest of Athens, on Thursday, June 15, 2023. A fishing boat crammed to the gunwales with migrants trying to reach Europe capsized and sank Wednesday June 14 off the coast of Greece, authorities said, leaving at least 79 dead and many more missing in one of the worst disasters of its kind this year. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ – “ΗΡΘΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ”

Το NEWS 24/7 βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου συγγενείς των επιβατών αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους ανάμεσα στους διασωθέντες. Την ίδια ωρα γιατροί, Διεθνείς Οργανισμοί και εθελοντές προσπαθούν να περιθάλψουν τους ναυαγούς.

Ο Κασέμ Αμπό Ζεντ είναι 34 ετών και ζει στη Γερμανία. Είναι Σύρος και από χθες βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αναζητά τη γυναίκα του και έξι ακόμη μέλη της οικογένειάς του. Όλοι τους επέβαιναν στο αλιευτικό που ξεκίνησε από την Αίγυπτο. Του είχαν πει πως θα έφταναν στην Ιταλία όμως τις τελευταίες ημέρες έχασε την επικοινωνία μαζί τους. Μόλις έμαθε για το ναυάγιο πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Ελλάδα: “Δεν έχω μπορέσει να βρω κανέναν. Ήρθα στο λιμάνι, πήγα στο νοσοκομείο και το λιμεναρχείο. Δεν ξέρουν τίποτα. Δεν ξέρω που να πάω, έχω μπερδευτεί”, λέει στο Magazine με τη βοήθεια της μετάφρασης μέσω κινητού, αφού μιλάει ελάχιστα Αγγλικά. “Η γυναίκα μου ήταν μια από τις τουλάχιστον 20 γυναίκες που ήταν πάνω στο πλοίο“, συμπληρώνει.

Στην αποθήκη του λιμανιού της Καλαμάτας, οι επιζώντες του ναυαγίου προσπαθούν να συνέλθουν. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την σωματική τους υγεία, ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε σοκ. Όσο περνούν οι ώρες, οι αναφορές τους για πάνω από 700 επιβαίνοντες στο αλιευτικό φαίνονται να επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που συλλέγουν οι διασώστες και το Λιμενικό. Για την ώρα ο αριθμός των 79 νεκρών και των 104 επιζώντων που έχει καταφέρει να εντοπίσει το Λιμενικό, μαρτυρά μια ανείπωτη τραγωδία, αφού οι ελπίδες για εντοπισμό περισσότερων ζωντανών εξανεμίζονται. Οι έρευνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συνεχιστούν για τις 72 ώρες μετά το ναυάγιο που προβλέπει το πρωτόκολλο. Αυτή η προθεσμία λήγει τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι αναφορές για ρυμούλκηση

Το αλιευτικό ξεκίνησε τελικά το ταξίδι του από την Αίγυπτο και όχι από τη Λιβύη, όπως είχε αρχικά αναφερθεί. Το επόμενο διάστημα, μένει να φανεί το κατά πόσο θα διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε. Αφού είχε καταφέρει να διασχίσει όλη την απόσταση από τις ακτές της Αφρικής, το πλοίο ανετράπη ενώ βρισκόταν ανοικτά της Πύλου. Ορισμένοι από τους μετανάστες έχουν κάνει αναφορές για ρυμούλκηση του αλιευτικού από πλοίο του ελληνικού Λιμενικού, κάτι που αποκάλυψε χθες με αποκλειστικό βίντεο το NEWS 24/7, ωστόσο μένει να αποδειχθεί κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο από τις μελλοντικές έρευνες. Από την πλευρά του, το Λιμενικό υποστηρίζει πως δεν πραγματοποίησε επιχείρηση, παρότι από τις 14:00 το μεσημέρι ένα ελικόπτερο παρακολουθούσε από κοντά την πορεία του σκάφους. Έτσι αναμένεται η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να αποδειχθεί ποιά είναι τα αίτια της βύθισης. Χθεσινό ρεπορτάζ του Solomon, αναδεικνύει πως το ελληνικό Λιμενικό, η FRONTEX, η Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ενημερωθεί για το σήμα SOS που είχε εκπέμψει το αλιευτικό στις 17:53 της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά, ενώ είναι πρόσφατη η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, όταν και πνίγηκαν 11 άνθρωποι. (Δείτε εδώ το αναλυτικό βίντεο του 24Media Lab για την υπόθεση). Το Δικαστήριο στην απόφασή του χαρακτήρισε ελλιπέστατη την έρευνα των ελληνικών αρχών, ενώ μίλησε για αναξιόπιστες καταθέσεις που παρουσιάστηκαν από το Λιμενικό ως καταθέσεις των επιζώντων. Οι ίδιοι άνθρωποι μερικές ημέρες αργότερα είχαν πει τελείως διαφορετικά πράγματα από όσα εμφανίστηκαν στις αρχικές τους καταθέσεις, ενώ επέρριψαν ευθύνες στο Λιμενικό αναφέροντας πως “τους ρυμούλκησε”.

“Σε παρακαλώ μπορείς να βοηθήσεις;”

“Σε παρακαλώ γιατρέ. Σε παρακαλώ βοήθησέ με. Το όνομά του είναι Γεχία από την Αίγυπτο. Μπορείς να με βοηθήσεις; Σε παρακαλώ γιατρέ”. Αυτό γράφει ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα που έχει λάβει ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει και έδωσε στους επιζώντες το τηλέφωνό του για να διευκολύνει την ανεύρεση των οικείων τους. Εκείνοι έστειλαν το τηλέφωνο στους γνωστούς τους στην Αίγυπτο και αλλού, όπου οι άνθρωποι αναζητούν συγγενείς και φίλους που βρίσκονταν στο αλιευτικό που βυθίστηκε. Όλοι στέλνουν μηνύματα που συνοδεύονται από φωτογραφίες των ανθρώπων τους, με την ελπίδα πως ο γιατρός θα τους ενημερώσει αν έχει δει κάποιον. “Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια γραμμή βοήθειας, όπου θα απαντάει ένας αραβόφωνος για να τους εξηγεί την κατάσταση και να τους διευκολύνει”, λέει στο Magazine ο Μάκαρης.

Στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής, έχει προγραμματιστεί η μεταφορά των επιζώντων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας. Αυτό θα γινόταν αρχικά την Πέμπτη, όμως αφενός το Λιμενικό διενεργεί μια πρώτη έρευνα που αφορά την πιθανή ύπαρξη διακινητών ανάμεσα στους επιζώντες -η οποία κατέληξε σε εννέα συλλήψεις- και αφετέρου οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν πριν γίνει η μεταφορά να βοηθήσουν τους ναυαγούς να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους στις χώρες της Αφρικής, ώστε να τους ενημερώσουν πως είναι ζωντανοί.

“Έχουμε χωρίσει τους διασωθέντες σε ομάδες οι οποίοι ανά τετράδες εισέρχονται στις σκηνές και με τη βοήθεια των συναδέλφων επικοινωνούν με τους συγγενείς τους”, λέει στο Magazine η Μαριλένα Γυφτέα, εθελόντρια και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μεσσηνίας του Ερυθρού Σταυρού. “Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ακόμη σε σοκ και δεν θυμούνται τους αριθμούς επικοινωνίας των οικείων τους”.

“Χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνο, ήρθα να δω αν ζει κανείς”

Η διαδικασία εντοπισμού των διασωθέντων από τους συγγενείς καθώς και αυτή της αναγνώρισης των σορών θα είναι αρκετά επίπονη. Ακόμη και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα μαθαίνουν πως κάποιος συγγενής τους ήταν στο σκάφος. Έτσι έγινε και με τον Αλτάφ Χουσείν, τον Πακιστανό που ζει για χρόνια στην Αθήνα. “Ήταν στο πλοίο ο ξάδερφός μου και ένας ανιψιός μου, μαζί με άλλα 18 άτομα από το χωριό μου. Την πρώτη ημέρα διάβασα για το ναυάγιο και σκέφτηκα πως αυτά γίνονται συνέχεια. Μετά έμαθα πως οι συγγενείς και οι γνωστοί μου ήταν πάνω στο πλοίο. Χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνο από το Πακιστάν. Ήρθα να δω αν ζει κανείς. Δεν έχω βρει κανέναν μέχρι τώρα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα