Ν. Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Καμία λύση με εγγυήσεις τρίτων χωρών ή παρουσία ξένων στρατευμάτων

Ν. Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Καμία λύση με εγγυήσεις τρίτων χωρών ή παρουσία ξένων στρατευμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο άνθρωπος «σκιά» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτει τα όρια για την ύπαρξη μιας συμφωνίας απαντώντας σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία και του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά στο NEWS 247 τόσο για το τι αναμένει η κυπριακή πλευρά όσο και για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο άνθρωπος «σκιά» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέντευξή στο NEWS 247 αποσαφηνίζει από την πρώτη στιγμή ότι η θέση της κυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη. «Μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παρουσία ξένων στρατευμάτων» δηλώνει με νόημα, ενώ αναφέρεται και στα «γκρίζα» σημεία, τις βασικές διαφωνίες των δυο πλευρών.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με δημόσιες διακηρύξεις ή απλά με μια δημόσια τοποθέτηση για επίλυση του το συντομότερο δυνατόν. «Το πόσο γρήγορα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνον από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σημειώνει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και παίρνει μέρος σε όλες τις συσκέψεις και τις έντονες παρασκηνιακές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες 48 ώρες, απαντά σε τρία κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του Κυπριακού.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Κύριε Χριστοδουλίδη, πως φτάσαμε στην Tριμερή και πως κατεβαίνουν οι δυο πλευρές;

Η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και για το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, για την επιτευχθείσα μέχρι σήμερα πρόοδο, καθώς επίσης για τις διαφωνίες και τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα συζήτηση και την ανάγκη όπως αποφευχθούν είτε αποτυχημένες πρακτικές και διαδικασίες του παρελθόντος οι οποίες δεν οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα είτε βεβιασμένες ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν την όλη διαδικασία σε κίνδυνο.

-Ποια είναι τα «γκρίζα» σημεία και που δεν κάνει πίσω η κυπριακή πλευρά;

Κάποιες διαφορές παραμένουν σε μία σειρά από ζητήματα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Οι πιο σημαντικές διαφωνίες αγγίζουν την ουσία και τα θεμελιώδη κεφάλαια του Περιουσιακού, του Εδαφικού, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τα οποία θα γείρουν αν θέλετε και την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον μία λύση είναι εφικτή.

Οι πιο σημαντικές διαφωνίες αγγίζουν την ουσία και τα θεμελιώδη κεφάλαια του Περιουσιακού, του Εδαφικού, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τα οποία θα γείρουν αν θέλετε και την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον μία λύση είναι εφικτή

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα σε σχέση με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που αφορά και την Ελλάδα. Η θέση μας είναι σαφής και την έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, ότι, δηλαδή, μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παρουσία ξένων στρατευμάτων.

-Είστε αισιόδοξος για μια συμφωνία μέσα στο 2016;

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα πρόοδο καθώς επίσης την ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα στη διαδικασία μέρη, και ειδικότερα η Τουρκία, να επιδείξουν την αναγκαία θέληση και βούληση, τότε ναι. Ο στόχος του 2016 αν και είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος μπορεί να επιτευχθεί. Γενικότερα, όπως αντιλαμβάνεστε, το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με δημόσιες διακηρύξεις ή απλά δημοσίως εκφρασθείσα θέληση για επίλυση του το συντομότερο δυνατόν. Το πόσο γρήγορα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνον από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με δημόσιες διακηρύξεις ή απλά δημοσίως εκφρασθείσα θέληση για επίλυση του το συντομότερο δυνατόν

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το κυπριακό

Της τριμερής συνάντησης, προηγήθηκε έως και το βράδυ του Σαββάτου έντονο παρασκήνιο. Πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν ότι αν και μια λύση μέσα στο 2016 φαντάζει έως πολύ δύσκολη, το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονο κάτι που εκφράστηκε αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Αμερικανό  Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με την ατζέντα των συνομιλιών τους να περιλαμβάνει την επίλυση του Κυπριακού και τα ενεργειακά.

Όσον αφορά την Τριμερή, αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Κυριακής στις 17.45 και να ολοκληρωθεί μετά από περίπου μια ώρα με μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τέλος, διπλωματικές πηγές από την Κύπρο σημειώνουν ότι το τελικό κείμενο που θα εκδοθεί για τις συνομιλίες θα αναφέρεται στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα