Μαρία Καρακλιούμη: “Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και το δίλημμα που θα θέσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ”
"Η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ άγγιξε το 18% και απέδειξε ότι όταν οι μετακινήσεις βουλευτών θεωρούνται αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά οι πολίτες πράττουν αναλόγως χωρίς ενδοιασμούς" τονίζει η πολιτική αναλύτρια της Rass. "Το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων δε δίνει περιθώρια ανατροπών" επισημαίνει.
- 02 Ιουνίου 2019 07:15
«Στις Ευρωεκλογές κυριάρχησε θυμός και διάθεση τιμωρίας όσων διέψευσαν την ελπίδα του 2015 και στέρησαν το όνειρο. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι κατά τη γνώμη μου μικρό για να εκτονώσει την τιμωρητική διάθεση των πολιτών» τονίζει με συνέντευξή της στο Νews 24/7 η Μαρία Καρακλιούμη, ενώ σημειώνει με νόημα: «Οι εθνικές εκλογές που έρχονται θα γίνουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής της επόμενης αναμέτρησης. Έτσι το δίλημμα μπορεί να γίνει βαθιά διχαστικό και ακραίο. Οι ψηφοφόροι θα σκεφθούν ποιον θέλουν να τους κυβερνήσει και όπως και στον «Πόλεμο των Ρόουζ» ότι άρχισε ωραία θα τελειώσει με πόνο».
Στην ερώτηση για το πότε θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων για τις εθνικές εκλογές η πολιτική αναλύτρια της Rass-εταιρείας που προέβλεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τα αποτελέσματα των εκλογών- απαντά πως θα τοποθετηθούν στο μέσο της προεκλογικής περιόδου: «Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες ανέδειξαν ένα νέο δικομματισμό και ως εκ τούτου έχουν κάνει τις επιλογές τους. Η δεξαμενή των ψηφοφόρων των μικρών κομμάτων νομίζω πως θα είναι η κρίσιμη εκείνη μάζα που θα μπορούσε να μεταβάλλει την εικόνα. Οι πολίτες αυτοί, εκτιμώ ότι θα τοποθετηθούν προς το μέσον της προεκλογικής περιόδου».
Παράλληλα επισημαίνει πως «το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων δεν δίνει περιθώρια ανατροπών» στη μάχη για την πρώτη θέση.
Η Μαρία Καρακλιούμη με τη συνέντευξή της στο Νews24/7 τονίζει:
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΠΙΕΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά και το δίλημμα που θα θέσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα συμπιέσει τα μικρά κόμματα. Πιο πιθανό είναι να συμπιεστούν περισσότερο τα κόμματα εκείνα που δε θα καταφέρουν να πουν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να συνδράμουν αν χρειαστεί στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και όσα εφαρμόζοντας μια σκληρή επετηρίδα υποψηφίων βουλευτών, αγνοήσουν τον παλμό της κοινωνίας».
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: «Η ΝΔ είναι κόμμα 45 χρόνων στην ηλικία. Έχει δώσει δείγματα γραφής στους πολίτες και έχει μεγάλο παρελθόν. Παρά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, λόγω της κρίσης, κατάφερε να αντέξει πολιτικά και να εκφράσει καθώς φάνηκε και την Κυριακή, κρίσιμη μάζα της μεσαίας τάξης. Αν μου ζητούσε τη γνώμη μου, θα της πρότεινα να αντιμετωπίσει τον κακό της εαυτό. Τη συμπεριφορά στελεχών της που στο παρελθόν όταν κέρδισαν μια εκλογική αναμέτρηση εκδήλωναν στην κοινωνία συμπεριφορές ρεβανσισμού. Η υποψία τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να της στερήσει καθοριστικές ψήφους».
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ: «Θα του πρότεινα να επανασυνδεθεί με την κοινωνία. Την Κυριακή που μας πέρασε από τις αμήχανες αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος διαπιστώσαμε ότι η υπεροπλία της Αριστεράς στο μονοπώλιο της σχέσης της με την κοινωνία χάθηκε. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αυτοκριτική και επαναπροσέγγιση της πραγματικότητας. Αναγνώριση λαθών και αναπροσαρμογή συμπεριφορών. Μια πιο μετριοπαθής πολιτική προσέγγιση με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το θώκο».
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: «Στην Ελλάδα έχει ήδη ξημερώσει άλλη μέρα. Έχουμε επανέλθει σε μια πολιτική κανονικότητα και ο νέος δικομματισμός πλέον συνοψίζεται στο δίπολο των κομμάτων εξουσίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα θα κάνει εκλογές σε συνθήκες έντονης πόλωσης με ένα μόνο στοίχημα: η πληγωμένη ελληνική κοινωνία να μην διχαστεί περισσότερο. Αυτό είναι θαρρώ το κρίσιμο μέγεθος που θα χαρακτηρίσει το μέλλον μας».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
Πολλές μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων στις ευρωεκλογές κ. Καρακλιούμη. Το παρατηρείτε και εσείς; Πού οφείλεται;
Η κομματική μετανάστευση είναι νομίζω το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των Ευρωεκλογών. Όπως και το 2015,οι πολίτες απέδειξαν ότι δεν έχουν πλέον στενούς δεσμούς με τα κόμματα και μόλις δυσαρεστηθούν αλλάζουν τοποθέτηση. Η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ άγγιξε το 18% και απέδειξε ότι όταν οι μετακινήσεις βουλευτών θεωρούνται αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά οι πολίτες πράττουν αναλόγως χωρίς ενδοιασμούς.
Σε μία χώρα πιεσμένη από τα μνημόνια και σε διαρκή ένταση για περίπου δέκα χρόνια καμία ιδεολογία δε μπορεί πια να νικήσει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια.
Τα κριτήρια των ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές, κατά τη γνώμη σας, θα είναι ίδια με αυτά των ευρωεκλογών; Και τι είδους διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν;
Στις Ευρωεκλογές κυριάρχησε θυμός και διάθεση τιμωρίας όσων διέψευσαν την ελπίδα του 2015 και στέρησαν το όνειρο. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι κατά τη γνώμη μου μικρό για να εκτονώσει την τιμωρητική διάθεση των πολιτών. Οι εθνικές εκλογές που έρχονται θα γίνουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής της επόμενης αναμέτρησης. Έτσι το δίλημμα μπορεί να γίνει βαθιά διχαστικό και ακραίο. Οι ψηφοφόροι θα σκεφθούν ποιον θέλουν να τους κυβερνήσει και όπως και στον «Πόλεμο των Ρόουζ» ότι άρχισε ωραία θα τελειώσει με πόνο.
Η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται;
Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες ανέδειξαν ένα νέο δικομματισμό και ως εκ τούτου έχουν κάνει τις επιλογές τους. Η δεξαμενή των ψηφοφόρων των μικρών κομμάτων νομίζω πως θα είναι η κρίσιμη εκείνη μάζα που θα μπορούσε να μεταβάλλει την εικόνα. Οι πολίτες αυτοί, εκτιμώ ότι θα τοποθετηθούν προς το μέσον της προεκλογικής περιόδου.
Η πρώτη θέση στη σειρά των κομμάτων μπορεί να αντιστραφεί; Και η «ψαλίδα» υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να κλείσει και υπό ποιες να διευρυνθεί;
Όπως επεσήμανα ήδη το σύντομο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων δε δίνει περιθώρια ανατροπών. Οι πολίτες δεν μεταβάλλουν σε τόσο μικρό διάστημα την εκλογική τους συμπεριφορά, εκτός αν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα.
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων δε μπορώ να ξέρω που θα κυμανθεί, καθώς οι μετρήσεις θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες προκειμένου και η κοινή γνώμη να εξοικειωθεί με το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών.
Άλλωστε, η διαφορά των κομμάτων δεν είναι καθοριστικής σημασίας μέγεθος καθώς αρκεί μία ψήφος παραπάνω στο πρώτο κόμμα για να πριμοδοτηθεί με το μπόνους των 50 κοινοβουλευτικών εδρών.
Τα ενδιάμεσα κόμματα, κυρίως το ΚΙΝΑΛ, πιστεύετε ότι θα συμπιεστούν από την πόλωση ενόψει της 7 Ιουλίου ή η διαφορά στις ευρωκάλπες είναι τόσο μεγάλη που δεν θα πιάσει η πόλωση;
Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά και το δίλημμα που θα θέσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι θα συμπιέσει τα μικρά κόμματα. Πιο πιθανό είναι να συμπιεστούν περισσότερο τα κόμματα εκείνα που δε θα καταφέρουν να πουν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να συνδράμουν αν χρειαστεί στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και όσα εφαρμόζοντας μια σκληρή επετηρίδα υποψηφίων βουλευτών, αγνοήσουν τον παλμό της κοινωνίας.
Κατά τη γνώμη σας, η ΝΔ τι θα πρέπει να προσέξει ενόψει της 7 Ιουλίου;
Η ΝΔ είναι κόμμα 45 χρόνων στην ηλικία. Έχει δώσει δείγματα γραφής στους πολίτες και έχει μεγάλο παρελθόν. Παρά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, λόγω της κρίσης, κατάφερε να αντέξει πολιτικά και να εκφράσει καθώς φάνηκε και την Κυριακή, κρίσιμη μάζα της μεσαίας τάξης.
Αν μου ζητούσε τη γνώμη μου, θα της πρότεινα να αντιμετωπίσει τον κακό της εαυτό. Τη συμπεριφορά στελεχών της που στο παρελθόν όταν κέρδισαν μια εκλογική αναμέτρηση εκδήλωναν στην κοινωνία συμπεριφορές ρεβανσισμού. Η υποψία τέτοιων συμπεριφορών μπορεί να της στερήσει καθοριστικές ψήφους.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Θα του πρότεινα να επανασυνδεθεί με την κοινωνία. Την Κυριακή που μας πέρασε από τις αμήχανες αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος διαπιστώσαμε ότι η υπεροπλία της Αριστεράς στο μονοπώλιο της σχέσης της με την κοινωνία χάθηκε.
Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αυτοκριτική και επαναπροσέγγιση της πραγματικότητας. Αναγνώριση λαθών και αναπροσαρμογή συμπεριφορών. Μια πιο μετριοπαθής πολιτική προσέγγιση με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το θώκο.
Κυρία Καρακλιούμη πιστεύετε ότι την επομένη των εκλογών θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο; Θα είναι σταθερές οι βάσεις του; Και τι θα το χαρακτηρίζει;
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξημερώσει άλλη μέρα. Έχουμε επανέλθει σε μια πολιτική κανονικότητα και ο νέος δικομματισμός πλέον συνοψίζεται στο δίπολο των κομμάτων εξουσίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα θα κάνει εκλογές σε συνθήκες έντονης πόλωσης με ένα μόνο στοίχημα: η πληγωμένη ελληνική κοινωνία να μην διχαστεί περισσότερο.
Αυτό είναι θαρρώ το κρίσιμο μέγεθος που θα χαρακτηρίσει το μέλλον μας.