Ευ. Βενέτης στο NEWS 247: Η προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ δεν περνά απαρατήρητη από τους Ισλαμιστές
Η άνοδος των τζιχαντιστών και οι απειλές του Ισλαμικού Κράτους προς τη Δύση. Τι μας είπε ο ειδικός στις Ισλαμικές και Μεσανατολικές σπουδές, Ευάγγελος Βενέτης
- 03 Σεπτεμβρίου 2014 11:25
Ήταν η 29η Ιουνίου του 2014, όταν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στην θέση του “χαλίφη’ και “ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων’ τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Η οργάνωση ωστόσο έγινε γνωστή στο Δυτικό κοινό μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley, ενώ ακολούθησε η εκτέλεση του Στίβεν Σότλοφ.
Το News247.gr μίλησε με τον Ευάγγελο Βενέτη, συντονιστή του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ειδικό στις Ισλαμικές και Μεσανατολικές Σπουδές στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, αναζητώντας απαντήσεις για το Ισλαμικό Κράτος.
Τι μας είπε για το φαινόμενο, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προκαλεί τρόμο σε όλο τον κόσμο. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα και γιατί γοητεύονται αρκετοί νέοι Ευρωπαίοι από την προπαγάνδα των τζιχαντιστών.
Πως δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος;
Ουσιαστικά είναι παρακλάδι της Αλ-Καιντα, τo οποίo εξελίχθηκε αυτονομήθηκε και ενισχύθηκε από χώρες της Αραβικής Χερσονήσου μέσω ιδιωτικών καναλιών. Πρόκειται για ισλαμιστές, οι οποίοι αποδέχονται τη θεολογική σχολή του Ισλάμ που ονομάζεται Χάμπαλ και έχουν αυτή τη ριζοσπαστική, πουριτανική προσέγγιση του Ισλάμ η οποία δικαιολογεί τις πράξεις που σήμερα υλοποιούν στην περιοχή.
Η σημαία του Ισλαμικού Κράτους
Ποιος είναι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι;
Φέρεται να έχει γεννηθεί στη Σαμάρα, την ιρακινή πόλη βόρεια της Βαγδάτης, το 1971 και ξεκίνησε να μάχεται μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Γεννήθηκε σε θρησκευόμενη οικογένεια και έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.
Το 2010 έγινε ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ , μετά το θάνατο του ηγέτη της Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουϊ σε αμερικανική επιδρομή.
Ο Αλ-Μπαγκνάντι “πέρασε” από τις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ μετά την επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, το 2003.
Εμφανίζεται ως ο πλέον αμείλικτος τζιχαντιστής ηγέτης και η οργάνωσή του είναι η πιο ακραία ριζοσπαστική τζιχαντιστική οργάνωση που επιχειρεί αυτή τη στιγμή.
Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι
Ποιος ο στόχος του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι;
Ο στόχος του δεν μυστικός. Πιστεύει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ζουν σε ένα ισλαμικό κράτος που θα εφαρμόζει τη Σαρία, και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η δημιουργία ενός χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.
Είναι επικηρυγμένος για δέκα εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυκλοφορούν μόνο δύο φωτογραφίες του και σε αντίθεση με το πολεμικό του όνομα, Αλ-Μπαγκνάντι, δεν έχει γεννηθεί στη Βαγδάτη αλλά στη Σαμάρα, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.
Γιατί η οργάνωση ελκύει τους νέους Μουσουλμάνους;
H έννοια της τζιχάντ χρησιμοποιήθηκε τόσο για να προάγει την αφοσίωση των πιστών όσο και για τη διεξαγωγή πολέμου προς υπεράσπιση της θρησκείας ή τον προσηλυτισμό.
Η Τζιχάντ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Οι νέοι Μουσουλμάνοι όπου και να βρίσκονται συγκρούονται για το κάλεσμα για Τζιχάντ με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να συμμετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις.
Γιατί τους έχει αποκηρύξει η Αλ Κάιντα;
Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ουσία όμως έχουν μια κοινή συνιστώσα.
Πριν από την διάσπαση, η ISIS ήταν η πιο επιτυχημένη θυγατρική τής Αλ Κάιντα, ελέγχοντας μεγάλα τμήματα εδάφους στο δυτικό Ιράκ και στην βορειοανατολική Συρία. Με το να εγκαταλείψει την ομάδα, η αλ Κάιντα έχει κάνει μια επιλογή όχι μόνο να σταθεί πίσω από μια άλλη θυγατρική της στην Συρία, αλλά και να μείνει χωρίς καμία θυγατρική στο Ιράκ.
Σήμερα η ISIS επεκτείνει τον έλεγχό της σε εδάφη στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κερδίζοντας σημαντικούς πόρους και προσελκύοντας ξένους μαχητές.
Για ποιους λόγους έχουν εισχωρήσει στην οργάνωση, κάτοικοι Ευρωπαϊκών χωρών;
Οι στρατολογήσεις γίνονται στα τζαμιά της κάθε πόλης της Ευρώπης. Αυτοί εγκαταλείπουν την Ευρώπη για την Συρία και το Ιράκ πολύ απλά γιατί τους καλεί το Τζιχάντ.
Η Σαρία έχει κάνει την εμφάνισή της σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, αλλά και σε πολλές συνοικίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι οπαδοί του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία) είναι κατά απόλυτο τρόπο ενάντια στο Σύνταγμα κάθε χώρας, δεδομένου ότι ο μόνος νόμος είναι η Σαρία. Η Σαρία βασίζεται στο Κοράνι, το οποίο οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι ο αληθής λόγος του Αλλάχ, όπως αυτός τον υπαγόρευσε στον προφήτη Μωάμεθ.
Η Σαρία υπαγορεύει ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν Τζιχάντ στο διηνεκές μέχρι ο Οίκος του Πολέμου (DarAlHarb), όπου δεν ισχύει η Σαρία, περιέλθει στην κυριαρχία του Οίκου του Ισλάμ (DarAlIslam) όπου εφαρμόζεται η Σαρία. Η Σαρία επιβάλλει και κατευθύνει τόσο το βίαιο αγώνα (τρομοκρατία) όσο και το πολιτισμικό Τζιχάντ, γνωστό και ως κρυφό Τζιχάντ.
Περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος
Ποιος τους χρηματοδοτεί;
Πρόκειται για διάφορα ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό που ενώνει αυτούς τους “δωρητές” είναι η θέληση να χρηματοδοτηθούν σουνίτικες φονταμενταλιστικές ομάδες που πολεμούν με όλα τα μέσα το σιίτη εχθρό, δηλαδή οποιοδήποτε σύμμαχο, πραγματικό ή δυνητικό, της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή: από το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία μέχρι τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους σιίτες στο Ιράκ.
Σύμφωνα με το Ισλάμ πρέπει να δίνουν το ένα πέμπτο του εισοδήματός τους στους μη έχοντες. Αυτά τα κεφάλαια στη διοχετεύονται μετά από ιερείς και άλλα δίκτυα στον ιερό σκοπό του Τζιχάντ.
Το Ισλαμικό Κράτος είναι πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον πλανήτη με ένα “θησαυρό” μεγαλύτερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι προβλέπετε να κάνει η Δύση;
Είναι άγνωστο προς το παρόν. Με την απάθεια τους και την διστακτικότητά τους ουσιαστικά ενισχύει τις ομάδες αυτές. Οι Αμερικανοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν. Ο Άσαντ από την πλευρά του προσφέρει στη Δύση συνεργασία και εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Η προέλαση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζεται πλέον και στη Συρία. Αρχικά πολεμούσαν μόνο τους αντάρτες, όμως πλέον στρέφονται και κατά του στρατού της χώρας.
Για ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, που ανησυχούν ιδιαίτερα για την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Άσαντ μοιάζει να είναι πλέον το “μικρότερο κακό”, μιας και καταπιέζει και δολοφονεί “μονάχα” Σύρους πολίτες.
Υπάρχουν στην Ελλάδα μικροπυρήνες Μουσουλμάνων που σε μια πιθανή επίθεση της Δύσης θα προχωρήσουν σε αντίποινα;
Είναι βέβαιον ότι υπάρχουν δίκτυα Σουνιτών Ισλαμιστών και στην Ελλάδα. Αποτελούν μια παρακαταθήκη που μπορεί να δράσει ανά πάσα στιγμή και στην Ελλάδα εφόσον η πολιτική της Ελλάδας είναι αντί – ισλαμική.
Αν για παράδειγμα Αμερικανικά καταδιωκτικά επιτεθούν στο Ιράκ ή στη Συρία θα μπορεί να θεωρηθεί από τους Ισλαμιστές ότι η Ελλάδα συνεπικουρεί μια τέτοια πράξη και να υπάρξουν αντίποινα.
Βέβαια δεν είναι τόσο πιθανό, καθώς η Ελλάδα διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και είναι μια χώρα με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά το γεγονός ότι έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και προσέγγιση με το Ισραήλ την τελευταία πενταετία αποτελεί ένα στοιχείο που οι Ισλαμιστές το παρατηρούν με ανησυχία και κινητικότητα.