Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Γιατί η Αρμενία είναι ο ”μεγάλος χαμένος” του πολέμου
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής. Γιατί η Αρμενία είναι η ηττημένη της συμφωνίας, πληρώνοντας τη γεωγραφική της θέση;
- 15 Νοεμβρίου 2020 08:22
Ύστερα από έξι εβδομάδες μαχών για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αρκετές αποτυχημένες καταπαύσεις του πυρός, η Ρωσία πέτυχε μια συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που αυτή τη φορά είναι πιθανό να τηρηθεί.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει τις περιοχές του Αρτσάχ που κατέλαβε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ η Αρμενία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από πολλές άλλες γειτονικές περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων ως ειρηνευτική δύναμη στη γραμμή των συγκρούσεων, καθώς αποσύρονται οι αρμενικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, στην ειρηνευτική δύναμη θα ενταχθούν και Τούρκοι για μια κοινή αποστολή.
Η Αρμενία φαίνεται να είναι ο χαμένος της συμφωνίας, καθώς η χώρα υποχρεούται να παραδώσει σειρά εδαφών στον θύλακα, διατηρώντας διάδρομο επικοινωνίας με το Καραμπάχ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Αζέρους, οι οποίοι θα επικοινωνούν με τον δικό τους θύλακα εντός Αρμενίας, το Ναχιτσεβάν.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πλήθος οργισμένων διαδηλωτών στο Γερεβάν εισέβαλε στο κοινοβούλιο της Αρμενίας διαμαρτυρόμενο για τη συμφωνία τερματισμού της σύρραξης που φέρεται να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι εύλογο να προκύπτουν κάποια βασικά ερωτήματα. Γιατί η Αρμενία θεωρείται η μεγάλη χαμένη από την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός; Τελικά τι ρόλο έπαιξαν η Τουρκία και η Ρωσία στην περιοχή; Η Αρμενία ”πληρώνει” τη γεωγραφική της θέση;
Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα δίνει απαντήσεις στο News24/7 η Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έβαλαν τέλος στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Για ποιον λόγο η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών θεωρείται οδυνηρή για τους Αρμένιους;
Μόλις πέντε 24ωρα έχουν περάσει από την συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μια συνθηκολόγηση που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, μετά από έναν άνισο πόλεμο 45 ημερών. Το δραματικό αυτό 45ημερο του πολέμου χαρακτηρίστηκε από τις σφοδρές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν με βαρύ πυροβολικό, χρήση απαγορευμένων όπλων και επιθέσεων της αεροπορίας και drones, που στόχευαν συστηματικά τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό και τις υποδομές της χώρας, προκαλώντας πολλές εκατοντάδες θύματα. Ο στρατός μας υπερασπίστηκε ηρωϊκά το Στεπανακέρτ, το Σουσί, το Χαντρούτ, το Μαρντουνί και όλες τις περιοχές του Αρτσάχ, ακόμα και σε στιγμές πολύ κρίσιμες.
ΟΗΕ, ΕΕ και Διεθνής Κοινότητα δεν στήριξαν την Αρμενία
Όλες οι εκκλήσεις μας προς την Διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίφθηκαν κυνικά. Όλες οι προειδοποιήσεις μας για την εμπλοκή της Τουρκίας, τον ρόλο των μισθοφόρων τζιχαντιστών, την ευρεία χρήση απαγορευμένων όπλων, δεν εισακούστηκαν. Πρόκειται για μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή με πολλές παραμέτρους, που επιδεινώνεται από τους όρους της συμφωνίας, γιατί οι όροι της διακινδυνεύουν και παραβιάζουν το απόλυτο δικαίωμα του αρμενικού λαού να ζει ασφαλής και ανεξάρτητος σε μια δημοκρατική και αναπτυσσόμενη χώρα.
Το Αζερμπαϊτζάν θα κατέχει σημαντικά εδάφη του Αρτσάχ, στα οποία θα σπεύσει να μεταφέρει εποίκους, ενώ οι Αρμένιοι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιώσουν με τους υπαίτιους της Γενοκτονίας του λαού τους;
Ο αρμενικός πολιτισμός που άνθισε έδω και 3,000 χρόνια στην περιοχή, θα παραδοθεί βορά σε εκείνους που καταστρέφουν και λεηλατούν ότι δεν είναι δικό τους;
Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, μετά την υπογραφή συμφωνίας για τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δικαιολογείτε την αντίδραση του κόσμου;
Η υπογραφή της συμφωνίας ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας, εν αγνοία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου και του λαού, ενώ ο στρατός εξακολουθούσε να πολεμά ηρωϊκά και να καταφέρνει πλήγματα στον εχθρό. Η απογοήτευση του λαού είναι μεγάλη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλά για οδυνηρή συμφωνία. Υπάρχει έντονο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας και θυμός. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στο Γερεβάν, με αίτημα την παραίτηση του Πρωθυπουργού.
Με τη συμφωνία δημιουργήθηκε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση
Η συμφωνία βάζει σε κίνδυνο το μέλλον του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας. Οι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Γερεβάν, στο Κορίς και σε άλλες πόλεις της Αρμενίας, εξαναγκασμένοι να αποχωρήσουν από την χώρα τους, δημιουργώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με αβέβαιο το μέλλον τους. Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει παιδιά, νέους, συγγενείς, φίλους. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τα σπίτια τους στις συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας τους. Τι θα τους επιφυλάσσει ένα μέλλον υπό το Αζερμπαϊτζάν; Τα γεγονότα με τα πογκρόμ εναντίον των Αρμενίων σε Μπακού, Σουμγκάιτ, Μαραγά και αλλού, δεν προμηνύουν τίποτε καλό.
Η Ρωσία έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα η Αρμενία να υπογράψει μια ταπεινωτική συνθήκη. Τελικά ο Πούτιν στάθηκε ως σύμμαχός ή εχθρός;
Την ευθύνη για την διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ έφερε η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ. Είδαμε όμως πως οι δυο συμπροεδρεύουσες χώρες της ομάδας Μινσκ (Αμερική και Γαλλία) έμειναν εκτός της συμφωνίας που υπεγράφη, με διαμεσολαβήτρια μόνο τη Ρωσία.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την παρουσία της Ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής και τα όσα αφήνει να εννοηθούν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, πως θα περιλαμβάνει και συμμετοχή Τουρκικών δυνάμεων. Κάτι που είναι απαράδεκτο.
Το σημαντικό και αναμενόμενο είναι πως Γαλλία και Η.Π.Α. (οι δυο συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ) είναι υποχρεωμένες να τοποθετηθούν επί της συμφωνίας και να ζητήσουν την “επανεγγραφή” της. Δεν πρόκειται για διεθνή συνθήκη, ενώ έχει αγνοηθεί εντελώς η θεμελιώδης αρχή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του λαού του Αρτσάχ. Για να επικυρωθεί άλλωστε η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των χωρών.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία η οποία πλέον βάζει στο χέρι τον Καύκασο και ενισχύει τη σχέση της με τους Αζέρους. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο ήταν φανερή από την αρχή του πολέμου και ο ρόλος της υποκινητικός. Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ότι επιζητά να ελέγξει τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο διακαής της πόθος να δημιουργήσει ένα παντουρανικό τόξο στον Νότιο Καύκασο και ευρύτερα, την εξωθεί στις ακραίες επιδιώξεις της. Έτσι εξηγείται και ο όρος της συμφωνίας, που αφορά στη σύνδεση του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν, που περνά από την επικράτεια της Αρμενίας. Σημείο βέβαια που δεν μπορεί να προβλεφθεί με μια διμερή συμφωνία, γιατί έγκειται σε όρους διεθνών συμβάσεων.
Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει νέα γεωπολιτική ανάφλεξη στον Καύκασο; Η Αρμενία ‘’πληρώνει’’ τη γεωγραφική της θέση;
Οπωσδήποτε η γεωγραφική θέση της Αρμενίας έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο μεταξύ δυο ηπείρων, της Ευρώπης και της Ασίας, αφενός έχει ωφεληθεί από το εμπόριο και τη διακίνηση ιδεών, έχει αναπτύξει έναν πανάρχαιο αξιόλογο πολιτισμό, αφετέρου έχει υποφέρει εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων, τόσο στα παλαιότερα, όσα και τα νεότερα χρόνια. Στον πόλεμο του Αρτσάχ διαδραμάτισε καταστροφικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο η Τουρκία, με την χρήση οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμιά ειρηνική επίλυση, γεγονός που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους γειτονικούς λαούς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.