Ανδρέας Κούτρας: “Ανοιχτό το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή”
Γιατί η Ελλάδα μοιάζει παγιδευμένη στην ίδια μέρα επί τρία χρόνια; Πώς εξηγείται η επιμονή της τρόικας σε ένα πρόγραμμα που δεν αποδίδει; Είναι πιθανή η έξοδός μας από το ευρώ; Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας απαντά στο NEWS 247
- 03 Οκτωβρίου 2012 09:58
Σύμφωνα με ένα απόφθεγμα, που αποδίδεται στον Αϊνστάιν, “παραλογισμός είναι να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα, κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα”.
Σε αυτή την κατάσταση έχει βρεθεί η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ακόμα ένα σκληρό πακέτο λιτότητας, προκειμένου να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου.
Το NEWS 247 ζήτησε τη συνδρομή του οικονομικού αναλυτή Ανδρέα Κούτρα, προκειμένου να μας εξηγήσει τι έχει πάει στραβά και παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μοιάζει να τρέχει λαχανιασμένη, παραμένοντας στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν, την ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
“Το μνημόνιο είχε δύο συνιστώσες. Η λογική του μνημονίου ήταν, πρώτον να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, με ισχυρό αποτέλεσμα όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή το κράτος θα βγάλει λεφτά και άλλη μια συνιστώσα η οποία έλεγε ότι θα γίνουν οι κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία. Μία από τις επιταγές της τρόικας ήταν να σπάσουν τα μονοπώλια που υπάρχουν στην Ελλάδα ιδιωτικά και κρατικά, να σπάσουν οι συντεχνίες, ώστε να πέσει το κόστος ζωής” σημειώνει ο κ. Κούτρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού, κάποιος, ο οποίος θα έχανε με τις μειώσεις των μισθών 500 ευρώ, θα είχε μια αντίστοιχη μείωση του κόστους ζωής, ίσως και μεγαλύτερη, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών.
Σύμφωνα, με τον κ. Κούτρα το σχέδιο απέτυχε καθώς οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα διάλεξαν να μην κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, λόγω του πολιτικού κόστους.
“Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα προοδευτικά ή Αριστερά κόμματα, που θα έπρεπε να ήταν πρωταγωνιστές σε αυτές τις αλλαγές, είδαμε να αρνούνται, είτε λόγω ιστορικών αγκυλώσεων είτε λόγω μιας μικροπολιτικής διάστασης. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή, να έχουμε έναν εργαζόμενο που να του έχει μειωθεί ο μισθός και από την άλλη να μην έχει μειωθεί καθόλου το κόστος ζωής” λέει χαρακτηριστικά.
“Δεν μας πιστεύουν”
Πριν τρία χρόνια, υποτίθεται ότι θα παίρναμε μέτρα ύψους 25 δισ. μέχρι το 2012. Έχουμε πάρει τα διπλάσια και μας ζητάνε κι άλλα. Το ερώτημα είναι γιατί οι τροϊκανοί επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση;
Ο Ανδρέας Κούτρας δεν εντοπίζει το πρόβλημα στην τρόικα, αλλά στις κυβερνήσεις, που ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο, κόβοντας μισθούς και συντάξεις και αυξάνοντας τον ΦΠΑ.
“Η δύσκολη λύση, αυτή η οποία θα είχε πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, ήταν να χτυπήσουν τα διάφορα συμφέροντα που υπάρχουν, να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, δεν το έκαναν αυτό και έχουμε αυτή τη στιγμή την τρόικα η οποία λέει ‘δεν σας πιστεύω'”.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, αυτός είναι και ο λόγος που η τρόικα ζητά πλέον μέτρα μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα, διότι έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα αποδώσουν.
“Το τελευταίο πακέτο για τον ίδιο, όχι για τους εργαζόμενους”
Ο κ. Κούτρας είναι κάθετος και όσον αφορά την υπόσχεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο.
“Πολιτικός είναι, αυτό θα έλεγε. Όπως και κάθε φορά που κάνανε φορολογική αμνηστία, λέγανε ότι θα είναι και η τελευταία. Για παράδειγμα τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν γίνει 10 φορολογικές αμνηστίες και κάθε φορά ήταν η τελευταία. Φυσικά δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο πακέτο. Πιθανότατα να είναι το τελευταίο πακέτο του ιδίου, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο πακέτο για τους εργαζόμενους” λέει χαρακτηριστικά.
Τον ρωτάμε για τον τρίτο δρόμο ανάμεσα στα συνεχή πακέτα λιτότητας και την “ακύρωση του μνημονίου” που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Θα πρέπει να μας πει τι θα βάλει στη θέση του. Είναι πολύ απλό. Ακύρωση του μνημονίου ευχαρίστως, αλλά θα πρέπει να μας πει ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα, όπως θα έλεγε και ο κ. Τόμσεν”, απαντά εκφράζοντας τη δυσπιστία του για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράγματι αυτό που υπόσχεται αν βγει κυβέρνηση.
Ο κ. Κούτρας σημειώνει ότι ο τρίτος δρόμος, θα ήταν οι οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα και να κυβερνήσουν.
“Ας σταματήσουν να λένε ότι μας εξαναγκάζουν οι ξένοι να πάρουμε τα σκληρά μέτρα. Τι θα έκαναν οι ίδιοι, αν δεν υπήρχαν οι ξένοι; Θα αναγκάζονταν να πάρουν τα ίδια και σκληρότερα μέτρα, αλλά θα ήταν αυτοί που θα εξασκούσαν το κυριαρχικό δικαίωμα. Αυτό που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Δεν ήθελαν να πάρουν το πολιτικό κόστος και είπαν ότι μας εξαναγκάζουν οι ξένοι να πάρουμε αυτά τα μέτρα”, τονίζει ο κ. Κούτρας, προσθέτοντας ότι αν ήμασταν μόνοι μας θα παίρναμε τα ίδια και χειρότερα.
Η συζήτηση πλησιάζει προς το τέλος της και μπαίνουμε στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε για την “κίνηση” ομογενών που ισχυρίζονται ότι έχουν μαζέψει 600 δισ. ευρώ και είναι έτοιμοι να εξαγοράσουν το χρέος της Ελλάδας.
Ο κ. Κούτρας δεν βλέπει κάτι σοβαρό σε αυτή την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντάς το ως μια ” από τις γνωστές ιντερνετικές μπουρδολογίες“.
Οι εκλογές και οι πιθανότητες επιστροφής στη δραχμή
Μια συνέντευξη με έναν οικονομικό αναλυτή, δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Το παραπάνω Tweet, άλλωστε είναι ενδεικτικό.
“Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επιστροφής στη δραχμή;”
Ο Ανδρέας Κούτρας ουσιαστικά υποστηρίζει ότι μόνοι μας κρατήσαμε ανοιχτή την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.
“Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό διότι δυστυχώς κάναμε το σφάλμα να καταστρέψουμε μια ανοδική πορεία που υπήρχε γύρω στο Μάρτιο. Το Μάρτιο, καλώς ή κακώς, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπήρχε μια πολύ αισιόδοξη δυναμική για την οικονομία και το τι θα γινόταν αργότερα και έρχονται αυτές οι εκλογές, οι οποίες δεν έπρεπε να γίνουν, να καταστρέψουν όχι μόνο το καλό κλίμα αλλά και κάθε επενδυτικό σχεδιασμό” λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα το μήνυμα που στείλαμε στην Ευρώπη ήταν ότι είμαστε… τρελοί!
“Από τότε δεν μας έδωσαν τα λεφτά, που έπρεπε να μας δώσουν το Μάρτιο και ακόμα δεν τα έχουμε πάρει. Δεν έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, το οποίο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και εμείς καθόμαστε και συζητάμε για το αν θα πάρουμε τα χ μέτρα. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και εμείς συζητάμε αν θα παραιτηθεί ο κ. Στουρνάρας ή αν θα διώξει τον κ. Τόμσεν από το γραφείο του αν του ζητήσει και άλλα μέτρα”.
** Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.