O Κωνσταντίνος Φίλης στο NEWS 247: Δεν συμφέρει τους Ρώσους να επέμβουν στην Ουκρανία
Ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης ειδικός σε θέματα Ρωσίας και πρώην ΕΣΣΔ, μίλησε στο NEWS 247 για την επόμενη μέρα, μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, αλλά και το "παιχνίδι" ΕΕ-Ρωσίας στην περιοχή
- 28 Φεβρουαρίου 2014 12:48
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψεις, που θα οδηγηθεί η χώρα.
Το NEWS 247, επιχειρώντας να ρίξει φως στα όσα συμβαίνουν, απευθύνθηκε στον Κωνσταντίνο Φίλη, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο κ. Φίλης, μας μίλησε για τη στάση της Ρωσίας τον ρόλο της Ευρώπης και την επόμενη μέρα της ανατροπής Γιανουκόβιτς και σημείωσε ότι αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί, πιθανότατα να νιώσει και η Ελλάδα τις επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας.
Υπάρχει ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία;
θεωρώ ότι είναι πολύ μακριά η προοπτική αυτή τη στιγμή που μιλάμε παρά το γεγονός ότι δημιουργείται μια αίσθηση ότι θα μπορούσε να γίνει διότι είναι μια εξέλιξη που δε θα εξυπηρετούσε κανέναν και ιδιαίτερα τα συμφέροντα της ίδιας της Μόσχας.
Η Ρωσία ελέγχει ντε φάκτο την περιοχή της Κριμαίας όπως και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας ή της Νότιο ανατολικής Ουκρανίας.
Δεν θα είχε κανέναν λόγο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια η οποία πρώτον θα έβαζε απέναντί της ένα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινότητας και βέβαια τους Δυτικούς της εταίρους.
Δεύτερον να δημιουργούσε ένα αρνητικό προηγούμενο το οποίο το λαμβάνει σοβαρά υπόψιν η Ρωσία διότι και η ίδια είναι μια πολυεθνοτική χώρα και σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε αντίστοιχα φαινόμενα αποσχιστικά να νομιμοποιούνται από εξωτερικούς δρώντες.
Πιστεύω ότι η περίπτωση επέμβασης είναι ένα σενάριο μακρινό.
Πιστεύετε ότι κινδυνεύουν οι Ομογενείς από τους υπερεθνικιστές;
Δεν θεωρώ σε αυτή τη φάση ότι υπάρχει κίνδυνος για αυτούς. Πράγματι έχουν παρεισφρήσει Εθνικιστικά και Νεοναζιστικά στοιχεία στη Χώρα, πράγματι απειλούν εκμεταλλευόμενοι και το κενό εξουσίας το οποίο υπάρχει αλλά και το χάιδεμα το οποίο δέχθηκαν από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αλλά δε θεωρώ ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ελληνική κοινότητα η οποία συνυπάρχει αρμονικά στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.
Επηρεάζεται η σχέση Ρωσίας- Ε.Ε;
Πιστεύω ότι η Ρωσία χρειάζεται τη Δύση σε σημαντικό βαθμό για να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων τις οποίες είτε έχει τώρα είτε θα έχει στο μέλλον.
Η κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζει τη χώρα μας στον ενεργειακό τομέα;
Υπάρχει ένας άμεσος και έμμεσος αντίκτυπος. Αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο είναι σαφές ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς το 65%- 70% του φυσικού αερίου που κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή αγορά διέρχεται από την Ουκρανία μπορεί να έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην τροφοδοσίας μας.
Υπάρχει και κάτι έμμεσο. Αν η επόμενη κυβέρνηση είναι πιο κοντά στην Ευρώπη και πιο μακριά από την Ρωσία θα εξαναγκάσει τη Μόσχα να επιταχύνει τις εξελίξεις για τον αγωγό του Νότιου Ρεύματος προκειμένου να παρακάμψει την Ουκρανία η οποία πλέον δε βρίσκεται υπό την απόλυτη επιρροή της όπως βρισκόταν επί Γιανουκόβιτς.
Να θυμίσω ότι σε αυτόν το αγωγό η Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς.
Ποιοι ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς και γιατί;
Ήταν σε πολίτικο επίπεδο η μετριοπαθής αντιπολίτευση. Σε πρώτη φάση ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τιμοσένκο μαζί με τον Κλίτσκο και δευτερευόντως (πολιτικά), αλλά στην πρώτη γραμμή των μαχών ήταν ο Δεξιός τομέας και το Εθνικιστικό Νεοναζιστικό κομμάτι.
Υπάρχει ναζιστικό κίνημα στη Ουκρανία; Τι ρόλο θα διαδραματίσει;
Όσο παραμένει αυτό το κενό εξουσίας και ‘όσο δεν επιβάλλεται ο νόμος και η τάξη είναι βέβαιο ότι αυτά τα στοιχεία θα ενισχύουν την επιρροή τους στους κόλπους της Ουκρανικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο αλλά το έχουμε δει σε μια σειρά Ευρωπαϊκών κρατών κυρίως στην Ανατολικής Ευρώπης, Βαλτικές χώρες και εσχάτως το έχουμε δει και στη χώρα μας με άλλα δεδομένα.
Ποίος θα είναι ο ρόλος της Τιμοσένκο;
Η Τιμοσένκο επιχειρεί να επανακάμψει αλλά κουβαλάει πολλές αμαρτίες από το παρελθόν. Δεν είμαι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα επιλέξουν την Τιμοσένκο η οποία στο παρελθόν έχει πλουτίσει σε βάρος των πολλών.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που κυβέρνησε και απέτυχε. Πιστεύω ότι η Τιμοσένκο στη Προεδρία της χώρας συνιστά οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο για τη χώρα.
Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν υπάρχουν και πολιτικοί οι οποίοι μπορούν να εμπνεύσουν τα πλήθη αυτή τη στιγμή και έτσι ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το μη χείρον, βέλτιστον. .
Ποια η διαφορά με την Πορτοκαλί επανάσταση (έγινε στο τέλος του 2004 με αρχές 2005);
Τότε οι κινηματίες είχαν ενισχυθεί πάρα πολύ με διαφόρους τρόπους από τον Αμερικανικό παράγοντα ενώ τώρα φαίνεται ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Βερολίνο και η Βαρσοβία είναι οι δύο χώρες που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων.