Η διευθύντρια του KAS στο NEWS247: Ο γερμανικός λαός είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Η διευθύντρια του KAS στο NEWS247: Ο γερμανικός λαός είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Η διευθύντρια του Konrad-Adenauer-Stiftung, μίλησε στο NEWS 247 ενόψει των γερμανικών εκλογών. Τι είπε για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών η  Σουζάνα Φογκτ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung στην Αθήνα, παραχώρησε συνέντευξη στο NEWS 247.

To KAS είναι το επίσημο πολιτικό ίδρυμα του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών του CDU. Στην Ελλάδα το KAS επαναλειτούργησε στα μέσα Μαΐου του 2012, ανοίγοντας νέα γραφεία στην οδό Μουρούζη 8.

Η κυρία Φογκτ πιστεύει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες και οι Έλληνες. Επισημαίνει ότι το φαινόμενο “Χρυσή Αυγή” δεν πρέπει να ιδωθεί ως περιθωριακό, διότι τότε θα μπορούσε να κινδυνεύσει η ελληνική δημοκρατία.

Το ΚAS έφυγε από την Ελλάδα το 1993, γιατί αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το 2012;

Το 1993 οι χρηματοδοτικές  προτεραιότητες  του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χρηματοδοτεί τα πρότζεκτ μας, είχαν μετατοπιστεί στα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Για το KAS, το να επαναλειτουργήσουμε το γραφείο μας στην Αθήνα είναι μια προσπάθεια για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού διαλόγου.

Mε την ίδια λογική είμαστε παρόντες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη  στη Βαρσοβία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Επικεντρωνόμαστε στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο. Έχουμε επαφές με διαφορετικούς ενδιαφερομένους: λήπτες αποφάσεων, ανθρώπους με πολλαπλασιαστική ισχύ, ενεργούς επιχειρηματίες και κυρίως νέους ανθρώπους.

Το πρώτο έτος λειτουργίας έχουμε υπάρξει πολύ ενεργοί στις ανταλλαγές δημοσιογράφων μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, στην υποστήριξη ενός φιλικού για τις επιχειρήσεις συστήματος στη χώρα, καθώς και σε σχέδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο σκοπός είναι πάντα να προσφέρουμε σε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές και υπόβαθρο την ευκαιρία για άμεση ανταλλαγή ιδεών και επιχειρημάτων.

Τι άποψη έχετε για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα;

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η  Ελλάδα  είναι δύσκολη και χωρίς προηγούμενο σε κράτος-μέλος του  ΟΑΣΑ.

Αυτό πρέπει να το δούμε και να το σεβαστούμε. Πολύς χρόνος έχει χαθεί στο παρελθόν στην ανάληψη σημαντικών και  ουσιαστικών μεταρρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα.

Πολλοί έχουν επηρεαστεί από τη κρίση την οποία δεν προκάλεσαν και ούτε έχουν την ευθύνη να υπομένουν τα αποτελέσματά της.

Η κρίση στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο κοινωνικής ανισότητας όσον αφορά τις συνέπειές της – μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, φτωχών και πλουσίων, εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πιστεύετε ότι η Δικομματική πλέον κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;

Παρά τη δυσκολία της διαδικασίας, όσο η Ελλάδα σταδιακά ανακάμπτει, άλλο τόσο απαιτητικό είναι το καθήκον για όσους έχουν την ευθύνη να ανταποκριθούν, να θέσουν τη διαδικασία ανάκαμψης σε εφαρμογή άμεσα.

Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και εκ των έσω καθώς οι πολίτες περιμένουν μια μεταρρύθμιση δίκαιη.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποτελεί εξέλιξη σε σχέση με τα όσα γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Σας τρομάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Πολλές δημοσκοπήσεις τους δείχνουν ακόμα και τρίτο κόμμα. Πως μπορούν να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

Πιστεύω ότι η πολιτική απογοήτευση κρύβεται πίσω από την άνοδο της ΧΑ. Ωστόσο θεωρώ ότι η περιθωριοποίηση θα ήταν λάθος.

Νομικά μέτρα εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένα, ώστε να μη γίνουν μπούμερανγκ κατά της πραγματικής τους πρόθεσης.

Πολιτικές πρωτοβουλίες και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα όσα κάνει η Χρυσή Αυγή κατά της ελληνικής δημοκρατίας.

Πως Βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες τους Έλληνες;

Υπάρχει ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο δυστυχώς βλέπουμε πολύ λίγο εδώ.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι πολλοί στενοί σε προσωπικό επίπεδο, υπάρχει  συμπόνια.

Αλλά η ανάγκη για μεταρρύθμιση είναι εμφανής και υποστηρίζεται, και από πολλούς Έλληνες πολίτες οι οποίοι δηλώνουν πως πρέπει να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές στην Ελλάδα.

Ο γερμανικός λαός είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την Ελλάδα στο Ευρώ.

Στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια μνημόνιο έχουμε σχεδόν 27% ανεργία. Οι πολίτες είναι στα πρόθυρα της ακραίας φτώχειας. Πιστεύετε ότι έχει κάνει κάπου λάθος η τρόικα και αν ναι τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Γι’ αυτό το λόγο διαρθρωτικές  μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές για τη χώρα αυτή.

Όπως αναφέρθηκε, πολύς χρόνος έχει χαθεί σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Οι διαρθρωτικές  μεταρρύθμισες χρειάζονται  χρόνο για να υλοποιηθούν αλλά είναι αναγκαίες προκειμένου να κερδηθεί πίσω η  εμπιστοσύνη των επενδυτών  ξένων αλλά και Ελλήνων.

Σε λίγες μέρες διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Ο επόμενος Καγκελάριος πιστεύετε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της χώρας σας όσον αφορά την Ελλάδα;

Δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές μετά την 22α Σεπτεμβρίου. Και αυτό δεν έχει παρά ελάχιστα να κάνει με τα διαφορετικά πιθανά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει και στο μάλλον απίθανο σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής

Τόσο η κυβέρνηση όσο  και η αντιπολίτευση ( με μόνο μια εξαίρεση) υποστήριξαν με μεγάλες πλειοψηφίες όλες τις συμφωνίες για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδος Μπούντεσταγκ, με τον ίδιο τρόπο όλοι τους υποστηρίζουν τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και διεθνών εταίρων.

Οι Γερμανοί στην πλειονότητά τους είναι πεπεισμένοι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδος σε αυτήν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα