O Σταύρος Θεοδωράκης στο NEWS 247: “Η ελληνική κοινωνία σιχάθηκε το παλιό, που δεν αλλάζει με τίποτε”

O Σταύρος Θεοδωράκης στο NEWS 247: “Η ελληνική κοινωνία σιχάθηκε το παλιό, που δεν αλλάζει με τίποτε”

Τα νερά του Ποταμιού συνεχίζουν να φουσκώνουν στις δημοσκοπήσεις και ο ιδρυτής του, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλά στο NEWS 247 για τους στόχους του κόμματος, αλλά και την κριτική, που έχει δεχθεί. Τι δηλώνει για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, τη χρηματοδότηση και τις θεωρίες συνωμοσίας

Η ίδρυση του Ποταμιού, από τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, πριν από δύο μήνες, προκάλεσε ερωτήματα και συζητήσεις.

Ερωτήματα, που πολλαπλασιάστηκαν και συζητήσεις, που φούντωσαν, όταν μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις έγινε αντιληπτό ότι το νέο κόμμα, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη “μάχη” για το πολιτικό μήνυμα, που θα σταλεί μέσω της κάλπης, στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο ιδρυτής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μίλησε στο NEWS 247 για την κριτική, που του ασκήθηκε από τη μέρα που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για την ενεργό πολιτική, για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου κόμματος, αλλά και για τις θεωρίες συνωμοσίας, που όπως λέει, έχει κουραστεί να τις ακούει.

Χαρακτηρίζει την προσπάθειά του Ποταμιού, συλλογική κάνοντας λόγο, για ένα ευρωψηφοδέλτιο, με 42 καταξιωμένους υποψήφιους, που δεν βγήκαν από κομματικό σωλήνα και δεσμεύεται ότι αν το κόμμα του δεν πάρει σημαντική στήριξη από το λαό στις κάλπες, δεν θα ξαναπροσπαθήσει, αλλά θα γυρίσει στο σπίτι του.

Καλεί τέλος, όποιον θέλει, να γνωρίσει το Ποτάμι, λέγοντας ότι “τα γραφεία μας είναι ανοικτά” και σημειώνει ότι την ώρα που τα άλλα κόμματα μοιράζονται εκατομμύρια, η καμπάνια του Ποταμιού, θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ και τα χρήματα θα προέρχονται από κουπόνια και όχι από αδιαφανείς διαδικασίες και “μαύρα ταμεία”.

 

-Ευαγγελίζεστε μια πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Λήθη, άφεση αμαρτιών ή πίστη ότι υπάρχουν άφθαρτοι σε μια χώρα που χρεοκόπησε ηθικά και οικονομικά;

Ούτε λήθη, ούτε άφεση αμαρτιών. Τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για τούτη την κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν δίνουμε άφεση σε κανέναν. Εμείς απλά λέμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος να κάνουμε πολιτική, έξω από αυτά που μας έχουν συνηθίσει τα παλιά κόμματα.

Έτσι πήραμε την απόφαση και συγκεντρωθήκαμε άνθρωποι από όλους τους τομείς της κοινωνίας στο Ποτάμι, άνθρωποι που δεν βγήκαν από κανέναν κομματικό σωλήνα, και ξεχώρισαν με βάση τις δικές τους ικανότητες.

-Πριν ιδρύσετε το Ποτάμι, υπήρξε κάποια περίοδος, που να φτάσατε κοντά στο να πολιτευθείτε με κάποιο κόμμα; Είχατε προτάσεις;

Όχι, ποτέ δεν το είχα σκεφτεί σοβαρά ως τώρα. Δεν μπαίνω με αφελή χαρά στην πολιτική, μπαίνω κυρίως με ένα αίσθημα ευθύνης ότι «δεν πάει άλλο και όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι».

Από τη στιγμή της ανακοίνωσής σας, φούντωσαν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το timing του εγχειρήματός σας. Τι από όλα όσα ακούστηκαν σας ενόχλησε περισσότερο;

Δεν δίνω σημασία στις συνωμοσιολογίες. Όποιος θέλει να πιστέψει τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ας τα πιστέψει. Εγώ είμαι καθαρός, τα γραφεία μας είναι ανοιχτά, και όποιος θέλει ας έρθει να μας γνωρίσει. Τα κόμματα έχουν πάρει 1 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία -μόλις προχτές μοιράστηκαν άλλα 7 εκατομμύρια – και κάποιοι τολμούν να λένε ότι είμαστε εμείς οι βρώμικοι, που η καμπάνια μας με το ζόρι θα ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ. Γελάει ο κόσμος!

Αλλά είναι και μία προσβολή όλο αυτό προς τη νοημοσύνη του κόσμου, να διαδίδουν ότι τόσο εγώ, όσο και οι 42 εξαιρετικές προσωπικότητες του ψηφοδελτίου του Ποταμιού είμαστε όλοι πουλημένοι και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Ή ίσως να έχουν μεγάλη εκτίμηση στις  υποκριτικές μου ικανότητες, για να κατάφερα να ξεγελάσω τόσους σημαντικούς ανθρώπους.

Βοηθήστε με κι εσείς, σκέφτεστε άλλη εξήγηση;. Εμείς λοιπόν ξεχωρίζουμε από την ποιότητα των ανθρώπων μας. Κάντε μια σύγκριση μεταξύ όλων των ψηφοδελτίων και θα καταλάβετε τι εννοώ, συγκρίνετέ τους υποψηφίους έναν προς έναν και μία προς μία. Φτάνει όμως, ας μιλήσουμε για κάτι πιο σοβαρό παρακαλώ.

-Το Ποτάμι εμφανίστηκε ξαφνικά και εκτοξεύθηκε στις δημοσκοπήσεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τα ποσοστά αυτά θα επιβεβαιωθούν και στις κάλπες;

Κοιτάξτε, νομίζω πως η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη πια για κάτι νέο και άφθαρτο. Σιχάθηκε το παλιό που δεν αλλάζει με τίποτε και βαρέθηκε τις κορώνες των δήθεν σωτήρων του ενός νόμου και του ενός άρθρου. Ο κόσμος διψούσε για το Ποτάμι και όταν ωρίμασε η ιδέα μέσα μου, αποφάσισα να βγω μπροστά, να τολμήσω.

Τώρα ζητάω και από όλους εσάς να τολμήσετε με τη σειρά σας. Δεν ξέρω αν θα επιβεβαιωθούν τα ποσοστά, αυτό θα το δούμε, αλλά είμαι αισιόδοξος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πάρουμε μία σημαντική στήριξη, δεν θα ξαναπροσπαθήσουμε – θα γυρίσουμε στα σπίτια μας.

-Πώς χρηματοδοτείται το Ποτάμι; Μπορεί ο καθένας να προσφέρει χρήματα, από τον απλό πολίτη, μέχρι τον επιχειρηματία; Έχετε συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά το ποιος δίνει χρήματα στο κόμμα σας;

Ναι, μπορεί ο καθένας να αγοράσει τα κουπόνια μας, τα φθηνότερα από τα οποία είναι στα 5 ευρώ. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια από τον νόμο που διασφαλίζουν την νομιμότητα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Εμείς είμαστε απολύτως νόμιμοι και εξάλλου κάνουμε μία πολύ φτηνή καμπάνια, όπως σας είπα, της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου συνολικά. Ούτε αφίσες βγάζουμε, ούτε ακριβές διαφημίσεις, κι έχουμε ένα μόνο γραφείο σε όλη την Ελλάδα.

Μην μας συγκρίνετε με τα εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων που ξοδεύουν τα άλλα κόμματα. Θα χρειαστεί να κοιτάξετε αλλού για μαύρο χρήμα, όχι στα ταμεία του Ποταμιού.

-Έχετε δηλώσει ότι οι πολιτικές θέσεις πρέπει να είναι πάντα υπό διαμόρφωση. Δεν είναι και λίγο βολικό αυτό; Αν δεν έχει κάποιος συγκεκριμένες θέσεις, δεν είναι πιο εύκολο να αθετήσει τις υποσχέσεις του;

Ποιος είπε ότι δεν έχουμε συγκεκριμένες θέσεις; Έχετε ρίξει ποτέ μια ματιά στην ιστοσελίδα μας; Έχω κουραστεί να απαντώ σε αυτήν την ερώτηση, αλλά θα το κάνω άλλη μια φορά.

Είμαστε λοιπόν το πρώτο κόμμα που δημοσίευσε θέσεις για την Ευρώπη. Επίσης, έχουμε μια σειρά βασικών θέσεων για τα υπόλοιπα ζητήματα της χώρας. Για παράδειγμα ήμασταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαροι υπέρ του ευρώ, υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, υπέρ των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, υπέρ της φορολόγησης των πολυεθνικών κολοσσών, υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο αλλά όχι από τους υπουργούς που μέχρι χθες διόριζαν από το παράθυρο.

Έχετε ακούσει πολλά κόμματα να είναι τόσο ξεκάθαρα; Τώρα, το να ζητάνε κάποιοι λεπτομερή κυβερνητικά σχέδια από ένα κόμμα δύο μηνών, και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών, ε, τι να πω, το αφήνω στην κρίση του κόσμου. Έχουμε βαρεθεί να εξηγούμε τα αυτονόητα.

-Αν το Ποτάμι έρχεται ως κάτι νέο στην πολιτική, γιατί δηλώνετε ανοικτός σε συνεργασία με όλους, αρκεί να σέβονται τη Δημοκρατία και τη θέση της χώρας στο ευρώ; Δεν υπάρχει αντίφαση, μιας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να συνεργαστείτε με αυτούς που αποκαλείτε “σύστημα” και “πολιτικούς παλαιάς κοπής”;

Για μας είναι πρώτη προτεραιότητα να σταματήσει αυτή η πόλωση στην οποία μας έχει συνηθίσει το πολιτικό σύστημα και να αρχίσουμε να λειτουργούμε επιτέλους με έναν βαθμό συναίνεσης. Θα συνεργαστούμε με όποιους θέλουν να βάλουν στην άκρη της ιδεοληψίες τους, και θα συνεργαστούμε υπό συγκεκριμένους όρους.

Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι σε όλα τα κόμματα, αυτοί θα είναι οι συνομιλητές μας. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας, σε καμία περίπτωση. Και, όπως είπατε κι εσείς, είναι ξεκάθαρο το ποιες δυνάμεις μένουν έξω από το πλαίσιο συνεργασίας. Αυτά αρκούν για αρχή – τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.

-Γιατί ένας άνεργος να ψηφίσει το Ποτάμι; Τι συγκεκριμένο μπορεί να περιμένει;

Πρώτον γιατί δεν έχει τίποτε άλλο να περιμένει από τα παλιά κόμματα. Αυτοί που κυβερνούν δεν νοιάζονται γιατί έχουν απορροφηθεί με άλλα «σημαντικά» και αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν εύχονται να έχουμε δουλειές αλλά δεν κάνουν τίποτε γιαυτό – αντιθέτως πολεμούν κάθε μικρή η μεγάλη επένδυση. Εμείς ζητήσαμε ήδη στην επίσκεψη μας στο Ευρωκοινοβούλιο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας. Το σημαντικότερο όμως είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στον παραγωγικό τομέα που θα φέρουν δουλειές στη χώρα.

Υπάρχει ανάγκη στήριξης της καινοτομίας, παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα, και πάνω από όλα, δραστική μείωση της γραφειοκρατίας. Όποια κίνηση και να κάνουμε, όποια  απόφαση και να παίρνουμε, θα πρέπει να αποσκοπεί, να μετράται, σε δουλειές. Δεν υπάρχει χειρότερη χρήση πόρων από μια στρατιά μακροχρόνια ανέργων. Αυτό πρέπει να αλλάξει πριν η κατάσταση παγιωθεί.

-Ένα κόμμα που γεννιέται με απόφαση ενός ανθρώπου, ακόμα και με καλές προθέσεις, φοβάστε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε προσωποπαγές; Θεωρείτε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε ως Σταύρος τη δύναμη που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις;

Δείτε το ευρωψηφοδέλτιό μας. Θα ανακαλύψετε ότι αποτελείται από 42 ανθρώπους οι οποίοι είναι επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του και δεν …σηκώνουν διαταγές από κανέναν. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για να μην αδικήσω κάποιον, αλλά πιστεύετε ειλικρινά ότι άνθρωποι αυτού του βεληνεκούς αρκούνται απλά να ακολουθούν τον οποιοδήποτε Σταύρο; Όχι.

Το Ποτάμι είναι μια συλλογική προσπάθεια και όποιοι προσπαθούν να περάσουν άλλη εικόνα θα διαψευστούν. Σύμφωνοι, εγώ βγήκα μπροστά και εγώ φέρω το συντριπτικό βάρος της ευθύνης. Μέχρι το συνέδριο του Ιουνίου, θα ισχύει αυτό. Στο συνέδριο όμως θα είμαι ένα απλό μέλος όπως όλα τα άλλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα