ΞΑΝΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΣ ΣΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ
Τρεις ιδιοκτήτες θερινών σινεμά μιλούν στο The Magazine για τις προκλήσεις της φετινής σεζόν.
Η έλευση του καλοκαιριού έφερε μαζί της το άνοιγμα των θερινών σινεμά και την προβολή ταινιών κάτω από τον έναστρο ουρανό, με μυρωδιές από αγιόκλημα και γιασεμιά, ανάμεσα σε καταπράσινους κήπους ή με θέα την βραδινή Αθήνα, και την αίσθηση της γλυκιάς δροσιάς στους ώμους.
Φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι θερινοί κινηματογράφοι ξεκίνησαν την λειτουργία τους απαλλαγμένοι από τα αυστηρά μέτρα των προηγούμενων σεζόν. Η πληρότητα έχει επανέλθει στο 100%, τα διαλείμματα για pop-corn και δροσερά ροφήματα έχουν βρει ξανά τη θέση τους στη μέση της ταινίας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και τα rapid-tests έχουν πια καταργηθεί, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική για το κοινό, παρά μόνο υπάρχει ισχυρή σύσταση για όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά ευελπιστούν να έχουν μια καλή χρονιά φέτος, αν και το κύμα ακρίβειας αποτελεί ένα “αγκάθι” για αυτή την σεζόν, ενώ το σινεφίλ κοινό αναμένει με ανυπομονησία να απολαύσει πιο ελεύθερα και ξέγνοιαστα τις ταινίες στη μεγάλη οθόνη.
Το άνοιγμα των θερινών σινεμά έγινε σχετικά πρόωρα φέτος, με πολλές αίθουσες να κάνουν το ντεμπούτο τους στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου, παρότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Το γεγονός ότι οι χειμερινοί κινηματογράφοι είχαν μειωμένη προσέλευση κόσμου και επομένως μεγάλες απώλειες, οδήγησε τους ιδιοκτήτες να λειτουργήσουν τις καλοκαιρινές αίθουσες νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Ωστόσο, το μαζικό άνοιγμα των θερινών σινεμά έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ αρκετά είναι εκείνα που αναμένεται να λειτουργήσουν από την ερχόμενη βδομάδα.
Η Πέγκυ Ρίγγα, ιδιοκτήτρια των θερινών σινεμά “Ριβιέρα”, “Βοξ” και “Cine Αθηναία”, ο Μιχάλης Μανιάκης, ιδιοκτήτης του “Cine Θησείον” και ο Κώστας Γούναρης που διαχειρίζεται τα “Εκράν”, “Αμίκο”, “Άνοιξις”, “Κήπος”, “Ηλέκτρα” και “Αρκαδία” μιλούν στο The Magazine για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, τις ταινίες που θα “φιλοξενήσουν” στις αίθουσές τους και τις προσδοκίες της φετινής σεζόν, η οποία – όπως όλα δείχνουν – θα είναι πολύ καλύτερη.
Ανάσα μετά από δύο χρόνια
Τα θερινά σινεμά επηρεάστηκαν κατά πολύ τις προηγούμενες δύο χρονιές, αλλά κυρίως το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας, στο οποίο τα μέτρα κατά του κορονοϊού ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά. Φέτος, οι οδηγίες είναι πιο ανώδυνες από τις προηγούμενες χρονιές, πόσο στοίχισαν, όμως, στα θερινά σινεμά οι δύο τελευταίες σεζόν;
Σύμφωνα με την Πέγκυ Ρίγγα, λόγω του ότι ο κόσμος είχε στερηθεί το χειμερινό σινεμά, υπήρξε αθρόα προσέλευση σε αρκετές θερινές αίθουσες και το κοινό τις τίμησε, χωρίς να εμποδίζεται από τους περιορισμούς. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλο άγχος στη διαχείριση του κόσμου, γιατί ήταν πολύ αυστηρές οι οδηγίες – και εν μέρει ήταν αντιφατικές, όπως τονίζει. “Για παράδειγμα, επιτρεπόταν να κυκλοφορεί ο κόσμος στο δρόμο χωρίς μάσκα παντού και με το που πέρναγε την πόρτα του σινεμά, του λέγαμε να φορέσει μάσκα, για να βρεθεί και πάλι σε ανοιχτό χώρο με μάσκα. Επίσης, έπρεπε να τους βάζουμε σε δυάδες. Ήταν κάπως οξύμωρο γιατί υπήρχαν παρέες ή οικογένειες με παιδιά που έρχονταν με το ίδιο αυτοκίνητο και εμείς έπρεπε να τους χωρίσουμε ανά δύο. Μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ κάποια τέτοια πράγματα. Βέβαια, ήταν φυσιολογικά όλα αυτά, πανδημία έχουμε και έπρεπε να υπάρχουν κανόνες. Αλλά ειδικά το καλοκαίρι, που είχαν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, ήταν κάπως περίεργο να προσπαθείς να επικοινωνήσεις στον κόσμο ότι με το που περνάς την είσοδο, βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανονισμούς”, αναφέρει η ίδια στο Magazine.
Από την άλλη, ο Μιχάλης Μανιάκης δηλώνει πως οι προηγούμενες δύο σεζόν “στοίχισαν” στα θερινά σινεμά, κυρίως λόγω της περιορισμένης πληρότητας που όριζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως λέει: “Η πτώση του τζίρου ήταν τουλάχιστον 60% με 70%. Ειδικά την πρώτη χρονιά με το μεγάλο μειωμένο ποσοστό καθισμάτων. Είχαμε περίπου 400 θέσεις, ενώ υπό κανονικές συνθήκες βάζω περίπου 700 καθίσματα. Είχαμε μεγάλη πτώση. Επίσης, δεν υπήρχε διάλειμμα και φοβόταν να πάει να ψωνίσει στο κυλικείο. Παρόλο που ήταν καλοκαίρι, είχε απηυδήσει ο κόσμος από τον χειμώνα και δεν υπήρχε πολλή κίνηση, οι περισσότεροι έφευγαν κατευθείαν στα νησιά”.
Παράλληλα, ένας ακόμη παράγοντας φαίνεται να επηρέασε σημαντικά την προσέλευση του κόσμου και αυτός ήταν οι ίδιες οι ταινίες, με τον Κώστα Γούναρη να υπογραμμίζει πως αυτό ήταν εντονότερο και πάλι το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας. “Η διαφορά στην προσέλευση του κόσμου που ήταν μειωμένη το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας δεν είχε να κάνει με το ότι ο κόσμος φοβόταν, αλλά με τις ταινίες τις ίδιες. Οι εταιρείες διανομής δεν είχαν τι να παίξουν γιατί οι εταιρeίες στο εξωτερικό δεν πωλούσαν ταινίες. Οπότε ο κόσμος ερχόταν ξεκάθαρα και μόνο για να ξεσκάσει μετά το lockdown. Κάτι το οποίο φυσικά και μας “στοίχισε”, αλλά όπως όλοι προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε”, εξηγεί ο ίδιος.
Οι επερχόμενες προκλήσεις
Οι δυσκολίες, όμως, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θερινά σινεμά, δεν έχουν τελειώσει. Άλλωστε, όπως λέει στο Magazine ο Κώστας Γούναρης: “Οι συνθήκες είναι συνέχεια δύσκολες. Δουλεύω 20 χρόνια κάθε καλοκαίρι στα θερινά. Έχω πολύ καιρό να ζήσω ένα καλοκαίρι που δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες”. Ο ίδιος τονίζει πως πολλά είναι τα σινεμά που κλείσανε φέτος οριστικά και πωλήθηκαν για να γίνουν supermarket ή parking, σημειώνοντας πως ο μόνος που μπορεί να κρατήσει ανοιχτά τα θερινά είναι ο κόσμος. “Μερικές φορές με κοροϊδεύουν ότι είμαι ρομαντικός αλλά αυτή είναι η αλήθεια: Το θερινό σινεμά επιβιώνει από τον ρομαντισμό του κόσμου. Ειδικά σε τέτοιους καιρούς“, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση του φετινού καλοκαιριού, στην οποία οι ιδιοκτήτες ευελπιστούν να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι το κύμα ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που αναμένεται να επηρεάσει και αυτόν τον τομέα. “Όλα τα αγγίζει”, αναφέρει εύστοχα η Πέγκυ Ρίγγα και συνεχίζει: “Καταρχάς έχουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το ρεύμα, εκεί θα έχουμε διαφορά. Επίσης, τα προϊόντα που πωλούνται στο κυλικείο, θα έχουν σίγουρα ανατιμήσεις. Και ο κόσμος ο ίδιος θα είναι πιο μαζεμένος στο πορτοφόλι του. Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που θα ανεβάσουν λίγο την τιμή εισιτηρίου, εγώ σκέφτομαι να την κρατήσω στα ίδια επίπεδα. Ελπίζω να το καταφέρω αυτό”.
Παρομοίως, ο Μιχάλης Μανιάκης θεωρεί πως οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και οι ανατιμήσεις στα προϊόντα θα πλήξουν τα θερινά σινεμά φέτος. “Ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται κάποια μεγάλα ποσά στο ρεύμα και αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα, καθώς μόλις αρχίσαμε να έχουμε διπλές προβολές, οπότε θα καίει η λάμπα μέχρι τις 2:00 το βράδυ. Προς το παρόν έχει δροσούλα το βράδυ, οπότε δεν ανοίξαμε τα air-condition, αλλά αναμένουμε “φουσκωμένους” λογαριασμούς. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, καθώς εκτός από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, έχουν άνοδο και οι τιμές των προϊόντων“, σημειώνει.
Αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια
Είναι γεγονός πως οι χειμερινές αίθουσες επλήγησαν σημαντικά και είχαν τεράστιες απώλειες το προηγούμενο διάστημα. Οι συνέπειες της πανδημίας ήταν πολύ πιο επώδυνες στου χειμερινούς κινηματογράφους, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με μία ακόμη πρωτόγνωρη συνθήκη: την άνοδο των online streaming πλατφορμών, τύπου Netflix – ειδικά από την πρώτη καραντίνα και μετά. “Καταρχάς οι πλατφόρμες είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το downloading που ήταν το πρόβλημά μας τελευταία χρόνια. Εκεί, θα έπρεπε να έχεις και κάποιες γνώσεις υπολογιστή. Τώρα η πλατφόρμα, είναι άλλο ένα κανάλι στην τηλεόραση και με τον εγκλεισμό έγινε μέρος της ζωής. Μπήκε και στα βασικά έξοδα του νοικοκυριού. Παλιά είχαμε ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, κινητό, τώρα προστέθηκε και ο λογαριασμός της πλατφόρμας μέσα σε αυτά, που πράγματι έχει πολύ μικρά ποσά”, αναφέρει σχετικά η Πέγκυ Ρίγγα.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά συμφωνούν στο ότι οι θερινοί κινηματογράφοι πιο δύσκολα μπορούν να επηρεαστούν από τις πλατφόρμες αυτές, καθώς η θέαση μιας ταινίας σε καλοκαιρινή αίθουσα, αφενός, είναι μια συνολική και σχεδόν τελετουργική εμπειρία άμεσα συνυφασμένη με την έξοδο και αφετέρου, αποτελεί μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια του κόσμου που λατρεύει να επαναλαμβάνει κάθε χρόνο.
“Δεν επηρεάζει τα θερινά σινεμά, διότι ανοίγει ο καιρός και δεν μπορεί να κάτσει ο άλλος μέσα στην τηλεόραση. Αυτό πιστεύω επηρέασε την πρώτη χρονιά της πανδημίας και επηρέασε αρκετά τους χειμερινούς κινηματογράφους. Αν τα μέτρα του lockdown ίσχυαν το καλοκαίρι, τότε ίσως να είχε επηρεάσει. Άλλωστε, οι ταινίες που προβάλλονται στους κινηματογράφους, δεν προβάλλονται στις πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες έχουν το δικό τους περιεχόμενο”, δηλώνει σχετικά ο Μιχάλης Μανιάκης, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και ο Κώστας Γούναρης, αναφέροντας σχετικά: “Ευτυχώς τα θερινά σινεμά δεν επηρεάζονται από τις πλατφόρμες. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κάποιον που να προτιμήσει να κάτσει μέσα στο σπίτι του το καλοκαίρι να δει Netflix από το να δροσιστεί με το βραδινό αεράκι, με παρέα ή και χωρίς, τρώγοντας nachos με λιωμένο τυρί και πίνoντας ένα frozen cocktail”.
Η Πέγκυ Ρίγγα, μάλιστα, διευκρινίζει ότι η κλασική αυτή συνήθεια αφορά κυρίως τους Αθηναίους, καθώς στην πρωτεύουσα έχουμε πάρα πολλούς θερινούς κινηματογράφους σε σχέση με την επαρχία. “Δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλη την Ελλάδα ή σε κάποια κομμάτια της Ελλάδας. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν έχουν θερινό, ενώ στην Αθήνα το φαινόμενο είναι πολύ εξαπλωμένο“, όπως λέει. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό, οφείλεται κυρίως στον πατέρα της, Θεόδωρο Ρίγγα, ο οποίος ήταν για χρόνια Πρόεδρος των Θερινών Αιθουσαρχών και κατάφερε να κηρύξει διατηρητέους 47 θερινούς κινηματογράφους. Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση, αφού, υπό άλλες συνθήκες, πολλά από τα θερινά σινεμά που αγαπάμε και επισκεπτόμαστε σήμερα – ειδικά αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας – θα είχαν γίνει πολυκατοικίες ή οτιδήποτε άλλο.
Οι γειτονιές διαμορφώνουν τις προβολές
Το φετινό πρόγραμμα των προβολών στα θερινά σινεμά, θα περιλαμβάνει ένα κράμα ειδών: από επανεκδόσεις κινηματογραφικών αριστουργημάτων (για τις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον) και ορισμένα οσκαρικά φιλμ μέχρι blockbusters και βραβευμένες ταινίες που παίχτηκαν τον χειμώνα. Φαίνεται, πάντως, πως οι θερινές αίθουσες θα ακολουθήσουν τις τάσεις του χειμώνα, με τις ελληνικές ταινίες “Σμύρνη μου αγαπημένη” της Μιμής Ντενίση και “Μαγνητικά πεδία” του Γιώργου Γούση, καθώς και το πολυαναμενόμενο “Top Gun” με τον Tom Cruise να “μονοπωλούν” το φετινό πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα του κάθε θερινού, διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται και κατ’ επέκταση της ταυτότητας του πληθυσμού που την απαρτίζει.
“Εξαρτάται από το κάθε σινεμά και από την περιοχή. Για παράδειγμα τα δύο σινεμά των Εξαρχείων, δεν μπορούν να έχουν τις προβολές ενός σινεμά των βορείων προαστίων. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα βασίζεται πολύ στις επανεκδόσεις, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνουν πολύ καλές ταινίες το καλοκαίρι. Οι επανεκδόσεις φέτος είναι λίγες σε σχέση με πέρυσι, όπου είχε ξεφύγει κατά πολύ το πράγμα. Ακριβώς επειδή οι διανομείς φοβήθηκαν, δεν είχαν καλά αποτελέσματα πέρυσι. Θα παίξουμε επανεκδόσεις γιατί πιστεύω σε αυτό, είναι ένα σχολείο το να βλέπεις αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη, είτε τα βλέπεις για πολλοστή φορά είτε για πρώτη, όπως η νεότερη γενιά“, δηλώνει η Πέγκυ Ρίγγα στο The Magazine, ενώ ο Μιχάλης Μανιάκης συμφωνεί πως το κοινό “ξετρελαίνεται για τις επανεκδόσεις”.
Η Πέγκυ Ρίγγα σημειώνει, επίσης, πως πέρυσι είχαν βγει και κάποια οσκαρικά φιλμ και το ίδιο αναμένεται και φέτος, ενώ αναφέρει πως η ίδια θα δώσει και μια ευκαιρία του χειμώνα, τις οποίες ο κόσμος είτε φοβήθηκε να βγει να τις δει είτε προτίμησε την ασφάλεια του σινεμά. “Φέτος, θα παιχτούν κάποιες ελληνικές ταινίες, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε πολύ καλή προσέλευση. Όσες θα βγουν, θα βρουν σε κάποιο από τα σινεμά μας τη θέση τους”, προσθέτει.
Αντιστοίχως, ο Κώστας Γούναρης εξηγεί πως το κάθε σινεμά και η κάθε γειτονιά έχουν και διαφορετικό χαρακτήρα. “Κάποια συνοικιακά όπως το “Εκράν” στα Εξάρχεια παίζουν βραβευμένες ταινίες του χειμώνα ή και πρώτης προβολής σινεφίλ ή ακόμα και επανεκδόσεις με αποκατεστημένη ψηφιακά κόπια γιατί αυτό αναζητά το κοινό του, ενώ στη φανταστική ταράτσα του “Αρκαδία” στο Βύρωνα, που πηγαίνει κόσμος από όλες τις περιοχές γιατί έχει θέα τον Υμηττό και τεράστια οθόνη, οι θεατές προτιμούν ξεκάθαρα πρώτης προβολής ταινίες, blockbusters και animation για μικρούς κα μεγάλους”, λέει.
Οι προσδοκίες της φετινής σεζόν
Κλείνοντας, οι ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την φετινή σεζόν, καθώς θεωρούν πως θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση κόσμου, αφενός επειδή τα μέτρα είναι πολύ πιο χαλαρά από τις προηγούμενες δύο και αφετέρου επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από την πανδημία και θα επιλέξει να απολαύσει περισσότερες καλοκαιρινές εξόδους. “Προσδοκάμε αύξηση της κινητικότητας, τέλος της πανδημίας και να έχουμε ένα καλό και θερμό καλοκαίρι. Ευελπιστούμε να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα φέτος”, εύχεται ο Μιχάλης Μανιάκης, σημειώνοντας πως ήδη φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με πέρυσι.
“Θέλουμε να νιώσουν ξανά άνετα και ευχάριστα οι θεατές μας, αποβάλλοντας όσο μπορούνε το άγχος και το στρες των προηγούμενων χρόνων. Να νιώσουν ξανά ελεύθεροι στη διασκέδαση τους και να απολαύσουν τα αρώματα των θερινών σινεμά. Το pop corn και το γιασεμί“, σημειώνει ο Κώστας Γούναρης. Σίγουρη πως τα πράγματα φέτος θα κυλήσουν όμορφα, είναι και η Πέγκυ Ρίγγα που δηλώνει σχετικά: “Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα έρθει, όπως μας τίμησε και τις δύο προηγούμενες χρονιές. Είναι μία μορφή διασκέδασης που είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι. Άλλωστε και μόνο που τα λέμε “τα θερινά” χωρίς να λέμε προσδιορισμό, σημαίνει ότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την κουλτούρα μας και έχει τη θέση του στην καθημερινότητά μας. Οπότε, πιστεύουμε ότι φέτος, που είναι και λιγότεροι οι περιορισμοί, ο κόσμος θα έρθει”.