Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Aris Oikonomou / SOOC

Ο ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ 33% ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στη ΝΔ επιμένουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές είναι εφικτός. Πρώτα όμως πρέπει να περάσουν τον πήχη στις πρώτες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει δηλώσει τυχαία εδώ και καιρό ότι η πρώτη κάλπη του 2023 είναι καθοριστική. Και αυτό καθώς θα δημιουργήσει το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές.

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές είναι εφικτός. Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο του 2020, δηλαδή με ενισχυμένη αναλογική, όχι όμως τόσο… ενισχυμένη όσο ο προηγούμενος εκλογικός νόμος.

Το λεγόμενο κατώφλι της αυτοδυναμίας σε όλα τα εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής συναρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδο τους στη Βουλή και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.

Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ενώ με λιγότερα κόμματα στη Βουλή, το κατώφλι αυτοδυναμίας μειώνεται.

Επίσης όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο μικρότερο το κατώφλι αυτοδυναμίας και αντίστροφα, όσο μικρότερο το ποσοστό που αθροίζουν τα κόμματα που μένουν εκτός Κοινοβουλίου τόσο μεγαλύτερο το κατώφλι αυτοδυναμίας.

Για παράδειγμα εάν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι αθροιστικά 15%, τότε ο πήχης αυτοδυναμίας πέφτει στο 36%. Σενάριο όμως που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Στο Μαξίμου παρόλα αυτά, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θεωρούν ότι το σενάριο το κατώφλι αυτοδυναμίας να διαμορφωθεί στο 36,5% είναι πιθανό. Προϋπόθεση για αυτό το σενάριο είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής να φτάσει το 13%.

Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής κυμαινόταν περίπου στο 8%, με διαφορετικό εκλογικό σύστημα βέβαια. Εάν με τον εκλογικό νόμο του 2020 τα εκτός Βουλής κόμματα αθροίζουν 8%, το κατώφλι αυτοδυναμίας διαμορφώνεται στο 38%.

Η ΝΔ υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 39,85%, αλλά βέβαια ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν περιμένουν μετά από τέσσερα χρόνια και την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά να σημειώσει αντίστοιχη επίδοση και στις εκλογές του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορεί να ελπίζει η ΝΔ σε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, πρώτα πρέπει να περάσει τον πήχη στις πρώτες κάλπες. Πήχη τον οποίο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν στο 33%, ώστε σε κλίμα απόλυτης πόλωσης στις δεύτερες κάλπες να μπορέσει η ΝΔ να ξεπεράσει το 36% και να προσεγγίσει την αυτοδυναμία.

Με το κόμμα Κασιδιάρη, που πολλοί δημοσκόποι έβλεπαν στη Βουλή, να βγαίνει από την εξίσωση μετά την ψήφιση της ρύθμισης κατά της συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων με κομματικό μανδύα στις εκλογές, ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων μειώνεται και άρα αυξάνονται οι ελπίδες για αυτοδυναμία. Εάν αυτό το ποσοστό πάει στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ή σε άλλα μικρότερα κομματίδια επίδοξους διαδόχους της Χρυσής Αυγής, δεν επηρεάζει την αυτοδυναμία. Αυτό που επηρεάσει ενδεχομένως το κατώφλι αυτοδυναμίας είναι εάν θα μπει ξανά το ΜεΡΑ25 στη Βουλή ή σε κλίμα πόλωσης στις δεύτερες κάλπες “απορροφηθεί” από το ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν η ΝΔ στις πρώτες κάλπες δεν φτάσει το 33%, εφόσον το εκλογικό κοντέρ γράφει τον αριθμό τρία μπροστά, θα το παλέψει αλλά σε πιο δύσκολες συνθήκες. Το πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει βέβαια και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα πέσουν έξω.

Παρότι μετά το σοκ του 2012 οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν επανεξετάσει, προσαρμόσει και βελτιώσει τη μεθοδολογία τους, υπάρχει σε αυτές τις εκλογές μία “μαύρη τρύπα”, την οποία δεν μπορεί να ερμηνεύσει με ασφάλεια κανένα μεθοδολογικό μοντέλο: Η ψήφος των νέων, που σε σημαντικό ποσοστό δεν διαθέτουν καν σταθερό τηλέφωνο (εκτός ίσως για σύνδεση internet) και συνεπώς δεν ανιχνεύονται εύκολα δημοσκοπικά. Για αυτό εξάλλου τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να απευθυνθούν ιδίως στο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων, το οποίο εάν πάει στις κάλπες, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα