Ο ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ TWITTER ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ
Χρέωση για επαλήθευση λογαριασμού, αλλαγή της homepage, μαζικές απολύσεις και "σινιάλο" σε fake news και Ντόναλντ Τραμπ.
Την περασμένη Πέμπτη (27/10), ο Έλον Μασκ απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του Twitter, ολοκληρώνοντας την εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, εκπλήρωσε και ένα προσωπικό επιχειρηματικό του φετίχ: Να κάνει δική του μία πλατφόρμα που είχε ήδη βάλει καιρό στο μάτι και την οποία ήθελε να “πλάσει” έτσι όπως ο ίδιος την είχε οραματιστεί. Σαν το παιχνίδι του, στο οποίο μπορεί πια να ορίσει τους δικούς του κανόνες.
Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις, όπως η είσοδος στην έδρα του Twitter με τον νιπτήρα, αλλά και αποφάσεις, όπως οι αστραπιαίες απολύσεις κορυφαίων στελεχών, ο Έλον Μασκ έχει στείλει ήδη ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, το οποίο, βάσει και των τελευταίων του κινήσεων τείνει να μετατρέψει σε προσωπικό του trend….
…#Το τέλος του Twitter όπως το ξέραμε
Ο ιδρυτής των εταιρειών Tesla και SpaceX και -πλέον- ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας social media, μπήκε με φόρα, με νιπτήρα αλλά και “σκούπα” και με ξεκάθαρη στόχευση να τα αλλάξει όλα, από το προσωπικό, τις βασικές λειτουργίες και εργαλεία του ιστότοπου μέχρι τη γενικότερη φιλοσοφία ολόκληρου του Twitter.
Αυτές τις μέρες, βρίσκεται μαζί με τους στενούς του συνεργάτες στη νέα του “βάση”, στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, με έναν στόλο Teslas σταθμευμένα έξω από το κτίριο και με νέους φρουρούς ασφαλείας να έχουν “οχυρώσει” την κεντρική είσοδο.
Την ίδια ώρα, δεκάδες άτομα που προορίζονται για νευραλγικές θέσεις της επιχείρησης έχουν λάβει ενημερωτικά mails, μέσω των οποίων πληροφορούνται τις νέες τους υποχρεώσεις και καλούνται να “σηκώσουν” μανίκια.
Οι πληροφορίες -εκ των έσω- που μεταφέρουν διάφορα μέσα πάντως, δίνουν την εικόνα ενός πραγματικού… εργοταξίου εντός της επιχείρησης, με υπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε. Άσχετα αν δεν ξέρουν πού θα τους βρει το ξημέρωμα κι αν αύριο (κιόλας) θα έχουν δουλειά.
Η πρώτη αισθητή αλλαγή: Verification με χρέωση
Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την πιο πρόσφατη αλλαγή που φέρεται να ετοιμάζεται και η οποία έγινε γνωστή μόλις σήμερα, Δευτέρα.
Όπως αναφέρει και το Verge, ο Έλον Μασκ προτίθεται να βάλει τέλος στην “τσάμπα” επαλήθευση λογαριασμού, χρεώνοντας την ειδική σήμανση (δηλαδή το σχετικό “τικάρισμα” δίπλα από το όνομα του χρήστη) με 19,99 δολάρια.
Συγκεκριμένα, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter έχει δώσει προθεσμία στους εργαζομένους του (την ώρα που αρκετοί εξ αυτών βέβαια βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός ομίλου) να εισαγάγουν την επαλήθευση επί πληρωμή στην πλατφόρμα.
Η οδηγία είναι να αλλάξει το Twitter Blue, η προαιρετική συνδρομή της εταιρείας, 4,99 $ το μήνα που ξεκλειδώνει πρόσθετες λειτουργίες, σε μια ακόμα πιο ακριβή συνδρομή, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την επαλήθευση λογαριασμού του εκάστοτε χρήστη.
Οι εργαζόμενοι που έχουν επιμεληθεί το έργο ενημερώθηκαν την Κυριακή ότι πρέπει να τηρήσουν μια αρκετά αυστηρή προθεσμία (έως 7 Νοεμβρίου) για να υλοποιήσουν το έργο, διαφορετικά θα απολυθούν.
Για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ο Έλον Μασκ είχε προειδοποιήσει πως ήθελε να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο το Twitter θα επαληθεύει λογαριασμούς και θα χειρίζεται τα bots. Χθες, πάντως, το επιβεβαίωσε γράφοντας στο Twitter : “Η όλη διαδικασία επαλήθευσης ανανεώνεται από στιγμή σε στιγμή”.
Αλλαγή και στη homepage
Η πρώτη τεχνική διαφοροποίηση στην πλατφόρμα πάντως ήρθε νωρίτερα και για την ακρίβεια, πριν καν ο Μασκ κλείσει ένα 24ωρο ως νέος ιδιοκτήτης του Twitter.
Αυτή αφορούσε μία διαφορετική αρχική σελίδα του ιστοτόπου, ζητώντας οι αποσυνδεδεμένοι χρήστες να οδηγούνται στη σελίδα “Explore” η οποία εμφανίζει τα trends και τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις. Προηγουμένως, η επίσκεψη στην αρχική σελίδα του Twitter όταν είχες αποσυνδεθεί έδειχνε μόνο μια φόρμα εγγραφής, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού.
Η εντολή εξετελέσθη και μάλιστα άμεσα, αφού το βράδυ της Παρασκευής (μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν διατηρείτε λογαριασμό στην πλατφόρμα), κάθε αποσύνδεση οδηγεί στη σελίδα “Explore”, κρατώντας ουσιαστικά τον χρήστη συνδεδεμένο με όσα συμβαίνουν στο Twitter, ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένος σε αυτό.
Η αλλαγή της homepage ήταν και το πρώτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Μασκ ξεκίνησε να αλλάζει ολόκληρη τη δομή της επιχείρηση από μέσα προς τα έξω. Άλλες δικές του εντολές και αλλαγές που βρίσκονται στα “σκαριά”: Η μετονομασία της συνδρομής επί πληρωμή, η χρήση του “Starlink”, υπηρεσίας που βασίζεται σε δορυφόρους της SpaceX, για να κάνει το Twitter διαθέσιμο σε χώρες όπου αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η πρόσβαση, αλλά και μία αλλαγή ακόμα πιο θλιβερή…
Μαζικές απολύσεις ενόψει
Την ίδια ώρα, λοιπόν, κι αφού έδιωξε κακήν κακώς τον -μέχρι πρότινος του Twitter- Παράγκ Αγκραβάλ και άλλα δύο ηγετικά του στελέχη, ο Μασκ είναι έτοιμος να δείξει την άγουσα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του.
Η “λίστα” των εργαζομένων που κινδυνεύουν περιλαμβάνει στελέχη, προγραμματιστές και μηχανικούς, στους οποίους προτίθεται να δείξει την πόρτα της εξόδου από την τρέχουσα κιόλας εβδομάδα, με διευθυντικά στελέχη να έχουν ήδη ξεκινήσει το “ξεσκαρτάρισμα”.
Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν αρχίσει και -ευλόγως- να ανησυχούν ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ αρκετοί εξ αυτών φοβούνται πως μία τέτοια δυσάρεστη ανακοίνωση θα μπορούσε να έρθει από την 1η Νοεμβρίου.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η τρέχουσα περίοδος δεν είναι καθόλου καλή για να έχεις τον Έλον Μασκ εργοδότη, δουλεύοντας πυρετωδώς, με ένα μόνιμο σύννεφο αβεβαιότητας (και διάφορα θλιβερά απειλητικά τελεσίγραφα) πάνω από το κεφάλι σου.
Το πρώτο κρούσμα “fake news” και το “σινιάλο” στον Ντόναλτ Τραμπ
Το πιο μεγάλο ερωτηματικό πάντως στη νέα μορφή του Twitter αφορά τη γενικότερη φιλοσοφία του νέου του κατόχου και τη -δική του- σφραγίδα που επιχειρεί να βάλει στην ενημερωτική του χρηστικότητα.
Ο Μασκ έχει δηλώσει πριν καν αγοράσει την πλατφόρμα ότι θέλει να επιτρέψει σε όλες τις απόψεις να εκφράζονται στην πλατφόρμα, χωρίς να την μετατρέψει σε “κόλαση”.
«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία», έγραψε σε ένα μήνυμά του που απευθύνεται στους διαφημιστές. «Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες», είχε δηλώσει σε μία ακόμη προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ο κήρυκας της ελευθερίας της έκφρασης.
Από την άλλη βέβαια, βλέποντας τους διαφημιστές του να ανησυχούν, έσπευσε να τους καθησυχάσει, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παρέχει στην πλατφόρμα ένα “συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου”.
Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό και μόνο δημιουργεί μία προβληματική και επαμφοτερίζουσα εικόνα στα λεγόμενά του και δη στη μορφή που θα έχει αυτή η “ελευθερία λόγου” την οποία προωθεί.
Ουδείς ξεχνά άλλωστε, ότι το Twitter έγινε το “άντρο των ψεκασμένων” στην περίοδο του κορονοϊού, προσελκύοντας σωρεία ψευδών ειδήσεων και οδηγώντας στον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ για διασπορά fake news, αλλά και έναν ευρύτερο διχασμό σχετικά με τον έλεγχο και την πιστοποίηση των ειδήσεων που διασπείρονταν.
Δημιουργείται, λοιπόν, εύλογος προβληματισμός για το αν τέτοια φαινόμενα θα επιστρέψουν με τον μανδύα της “ελευθερίας του λόγου” κι ακόμα περισσότερο για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.
Να θυμίσουμε βέβαια, ότι ο Έλον Μασκ, μόλις χθες, Κυριακή έδωσε τροφή σε μια φήμη για την επίθεση στον Πολ Πελόζι, σύζυγο της Νάνσι Πελόζι, γράφοντας πως “υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να εξαπατούν” και αναρτώντας ένα σύνδεσμο από τον συντηρητικό ιστότοπο Santa Monica Observer, ένα μέσο ενημέρωσης, γνωστό για θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν.
Λίγες ώρες αργότερα πάντως απέσυρε την ανάρτηση, έχοντας όμως πέσει στο πρώτο “παράπτωμα” διασποράς ειδήσεων.
Όλα τα παραπάνω βέβαια, συντελούνται, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει για την αγορά του Twitter από τον Μασκ, το οποίο, όπως δήλωσε πρόσφατα “βρίσκεται πλέον σε υγιή χέρια και δεν θα διοικείται πλέον από τους τρελούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που απεχθάντοναι πραγματικά τη χώρα μας”.
Δεν γνωρίζουμε αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα αφήσει το αγαπημένο του Truth Social για να επιστρέψει, ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, φαίνεται πως “οι πόρτες είναι ανοιχτές, μπορείτε να εισέλθετε”.