Exarsis: Ελληνική metal μπάντα μοιράζει φαγητό σε άστεγους. ‘Να μας μείνει η πράξη, όχι το ποιος’

Exarsis: Ελληνική metal μπάντα μοιράζει φαγητό σε άστεγους. ‘Να μας μείνει η πράξη, όχι το ποιος’

Μια ελληνική metal μπάντα δημοσίευσε ένα βίντεο που έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και απέδειξε, πως η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει ταυτότητες, ταμπέλες και ιδιότητα. Πώς σχολιάζουν τις αντιδράσεις για "on camera" φιλανθρωπία, ποιο είναι το μήνυμα των Exarsis για την Ελλάδα της κρίσης και του εγωκεντρισμού (Vid)

Πριν λίγες ημέρες ο ελληνικός κόσμος του διαδικτύου άρχισε να μοιράζεται ένα metal βίντεο, διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει.

Πρωταγωνιστές, η ελληνική thrash metal μπάντα, “Exarsis” που στα πλάνα του single, “Change of Plans”, διανέμει τρόφιμα σε άστεγους στους δρόμους της Αθήνας.

Το βίντεο του Change Of Plans:

Οι περισσότεροι έδωσαν τα εύσημα στο συγκρότημα για την κίνηση. Άλλοι, μίλησαν για μια “on camera φιλανθρωπία” για λόγους διαφήμισης. Άλλοι σχολίασαν πως ανεξαρτήτως πρόθεσης, εκείνο που μετράει είναι η πράξη και το μήνυμα αλληλεγγύης. Εμείς, δώσαμε τον λόγο στην ίδια την μπάντα για να μας σχολιάσει σχετικά.

Ο Νίκος Τραγάκης, τραγουδιστής των Exarsis, λέει στο NEWS 247:

“Το video του “Change of Plans” ήταν απόρροια πολλών πραγμάτων. Παίζουμε thrash metal και το thrash έχει έναν έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Oι Exarsis είναι ένα συγκρότημα που έχει concept στιχουργική θεματολογία. Το concept αφορά τις θεωρίες συνομωσίας, πολλές φορές από ένα πιο ανθρωποκοινωνικό πρίσμα. Έτσι γράφτηκε και το τραγούδι “Change of Plans”, το οποίο είναι μαζί με το “Arrivals” τα παλιότερα κομμάτια του περσινού μας δίσκου, του “The Human Project”. Το τραγούδι μιλάει για το αδιέξοδο των μεταναστών.

Μετανάστες που ξεριζώνονται ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο πάνω σε βάρκες, τις οποίες οι κυβερνήσεις βυθίζουν και τα κύματα ξεβράζουν νεκρά μωρά στις παραλίες. Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων, η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, και οι μετανάστες είναι ο εύκολος στόχος. Όσοι καταφέρνουν και επιβιώσουν, αντιμετωπίζουν ένα νέο Γολγοθά στις νέες κοινωνίες που προσπαθούν να ενταχθούν, οι οποίες έχουν “εκπαιδευθεί” να τους απωλέσουν.

Επιπροσθέτως, η μεταναστευτική κρίση είναι ιδιαιτέρως έντονη και στη χώρα μας, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Συν ότι έχω παρατηρήσει πως οι άστεγοι ή οι άνθρωποι που ζητούν χρήματα σε δημόσιους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι περισσότεροι από ποτέ”.

Πώς εμπνευστήκατε τη δημιουργία του βίντεο;

“Κάποιες προσωπικές εμπειρίες, κινήσεις και σκέψεις των μελών της μπάντας, οι οποίες δεν θα εκφραστούν δημοσίως, μας ώθησαν στο να κάνουμε αυτό το εγχείρημα. Είδαμε το video του “Wires” των Red Fang και σκεφτήκαμε πως θα είχε ενδιαφέρον μία δική μας παραλλαγή, με φόντο την σύγχρονη Αθήνα της κρίσης.

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Σκαραμαγκάς δέχθηκε να το κάνει αφιλοκερδώς -μόνο έτσι θα γινόταν, άλλωστε- και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Συγκεντρώσαμε όσα χρήματα μπορούσαμε τη δεδομένη περίοδο, αγοράσαμε κάποια τρόφιμα και γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας για 8 περίπου ώρες”.

Πιστέψατε πως σαν δράση θα μπορούσε να γυρίσει “μπούμερανγκ” εναντίον σας;

“Σκοπός μας ήταν ένα μήνυμα αλληλεγγύης εντός της διασπασμένης ελληνικής metal κοινότητας και όχι η διαφήμιση τους συγκροτήματός μας. Όσοι μας ξέρουν, μας ξέρουν. Ό,τι και να συμβεί, παραμένουμε μία underground metal μπάντα. Είχαμε παίξει πέρυσι σε μία συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά η δημιουργία video ήταν μία διαφορετική πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης.

Δεν περιμέναμε το video να λάβει τέτοια ανταπόκριση, πόσο μάλλον κι από ανθρώπους που δεν κινούνται στον metal χώρο. Δεχθήκαμε κάποια θετικά σχόλια και αυτό μας χαροποιεί. Υπήρχαν άτομα που δεν τους άρεσε και έκριναν ότι το κάναμε για τη προβολή ή δεν συμφωνούν με τη τακτική της “on camera φιλανθρωπίας”, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό να σκεφτούν. Κάθε νόμισμα έχει και δεύτερη όψη.

Ποτέ δεν θα συμφωνούν οι πάντες μαζί σου, σωστά; Σημασία για εμάς έχει ότι όποιος το δει, σκεφτεί λίγο πιο διαφορετικά. Για το πόσο λειτουργούμε εγωιστικά πλέον σαν άνθρωποι, τι κάνουμε για τον δίπλα μας οσάκις το χρειάζεται, για το πόσο συνεισφέρουμε σε μία κοινωνία που έχει γίνει περισσότερο εγωκεντρική, παρά ανθρωποκεντρική. Πολλοί λογικά θα ξεχάσουν ποιο ήταν το συγκρότημα, ποια τα πρόσωπα, αλλά θα τους μείνει η κίνηση”.

 

Ήταν το πρώτο κλιπ που κάνετε;

“Αυτό ήταν το τρίτο επίσημο video των Exarsis. Είχε προηγηθεί το “Toxic Terror” από το “The Brutal State” όταν οι Exarsis είχαν σχεδόν εξολοκλήρου διαφορετικό line- up, και από τον τωρινό μας δίσκο είχε προηγηθεί το “Skull and Bones” το οποίο κάνει μία εισαγωγή στο ομώνυμο αρχαίο μασωνικό κλειστό club του Πανεπιστημίου Yale που αποτελεί φυτώριο των πανίσχυρων Αμερικανών του μέλλοντος. Μέχρι στιγμής έχουμε γράψει 3 δίσκους”.

Ποια live ή κυκλοφορίες αναμένουμε το επόμενο διάστημα;

“Σε λίγες μέρες φεύγουμε για το δεύτερο ευρωπαϊκό μας tour, που θα είναι ως βασικό support των Exumer, της ιστορικής thrash metal μπάντας από τη Γερμανία. Αφορά 10 συναυλίες σε Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Αυστρία και, φυσικά, Γερμανία. Επιστρέφοντας, θα παίξουμε στη Πάτρα μαζί με τους Rotting Christ και τους τοπικούς ήρωες Death Courier. Αν δεν κλείσει εκεί κοντά κάποια ακόμη εμφάνιση, θα πέσουμε με τα μούτρα πάνω στην ολοκλήρωση του τέταρτού μας δίσκου που ενδέχεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016”.

Περισσότερο Exarsis:

http://www.exarsis-band.com

http://www.facebook.com/exarsis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα