Μάριος Ευρυβιάδης στο NEWS 247: “Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα σφίξει τα λουριά της Ευρώπης”

Μάριος Ευρυβιάδης στο NEWS 247: “Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα σφίξει τα λουριά της Ευρώπης”

Συνέντευξη στο NEWS 247 παραχώρησε ο καθηγητής κ. Μ. Ευρυβιάδης ενόψει των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών. Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα και ποιον θεωρεί φαβορί. Γιατί χαρακτηρίζει "ανύπαρκτο" το ελληνικό λόμπι

Ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης, ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 6ης Νοέμβρη, μίλησε στο NEWS 247.

Θεωρεί φαβορί τον Ομπάμα και πιστεύει ότι για άλλη μια φορά οι εκλογές θα κριθούν στην οικονομία. Σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι θα τραβήξει το αυτί της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Ο κ. Ευρυβιάδης, χαρακτηρίζει “ανύπαρκτο” το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, τονίζει ότι οι χρηματοδότες των προέδρων έχουν τον τρόπο να τους επηρεάζουν και μετά τις εκλογές και εξηγεί γιατί οι Αμερικανοί διστάζουν να επιτεθούν στη Συρία.

Πού νομίζεται θα κριθούν οι εκλογές; Είναι πιο κοντά ο Ομπάμα σε μια επανεκλογή;

“Πάντοτε οι εκλογές στην Αμερική εξαρτώνται από την οικονομία. Η οικονομία αρχίζει να δείχνει σημεία ανάκαμψης και αυτό ευνοεί τον Ομπάμα.”

“Ο Ομπάμα σαν απερχόμενος πρόεδρος έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλέγει. Αν στο διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό (σ.σ  Όταν επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή δεν είχε ξεσπάσει ο τυφώνας Σάντι) να χτυπήσει για παράδειγμα το Ισραήλ το Ιράν, που να έχει αρνητικές συνέπειες στον Ομπάμα.”

Είναι αυτό που λένε στις ΗΠΑ “η έκπληξη του Οκτωβρίου”. Όλοι ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι, μήπως το αντίθετο στρατόπεδο κάνει κάποιο μεγάλο λάθος.

Αντέχει ο κόσμος έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο;

“Έχει ανθεκτικότητα και βάθος το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.” αναφέρει ο καθηγητής.

“Πρέπει να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που εκλέγεται ένας πρόεδρος, θεωρείται νόμιμος πρόεδρος. Ακόμα και ο Μπους το 2000 που υπήρξαν μια σειρά ερωτηματικά με την νομιμότητα του από τη στιγμή που αποφάνθηκαν οι θεσμοί ότι είναι αυτός που κέρδισε τις εκλογές , ο Γκορ που ήταν ο αντίπαλός του, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.”

“Το σύστημα αποδέχεται απόλυτα την νομιμότητα των εκλογών. Εφόσον λοιπόν εκλεγεί ένας ρεπουμπλικάνος πρόεδρος το σύστημα θα λειτουργήσει όπως θα λειτουργούσε με οποιονδήποτε πρόεδρο.”

Πόσο εκτιμάτε ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

Ίσως θα σφίξει περισσότερο τα λουριά. Κάπως θα τους “τραβήξει τα αυτιά”, με την έννοια “μαζέψτε το μαγαζί γιατί αυτά δεν αφορούν εσάς, αφορούν την παγκόσμια οικονομία”.

Πόσο δεσμεύουν τον μελλοντικό πρόεδρο οι υπερπιτροπές “super PACs” που χορηγούν τον προεκλογικό τους αγώνα;

“Δεν δεσμεύεται στο βαθμό που πιθανώς να πιστεύουμε εμείς, παρά το γεγονός ότι αυτοί που ελέγχουν τα super PACs  έχουνε κάποιο λόμπι δραστηριοποιημένο στην Ουάσινγκτον, μέσω του οποίου θα προσπαθήσουν εφόσον έχουν δώσει πολλά λεφτά να προσδεσμεύσουν τον πρόεδρο, ώστε μετά να υλοποιήσει την δέσμευσή του.”

“Θεωρητικά δεν δεσμεύεται καθόλου, στην πράξη όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτοί που έχουν αυτά τα super PACs είναι σε θέση να επηρεάσουν τον πρόεδρο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Επομένως και επηρεάζεται και δεν επηρεάζεται, εξαρτάται και από το πρόεδρο και από την προσωπικότητα του και από το είδος της συναλλαγής που έχει γίνει.”

Υπάρχει Ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον;

“Είναι ανύπαρκτο το ελληνικό λόμπι. Αν το συγκρίνουμε με άλλα λόμπι πέραν του Εβραϊκού που είναι γνωστό, υπάρχει το ιταλικό, το ινδικόι, το κουβανικό, το τουρκικό.”

Το ελληνικό λόμπι δυστυχώς άνθησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ της εισβολής και της άσκησης του εμπάργκο από το 75 μέχρι το 78 και μετά στην δεκαετία του 80, όταν διατήρησε αυτή τη στρατιωτική αναλογία 7 προς δέκα , την αναλογία των στρατιωτικών πιστώσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παρά τις επιμέρους οργανώσεις, δεν υπάρχει ισχυρό λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Στο τρίτο ντιμπείτ είδαμε την αδυναμία του Ρόμνεϊ στην εξωτερική πολιτική. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι με μια πιθανή εκλογή του. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στα ανοιχτά μέτωπα όπως αυτό της Συρίας;

“Πιστεύω ότι η Αμερική έχει λάβει την απόφαση να μην εμπλακεί στη σύγκρουση αυτή, διότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να ελέγχουν τις συνέπειες μιας εμπλοκής.”

“Η Συρία είναι ένα κράτος με δυνατή αεράμυνα. Να θυμίσουμε στον κόσμο το 1982, όταν οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την Συρία και  έχασαν στην περιοχή τρία αεροπλάνα.”

“Η Συρία δεν είναι σαν τη Λιβύη έχει ένα πολύ προηγμένο σύστημα αεράμυνας που λειτουργεί αποτρεπτικά και για μια Τουρκική επίθεση και για μια ευρύτερη επίθεση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα