Εύθραυστη στάση αναμονής μεταξύ ‘ελεφάντων’

Εύθραυστη στάση αναμονής μεταξύ ‘ελεφάντων’

Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι τελικά ΗΠΑ-Γερμανία; Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης αναλύει για το NEWS 247

Τι τελικά ενώνει και τι χωρίζει ΗΠΑ και Γερμανία. Πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις τους, ποιος ο ρόλος της Ρωσίας και πως τα απόνερα στις σχέσεις η Τραμπ – Μέρκελ θα επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα τα οποία, αν και είναι πολύ νωρίς να απαντηθούν, οι πρώτες ενδείξεις σηματοδοτούν μια εύθραυστη σχέση με μίση και πάθη. 

Στη δύσκολη σκακιέρα, μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, τόσο σε οικονομικό όσο και γεωστρατηγικό επίπεδο αναφέρεται ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μιλώντας στο NEWS 247, υπογραμμίζει ότι μόλις ξεκίνησε ένας δύσκολος δρόμος για γερά νεύρα.

“Ύψιστη προτεραιότητα της Γερμανίας είναι η διάσωση ή δυνατόν η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής θέσεως. Ωστόσο, η στάση της Αμερικής στο ζήτημα αυτό φαίνεται να αλλάζει μετά την εκλογή Τραμπ και κατά συνέπεια οι δύο στενοί, μέχρι πρότινος, σύμμαχοι, φαίνεται ότι αρχίζουν να βρίσκονται απέναντι” αναφέρει ο κ. Καιρίδης.

“Με αυτά τα πρώτα δεδομένα, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται, στον βαθμό βέβαια που και αυτή μπορεί, καθώς βρίσκεται σε μια δική της περιδίνηση, με τα δικά της σημαντικά προβλήματα. Η αστάθεια, όμως, είναι ήδη εδώ, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να μιλάμε με βεβαιότητες. Είναι όμως ήδη εμφανές ότι η χώρα του διεθνούς συστήματος που στήριξε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και εμπνεύστηκε το σχέδιο Μάρσαλ, σήμερα σκέφτεται διαφορετικά” σημειώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη ακόμη και η στάση των ΗΠΑ στο θέμα του ΔΝΤ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. “Αν και έως σήμερα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της οι φωνές που μέχρι “χθες” στήριζαν την Ελλάδα ολοένα και μειώνονται. “Είναι ήδη αρκετοί αυτοί οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Αυτό εύκολα το λένε, σε θεωρητικό και επιστημονικό επίπεδο, δεν είναι όμως τόσο εύκολο” τονίζει ο κ. Καιρίδης προσθέτοντας ότι εφόσον η γραμμή είναι “να δούμε σε όλο του το μεγαλείο την απροθυμία του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, τότε οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές”.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας σε επίπεδο γεωστρατηγικής θα κινηθούν και κατά μια έννοια θα εξαρτηθούν από τον άξονα Ρωσία.

Όπως εξηγεί ο κ. Καιρίδης, ο Πούτιν είναι αυτός που σε αυτή τη φάση τεστάρει τις συμπεριφορές των ΗΠΑ και εν γένει της Ευρώπης. “Ξεκίνησε μια νέα κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία για να δει πως θα αντιδράσει η Αμερική. Αρχικά, λοιπόν, οι σχέσεις των δυο κρατών θα εξαρτηθούν από την Ρωσία και πως ΗΠΑ και Ρωσία θα αντιμετωπίσουν τα επιμέρους ζητήματα. Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, ο άξονας Ρωσία θα παίξει τον ρόλο του. Μια λύση για παράδειγμα στο Κυπριακό είναι κάτι που η Ρωσία δεν επιθυμεί και δεν θα την ωφελήσει για ενεργειακούς λόγους. Από την άλλη πλευρά όμως η Γερμανία θέλει την λύση για μια σειρά από λόγους που σημαίνει ότι οι Ευρω-Αμερικανικές σχέσεις θα δοκιμασθούν και σε αυτόν τον τομέα και πίσω από αυτές οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας” αναφέρει ο ίδιος.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι ΗΠΑ να στραφούν προς την χώρα μας σε μια προσπάθεια αναζήτησης σταθερών συμμάχων, λόγω της ακραίας συμπεριφοράς της Τουρκίας, για τον κ. Καιρίδη μια τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη. “Το σίγουρο είναι πως η Άγκυρα αναμένει να δει τι θα κάνει ο Τραμπ. Θέλει από τον Τραμπ, δηλαδή, να άρει την υποστήριξή του προς τους Κούρδους, ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Γερμανία έχουν μετατραπεί σε ισλαμοφοβίκες χώρες, θεωρώντας ότι το ισλάμ είναι το νέο αντίπαλο δέος. Εδώ λοιπόν, “δένει” και η στάση της Μέρκελ η οποία σε αντίθεση με την Τερέζα Μέι είπε στον Ερντογάν και στον Τούρκο πρωθυπουργό όσα έπρεπε να πει στα πλαίσια μιας σκληρής διπλωματικής στάσης. Τα κοινά λοιπόν, γεωστρατηγικά συμφέροντα με το Ίσλάμ ως αντίπαλο δέος θα είναι αυτά που στο τέλος θα καθορίσουν τις εξελίξεις και δεν πρόκειται να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων από κάποιες ακραίες διατυπώσεις κινήσεις” τονίζει ο κ. Καιρίδης. Μάλιστα όπως συμπληρώνει αν οι σχέσεις τους οξυνθούν θα αποτελεί έναν πραγματικό σεισμό. “Για την ώρα μένουμε στις αψιμαχίες, διανύουμε μια εύθραυστη στάση αναμονής, με τον δρόμο που έχουμε μπροστά μας να είναι δύσκολος και για γερά νεύρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα