Ο Χ. Γιαλλουρίδης στο NEWS 247: “Όποιος και αν βγει δεν θα τρέξει να βοηθήσει την Ελλάδα”

Ο Χ. Γιαλλουρίδης στο NEWS 247: “Όποιος και αν βγει δεν θα τρέξει να βοηθήσει την Ελλάδα”

"Δεν έχουμε πείσει τις ΗΠΑ ότι είμαστε σοβαρή χώρα" δηλώνει στο NEWS 247 ο καθηγητής Χ. Γιαλλουρίδης. Τι εκτιμά για το εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση Ομπάμα-Ρόμνεϊ και πώς αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο κυπριακό (Vid)

O κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης,  καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στο NEWS 247 ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην ίδια την Ελλάδα και όχι στον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, το πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο κ. Γιαλλουρίδης εκτιμά ότι δεν έχουμε πείσει τους Αμερικανούς ότι είμαστε σοβαρή χώρα και δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό, αν Ελλάδα και Κύπρος δεν αλλάξουν στρατηγική.

Μάλιστα σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, δεν έχουν οργανώσει σωστά τον τρόπο επιρροής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένα ισχυρό ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Γιαλλουρίδης, θεωρεί ότι είτε εκλεγεί ο Ομπάμα, είτε ο Ρόμνεϊ, οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία και στο Ιράν και θα αφήσουν άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Επίσης, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την “Αραβική Άνοιξη”, η οποία θεωρεί ότι μετεξελίσσεται σε έναν “Αραβικό Χειμώνα”.

Η χώρα μας διανύει μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Ποιος από τους 2 υποψηφίους θεωρείτε ότι θα κάνει κινήσεις προς όφελος της Ελλάδας;

“Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να μας βοηθήσει εάν δεν βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας”  αναφέρει ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι δεν βρισκόμαστε λίγο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου έπρεπε η Ελλάδα να στηριχθεί για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Η αμερικανική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να έρθει και να προστρέξει όπως έκανε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με διάφορα σχέδια, τότε  έπρεπε να αναπτυχθεί η Ελλάδα για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική ως εικόνα της Δύσης απέναντι στην Ανατολή των Βαλκανίων. Εδώ ήταν τα όρια της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης.”

Ο κύριος Γιαλλουρίδης υποστηρίζει ότι “Οι ΗΠΑ δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν κάποτε. Έχουν ένα στρατηγικό ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Τουρκιά, για τη Μεσόγειο, για το Αιγαίο. Οι Αμερικανοί  θέλουν να στηριχτεί η Ελλάδα νομίζω. Το θέλουν και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι ώστε να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη, γιατί αν συμβεί αυτό θα έχει πρόβλημα το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και οι Η.Π.Α.”

“Εμείς πρέπει να φτιάξουμε τον εαυτό μας”

“Δεν υπάρχει κανείς που να είναι καλύτερος ή χειρότερος, εμείς πρέπει να φτιάξουμε τον εαυτό μας. Εμείς πρέπει να ξέρουμε από τώρα τι θα διεκδικήσουμε από τους υποψήφιους προέδρους, όχι μετά που θα εκλεγεί ο Α ή ο Β. Πρέπει να έχουμε ένα λόμπι στην Αμερική το οποίο το έχουμε χάσει. Το λόμπι του Ελληνισμού που ήταν εκεί όχι το επαγγελματικό. Δεν υπάρχει τέτοιο ούτε για την Κύπρο ούτε για τα Ελληνικά θέματα το οποίο μπορεί να  επηρεάσει τις εξελίξεις.”

“Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουμε ως διεθνή πολιτική και ότι δεν μας παίρνει κανείς σοβαρά. “Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πρόβλημα εδώ στην περιοχή, ειδικά τώρα που είμαστε αποδυναμωμένοι, έχουμε  χάσει την παρουσία μας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο. Δεν υπάρχουμε ως διεθνής πολιτική. Δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά.”

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά και στη λύση του κυπριακού; Ποιος εκ των δύο θεωρείτε ότι θα προωθήσει με καλύτερο τρόπο τη λύση των δύο αυτών θεμάτων;

“θυμάμαι την ιστορία του Τζίμι Κάρτερ. Εξελέγη πανηγυρικά με το Ελληνικό λόμπι να τον στηρίζει και απεδείχθη ο ίδιος ίσως και χειρότερος από τον προκάτοχό του”.

“Οι αλλαγές δεν μπορούν να επέλθουν μόνο από τον Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να συμπαθεί μια χώρα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της. Νομίζω ότι τα “χαρτιά” παίχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με την Τουρκία πολύ πιο σοβαρά και αποτελεσματικά απ’ ότι με την Ελλάδα.

“Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουμε πείσει τους Αμερικανούς προέδρους ότι είμαστε σοβαρή χώρα”

“Σε αυτό το θέμα έχουν ευθύνες τα δύο Ελληνικά Κράτη και η Κύπρος και η Ελλάδα που δεν μπόρεσαν να πείσουν τους Αμερικανούς προέδρους και το σύστημα ότι εμείς είμαστε σοβαρή χώρα και πρέπει να μας στηρίξουν. Ότι η Κύπρος χρήζει στήριξης για να επιλυθεί το Κυπριακό βάση των Ανθρωπίνων  δικαιωμάτων , του Κράτους Δικαίου, την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, όλα αυτά που διεκδικούν οι Αμερικανοί για όλους τους άλλους. Και δεν τα κάναμε ποτέ. Νομίζω ότι έχουμε ευθύνες και εμείς. Έχουμε μεγάλες ευθύνες γιατί δεν οργανώσαμε την επιρροή μας.” 

“Ξέρετε όταν πηγαίνει η Κύπρος στην Αμερική και ζητά να τη στηρίξουν για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία… τι είναι αυτό το πράγμα; είναι η απελευθέρωση της Κύπρου. Εκεί πρέπει να ζητάς στήριξη στα δικαιώματα των ανθρώπων, των πολιτών, των Ευρωπαίων και να κινητοποιήσεις δυνάμεις οι οποίες να δημιουργήσουν αλληλεξάρτηση με την Ελλάδα και την Κύπρο.”

“Τώρα για παράδειγμα υπάρχει το φυσικό αέριο. Εδώ μπορεί να παίξεις με συμφέροντα. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε τον πλούτο μας να τον μετατρέπουμε σε συμφέροντα των άλλων που να θέλουν να τον υποστηρίξουν.”

“Η Τουρκία έχει έναν υπερεπεκτατισμό που ξεπερνά τις δυνάμεις της”.

“Η τουρκιά περνάει μια πολύ κρίσιμη περίοδό τώρα. Υπάρχει μια γενικότερη εικόνα ότι η Τουρκία δεν πάει καλά. Έχει έναν υπέρ επεκτατισμό ο οποίος ξεπερνά τις δυνάμεις της και φαίνεται ότι δημιουργεί έναν εχθρικό περίγυρο. Το Ισραήλ, η Συρία, το Ιράν, η Αίγυπτος δεν είναι ιδιαίτερα φιλική, με τη Ρωσία. Επίσης έχουν μια υπερθέρμανση της οικονομίας τους.  Όλα αυτά πρέπει να τα παρακολουθεί κανείς και να τα αξιοποιεί διότι εμείς υπάρχουμε ως χώρα που είμαστε φορέας συμφερόντων. Δεν θα  ικανοποιούμε τα συμφέροντα των άλλων εις βάρος της χώρας και του λαού μας.”

Αρκετές φορές ο Ρόμνεϊ έχει πει ότι οι ΗΠΑ δε θα γίνουν Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως ατυχές παράδειγμα οικονομικής διαχείρισης. Θεωρείτε ότι πιθανή ανάδειξη του σε πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της χώρας μας;

“Πολλοί  τώρα σε όλον το κόσμο, δυστυχώς για εμάς χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως κακό παράδειγμα. Ακόμα και άνθρωποι που μας αγαπάνε υποτίθεται. Ακούω τους Ιταλούς να λένε  δεν πρέπει να γίνουμε Ελλάδα. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Όμως συμβαίνει γιατί εμείς τα κάναμε θάλασσα. Δεν θα έρθει ο συντηρητικός υποψήφιος αύριο εάν εκλεγεί και θα πει τώρα βαράτε την Ελλάδα, όχι. Απλός υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση για την χώρα μας. Ότι για παράδειγμα δεν είναι μια χώρα στην οποία μπορεί να στηριχτεί κανείς, δεν είναι σοβαρή χώρα, αυτά είναι πολύ αρνητικά.”

“Για να οικοδομήσουμε την εικόνα ως σοβαρής χώρας και ως αξιόπιστης πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο “απ’ όσο δουλέψαμε” για να την καταρρεύσουμε. Η πτώση έρχεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ΄ ότι ως οικοδόμηση.”

“Χρειαστήκαμε πολλές δεκαετίες για φτιάξουμε αυτό που είχαμε πριν τρία χρόνια ως εικόνα το οποίο κατέρρευσε σε δύο χρόνια. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξαναχτίσουμε την θετική εικόνα μας. Όχι μόνο στις ηγεσίες αλλά και στον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έφερε την εικόνα στα σπίτια, όλοι βλέπουν την Ελλάδα η οποία είναι το κακό παιδί της Ευρώζωνης. Εξαιτίας μας  μπορεί να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία.”

Στη Συρία καθημερινά σκοτώνονται δεκάδες άμαχοι. Θεωρείτε πιθανή μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση (πάντα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ) για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ειδικά τώρα που η Συρία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων με την Τουρκία. Ποιος κατά τη γνώμη σας (Ομπάμα ή Ρόμνεϊ) είναι πιο πιθανό να γίνει ο νέος Αμερικανός αρχιστράτηγος (τύπου Μπους) σε έναν ακόμη πόλεμο εναντίον των κακών (όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν);

“Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα τολμήσουν να κάνουν ένοπλη στρατιωτική επέμβαση οπουδήποτε. Στο Ιράν θα γίνει από το Ισραήλ όχι από τις ΗΠΑ, ατομικό χτύπημα. Δεν θα κάνουν εισβολή στο Ιράν.”

“Οι Αμερικανοί την πάτησαν στο Ιράκ, την πάτησαν στο Αφγανιστάν όπου πήγαν τα κάναν θάλασσα. Απλώς μπορεί να ευνοηθεί μια αεροπορική επέμβαση του ΝΑΤΟ για παράδειγμα όπως έγινε στη Λιβύη, κάτι που βέβαια είναι  πολύ δύσκολο να γίνει, εκτός και αν εντατικοποιηθούν οι συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Τούρκων και η Τουρκία ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ όχι με χερσαίες δυνάμεις αλλά με αεροπορικές.

“Οι Αμερικανοί μόνοι τους δεν επεμβαίνουν, ούτε στην Παλαιστίνη. Με τον Ομπάμα ίσως πιεσθεί περισσότερο το Ισραήλ για να επιλυθεί το Παλαιστινιακό το οποίο βέβαια πολύ δύσκολο.”

“Το θέμα της Συρίας είναι ένα θέμα που δεν τολμούν να το αγγίξουν εύκολα διότι η Συρία είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου δεν μπορεί να υποστεί χερσαία εισβολή.”

Από την Αραβική Άνοιξη… στον Αραβικό χειμώνα

“Δεν ξέρω τι κερδίζουν όλοι αυτοί που τους έβαλαν να συγκρούονται και να ανατρέπουν καθεστώτα σταθερότητας, έστω αυταρχικά.”

“Στη Λιβύη μετά τον Καντάφι είναι όλοι στην εξουσία δημιουργώντας μια ρευστότητα χαοτική”.

Ο καθηγητής σχολιάζει και την κατάσταση στην Αίγυπτο τονίζοντας ότι δεν ξέρουμε ποιος θα ελέγξει την κατάστασή και πόσο φιλειρηνικό είναι το σύστημα.

“Ζούμε έναν αραβικό χειμώνα” αναφέρει χαρακτηριστικά “ο οποίος μπορεί να έχει συνέπειες στην Ευρώπη και στον κόσμο.”

“Παίζονται μεγάλα συμφέροντα. Για παράδειγμα ή Ρωσία είχε παρουσία στη Μέση Ανατολή.  Έχασαν από παλιά  την  Αίγυπτο, την Λιβύη, το Ιράκ, το τελευταίο που τους έμεινε είναι η Συρία. Δεν την εγκαταλείπουν καθόλου εύκολα. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κρατών και οργανισμών δηλαδή πολυεθνικών εταιριών.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα