24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΟΡΤΕΣ Η ΡΟΔΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Χιλιάδες χρήστες του Twitter προσπαθούν εδώ και μέρες να απαντήσουν σε αυτό το αφελές ερώτημα, που για κάποιον λόγο έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο debate.

Το ίντερνετ είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο για όλες τις καμένες μας σκέψεις, και ειδικά τα social media κάθε λίγο και λιγάκι υποφέρουν απ’ αυτές. Έτσι, ένας Νεοζηλανδός ονόματι Ράιαν Νίξον, νόμιζε ότι θα ζούσε άλλη μία συνηθισμένη online ημέρα, κάνοντας το Twitter να υποφέρει από ένα “χωρίςκανένανόημα” ερώτημα που είχε αυτός και οι φίλοι του: υπάρχουν περισσότερες πόρτες ή ρόδες στον κόσμο;

Η αθώα και αφελής απορία του έφτασε πιο μακριά από ό, τι υπολόγιζε ο ίδιος -και οποιοσδήποτε νορμάλ άνθρωπος. 223.347 άτομα απάντησαν και συμπλήρωσαν το poll του, με το 53,6% από αυτούς να μαντεύουν ότι οι τροχοί υπερτερούν αριθμητικά.

Ένας follower μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει ακόμη και έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο πάνω σε χαρτί προκειμένου να στηρίξει τη θέση του. Άλλοι υποστήριξαν ότι ένας τροχός μπορεί να είναι πόρτα, αλλά μια πόρτα δεν μπορεί να είναι τροχός ενώ ένας ιδιαίτερα βαθύς στοχαστής επεσήμανε ότι, ενώ οι τροχοί είναι ανθρώπινη εφεύρεση, οι πόρτες “είναι πρωταρχικής –ακόμα και ουράνιας– φύσης”.

“Το να πάρεις τόσες ψήφους είναι απλώς γελοίο, δεν μπορώ να το εξηγήσω”, είπε ο ίδιος ο Νεοζηλανδός σε συνέντευξή του, προτείνοντας ωστόσο μία πιθανή λύση του μυστηρίου. “Αν κάνετε μια κουβέντα με τους φίλους σας και έχετε μία διαφωνία, είναι πολύ εύκολο να πεταχτείτε μέχρι το Google, να ψάξετε και είτε να κερδίσετε είτε να χάσετε. Εδώ όμως δεν υπάρχει απάντηση -θα χρειαζόσασταν μία αιωνιότητα για να απαντήσετε.

Η ομορφιά του είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαλέξουν μια πλευρά και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά… Άσε που μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό και με αρκετά μεγάλο πάθος”..

Η συζήτηση, η οποία στην πραγματικότητα δεν θα δώσει καμία βέβαιη απάντηση, ακόμα συνεχίζεται και αν ξεκίνησε και μέσα στο μυαλό σου μόλις τώρα, σου ζητάω συγνώμη για αυτό.

Αυτού του είδους τα άσκοπα debate έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό μέρος της διαδικτυακής ζωής. Θυμήσου για παράδειγμα τι συνέβη το 2015 με το φόρεμα που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είναι άσπρο και χρυσό ή μπλε και μαύρο. Και όλο αυτό είχε ξεκινήσει από μία γυναίκα που απλώς ανέβασε το φόρεμα της κόρης της online, μετά από έναν σύντομο και άκακο διαπληκτισμό που είχαν οι δυο τους.

Στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας αυτού του εντελώς άκυρου debate, υπολογίζεται ότι δημοσιεύονταν 11.000 tweets το λεπτό -αν είναι δυνατόν.

Όσο πλάκα και αν έχει βέβαια να συζητάς τα χρώματα αγνώστων πραγμάτων με αγνώστους, στο “Dress Debate” δόθηκε μια οριστική απάντηση, καθώς το μαγαζί που το είχε πουλήσει απάντησε ότι τελικά ήταν μπλε και μαύρο.

Επομένως, αν πρέπει κάποιος να ψάξει ένα προηγούμενο του debate “πόρτες ή ρόδες”, δεν αρκεί να κοιτάξει την περίπτωση του φορέματος καθώς εκεί δόθηκε η λύση. Αυτό το debate που ήταν ο προάγγελος της σημερινής παράνοιας, ήταν ένα άλλο, ένα που αφορούσε το “πώς ένας σκύλος θα φορούσε παντελόνια”.

Τότε, ένας χρήστης του Facebook ρώτησε αν το παντελόνι για σκύλους πρέπει να καλύπτει το κάτω μέρος του ενός σκύλου (τέσσερα πόδια, κοιλιά, χωρίς ουρά) ή την πλάτη (πίσω πόδια, ουρά, χωρίς μπροστινά πόδια). Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση από όλες να απαντηθεί. Η λογική λέει ότι ένα παντελόνι πρέπει να καλύπτει όλα τα πόδια σου, αλλά η καρδιά σου λέει ότι ένα παντελόνι με τέσσερα μπατζάκια δεν είναι καθόλου παντελόνι. Εν τω μεταξύ, ένας σκύλος που φοράει παντελόνι στο πίσω μέρος του φαίνεται πιο ανθρώπινος -αλλά, και πάλι, αυτό το επιχείρημα αναιρείται από το γεγονός ότι ένας σκύλος δεν είναι άνθρωπος.

Γενικά κανένα νόημα και πάλι καθώς ακόμα και στο ερώτημα “πόρτες ή τροχοί”, η ανθρωπότητα έχει τα μέσα -θεωρητικά- να δώσει μία απάντηση. Θεωρητικά πάντα. Στο ερώτημα όμως “πώς φοράνε οι σκύλοι τα παντελόνια”, όχι, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά εκατομμύρια χρόνια, μήπως εξελιχθούν και μήπως μάθουν να μιλάνε οι σκύλοι για να μας πουν το σωστό.

“Οι άνθρωποι έδειχναν καρέκλες γραφείου, καρότσια, τροχούς στα συρτάρια και στις συρόμενες πόρτες, τροχούς στα παιχνίδια”, συνεχίζει ο Νίξον. “Είμαι πλέον κι εγώ με τη μεριά όσων υποστηρίζουν ότι οι ρόδες είναι περισσότερες (…) Ήταν ωραίο πάντως που έκανα τον κόσμο να χαρεί και να πάρει για λίγο το μυαλό του από όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν σήμερα -τον Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τιμές της βενζίνης”.

Με μισώ που το λέω, αλλά κάτι τέτοια ερωτήματα είναι που έχουν κάνει κάποιους από μας να αγαπήσουμε παράφορα το ίντερνετ. Και να περιμένουμε ακόμη χειρότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα