Εμμανουέλα Κατζουράκη στο NEWS 24/7: “Πλώρη” για νέους στόχους

Διαβάζεται σε 5'
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη AP

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη, η οποία κατέκτησε την πέμπτη θέση στον τελικό του σκιτ γυναικών στη σκοποβολή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μιλά στο NEWS 24/7 για τον πρωταθλητισμό, το πώς συνδυάζει τις προπονήσεις με τις σπουδές της και τις χορηγίες σε αθλητές στην Ελλάδα.

Μέρες χαλάρωσης για την 23χρονη Χανιώτισσα αθλήτρια Εμμανουέλα Κατζουράκη μετά την κατάκτηση της 5ης θέσης στον τελικό του σκιτ γυναικών στη σκοποβολή, στην πρώτη της μάλιστα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είχε προηγηθεί μια εντυπωσιακή εμφάνιση με το απόλυτο 25/25 βολές στην 4η και 5η σειρά των προκριματικών στο σκιτ γυναικών που την οδήγησε ως πρώτη στον τελικό.

Τώρα, η νεαρή φοιτήτρια φαρμακευτικής βάζει πλώρη για επόμενες διακρίσεις, με τη στήριξη του χορηγού της, του Ομίλου Γελασάκη, όπως είχε αναφέρει μιλώντας στο NEWS 24/7, λίγο πριν από την αναχώρησή της από τη γενέθλια γη των Χανίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε έναν συμβολικό τόπο, την πλατεία Ηρώων 1866 στο roof top του φιλόξενου The Chania Hotel. Πλέον, η Εμμανουέλα είναι μια ηρωίδα της σκοποβολής για τα Χανιά που, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν κι ένα λαμπρό σκοπευτήριο.

Τι σε οδήγησε στην “αγκαλιά” της σκοποβολής; 

«Η σκοποβολή με βοηθά στο να συγκεντρώνομαι, να γίνομαι καλύτερη, να στοχεύω πιο ψηλά και να βρίσκω στον εαυτό μου, αξίες που σίγουρα με βοηθούν στο να πάω παρακάτω το άθλημα. Έχει μια μοναδικότητα, καθώς εστιάζεις σε στόχους και φροντίζεις με την απόλυτη συγκέντρωση να πετυχαίνεις αυτό που κάθε φορά επιθυμείς. Ειδικά, όταν έχεις και πρόσφατη στη μνήμη μια από τις περιπέτειες που είναι γνωστή ότι έζησες από κοντά, και αναφέρομαι στα Τέμπη

Τι προσφέρει το εν λόγω σπορ που μάλλον δεν έχει – παρά τις εθνικές επιτυχίες – τη δέουσα προβολή;

«Η χώρα ιστορικά είχε μεγάλες επιτυχίες στη σκοποβολή. Βλέποντας τις λαμπρές επιδόσεις και την ολυμπιακή νίκη της Άννας Κορακάκη όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία, παρακινήθηκα και θέλησα να μπω και εγώ σ’ αυτό το ταξίδι βλέποντας μέσα από το σκόπευτρο τη ζωή με… άλλο μάτι. Σίγουρα δεν προσφέρει τη δημοσιότητα που ίσως έχουν άλλα αθλήματα, αλλά νομίζω ότι με τις επιτυχίες που έχει καταγράψει η σκοποβολή σίγουρα είναι στις καρδιές των Ελλήνων και η αγάπη που δεχόμαστε είναι εξίσου σημαντική με αυτή που δέχονται άλλοι αθλητές από προβεβλημένα αθλήματα.»

NEWS 24/7

Η χώρα έχει μια μεγάλη παράδοση με μεγάλες αθλήτριες. Πόσο έπαιξε ρόλο αυτό, άραγε είχες πρότυπο μία από τις μεγάλες αθλήτριες του χθες ή “κοίταξες” τις αρετές άλλων;

«Σίγουρα οι μεγάλες αθλήτριες και μεγάλοι αθλητές του παρελθόντος αποτελούν οδηγό για μένα. Όπως είπα η Κορακάκη λειτούργησε καταλυτικά στο να ασχοληθώ και εγώ με τη σκοποβολή και να αποτελέσει για μένα ένα ορόσημο ζωής το συγκεκριμένο σπορ. Αναμφίβολα πολλοί αθλητές με αυτά που κάνουν δείχνουν την αφοσίωσή τους και με τις θυσίες που κάνουν για τον πρωταθλητισμό αποτελούν πρότυπα και πρέπει να αποτελούν πρότυπα. Έτσι και εγώ ακολουθώντας τους, προσπαθώ από μικρή ηλικία, από τα 15 που ξεκίνησαν τον αθλητισμό, για το καλύτερο και έτσι θέλω να συνεχίσω.»

Πόσο δύσκολο είναι να κάνει μια αθλήτρια πρωταθλητισμό σε ένα περιφερειακό κέντρο όπως τα Χανιά;

«Πρωταθλητισμός δεν είναι και κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει, ειδικά όταν έχεις και παράλληλη δραστηριότητα όπως είναι οι σπουδές. Στα Χανιά υπάρχει μια πάρα πολύ καλή υποδομή σκοπευτηρίου. Ωστόσο καθώς σπουδάζω και μοιράζω τον χρόνο μου στην Θεσσαλονίκη, όπου το σκοπευτήριο είναι μακριά, πρέπει να διανύω μια αρκετή απόσταση για να μπορέσω να προπονηθώ. Ωστόσο, με θέληση και πίστη σε αυτό που κάνω καταφέρνω με θυσίες να προχωράω και να κοιτάζω το μέλλον με αισιοδοξία.»

Εκεί έρχεται και “κουμπώνει” η χορηγία και η στήριξη από ιδιωτικούς φορείς. Τι σημαίνει αυτό πέρα από το υλικό κομμάτι;

«Η ύπαρξη χορηγίας για έναν αθλητή με δεδομένες τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού είναι «κλειδί» επιτυχίας. Άλλωστε για μας και για άλλους αθλητές και αθλήτριες που σπουδάζουν, το να έχεις οικονομική υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη φάση είναι άκρως σημαντικό. Όμως δεν είναι μόνο η οικονομική υποστήριξη για μένα,  είναι σημαντικό ότι ένας Όμιλος από την πατρίδα μου, τα Χανιά, ο Όμιλος Γελασάκη με εμπιστεύεται. Αυτό σε ηθικό επίπεδο είναι άκρως σημαντικό, κάτι που μου δίνει φτερά για να συνεχίσω για την επίτευξη των στόχων μου.»

NEWS 24/7

Σκοπεύτρια στην Κρήτη. Άραγε τι σημαίνει αυτό σε έναν τόπο που ματώνει από την οπλοκατοχή;

«Προφανές είναι ότι αυτή η κακώς εννοούμενη συνήθεια δεν πρέπει να έχει χώρο σε ένα νησί με τέτοιο πολιτισμό, ιστορία,  παράδοση και  αξία Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε να γυρίσουμε σελίδα. Άλλωστε, η ύπαρξη υποδομής όπως είναι το σκοπευτήριο δεν είναι αδιέξοδη για αυτούς που θα θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τη σκοποβολή.»

Τα επόμενα σχέδια;

«Μπροστά μας έχουμε πολύ σημαντικούς αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κτλ , τα οποία με τον προπονητή μου, τον Γιώργο Σαλαβαντάκη, αξιολογούμε. Από αυτά κάποια είναι σε μακρινά σημεία. Βέβαια και θέλω να συμμετάσχω! Τώρα μια μικρή ανάπαυλα και νομίζω ότι σύντομα βάζουμε μπρος για τους επόμενους αγώνες, βλέποντας ψηλά!»

Ας θυμηθούμε την σπουδαία προσπάθεια της Εμμανουέλας Κατζουράκη με 23/30 βολές που είχες ως αποτέλεσμα να κατακτήσει την 5η θέση στον τελικό του σκιτ γυναικών στους Ολυμπιακούς:

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη
Η Εμμανουέλα Κατζουράκη AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα