Λιαργκόβας στο ΝΕWS 247: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει ως τα τέλη Απριλίου

Λιαργκόβας στο ΝΕWS 247: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει ως τα τέλη Απριλίου
με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δημοσίων Οικονομικών του Γραφείου Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής της Ολλανδίας (CPB), Johannes Hers, για θέματα αρμοδιότητάς του. Στη συζήτηση θα παραστεί ο Συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας εξηγεί το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία με τος δανειστές. Γιατί θεωρεί ότι μπορεί να... αλλάξουν χρώμα κάποιες "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης

Καταστροφική για τη χώρα και την οικονομία θα είναι τυχόν καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μετά τα τέλη Απριλίου, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μιλώντας στο ΝΕWS 247, ο κ. Λιαργκόβας εκφράζει την πεποίθηση πως ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές – που εγκαινιάστηκε επί της ουσίας χθες – δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

“Άμεσα όχι, αλλά μέχρι τα τέλη Απριλίου η αξιολόγηση θα κλείσει. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τότε και θα ολοκληρωθεί γιατί κάθε επιπλέον καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καταστροφική”, εξηγεί ο καθηγητής.

Κληθείς να περιγράψει την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Λιαργκόβας προβλέπει πως θα υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, γιατί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι αδιέξοδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείεται στο “βωμό” της επίτευξης συμφωνίας, ορισμένες “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης… να αλλάξουν χρώμα.

“Η Ελλάδα να πιέσει για να λάβει περισσότερα για το χρέος”

Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, την ώρα που οι δανειστές, αν και ανορθόδοξα, έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος το θέμα της ελάφρυνσής του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει: “Οι Ευρωπαίοι μιλούν για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται σαφώς για μια ωφέλιμη λύση, αλλά όχι αρκετή. Με την επιμήκυνση το χρέος θα είναι πάντα εδώ, θα κρέμεται από πάνω μας και θα περνά στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας”.

Συν τοις άλλοις, συνεχίζει ο κ. Λιαργκόβας, το χρέος ακόμη και με τη λύση της επιμήκυνσης θα θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές που θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Δύο μέρες μετά την ομιλία του στη Βουλή, στην οποία εξέφρασε ξεκάθαρα την ανάγκη για μια γενναία λύση για το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού εξηγεί στο NEWS 247: “Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της και η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η Αθήνα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες και να αυξήσει περισσότερο τις πιέσεις, ώστε να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος”.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Λιαργκόβας, είναι αναγκαίο να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις για το ελληνικό χρέος που διατυπώθηκαν πριν από 2-3 χρόνια, “προτάσεις που και η κυβέρνηση είχε διατυπώσει ως αντιπολίτευση, προτάσεις που είχαν κατατεθεί και από ευρωπαϊκές πηγές”, σημειώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα