Alistair John Jenkins: Ο Σκοτσέζος γιατρός που σώζει Έλληνες

Alistair John Jenkins: Ο Σκοτσέζος γιατρός που σώζει Έλληνες

Ποιος είναι ο Σκοτσέζος Νευροχειρουργός που εξειδικεύεται σε οριακές υποθέσεις, δηλώνει φιλέλληνας και αναλαμβάνει δεκάδες ασθενείς το χρόνο από τη χώρα μας. Τι λέει αποκλειστικά στο NEWS247 για την Ελλάδα και τα φακελάκια (Pics + Vid)

Το όνομα αυτού,  Alistair John Jenkins. Ο κ. Jenkins είναι Σύμβουλος Νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο του Newcastle και θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο στον τομέα της χειρουργικής κυρίως των ανευρυσμάτων εγκεφάλου καθώς και των όγκων κεντρικού νευρικού συστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, πως στο online σύστημα αξιολόγησης του Νοσοκομείου του Newcastle, ο “βαθμός” που παίρνει είναι 5/5 από τους ασθενείς του.

Το NEWS247 είχε τη χαρά να μιλήσει μαζί του σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στα κρούσματα που αντιμετωπίζει, στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και… την Ελαφόνησο.

Ο Σκοτσέζος νευροχειρουργός αναλαμβάνει με επιτυχία κατ εξοχήν δύσκολες περιπτώσεις Ελλήνων ασθενών που δεν αντιμετωπίζονται στην ελληνική επικράτεια. Είναι μάλιστα μεγάλος φιλέλληνας καθώς έρχεται στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια.

Οι Έλληνες ιατροί που έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν σαν ένα ιδιαίτερα προσιτό άνθρωπο με τον οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Το διαπιστώσαμε άλλωστε ιδίοις όμμασι.

Μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν, παρουσιάζει η σχέση του με τους ίδιους τους Έλληνες ασθενείς του. Τα δώρα που δέχεται, η φιλοξενία και οι σχέσεις που διατηρεί μαζί τους, είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει από την ιδιαίτερη σχέση που έχει αποκτήσει με τη “χώρα του ήλιου”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

Η εμμονή με τη νευροχειρουργική

Η σχέση του με την ιατρική είναι μια “τρέλα” που ξεκίνησε από την εφηβεία, όταν και αποφάσισε να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Οι πρώτες του επαγγελματικές σκέψεις τον οδηγούσαν στο να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Και με τη λογική ενός αρχιτέκτονα, αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

“Όπως ο αρχιτέκτονας επενδύει ατελείωτες ώρες πάνω από τα σχέδια του, έτσι κι εγώ στέκομαι πάνω από έναν ασθενή και τον εγκέφαλο του για όσες ώρες χρειαστεί. Είναι όλα χαρτογραφημένα αλλά χρειάζεται πολύ λεπτή δουλειά και προσοχή. Δεν υπάρχει ωράριο και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Η νευροχειρουργική για μένα είναι αρχιτεκτονική, ή μάλλον καλύτερα τέχνη, ζωγραφική”, λέει και αποκαλύπτει πως η ζωγραφική είναι άλλωστε το κρυφό του πάθος.

Η σχέση με την Ελλάδα

Ξεκίνησε να έρχεται στη χώρα μας για Συνέδρια Νευροχειρουργικής και για διδασκαλίες σε ζητήματα χειρουργικής. Έκτοτε είναι πιστός θαμώνας της χώρας ενώ οι Έλληνες γιατροί με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι στενοί του φίλοι.

Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας για διαλέξεις και ομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη νευροχειρουργική. Η πλέον πρόσφατη επίσκεψη του πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στα πλαίσια του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία. Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση της Εταιρείας, και διεξήχθη φέτος στη Θεσσαλονίκη από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2012.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του στο  26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής

Οι συνεχείς επισκέψεις του στη χώρα μας, τον καθιστούν γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, τόσο ως προς την οικονομική κρίση, όσο και ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας.

“Σαφώς και γνωρίζω τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στη χώρα”, αναφέρει ο Σκοτσέζος νευροχειρουργός, συμπληρώνοντας πως “δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο σύστημα Υγείας Βρετανίας και Ελλάδας. Στην Αγγλία δε χρειάζεται να πληρώσει κανείς ασφαλισμένος τίποτα, είτε πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, είτε για την πιο δύσκολη εγκεφαλική επέμβαση. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά”.

Φακελάκια και “δώρα”

Και αν το “φακελάκι” είναι ελληνικό γνώρισμα, ο κ. Jenkins δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει λάβει χρηματικό “δώρο” για επέμβαση που έχει πραγματοποιήσει, παρότι πολλοί Έλληνες ασθενείς του έχουν προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά. “Δε θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση”, τονίζει, συμπληρώνοντας όμως πως κάθε τόσο δέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση ευχαριστήριες κάρτες, ή… κρασιά που του στέλνουν οι οικογένειες των ανθρώπων που έχει χειρουργήσει.

“Η γενναιοδωρία είναι γνώρισμα των Ελλήνων”, αναφέρει.

“Και η περιέργεια επίσης. Κανείς Βρετανός δεν θα σε ρωτήσει τι έχει, τι θα του κάνεις, πόση ώρα θα κρατήσει η επέμβαση. Οι Έλληνες ρωτάνε τα πάντα, θέλουν να γνωρίζουν την κάθε λεπτομέρεια πριν και μετά την επέμβαση. Προφανώς αυτό σχετίζεται με την εξωστρέφεια τους και το Μεσογειακό τους χαρακτήρα. Οι σχέσεις μου με τους ασθενείς από τη χώρα σας είναι οι καλύτερες και θα παραμείνουν. Είτε τους γνωρίζω στο Newcastle, είτε στην Ελαφόνησο στην οποία βρέθηκα φέτος για διακοπές”, λέει ο ίδιος.

“Είναι εκπληκτικό το ότι οι Έλληνες κάνουν πάντα τις σωστές ερωτήσεις, είναι αυθόρμητοι, ζεστοί και οι πιο φιλικοί ασθενείς που έχω”.

Οι “γέφυρες” με τους Έλληνες ασθενείς

Το 1994 ήταν η πρώτη φορά που ο νευροχειρουργός ήρθε στην Ελλάδα για διάλεξη και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Οι “γέφυρες” και οι σχέσεις του με Έλληνες δεν άργησαν να “δέσουν” με πολύ γερά θεμέλια. Όπως λέει ο Σκοτσέζος γιατρός, ο κύριος λόγος που δουλεύει με Έλληνες ασθενείς, είναι ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων που αναλαμβάνει δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας. Είτε οι γιατροί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και προτείνουν τον κ. Jenkins για την επέμβαση, είτε οι ίδιοι οι ασθενείς προτιμούν το ταξίδι στο Newcastle για τη θεράπευση τους.

“Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς γιατρούς. Το θέμα είναι ότι δεν διαθέτουν πολλές φορές τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να κάνουν λεπτές επεμβάσεις σαν αυτές που κάνουμε στην Αγγλία. Έτσι προτείνουν σε πολλούς ασθενείς τους να έρθουν σε μας”, λέει ο ίδιος.

“Μου κάνει εντύπωση επίσης το γεγονός ότι κάθε χρόνο βγαίνουν από το Πανεπιστήμιο εκατοντάδες γιατροί. Το σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να τους εντάξει στον επαγγελματικό χώρο και είναι κρίμα γιατί το επίπεδο είναι πολύ καλό”, αναφέρει.

Τον τελευταίο χρόνο, τα ταξίδια των Ελλήνων στο Newcastle για ιατρικούς λόγους έχουν μειωθεί αισθητά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Jenkins εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πριν από ένα χρόνο χειρουργούσε έναν με δύο Έλληνες τη βδομάδα. Πλέον, χειρουργεί έναν με δύο το μήνα.

Οικονομική κρίση

“Η Ελλάδα δεν θα γίνει Γερμανία σε μια μέρα. Βασικά δεν θα γίνει ποτέ. Υπάρχει τελείως άλλη νοοτροπία. Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό σύστημα της χώρας, νομίζω και να εστιάσει σε κοινωνικά μέτρα και την υποστήριξη των πιο φτωχών. Δε φταίει ο Έλληνας για την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα, φταίνε οι κυβερνήσεις που σας φέραν εδώ. Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να ανακάμψει”, είναι το σχόλιο του κ. Jenkins για την κρίση χρέους που βιώνει η χώρα. Αν και δεν είναι οικονομολόγος, η τοποθέτηση του είναι αν μη τι άλλο εύστοχη.

Ποια είναι η γνώμη των Βρετανών για την Ελλάδα;

“Δυστυχώς οι Βρετανοί υιοθετούν το τι λένε τα διεθνή μίντια. Όσοι έχουν έρθει εδώ καταλαβαίνουν πως είναι οι Έλληνες και τους συμπαθούν. Οι υπόλοιποι, που δεν έχουν προσωπική γνώμη, απλά δαιμονοποιούν την Ελλάδα και τα ρίχνουν πάνω της για το τι συνέβη στην Ευρώπη”, λέει ο Σκοτσέζος γιατρός, προσθέτοντας πάντως πως σιγά σιγά οι περισσότεροι δείχνουν να λυπούνται για τα προβλήματα της Ελλάδας και να στρέφονται κατά της Γερμανίας.

“Παρότι δεν έχουμε πολλά κοινά, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που ενώνει τους δύο λαούς. Το χιούμορ. Και οι Βρετανοί εκτιμούν το ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ”.

Οι πιο “δύσκολες περιπτώσεις”

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που έχει αντιμετωπίσει ο κ. Jenkins; Ή καλύτερα, εκείνες που θυμάται πιο γλαφυρά;

“Στην ιατρική όλες οι υποθέσεις είναι δύσκολες. Θυμάμαι όμως μια Ελληνίδα (δεν αποκαλύπτει το όνομα της) που είχε όγκο στον εγκέφαλο. Ο όγκος κάλυπτε το 30% του εγκεφάλου της. Ξεκινούσε μάλιστα από τη σπονδυλική στήλη, κάτι που έκανε την επέμβαση ακόμα πιο δύσκολη. Πέντε χρόνια μετά τα πάει περίφημα και έχουμε συχνή επικοινωνία”.

“Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει μετάσταση, είναι πιο πιθανό πλέον ο ασθενής να επιβιώσει για περισσότερα χρόνια απ’ ότι στο παρελθόν. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του ασθενή μετά την επέμβαση για όσο καιρό ζήσει. Δε λέω ποτέ ψέματα στον ασθενή μου για το πόσο θα ζήσει. Καλό είναι να ξέρει ακριβώς τι έχει και πόσο καιρό θα ζήσει ακόμα, έχει να κάνει με την ψυχολογία και την ποιότητα του υπόλοιπου της ζωής του καθενός”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κόστος της επέμβασης

Πόσο “κοστίζει” σε έναν ασθενή μια επέμβαση από τον κ. Jenkins; “Ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος νοσηλείας του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο του Newcastle θα πρέπει να πληρώσει περίπου 30 με 50.000 λίρες. Το ίδιο δεν ισχύει φυσικά για τους Βρετανούς, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας τους παρέχει κάθε υπηρεσία δωρεάν”.

Η έκθεση στα κινητά και τις νέες τεχνολογίες μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου;

“Σε καμία περίπτωση”, απαντάει ο νευροχειρουργός. “Αν ήταν έτσι, θα είχαμε όλοι όγκο στον εγκέφαλο. Αυτό που κάνει κακό στην υγεία είναι η υπερβολική έκθεση στις νέες τεχνολογίες. Οι νέοι κάθονται σε έναν καναπέ όλη μέρα μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και δεν αθλούνται και συνεχώς παχαίνουν. Έτσι ναι, με αυτή την έννοια, κάνουν κακό στην υγεία τους. Προσωπικά, θα πρότεινα άσκηση τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα και καλή διατροφή. Στην Ελλάδα έχετε υπέροχη κουζίνα, εμπιστευτείτε τη!”, συμβουλεύει ο κ. Jenkins.

Από την άλλη, όπως λέει, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ανεύρυσμα ή άλλες εγκεφαλικές παθήσεις, αν υπάρχει η προδιάθεση. “Και στην Ελλάδα, νομίζω πως καπνίζουν όλοι…”, λέει γελώντας χαρακτηριστικά.

Και τι προτείνει για έναν ενήλικα έτσι ώστε να κρατάει σε φόρμα τον εγκέφαλο του;

“Παζλ. Αυτό είναι το μυστικό για να έχεις σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σου. Φτιάχνε παζλ και αθλήσου. Και προς Θεού, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα παυσίπονα και τα φάρμακα. Μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητα χρησιμοποιήστε τα. Τις περισσότερες φορές οι παρενέργειες από όλα αυτά είναι χειρότερες από τον καθεαυτό πόνο”, καταλήγει.

Μάθετε περισσότερα για το ανεύρυσμα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font