Καϊλή στο NEWS 247: Να τελειώνουμε με τους φορολογικούς παραδείσους

Καϊλή στο NEWS 247: Να τελειώνουμε με τους φορολογικούς παραδείσους

Η Εύα Καϊλή μιλάει στο NEWS 247 από τις Βρυξέλλες, για τη διαπραγμάτευση, τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπό το πρίσμα πιθανών συνεργασιών (Vid)

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ΕΕ από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και λίγο μετά την τετραμερή συνάντηση κορυφής στο Παρίσι για την “Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων”, η ευρωβουλευτής της “Ελίας” και επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Εύα Καϊλή, μιλάει στο NEWS 247 από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή αλλά και εγχώρια επικαιρότητα.

Για τη πορεία της αξιολόγησης, η ευρωβουλευτής εκτιμά πως “η κυβέρνηση στο τέλος θα τα ψηφίσει όλα και ψάχνουμε για ένα περιτύλιγμα”, ενώ τη σκληρή στάση των θεσμών την αποδίδει στο γεγονός πως “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη διαπραγματευτική του δύναμη”. 

Τονίζει δε πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει ένα χρόνο πριν, ενώ σημειώνει πως “περιμένουμε πλέον το λιγότερο κακό. Με τη μετάθεση της αξιολόγησης στο μέλλον και χωρίς να λύνεται οριστικά το ζήτημα, πάντα θα το βρίσκουμε μπροστά μας και με μεγαλύτερο κόστος”. “Με την υπερφορολόγηση και τις περικοπές, το μόνο που κερδίζεις είναι χρόνο, όχι μεταρρυθμίσεις”, προσθέτει.

Σχετικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αναφέρει πως “προφανώς θα μπορούσαμε να είχαμε απορροφήσει μεγαλύτερο ποσοστό και πιο στοχευμένα. Ένα πρόβλημα που υπάρχει με το ΕΣΠΑ είναι πως ενώ δίνεται από εδώ η δυνατότητα να απορροφήσουν επιχειρήσεις πολλά χρήματα, στην Ελλάδα, όταν φτάνουμε στο “ελληνικό φίλτρο”, στις δημόσιες αρχές, την περιφέρεια και την κυβέρνηση, πέφτουμε πάνω στη γραφειοκρατία. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία. Προσπαθούμε να το περάσουμε εδώ με ανοιχτούς ορίζοντες, ωστόσο στην Ελλάδα γίνεται αρκετές φορές τόσο φωτογραφικό που εν τέλει είναι δύσκολο να είσαι επιλέξιμος”.

Να μην υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι μέσα στην ΕΕ, να φτάσουμε στην εναρμόνιση που θα ωφελήσει και την Ελλάδα

Στέκεται στα νέα εργαλεία που σχηματίζονται αυτό το διάστημα για την απορρόφηση των πόρων, μέσω του στρατηγικού σχεδίου Γιούνκερ που ανέρχεται στα 500 δις, εκ των οποίων όπως σημειώνει η κ. Καϊλή, “η Ελλάδα έχει λάβει ελάχιστα χρήματα μέχρι τώρα”. “Με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 50% πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι δυνατότητες υπάρχουν αλλά προσκρούουν στην αδυναμία της χώρας μας να απορροφήσει”, αναφέρει η ευρωβουλευτής.

Για τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και για την ανάγκη της ΕΕ να έρθει πιο κοντά στον μέσο πολίτη, σημειώνει πως “αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι η εναρμόνιση των πολιτικών στη φορολογία. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα κέρδη στην Ευρώπη και να μην είμαστε ανταγωνιστικοί εις βάρος η μία χώρα της άλλης, να μην υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι μέσα στην ΕΕ. Με τη φορολογία που έχει επιλέξει η παρούσα κυβέρνηση, μια εναρμόνιση θα μας βοηθούσε στην παρούσα στιγμή. Μεγάλο ζήτημα είναι ο ευρωστρατός και το κόστος της φύλαξης των συνόρων για ασφάλεια αλλά και μείωση αμυντικών δαπανών, ενώ πρόκληση είναι και η ενέργεια με την Ελλάδα και την Κύπρο να μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Συνεργασία με συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφέρει ωστόσο πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μια στρατηγική ασυμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, σε τραπεζικά και πολιτικά θέματα, κάτι “που πληρώνει ο Νότος”. Τον ευρωσκεπτικισμό τον αποδίδει στην αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί συνολικά στην ανάγκη των πολιτών της,

Ως προς την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει πως θα πρέπει να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. “Να σταματήσουμε να πηγαίνουμε αριστερά προς τον λαϊκισμό, να κοιτάμε προοδευτικά και μπροστά με μεταρρυθμίσεις για όλη την Ευρώπη”. Τέλος, για πιθανές συνεργασίες, λέει πως “θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα συνεργασιών αλλά με όρους, με ήθος και χωρίς εκείνους που δίχασαν και έσταξαν δηλητήριο στον ελληνικό λαό και βασίστηκαν σε έναν πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Είναι δύσκολη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως γίνει με στελέχη που τήρησαν σοβαρή στάση. Να θυμόμαστε πάντα το τι έχει ειπωθεί από τον καθένα και πώς μπορεί κάποιος να αθροίσει χωρίς να αφαιρεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα