Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ: Η γερμανική πολιτική δεν εκφράζεται μόνο από την κυβέρνηση

Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ: Η γερμανική πολιτική δεν εκφράζεται μόνο από την κυβέρνηση
09.10.2012, Athen / Griechenland. Das Buero der Rosa Luxemburg Stiftung in Exarheia. [ FOTO: Aris, Tel.: 0171/21 00 969. Oudenarder Str. 30, 13347 Berlin Es gelten nur meine AGB, zu lesen unter: http://www.aris-web.de Alle Rechte vorbehalten. Abdruck nur gegen Honorar (zzgl. Mwst) und Belegexemplar. Urhebervermerk wird gemaess Paragraph 13 UrhG verlangt. Weitergabe an Dritte nur mit Genehmigung des Fotografen. NO MODEL RELEASE! ] [#0,26,121#] Aris

Η συντονίστρια του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα, μίλησε στο NEWS 247 ενόψει των γερμανικών εκλογών

To NEWS 247 ενόψει των γερμανικών εκλογών μίλησε με τη Ιωάννα Μεϊτάνη, συντονίστρια του παραρτήματος Ελλάδας του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο υποστηρίζει το Die Linke.

Σύμφωνα με την κα Μεϊτάνη, στόχος του ιδρύματος είναι να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η γερμανική πολιτική δεν εκφράζεται μόνο από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πότε εγκαινιάστηκαν τα γραφεία σας στην Ελλάδα;

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) εγκαινίασε επίσημα το Παράρτημά του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012. Στην εκδήλωση των εγκαινίων μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς DIE LINKE.

Ποιοι τομείς σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Το Παράρτημα Ελλάδας του ΙΡΛ ασχολείται κυρίως με τις επιπτώσεις της κρίσης. Έως τώρα έχουμε οργανώσει συνέδρια, σεμινάρια, ομιλίες και συναντήσεις με θέματα: τη μεταναστευτική πολιτική, την άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα ως συνέπεια της κρίσης, τις στρατηγικές αντιμετώπισης του νεοναζισμού στα σχολεία, τη φτώχεια και τον πλούτο, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Οργανώσαμε επίσης μια πολύ επιτυχημένη σειρά διαλέξεων και προβολών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με τίτλο «Βλέμμα στο φασισμό»· την άνοιξη κανονίσαμε επίσης συναντήσεις ανάγνωσης του Κεφαλαίου του Μαρξ στα γραφεία μας.

Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του ΙΡΛ στην Ελλάδα αποτέλεσε και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αθήνα, τη Δρέσδη και τη Λειψία, το οποίο ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, το Φεβρουάριο στην Ελλάδα και τον Αύγουστο στη Γερμανία.

Για το επόμενο διάστημα, το Ίδρυμα προγραμματίζει την έκδοση μιας μπροσούρας για την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, πρώτα στα γερμανικά και αργότερα στα ελληνικά· η μπροσούρα θα παρουσιαστεί στο τέλος Οκτωβρίου σε τρεις γερμανικές πόλεις παρουσία του συγγραφέα, Δημήτρη Ψαρρά.

Επίσης, υπό έκδοση είναι και μια μπροσούρα στα ελληνικά η οποία αποδομεί τους μύθους που επικρατούν σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα και σκιαγραφεί τις αριστερές προτάσεις για μια δίκαια μεταναστευτική πολιτική. Έως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται επίσης η έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Επόμενη εκδήλωσή μας είναι ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, στις 10-12 Οκτωβρίου, με θέμα «Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς».

Περισσότερες πληροφορίες για τις περασμένες και τις προσεχείς εκδηλώσεις μας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο rosalux.gr.

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες; Ποια γνώμη έχουν για την Ελλάδα;

Στόχος του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, είναι να κάνει σαφές στο ελληνικό κοινό ότι η γερμανική πολιτική και η γερμανική κοινωνία έχουν πολλά πρόσωπα και δεν εκπροσωπούνται μόνο από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το ΙΡΛ έχει επίσης στόχο να αντικρούσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία σε σχέση με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες· καρπός της δραστηριότητας του Ιδρύματος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η μπροσούρα με τίτλο Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στην κρίση, αλλά δεν τολμάνε να σας πουν. Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους, η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα γερμανικά, έχει κάνει 2 επανεκδόσεις, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και έχει προκαλέσει πολλά θετικά σχόλια και στις δύο χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα