P. M. Defarges στο NEWS 247: Γιατί κέρδισε η Λεπέν και γιατί δεν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή

P. M. Defarges στο NEWS 247: Γιατί κέρδισε η Λεπέν και γιατί δεν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή

Ο Γάλλος διεθνολόγος Philippe Moreau Defarges, μίλησε στο NEWS 247 για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το θρίαμβο της Λεπέν και τη Χρυσή Αυγή

Η ιστορική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπεν, που εξέλεξε 34 ευρωβουλευτές και θέλει να συγκροτήσει πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη.

Μεταξύ των συμμάχων του, περιλαμβάνονται ήδη το ολλανδικό PVV, η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το βελγικό Vlaams Belang και το FPÖ της Αυστρίας αλλά όχι η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του βρετανικού λαϊκιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που κέρδισε τις εκλογές στη Βρετανία με ποσοστό 27,5% και εκτιμάται ότι θα εκλέξει 23 ευρωβουλευτές, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμαχήσει με το γαλλικό κόμμα, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό.

Το News247.gr επικοινώνησε με τον διακεκριμένο Γάλλο διεθνολόγο Philippe Moreau Defarges, ο οποίος μας εξήγησε, που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός, ενώ μας μίλησε και για την Χρυσή Αυγή.

Γιατί το 25% των Γάλλων επέλεξαν να ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι της αύξησης των ποσοστών της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Ο πρώτος είναι η οικονομική κρίση. Λόγω της οικονομικής δυσκαμψίας, η εκλογική βάση του Εθνικού Μετώπου μετακινήθηκε προς τη μεσαία και την εργατική τάξη.

Δεύτερος λόγος είναι ότι κατάφεραν να πείσουν τους Γάλλους, ότι η Ευρώπη καταστρέφει την ταυτότητά των πολιτών και τρίτον βρήκαν “πάτημα” στο μεγάλο πρόβλημα της Γαλλίας, που είναι η μετανάστευση.

Ο κυριότερος ωστόσο λόγος, είναι ότι  Σοσιαλιστική Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματα των Γάλλων.

Η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων λέει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τα παραδοσιακά κόμματα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η ανεργία και η παγκοσμιοποίηση τρομάζουν τους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα να ψηφίσουν Εθνικό Μέτωπο.

Ποιες οι διαφορές της Μαρίν Λεπέν με τον Πατέρα της;

Υπάρχουν αρκετές διαφορές. Η οικονομική θεωρία που ασπαζόταν ο Ζαν-Μαρί ήταν ο φιλελευθερισμός. Το πρόγραμμα της Μαρίν έχει ως βάση τον προστατευτισμό. Θέλει να βγάλει την Γαλλία από το Ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μαρίν Λεπέν θέλει έξοδο της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν και επιστροφή στα εθνικά σύνορα. Θέλει και εθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής για να πηγαίνουν τα λεφτά στους Γάλλους αγρότες και όχι στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμά της, συμβολίζει τον σοβινισμό στο κράτος πρόνοιας και θέλει επιδόματα μόνο για τους «πραγματικούς» Γάλλους.

Ο πατέρας της είναι μέγας αντισημίτης, απεναντίας η Μαρίν είναι πιο ελαστική στο κομμάτι αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλει να καθαρίσει το κόμμα από τη ρετσινιά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού.

Στη Μεγάλη Βρετανία το λαϊκιστικο  κόμμα Ukip, του  Νάιτζελ Φάρατζ  κέρδισε τις εκλογές. Για ποιους λόγους το πρόγραμμα του έρχεται σε σύγκρουση με αυτό του Εθνικού Μετώπου;

Μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν άνηκε ποτέ στην Ευρώπη. Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Η Βρετανία πότε δεν έχασε σε πόλεμο. Εμείς χάσαμε από τη Γερμανία.

Ο Φαράτζ από τη πλευρά του δεν έχει καμιά σχέση με το Εθνικό Μέτωπο. Το πρόγραμμά του έρχεται σε σύγκρουση με αυτό του Εθνικού Μετώπου, πολύ απλά γιατί και οι δύο βάζουν πάνω απ’ όλα τη χώρα τους.

Η βάση των Λεπενιστών προέρχεται από την Κυβέρνηση Βισύ (σ.σ αναφέρεται στη φιλογερμανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη και ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου Φιλίπ Πεταίν στο ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, νοτίως του Λίγηρα, μετά την εισβολή της Γερμανίας και τη συνθηκολόγησή της κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία και διατηρήθηκε από τον Ιούλιο του 1940 μέχρι τον Αύγουστο του 1944.) που ήταν Αντιβρετανοί.

Ο Φάρατζ  θα εκλέξει 23 ευρωβουλευτές ωστόσο μέχρι στιγμής έχει  αρνηθεί να συμμαχήσει με το γαλλικό κόμμα, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό.

Για αυτούς τους λόγους είμαι αισιόδοξος. Έχουν τόσα πράγματα που τους χωρίζουν που είναι δύσκολο να συνυπάρξουν.

Η Μαρίν Λεπέν στολίζει τον λόγο της με ρητορείες προς υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των δημοκρατικών αξιών κάνοντας το πρόγραμμά της πιο εύπεπτο, αν και στην ουσία του παρέμεινε ρατσιστικό.

Τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση Ολάντ;

Είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Ας πάρουμε παράδειγμα την Ελλάδα. Εσείς αναμένατε ο Ολάντ αυτά που είχε εξαγγείλει να τα κάνει ωστόσο απογοήτευσε. Τώρα πιέζεται από την Γερμανία και τις άλλες χώρες να επιβληθούν και εδώ δημοσιονομικά μέτρα όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι λοιπόν υποχρεωμένος να συμβαδίσει με τη σκληρή οικονομική πολιτική που επιβάλει η Μέρκελ κάτι το οποίο έρχεται σύγκρουση με τους ψηφοφόρους του.

Αυτό όμως δεν υπολογίζουν στις Βρυξέλλες είναι ότι αυτή η οικονομική πολιτική δύσκολο μπορεί να “περάσει” από τους Γάλλους και ιδιαίτερα τους Σοσιαλιστές ψηφοφόρους. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Αυτό που με τρομάζει είναι που οι Σοσιαλιστές μετά την προσαρμογή στο νεοφιλελευθερισμό και τη σύμπραξη με τους Συντηρητικούς στις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδοκιμάστηκαν στις ευρωεκλογές, κάνουν άλλο ένα βήμα προσαρμογής στην ακροδεξιά ατζέντα παρά τις διακηρύξεις για το αντίθετο, μετά την άνοδο της Λεπέν.    

Πιστεύετε ότι μετά από αυτά τα αποτελέσματα, θα αλλάξει η οικονομική πολιτική της Ευρώπης;

Όχι δε το πιστεύω. Η Ευρώπη έχει τεράστια τρύπα στα δημόσια χρέη και πρέπει να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική που έχει σχεδιαστεί στις Βρυξέλλες. Εσείς στην Ελλάδα καταλάβατε και υποχρεωθήκατε να αλλάξετε οικονομική πολιτική κάτι που δημιούργησε ανεργία, φτώχεια κλπ αλλά εμείς εδώ στη Γαλλία δεν το έχουμε ακόμα αποδεχτεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση για τη Γαλλία αν θέλει να μείνει στη Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη πολιτική.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις θυσίες των Ελλήνων;

Η Ευρώπη δε πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης και ιστορίας αλλά και γεωπολιτικής. Η θέση της χώρας είναι πολύ σημαντική. Αν η Ελλάδα είναι αποσταθεροποιημένη είναι πολύ επικίνδυνο. Η Ελλάδα έμαθε από τα λάθη της και με τις θυσίες που γίνονται έχει βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.

Θα συνεργαστεί το Εθνικό Μέτωπο με την Χρυσή Αυγή;

Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η Λεπεν επιδιώκει τη συγκρότηση ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής. Σε πρόσφατη δήλωσή της είχε πει: «Αρνούμαστε ότι έχουμε κάποια σχέση με την Χρυσή Αυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία με αυτό το πολιτικό κίνημα έχει αποκλειστεί».

Σύμμαχοι της θα είναι ολλανδικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χέερτ Βίλντερς, η ιταλική Λέγκα του Βορρά, το βελγικό Vlaams Belang και το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας.

* Ο Philippe Moreau Defarges είναι πρώην διπλωμάτης, καθηγητής Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών σχέσεων και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που αφορούν τις  Διεθνείς σχέσεις, τη γεωπολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα