Δ. Καλτσώνης στο NEWS 247: “Καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ”
Ο καθηγητής Δημήτρης Καλτσώνης αναλύει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη λατινική Αμερική ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Τι λέει για τους δύο μονομάχους, την Αργεντινή το ΔΝΤ και το "σκοτεινό" παιχνίδι που παίζεται στην Κολομβία (Vid)
- 04 Νοεμβρίου 2012 17:26
O Δημήτρης Καλτσώνης, επ. καθηγητής, στον Τομέα Πολιτικών και Διοικητικών Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε στο NEWS 247 για τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και πώς το αποτέλεσμά τους μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις τους με τη Λατινική Αμερική.
Ο κ. Καλτσώνης, θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ, δεν διαφέρει ιδιαίτερα και αναλύει τους πραγματικούς λόγους που οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμβιβάσουν τους αντάρτες της FARC με τη κυβέρνηση της Κολομβίας.
Ακόμα περιγράφει με μελανά χρώματα το Γκουαντάναμο, το οποίο χαρακτηρίζει ως σύμβολο ισχύς των ΗΠΑ και αναρωτιέται αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τις στοχευμένες δολοφονίες που διατάσσουν κατά καιρούς οι… Αμερικανοί πρόεδροι.
Προ ημερών ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι αν ήταν Αμερικάνος θα ψήφιζε Μπάρακ Ομπάμα. Ποια η σχέση με τις Η.Π.Α την περίοδο, που πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Τσάβες; Πιστεύετε ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις σε μια πιθανή εκλογή Ρόμνεϊ; Τι χωρίζει τις δύο χώρες;
Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται στην ατζέντα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα η Βολιβία και γενικά οι χώρες τις Λατινικής Αμερικής καθώς οι ΗΠΑ έχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα σε άλλες περιοχές.
Ο Δημήτρης Καλτσώνης αρχικά αναφέρει ότι η αυτή τη στιγμή στα πιο καυτά ζητήματα για τις Η.Π.Α στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η στάση των δύο υποψηφίων απ’ ότι φάνηκε από το τελευταίο ντιμπέιτ δεν διαφοροποιείται.
“Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφορές τακτικής οι οποίες όμως στην προεκλογική περίοδο αναδεικνύονται παραπάνω απ’ όσο θα περίμενε κανείς, όπως το ζήτημα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο σήμερα δεν βρίσκεται στην κορυφή της Ατζέντας της Εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. Εκεί οι διαφορές είναι ακόμα πιο αμελητέες.”
“Η εκλογή του Ρόμνεϊ ή του Ομπάμα σε σχέση με την Βενεζουέλα ή γενικότερα την Λατινική Αμερική δεν πρόκειται να μεταβάλει σημαντικά τα πράγματα. Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι οι ΗΠΑ σταθερά σε ότι αφορά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ασκούν μια πίεση και καταβάλουν προσπάθεια για την ανατροπή της. Έχουμε για παράδειγμα το πραξικόπημα που έγινε το 2002 το οποίο στηρίχτηκε άμεσα από τις ΗΠΑ και απέτυχε διότι ανατράπηκε από την λαϊκή παρέμβαση και την χρηματοδότηση σχεδόν φανερή της αντιπολίτευσης.
Δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτό. Τώρα, το πόσο έντονα θα παρέμβουν ή θα προσπαθήσουν να πετύχουν το στόχο τους οι ΗΠΑ, αυτό εξαρτάται κυρίως από τις γενικότερες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δηλαδή εάν η Βενεζουέλα και η Λατινική Αμερική είναι στην κορυφή της ατζέντας ή στη δεύτερη σελίδα. Όσο είναι στη δεύτερη σελίδα οι εξελίξεις θα είναι πιο υπόκωφες και πιο αργές.
Υπάρχουν ωστόσο εξελίξεις. Γύρω από την Βολιβία και την Βενεζουέλα από το 2009 και μετά έχουν εγκατασταθεί νέες Αμερικάνικές στρατιωτικές βάσεις. Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν την στρατιωτική τους παρουσία που είχαν παλαιότερα στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ οι οποίες καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέες γύρω από τις επίμαχες χώρες ώστε να έχουν ένα σημαντικό μοχλό πίεσης σε βάρος αυτών των χωρών που δεν πειθαρχούν στις επιδιώξεις τους.
Καθημερινά ακούμε για τον πόλεμο των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Έχουν συμβάλει κάπου οι αμερικανικές αρχές; Τι πρέπει να γίνει ώστε τα σύνορα να μην είναι τόσο διάτρητα. Μια πιθανή εκλογή Ρόμνεϊ μπορεί να σκληρύνει την μεταναστευτική πολιτική των Αμερικανών;
Όσο το Μεξικό χαρακτηρίζεται από φαινόμενα ακραίας κοινωνικής πόλωσης και ανισότητας είναι λογικό τα καρτέλ των ναρκωτικών να στρατολογούν οπαδούς.
Η παρουσία των ΗΠΑ είτε στο Μεξικό είτε σε άλλες χώρες, κάθε άλλο παρά βοήθησε.
Άλλωστε μη ξεχνάμε το σκάνδαλο με τους Κόντρας όπου με τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών χρηματοδοτούσαν στην πραγματικότητα τους αντεπαναστάτες Κόντρας, με ένα κανάλι που διοχετευόταν μέσω του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Το ΔΝΤ έχει φύγει θεωρητικά από την Αργεντινή. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα Funds που πιέζουν την κυβέρνηση. Ποια η θέση Ομπάμα και Ρόμνεϊ στο θέμα;
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει γιατί οι ίδιες οι κυβερνήσεις την Αργεντινής δεν έχουν ακολουθήσει πιο τολμηρή πολιτική έναντι του ΔΝΤ.
Όταν αφήνεις ένα μικρό περιθώριο, το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να επιστρέψει για να ξανακαθορίσει τις οικονομικές σχέσεις τις χώρας αυτής.
Έξαλλου η Αργεντινή επειδή είναι μια χώρα με αρκετά έντονη παρουσία στην οικονομία και την πολιτική της Λατινικής Αμερικής είναι από τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των πιέσεων των ΗΠΑ.
Το τι θα γίνει τελικά εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει ο λαός της Αργεντινής και οι κυβερνήσεις του.
Ποιά η σχέση των Η.Π.Α με τη Βραζιλία; Τι έχει αλλάξει μετά την εκλογή Ρουσέφ. Γιατί επέκρινε έντονα στην ομιλία της στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την οικονομική πολιτική που ασκούν τα πλούσια κράτη;
Η Βραζιλία είναι μια παγκόσμια δύναμη η οποία διεκδικεί μια θέση μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Βραζιλία δεν είναι η Βραζιλία της δεκαετίας του 70′ και του 80′, όταν ήταν ένα στρατιωτικό καθεστώς, που είχε φυσικά την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ.
Σήμερα η Βραζιλία είναι μια χώρα που διεκδικεί ένα παγκόσμιο ρόλο τον οποίο ήδη διαδραματίζει μέσω της BRICS.
Σε αυτό το πλαίσιο συχνά επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ. Το έκανε και με την άρνηση της για την επιβολή κυρώσεων στη Συρία και στο Ιράν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον ομόλογό του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες των FARC. Τι γίνεται στην περιοχή; Ποια η στάση της κυβέρνησης Ομπάμα. Μπορεί ο Ρόμνεϊ να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο;
Η στρατιωτική σύγκρουση στην Κολομβία διαρκεί πάρα πολλές δεκαετίες. Η επίσημη προπαγάνδα των ΗΠΑ αλλά και εδώ στην Ευρώπη, ταυτίζει το αντάρτικο αυτό κίνημα με τους ναρκέμπορους πράγμα το οποίο δεν έχει καμία ανταπόκριση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα.
Το έδαφος το οποίο ελέγχουν είναι περίπου όσο της Ελβετίας.
Έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα καθώς οι αντάρτες των FARC θεώρησαν ότι δεν υπήρχαν τα εχέγγυα αυτά που θα οδηγούσαν σε μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στη χώρα καθ’ ότι η πολιτική ζωή της Κολομβίας χαρακτηρίζεται από την ακραία βία.
“Η Κολομβία είναι η χώρα στην οποία υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός δολοφονημένων κατ έτος συνδικαλιστών” λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
“Νομίζω ότι η αιτία αυτής της προσπάθειας, αν είναι ειλικρινής, πρέπει να αναζητηθεί σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι οι ΗΠΑ πιθανά επιθυμούν να κλείσουν λίγο κάποια μέτωπα που έχουν στην Λατινική Αμερική προκειμένου να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους εκεί που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τα συμφέροντά τους και δεύτερον λέγεται ότι μια σειρά στρατηγικά υλικά βρίσκονται στο υπέδαφος των περιοχών που ελέγχονται από τους FARCS και προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση τους από τις Αμερικανικές πολυεθνικές πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους ειρήνευση”.
Ο Ομπάμα ήδη από το 2008 είπε ότι θα κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο πράγμα που υποσχέθηκε και τώρα. Πιστεύεται ότι θα το κάνει; Τι τον εμπόδισε να υλοποιήσει την απόφασή του;
Το Γκουαντάναμο είναι μια πλευρά παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά των ΗΠΑ που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το Γκουαντάναμο είναι έδαφος της Κούβας και κανονικά στην Κούβα πρέπει να επιστρέψει. Κρατείται με την στρατιωτική βια από τις ΗΠΑ.
Το Γκουαντάναμο ήταν μια επιλογή των ΗΠΆ που ήθελε να δώσει ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα. Πρόκειται για μια φυλακή έξω από κάθε σύστημα δικαίου. Είχε έναν ρόλο εκφοβισμού. Είναι αυτό που είχε πει ο Μπους “Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας”.
Ο καθηγητής καταλήγει “Εάν πρέπει να υπάρχει το Γκουαντάναμο δεν ξέρω τι θα πρέπει να γίνει με τις στοχευμένες δολοφονίες που υπογράφουν κατά καιρούς και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα. Αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθεί από κανέναν;”
Ομπάμα ή Ρόμνεϊ
Όλοι οι παρατηρητές, οι δημοσιογράφοι οι σχολιαστές, έκριναν ότι ειδικά σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, Ομπάμα και Ρόμνεϊ δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά. Επιμέρους διαφορές μπορεί να έχουν. Άρα εγώ θα μείνω στις ουσιαστικές διαφορές και θα κρίνω με βάση αυτό.