Η Δήμαρχος Άη Στράτη δεν νιώθει πολιτικός

Η Δήμαρχος Άη Στράτη δεν νιώθει πολιτικός

Μιλήσαμε με την Μαρία Κακαλή, την πιο νέα Δήμαρχο της χώρας

Η πάνω πλευρά της κεντρικής πλατείας του Άη Στράτη καλύπτεται από μία σειρά από κτίρια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με μεσοτοιχίες. Το κτίριο του ταχυδρομείο, του ΚΕΠ, του Δήμου και του αγροτικού ιατρείου του νησιού.

Ένα μεσημέρι στις αρχές Μάρτη, μπήκαμε στο κτίριο του Δήμου, προκειμένου να συναντήσουμε την Μαρία Κακαλή, την 31χρονη Δήμαρχο του Αγίου Ευστρατίου. Ταξιδέψαμε μέχρι το βορειοανατολικό Αιγαίο προκειμένου να καλύψουμε την δράση εταιρικής υπευθυνότητας της WIND.

Η WIND μετά την Ανάφη και τη Σίκινο βρέθηκε σ’ αυτό το μικρό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αναβαθμίσει τεχνολογικά τις επικοινωνιακές δομές του και να χαρίσει κινητά, λάπτοπ και δωρεάν επικοινωνία στους κατοίκους του για ένα χρόνο, δείχνοντας πως όσο μεγάλη και να είναι η απόσταση ενός τόπου από τα αστικά κέντρα μπορεί ν’ απολαμβάνει τις ίδιες δυνατότητες επικοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σκοπός μας ήταν γνωρίσουμε όσους περισσότερους από τους 200 κατοίκους του νησιού μπορούσαμε. Η Δήμαρχος δεν θα γινόταν να μην είναι ένας από αυτούς. Η κυρία Κακάλη, η νεαρότερη Δήμαρχος -εξελέγη στα 27 της- της Ελλάδας, μας δέχτηκε στο γραφείο της και μας μίλησε για την πρώτη της θητεία, το πώς είναι να ζει κάποιος στον Άη Στράτη και για τα άμεσα σχέδια της για το νησί.

(Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός)

-Νιώθετε πολιτικός;

”Όχι, δεν νιώθω πολιτικός με την έννοια που μπορεί να θεωρηθεί κάποιος πολιτικός. Νιώθω πιο πολύ πολίτης. Ένας πολίτης που έχει πιο ενεργή συμμετοχή και ίσως ένα παραπάνω λόγο στο τι θα γίνει στον τόπο του”.

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

”Συγκυρίες με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Από το 2010 ασχολούμαι με τα κοινά. Υπήρξα μέλος του τότε δημοτικού συμβουλίου. Αργότερα έγινα και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2013 ο τότε Δήμαρχος μάς ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβαινε ξανά στις εκλογές, οπότε μπήκαμε σε μια διαδικασία να σκεφτούμε τόσο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο κι άλλοι δημότες, το τι επρόκειτο να γίνει. Ποιος θα μπορούσε ν’ αναλάβει τα ‘ηνία’ του τόπου.

Σκεφτήκαμε πως θα έπρεπε να είναι κάποιος που μένει στο νησί, δραστηριοποιείται εδώ, έχει κάνει οικογένεια και παιδιά και σκοπεύει συνειδητά να μείνει στον Άη Στράτη παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα. Τον Μάιο του 2014 έγιναν οι εκλογές. Τον Σεπτέμβριο του ’14 ανέλαβα”.

-Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας ως Δήμαρχος;

”Δεν είναι το ίδιο να είσαι δημοτικός σύμβουλος ή πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου με το να παίρνεις αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία του τόπου. Όταν πια έκατσα σε αυτή την καρέκλα κι άρχισα να βλέπω τι πραγματικά γίνεται, συνειδητοποίησα το πόσο βαριά είναι η ευθύνη που ανέλαβα και τις δυσκολίες που έχει αυτό το κομμάτι. Γιατί δυστυχώς την περίοδο που ζούμε εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών επηρεάζεται πάρα πολύ η τοπική αυτοδιοίκηση”.

-Είστε πολύ νέα και γυναίκα. Ποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά σας σάς δυσκόλεψε περισσότερο μέχρι στιγμής ως Δήμαρχο;

”Ο Άη Στράτης σε αυτό το κομμάτι έδειξε ότι είναι όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά. Δεν θεωρώ ότι κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά μου δημιούργησε πρόβλημα. Ίσως θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιους ενδοιασμούς. αλλά επειδή μας γνώριζαν όλους, ήξεραν τι άνθρωποι είμαστε (σ.σ. ο συνδυασμός αποτελείται από ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια) και τι θέλουμε να προσφέρουμε, μάς εμπιστεύτηκαν”.

-Ποια είναι η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος της ηλικίας σας στο νησί;

”Πρέπει αν βρούμε τρόπους να γεμίσουμε την μέρα μας, εκτός εργασίας, με εποικοδομητικές δραστηριότητες. Ένας στόχος που θέσαμε σαν δημοτική αρχή είναι να μπορέσει ο χρόνος των ανθρώπων να είναι πιο ποιοτικός, πιο αποδοτικός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια άλλου είδους ποιότητας ζωής. Για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την άθληση”.

-Από την μία πλευρά ο σεισμός του ’68, από την άλλη η εξορία. Δεν επηρεάζουν αρνητικά αυτά τα δύο γεγονότα την τουριστική κίνηση στο νησί;

”Από όταν αναλάβαμε το Δήμο προσπαθήσαμε πολύ να φτιάξουμε το προφίλ του νησιού, ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός. Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη. Στοχεύουμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Λίγο πιο ψαγμένους, που αγαπάνε τη φύση και τους αρέσει να βλέπουν τα νησιά με άλλο μάτι”.

-Δώστε μου ένα κίνητρο για έναν νέο άνθρωπο να μείνει στο νησί.

”Το σημαντικότερο είναι να θέλει να μείνει. Αν θέλει να μείνει στον Άη Στράτη με κάτι θα βρει ν’ ασχοληθεί. Είναι θέμα ανθρώπου. Το τι ζητάει από τη ζωή του. Όσοι μένουμε εδώ, ξέρουμε τι ζητάμε. Μας αρέσει η απλότητα. Όχι η πολυτέλεια”.

-Θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

”Έχω βάλει στόχους τους οποίους πρέπει να υλοποιήσω. Οπότε ναι, θα είμαι”.

-Ποιους στόχους θέλετε να ολοκληρώσετε;

”Έχουν ήδη δρομολoγηθεί κάποια έργα που θέλουμε να γίνουν. Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα είναι η αποκάλυψη κοινοχρήστων χώρων του παλιού οικισμού (σ.σ. εξαιτίας του σεισμού τον Φλεβάρη του 68, πάρθηκαν αποφάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή του οικισμού) Επίσης, έχουμε ξεκινήσει μία μελέτη η οποία θα προβλέπει εργασίες επέκτασης ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους να χτίσουν τα σπίτια τους εδώ.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο είναι το project Αη Στράτης-Πράσινο Νησί, πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού κατά 85% με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Kείμενο: Γιώργος Μυλωνάς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα