Ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία μιλά στο NEWS 24/7: Οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα
Ο Δημήτρης Αξουργός εκλέχθηκε με 56,3% δήμαρχος της πόλης Σβέρτε, η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα του Ρουρ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
- 29 Απριλίου 2018 08:13
«Δεν είναι οι Γερμανοί πολίτες που βλέπουν τους Έλληνες έτσι όπως νομίζετε, αλλά μερίδα Γερμανών πολιτικών, κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ».
Με αυτή τη φράση ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος στη Γερμανία εξηγεί γιατί οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν είναι τόσο άσχημες όσο συχνά νομίζουμε. Ο Δημήτρης Αξουργός εκφράζει, μέσα από το NEWS 24/7, την επιθυμία του να δουν όλοι την καλή πλευρά της Ελλάδας, ακόμη και αυτοί που ασκούσαν την πιο σκληρή κριτική απέναντι στη χώρα μας, εντός αλλά και εκτός Γερμανίας. Απαντώντας στο ερώτημα για το αν οι Γερμανοί βλέπουν τους Έλληνες με άλλο μάτι σήμερα, είναι ξεκάθαρος.
«Οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα. Και γι’ αυτό εμείς, οι Έλληνες της Γερμανίας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείχνουμε το καλό παράδειγμα».
Η ενασχόληση με τα κοινά
Πρόσφατα, ο Δημήτρης Αξουργός εκλέχθηκε με 56,3% δήμαρχος της πόλης Σβέρτε, η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα του Ρουρ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο 35χρονος, με καταγωγή από τα Γιάννενα, είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) από τα 18 του χρόνια. Εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, επικεντρώνοντας σε θέματα παιδείας και νεολαίας. Στόχος του, όπως αναφέρει στο NEWS 24/7, είναι «να αλλάξω το περιβάλλον και την καθημερινότητα των ανθρώπων, που ζουν στην ίδια πόλη με εμένα». Αν και κατέχει τη θέση του επικεφαλής του κόμματος σε ολόκληρη την περιφέρεια του Ίζερλον και ενώ είχε την ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής και ευρωβουλευτής, προτίμησε το δήμο του Σβέρτε.
«Μου αρέσει η τοπική αυτοδιοίκηση», τονίζει, γιατί «αυτό κάνω εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια, όντας μέλος του δημοτικού συμβουλίου». Γι’ αυτό, ως υποψήφιος είχε και την αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξη του SPD, δικαιώνοντας τις προσδοκίες της παράταξής του. Άλλωστε, το θέμα για εκείνον «δεν είναι να γίνω πολιτικός στο Βερολίνο αλλά να κάνω σωστή δουλειά για την πόλη, που με εξέλεξε δήμαρχό της».
Παιδί μεταναστών
Ο νέος δήμαρχος του Σβέρτε γνωρίζει από πρώτο χέρι το δίλημμα της μετανάστευσης. Όταν ήταν 5 ετών, οι γονείς του έφυγαν στη Γερμανία για να δουλέψουν σε εργοστάσια του Ίζερλον και να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα δύο παιδιά τους. «Καταλαβαίνω τα Ελληνόπουλα, που ψάχνουν μια δουλειά στο εξωτερικό για να έχουν μια καλύτερη ζωή. Αυτό έκαναν και οι γονείς μου», όπως εξηγεί, όμως, σχολιάζοντας το brain-drain «αυτοί οι νέοι λείπουν από την Ελλάδα. Γιατί είναι σημαντικό να φτιάξουν οι νέοι τη χώρα. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες ώστε να μείνουν».
“Θα βοηθήσω τα παιδιά όσο μπορώ”
Ο Δημήτρης Αξουργός σπούδασε Ιστορία και Κοινωνιολογία και μέχρι την εκλογή του στο δήμο εργαζόταν ως εκπαιδευτικός. Μάλιστα, δεν ήθελε να αφήσει τους μαθητές του πριν τελειώσει η σχολική χρονιά. Η ορκωμοσία του διεξάχθηκε στο σχολείο, όπου δίδασκε για 8 χρόνια, και σήμερα, από τη θέση του δημάρχου, φιλοδοξεί να βοηθήσει τα παιδιά όσο καλύτερα μπορεί. «Πρέπει να φτιάξουμε έργα. Μας λείπουν νηπιαγωγεία. Τα σχολεία μας δεν έχουν νέες τεχνολογίες. Πρέπει να επενδύσουμε στη μόρφωση των παιδιών μας», δηλώνει ο 35χρονος δήμαρχος.
“Θέλω η Ελλάδα να τα καταφέρει”
Ο Δημήτρης Αξουργός δεν ξεχνά την ελληνική του καταγωγή. Όπως μας αναφέρει, επισκέπτεται την οικογένειά του στα Γιάννενα καθώς και τα ελληνικά νησιά. Επίσης, διέτελεσε πρόεδρος του συλλόγου «Φιλία», με αντικείμενο τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
«Θέλουμε καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αλλώστε, σε τοπικό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δεν είναι κακές. Οι Γερμανοί λατρεύουν την Ελλάδα. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι οι Έλληνες ξέρουν να ζουν καλά, ότι κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και προσπαθούμε για το καλύτερο», σημειώνει ο Έλληνας δήμαρχος.
Ο Δημήτρης Αξουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα θέματα της ελληνικής επικαιρότητας. Εκφράζει την ελπίδα του ότι «τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία δεν θα είναι προσωρινά. Θέλω η Ελλάδα να τα καταφέρει». Και αυτό μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, με καλή συνεργασία όλων των χωρών στην Ευρώπη. Όσον αφορά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, εύχεται «να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην Ελλάδα, στη δουλειά τους και τις οικογένειές τους».