Κυριάκος Κενεβέζος: Η στάση της Τουρκίας ξεκλειδώνει ή κλειδώνει τις εξελίξεις
O Κύπριος Πρέσβης μιλά αποκλειστικά στο NEWS 24/7 για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση
- 28 Ιουνίου 2017 13:20
Με την επανέναρξη της Διάσκεψης στην Ελβετία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος μιλάει αποκλειστικά στο NEWS 24/7 για την προοπτική των διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να παλεύει για μια αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση, αλλά τονίζει ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα επιτρέψει την υποθήκευση του μέλλοντος για τον Κυπριακό λαό, ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, μόνο και μόνο για να γίνουμε ευχάριστοι.
Κύριε πρέσβη ξεκίνησε η Διάσκεψη για την Κύπρο και θα θέλαμε με την εμπειρία σας στα πολιτικά πράγματα, μια και διατελέσατε ηγετικό στέλεχος του ΔΗΚΟ και υπουργός, να μας πείτε ποια είναι τα κριτήρια που καθιστούν θετική ή αρνητική την έκβαση των συνομιλιών.
Βρισκόμαστε όντως σε μια σημαντική συγκυρία για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό και αυτό από μόνο του μας υποχρεώνει όλους ή θα έπρεπε να μας υποχρεώνει όλους, να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί σε ότι λέμε σχετικά με τις εξελίξεις.
Στη φάση που βρίσκονται τα πράγματα αλλά και σε όλες τις προηγούμενες φάσεις που αφορούσαν το Κυπριακό, καταλυτικός, δυστυχώς, ήταν και παραμένει ο ρόλος της κατοχικής δύναμης, ήτοι της Τουρκίας.
Η δική μας πλευρά ήταν και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Αυτή η προσήλωση μετουσιώθηκε σε πράξη στο τραπέζι των συνομιλιών σε όλη την περίοδο και διάρκεια αυτού του κύκλου προσπάθειας.
Όποιος δε, αμφισβητεί, ή θέλει να καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται, ότι η δική μας πλευρά επιθυμεί τη λύση και επιδεικνύει την καλύτερη δυνατή διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση, απλά εξυπηρετεί άλλους στόχους, οι οποίοι τον καθιστούν ανειλικρινή.
Σήμερα λοιπόν, όπου, με πρωτοβουλίες της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, τίθεται στην ατζέντα του διαλόγου, με τρόπο σαφή και διακριτό, το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, το κριτήριο και ο καταλύτης για τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά.
Δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς ότι η ελληνική πλευρά δύναται, ή της επιτρέπεται, να αποδεχθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του Κυπριακού, τίποτα λιγότερο από αυτό που υπαγορεύουν τόσο τα νομικά διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα, αρχές και αξίες, όσο και τα ιστορικά και γεωστρατηγικοπολιτικά δεδομένα της περιοχής.
Ένα κράτος χωρίς στρατό κατοχής που θα παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους πολίτες του. Ένα κράτος ευρωπαϊκό, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και άλλες εξαρτήσεις.
Στο μήνυμα του ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί όλες τις πλευρές να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και κάνει λόγο για «συνολική διευθέτηση». Είναι προφανές ότι οι ερμηνείες που κάνει η κάθε πλευρά είναι διαφορετικές. Παρ’ όλα αυτά είναι εφικτή η σύγκλιση ενόψει μάλιστα και των προεδρικών εκλογών;
Οι ερμηνείες που εμείς κάνουμε είναι ερμηνείες που οδηγούν σε μια λύση όπως πιο πάνω την περιέγραψα.
Σε μια πιθανή συμφωνία με την τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν μπορεί να προκύπτουν αμφισημίες στις πρόνοιες αυτής, ήτοι της συμφωνίας.
Έχουμε και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν παραδείγματα πολλών ερμηνειών, ως εκ τούτου η γραμματική ερμηνεία, και όχι τυχόν διασταλτική ή συσταλτική, πρέπει να είναι αυτή που να διέπει το περιεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού.
Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, ως Έλληνες, ότι και επιδιώκουμε την ειρήνη και μαχόμαστε γι αυτήν και πολύ περισσότερο ξέρουμε πώς να τηρούμε τις συμφωνίες που προκύπτουν εξ’ ονόματος αυτής.
Ως εκ τούτου, οι τυχόν διαφορετικές ερμηνείες δεν αφορούν τη δική μας πλευρά.
Όσο δε αφορά την αξιοποίηση της ευκαιρίας, όπως ο ΓΓ προέτρεψε τις πλευρές, θα συμφωνήσω μαζί του με την προσθήκη όμως ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει περισσότερο απ’ όλους να το αντιληφθεί η Τουρκία, που οφείλει επιτέλους στο τραπέζι των συνομιλιών να αντιληφθεί ότι, ως η κατοχική δύναμη είναι αυτή που πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, αποδεχόμενη την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και τη μη ύπαρξη συνθηκών εγγύησης.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ, που απηχεί τις απόψεις του ΑΚΕΛ, ο τίτλος είναι «Πάνε όλοι με το ζόρι στο Κραν Μοντανά». Το επισημαίνω γιατί με το ξεκίνημα εμμέσως αμφισβητείται η προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη.
Είναι σεβαστές οι απόψεις και κάθε κόμματος και ασφαλώς κάθε έντυπου ή άλλου μέσου στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου και δεν θεωρώ δόκιμο να κάνω οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο.
Σε κάθε όμως περίπτωση νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η οποιαδήποτε τοποθέτηση/ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δική μας πλευρά δεν έκανε και κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν αλλά και επιτρεπτέο, υπό την έννοια της διασφάλισης μιας αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη διαδικασία των συνομιλιών όλη αυτή την περίοδο.
Από την άλλη πλευρά διαβάζουμε στη Μιλλιέτ ότι η Άγκυρα και οι τουρκοκύπριοι δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Με τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος;
Αν η τουρκική πλευρά παραμείνει σταθερή στις πάγιες και απαράδεκτες θέσεις της σχετικά με αυτό το ζήτημα απλά δεν είναι δυνατό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Τα πράγματα είναι απλά επί του συγκεκριμένου. Και ο τελευταίος ευρωπαίος, και όχι μόνο, πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να υπάρξει στο πλαίσιο εγγυητριών δυνάμεων και στρατών κατοχής.
Σε κάθε περίπτωση κύριε πρέσβη αυτό που ξεκίνησε στην Ελβετία είναι ο τελευταίος σταθμός ή μήπως θα χρειασθεί ακόμα ένα ή και περισσότερα δρομολόγια;
Οι εξελίξεις θα είναι δυνατόν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημά σας.
Η στάση της τουρκικής πλευράς είναι αυτή που μπορεί να ξεκλειδώσει ή να κλειδώσει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι για τις εξελίξεις.
Εμείς κάναμε και κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να δημιουργήσουμε και το πλαίσιο και τις συνθήκες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Πέραν τούτων δεν μπορούμε να πράξουμε ουδέν.
Αντιλαμβάνεστε ότι, από ένα σημείο και έπειτα, προκύπτει η υποθήκευση του μέλλοντος του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Και αυτό, απλά για να γίνουμε ευχάριστοι, δεν θα το επιτρέψουμε.