Ο Π. Ελευθεριάδης στο NEWS 247: “Προτείνουμε 3 μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν την Ελλάδα”
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Συντονιστής οργανωτικής επιτροπής του "Νέου Κόμματος" μίλησε στο NEWS 247 για το νέο πολιτικό εγχείρημα (Vids)
- 16 Ιανουαρίου 2014 10:23
Εδώ και αρκετούς μήνες μια σχετικά μικρή ομάδα στελεχών του ιδιωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης και Πανεπιστημιακών της Ελλάδας και του εξωτερικού συνέστησε μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο Δημοκρατικό Κόμμα με σοβαρή προοπτική και αξιώσεις στα πολιτικά πράγματα. Το κόμμα, το οποίο προετοιμαζόταν εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει έτοιμο καταστατικό και σύντομα θα συγκαλέσει την πρώτη του Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, καθώς σκοπεύει να δοκιμαστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στις τελευταίες εκλογές είδαμε την ίδρυση πολλών κομμάτων τα οποία απογοήτευσαν μιας και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι νέο στο πολιτικό λόγο. Γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος να πιστέψει σε εσάς;
Θέλουμε ο κόσμος να δει αυτό που προτείνουμε. Μιλάμε σαφώς για την ανατροπή του σαθρού συστήματος της Μεταπολίτευσης με θετική διέξοδο και ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον. Είμαστε κατά της διαφθοράς και κατά του πελατειακού κράτους και σε αυτό συμφωνούμε με πολλούς συμπολίτες μας και πολλές άλλες μεταρρυθμιστικές ομάδες. Προτείνουμε όμως και μια πυξίδα για την μεταρρύθμιση της χώρας που την ονομάζουμε ‘Δίκαιη Ελλάδα’. Για πολλούς από εμάς η χώρα μας χρειάζεται την δικαιοσύνη περισσότερο από τα χρήματα. Η γνώμη μας είναι όμως ότι το πολιτικό σύστημα θα εξυγιανθεί μόνο με νέα πρόσωπα και νέες νοοτροπίες. Γι αυτό δοκίμάζουμε το Νέο. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Πρέπει να βάλουμε στη δημόσια ζωή συγκεκριμένες προτάσεις και για αυτό προτείνουμε τουλάχιστον τρεις μεταρρυθμίσεις:
Η πρώτη είναι η δημόσια διοίκηση. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τον κομματικό μηχανισμό. Οι προαγωγές και οι μεταθέσεις πρέπει να γίνουν από ανεξάρτητα σώματα και όχι κομματικά επιτελεία. Στην ομάδα μας συμμετέχει ο Γιάννης Αλεξάκης που είναι πρώην πρόεδρος της ένωσης αποφοίτων της σχολής δημόσιας διοίκησης.
Δεύτερη μεταρρύθμιση είναι η ενημέρωση, η οποία συνδέεται με την ποιότητα και αξιοπιστιά του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Σήμερα βασίζεται σε ένα αντισυνταγματικό καθεστώς. Θα εισάγουμε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ραδιοτηλεόραση με τη βοήθεια ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και ρυθμιστικών αρχών και θα προκηρύξουμε μέσω διεθνή διαγωνισμού τις άδειες ραδιοφώνου και τηλεόρασης με έλεγχο ποιότητας και αξιοπιστίας.
Τρίτη μεταρρύθμιση που προτείνουμε, και ίσως η πιο επείγουσα, είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα παιδιά. Η φτώχεια των παιδιών είναι η χειρότερη μορφή φτώχειας. Προτείνουμε την θέσπιση οικονομικής στήριξης για άνεργους γονείς. Είναι οι άνεργοι που υποφέρουν το χειρότερο από την κρίση. Όπως και οι άλλες ευρωπαικές χώρες πρέπει να έχουμε καθολική προστασία από την ανέχεια. Είναι τραγικό ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε μια από τις πιο άνισες χώρες της Ευρώπης, δεν έχουμε υιοθετήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως σχεδόν όλοι οι εταίροι μας.
Ποιά είναι η στάση σας στο εγχείρημα των 58;
Ομολογώ ότι έχω απογοητευτεί πολύ. Αν και εκτιμώ πολύ πολλά από τα πρόσωπα, και με ορισμένους μας συνδέουν δεσμοί φιλίας από τότε που είμασταν παιδιά, η πρότασή τους είναι στην ουσία η συνεργασία με το ΠαΣοΚ χωρίς όρους. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Πώς θα αλλάξει η χώρα όταν εξωραίζουμε το σαθρό σύστημα της μεταπολίτευσης; Πώς θα αλλάξει αν δεν δίνουμε την ευκαιρία στο καινούργιο. Εμείς περιμέναμε να δούμε τί θα κάνουν τελικά οι 58 αφότου η Δημοκρατική Αριστερά αρνήθηκε να συμμετάσχει , και άρα η αρχική πρόταση απέτυχε. Ομολογώ ότι έχω εκπλαγεί με την τελική τους απόφαση και την ταύτισή τους με το ΠαΣοΚ. Η αλλαγή της χώρας θα απαιτήσει όμως συγκρούσεις, όχι να καλοπιάνουμε το πελατειακό σύστημα. Εγώ πιστεύω ότι ως πολίτες έχουμε το καθήκον να πούμε, αρκετά, ως εδώ.
Γιατί να ψηφίσω έναν πανεπιστημιακό που είναι άπειρος στην πολιτική σκηνή και δεν είναι καν μόνιμος κάτοικος της Ελλάδος;
Κατ’ αρχήν, η μεγάλη πλειοψηφία της ομάδας ζει στην Ελλάδα. Η ομάδα μας περιλαμβάνει πρόσωπα από όλους τους επαγγελματικούς χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Έχουμε καλλιτέχνες, μουσικούς, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, ανθρώπους που ασχολούνται με την πληροφορική, ανθρώπους από τον τραπεζικό χώρο. Όσοι όμως από εμάς έχουμε την εμπειρία του εξωτερικού έχουμε το εξής πλεονέκτημα: καταλαβαίνουμε το πόσο εφικτή είναι να γίνει κάποια μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μοναδικά, δεν είναι ανήκουστα υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και άλλες χώρες είχαν διαφθορά, νεποτισμό, ευνοιοκρατία, δηλαδή εντελώς παραπλήσια προβλήματα και τα αντιμετώπισαν. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη πολλών από εμάς που γνωρίζουμε την Ευρώπη να διαλύσουμε μερικούς βολικούς μύθους, όπως π.χ. ότι η έλλειψη διαφθοράς σε άλλες χώρες είναι θέμα “κουλτούρας”. Όχι. Είναι θέμα θεσμών. Η Ελλάδα δεν είναι φτιαγμένη για διαφθορά. Είναι συνεπώς καθήκον μας να το κάνουμε αυτό, να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και έχουν πετύχει σε άλλες χώρες και που θα πετύχουν και στην Ελλάδα, αν υπάρξει η πολιτική βούληση.
Και επί του προσωπικού, δεν δέχομαι καμιά κριτική γιατί αγαπάω την πατρίδα μου. Θεωρώ καθήκον μου να συμμετάσχω. Αυτή είναι η πατρίδα μου, δεν έχω άλλη και δε θεωρώ καθόλου θεμιτή κριτική το ότι δε ζω εδώ. Αγωνιώ όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δε θέλουν η χώρα τους να γίνει τριτοκοσμική. Τέλος, προσέξτε δε ότι η Οργανωτική Επιτροπή δεν είναι το Νέο Κόμμα. Κάνουμε έκκληση στους Έλληνες πολίτες που συμφωνούν μαζί μας να έλθουν να βοηθήσουν και να εκλέξουν την ηγεσία στις 8 Μαρτίου, στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη. Μέχρι τότε πιστεύω ότι μια χαρά μπορώ να είμαι συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής.
Από που θα χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα;
Προς το παρόν έχουμε πόρους που μαζέψαμε μεταξύ μας. Έχουμε ξοδέψει πολύ λίγα χρήματα, περίπου 25,000 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός χρηματοδότης. Όλοι έχουμε βάλει την δουλειά μας εθελοντικά και όσοι μπορούν έχουν συνεισφέρει με τους δικούς τους πόρους. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες. Κάνουμε συνέχεια τηλεδιασκέψεις από τα γραφεία και τα σπίτια μας και γι’ αυτό δε χρειαζόμασταν μέχρι πρόσφατα γραφείο. Τώρα έχουμε κλείσει ένα γραφείο στο The Cube Athens.
Τα αρχεία μας είναι στο “σύννεφο” άρα τα έξοδά μας είναι ελάχιστα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε το Νέο Κόμμα, αλλά η πρώτη οργανωτική ομάδα που θα ιδρύσει μαζί με άλλους το Νέο Κόμμα. Στην φάση της ίδρυσης φυσικά θα μαζέψουμε και πολύ περισσότερα χρήματα από μέλη και υποστηρικτές, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε. H προεκλογική εκστρατεία θα χρηματοδοτηθεί από τα μέλη, αλλά και μια και η εκλογική μας απήχηση μάλλον θα είναι οι νεότερες ηλικίες, οι χαμένοι δηλαδή της κρίσης, ελπίζω ότι τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο θα μας βοηθήσει.
Η φτώχεια και η ανέχεια έχει επηρεάσει το κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχει άνοδος των άκρων και ιδιαίτερα της ακροδεξιάς. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο;
Πρόσφατα εκδόθηκε ο πρώην Διοικητή του Τ.Τ, Άγγελος Φιλιππίδης ο οποίος κατηγορείται για τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας. Πιστεύετε ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται και ασυδοσία των τραπεζών; Τι μέτρα θα πάρετε;
Παντού στην Ευρώπη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ισχυρά και έχουν πάρα πολύ πολιτική εξουσία. Κατά τη γνώμη μου οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην τραπεζική ένωση δε είναι επαρκείς. Χρειάζεται πιο ισχυρή εποπτεία στις τράπεζες και ενδεχομένως και πιο μεγάλος δημοκρατικός έλεγχος στην Ε.Κ.Τ.
Ειδικότερα στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν μια ιστορία στενών σχέσεων με το πολιτικό σύστημα και θεωρώ ότι είναι μέρος του προβλήματος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις ενδείξεις για το Τ.Τ σαν ένα είδος οργάνου πολιτικών ή κομματικών συμφερόντων.
Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τόσο οι εγκληματικές ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά το ότι όλοι οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το σύστημα είναι διάτρητο. Υπάρχουν επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το τραπεζικό σύστημα και παίρνουν θαλασσοδάνεια.
Η υποψία και μόνο ότι υπάρχει ένα τέτοιο σαθρό σύστημα που χωρίζει τους Έλληνες μεταξύ των προνομιούχων και των υπολοίπων από εμάς είναι για εμένα το ίδιο καταστροφικό.
Η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα βγει η χώρα στις αγορές του 2014. Η Γερμανία με κάθε τόνο υποστηρίζει κάτι τέτοιο δε πρόκειται να συμβεί, ώστε να μείνουμε προσκολλημένοι στο πρόγραμμα. Τι θα κάνατε εσείς σε μια πιθανή συγκυβέρνηση; Ποιο είναι το πλάνο σας;
Οι εταίροι μας είναι θυμωμένοι μαζί μας, γιατί κυρίως η κυβέρνηση Καραμανλή παραβίασε συστηματικά τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι των εταίρων και το έκανε με τρόπο εντελώς απαράδεκτο, γιατί όπως αποκαλύφθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή παραποίησε τα στοιχεία. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να είναι στο ναδίρ.
Το ερώτημα για εμένα είναι να γυρίσει η ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή των οφελημάτων της ανάπτυξης.
Σαν νομικός επιστήμονας πιστεύετε ότι δικαιολογείται η χώρα να κυβερνάται με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Αυτές οι πράξεις δε θυμίζουν άλλες εποχές;
Θα μειώσετε το μισθό και τον αριθμό των βουλευτών;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν είναι θεμελιώδης μεταρρύθμιση αυτή τη στιγμή. Μπορεί και να γίνει μπορεί και να μην γίνει. Θεωρώ πολύ πιο σημαντική μεταρρύθμιση τον τρόπο εκλογής τους.
Θεωρώ πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση του να μικρύνει το μέγεθος των εκλογικών περιφερειών.
Θεωρώ ότι ένα σύστημα μονοεδρικό μπορεί να βοηθήσει, ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία του πολίτη με τον βουλευτή του.
Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ισχύ των κομματικών μηχανισμών, διότι η ανάδειξη ενός βουλευτή θα μπορεί να γίνει και τοπικά, δηλαδή το 3% δεν θα εφαρμόζεται στις μονοεδρικές. Μπορεί λοιπόν ενός τοπικός ηγέτης να διεκδικήσει την εκλογή του σε μια τοπική περιφέρεια.
Πιστεύω ότι οι νοοτροπίες στα πελατειακά κόμματα πρέπει να αλλάξουν και είναι επείγων να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στη πολιτική ζωή με άλλη νοοτροπία και αίσθηση του καθήκοντος.
Θα καθιερώσετε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεσμευτικού χαρακτήρα για σημαντικά θέματα;
Τα δημοψηφίσματα απλοποιούν πολλές φορές τα θέματα. Το κοινοβούλιο έχει το προνόμιο ότι επιτρέπει στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού να ασχοληθούν με μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα, να τα συζητήσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία και να βρουν συμβιβαστικές λύσεις.
Ένα δημοψήφισμα δε προβλέπει συμβιβαστικές λύσεις. Δεν πιστεύω ότι η άμεση δημοκρατία είναι καλύτερο σύστημα από την αντιπροσωπευτική. Η άμεση δημοκρατία δεν απαιτεί λογοδοσία.
Αν τις αποφάσεις τις παίρνουμε συλλογικά με δημοψηφίσματα κάθε μια ώρα δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος ο οποίος να σταθεί και να υποστηρίξει ότι κάτι πάει στραβά. Δεν θα μπορούμε να του πούμε τι θα πάει στραβά, όταν μια απόφαση την παίρνουμε με δημοψήφισμα, δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος, δηλαδή διαχέεται η ευθύνη. Η άμεση δημοκρατία μπορεί να καταλήξει σε έναν ανεξέλεγκτο πλειοψηφισμό.