Παρασκευόπουλος στο News247: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας προτιμότερη από το προηγούμενο χάος

Παρασκευόπουλος στο News247: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας προτιμότερη από το προηγούμενο χάος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προβλέπει υπερπληθυσμό στις φυλακές από τις συλλήψεις διακινητών. Τι λέει για τις εντάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις επόμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου, την επόμενη ημέρα των χτυπημάτων στις Βρυξέλλες και τη διαπραγμάτευση

“Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί ένα καθεστώς φυσικά πολύ προτιμότερο από το προηγούμενο χάος”, εκτιμά μιλώντας στο News247 ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στις ανησυχίες για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, απαντά ότι η πρόβλεψη για εξατομικευμένες κρίσεις σχετικές με το άσυλο παρέχει μια εγγύηση, ενώ στους φόβους για την εφαρμογή της συμφωνίας σημειώνει ότι εάν τηρηθεί πιστά και από ουσιαστική και από διαδικαστική άποψη από όλες τις πλευρές θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της.

Ο κ.Παρασκευόπουλος μιλά επίσης για την ανάγκη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας και ατομικών δικαιωμάτων, ενώ όσον αφορά στη διαπραγμάτευση αποκλείει την πολιτική “γη και ύδωρ” και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα πάρουμε ανάσες πριν την ασφυξία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέτει την ατζέντα του υπουργείου για το επόμενο διάστημα: Ρυθμίσεις για τη νομική βοήθεια καθώς και για ένα νέο σύστημα δικαστικών δαπανών, που θα είναι φιλικό προς τους αδύναμους πολίτες. Και ορίζει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης που είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση Ρουπακιά.

Ειδικότερα για τον περιορισμό των εκκρεμοτήτων στα Ειρηνοδικεία, που αποφασίζουν μεταξύ άλλων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο κ.Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι ήδη οι προσδιορισμοί δικασίμων οδηγούν σε εγγύτερες ημερομηνίες και πως καθώς απαιτούνται διορισμοί νέων Ειρηνοδικών, προχωρεί η διαδικασία πρόσληψης των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του Φεβρουαρίου.

Αναγγέλλει τα έργα που γίνονται για την αναβάθμιση ειδικών δομών των φυλακών, ενώ σημειώνει: “Αυτή τη στιγμή πάντως έχει εμφανισθεί ένας νέος κίνδυνος υπερπληθυσμού των φυλακών. Ο αριθμός των κρατούμενων μπορεί να αυξηθεί απότομα, λόγω του εγκλεισμού διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.”

Εν όψει της προ ημερησίας για τη Δικαιοσύνη την επόμενη Τρίτη και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κρατά πάντως χαμηλούς τόνους κληθείς να σχολιάσει την ένταση που επικρατεί στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις επιθέσεις που δέχεται. Η συνέχεια προφανώς θα δοθεί στη Βουλή…

Η συνέντευξη του κ.Παρασκευόπουλου στο News247 έχει ως εξής:

Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον φανατισμό και την τρομοκρατία. Υπάρχουν περιθώρια να μην πλήξει η ανάγκη της ασφάλειας τα δικαιώματα και να μην συμπαρασύρει τις ελευθερίες;

Η χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας και ατομικών δικαιωμάτων είναι και νοητή και επιθυμητή. Η υλοποίηση της όμως δεν είναι εφικτή με αυτοματισμούς και εφησυχασμούς, ούτε μέσα σε περιβάλλον ανισοτήτων, αμάθειας και περιχαράκωσης σε φοβικούς κύκλους, χρειάζονται πολύπλευρες προσπάθειες, αγώνας, βήματα πολιτισμού και αλληλεγγύης.

Ως νομικός και ακαδημαϊκός, πως αξιολογείτε τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό; Θεωρείτε ότι σέβεται τα δικαιώματα των προσφύγων, είναι εφαρμόσιμη και θα έχει αποτελέσματα; Διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν ακύρωση του προσφυγικού δικαίου.

Η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό δημιουργεί ένα καθεστώς φυσικά πολύ προτιμότερο από το προηγούμενο χάος. Εξάλλου, η πρόβλεψη για εξατομικευμένες κρίσεις σχετικές με το άσυλο παρέχει μια εγγύηση σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων. Εάν η Συμφωνία τηρηθεί πιστά και από ουσιαστική και από διαδικαστική άποψη από όλες τις πλευρές θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν πάλι και θα επιστρέψουν τον Απρίλιο. Είστε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης; Και τι θα κάνετε εάν καθυστερήσει πάλι σε σημείο ασφυξίας; Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει γη και ύδωρ ή υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές πίσω από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις τις ανάσες όμως μπορέσαμε να τις πάρουμε λίγο πριν την ασφυξία. Στη σημερινή συγκυρία νομίζω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, γιατί από την πλευρά μας έχουν γίνει πολλά βήματα. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος. Η πολιτική «γη και ύδωρ» αποκλείεται. Οι κόκκινες γραμμές δεν αποκλείονται, αλλά η πρόταξή τους δεν αποτελεί την καλύτερη έναρξη ενός διαλόγου.

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε τις εντάσεις που υπάρχουν στην ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο έως την επίσης πειθαρχική έρευνα κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου και από την εσωτερική “διαμάχη” στο προηγούμενο Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στις πρόσφατες δηλώσεις της εισαγγελέως Εφετών Τσατάνη. Θεωρείτε ότι συνδέονται μεταξύ τους όλες αυτές οι ενέργειες; Ποιοί οι λόγοι αυτή της έντονης πολεμικής ανάμεσα στους εισαγγελικούς λειτουργούς;

Οι πλείστοι Εισαγγελείς είναι προσηλωμένοι στo έργο τους. Συνάντησα μάλιστα τη νέα ηγεσία της Ένωσης Εισαγγελέων και είχα την ευκαιρία να το επιβεβαιώσω, για μια ακόμη φορά. Οι πειθαρχικοί έλεγχοι στους οποίους αναφέρεστε αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και πάντως ξεκινούν με ενδείξεις και όχι με βεβαιότητες.

Ποια η ατζέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το επόμενο διάστημα; Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;

Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόκειται να προωθήσει ρυθμίσεις για τη νομική βοήθεια καθώς και για ένα νέο σύστημα δικαστικών δαπανών, που θα είναι φιλικό προς τους αδύναμους πολίτες. Εξάλλου μέχρι τον Ιούνιο περιμένουμε τους καρπούς των εργασιών σημαντικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών (για το Ποινικό Δίκαιο, την Ποινική Δικονομία, τον Οργανισμό Δικαστηρίων κ.ά.) και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων – πλαίσια.

Είστε ικανοποιημένος με την κατάσταση στις φυλακές; Έχει επέλθει αποσυμφόρηση;

Στις φυλακές έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη νομοθεσία οδήγησε στη μείωση του αριθμού των κρατουμένων κατά 2.000 το καλοκαίρι του 2015 και έως τώρα αυτός ο αριθμός παραμένει σταθερός. Παρόλα αυτά και πάλι ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει κατά 2.500 άτομα τη χωρητικότητα των φυλακών μας. Εξάλλου, γίνεται σημαντικό έργο για την αναβάθμιση ειδικών δομών των φυλακών (ένταξη νοσηλευτηρίων στο Ε.Σ.Υ., δημιουργία χώρου απεξάρτησης στις φυλακές Διαβατών, αναβάθμιση σχολείων, σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης φυλακών κ.λπ.). Μια άλλη σειρά έργων επίσης έχουν δρομολογηθεί και είναι έτοιμα να εγκαινιαστούν, όπως π.χ.: οι αίθουσες συνάντησης οικογένειας στη φυλακή των Γρεβενών.

Αυτή τη στιγμή πάντως έχει εμφανισθεί ένας νέος κίνδυνος υπερπληθυσμού των φυλακών. Ο αριθμός των κρατούμενων μπορεί να αυξηθεί απότομα, λόγω του εγκλεισμού διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Έχετε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού το αποκαλούμενο και κολαστήριο; Ποια είναι η κατάσταση από το Δεκέμβριο οπότε το θέμα είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα μέχρι σήμερα;

Δυστυχώς, κατά τον τελευταίο Δεκέμβριο σε σημαντικό βαθμό η κοινή γνώμη είχε παραπλανηθεί για το νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού: είχαν χρησιμοποιηθεί φωτογραφίες από παλαιότερη περίοδο που υπομνημάτιζαν τη χρήση του όρου «Κολαστήριο». Σήμερα ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί δεν υπάρχουν διπλά κρεβάτια και λειτουργεί σχολείο. Στην πραγματικότητα δηλαδή η κατάσταση έχει βελτιωθεί αν και απέχει από το επίπεδο, στο οποίο θα φθάσουμε με την ένταξη του νοσηλευτηρίου και γενικά του συστήματος περίθαλψης των ελληνικών φυλακών στο Ε.Σ.Υ.

Ο νόμος για τις μητέρες κρατούμενες είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση μόλις μίας μητέρας. Έτσι η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κρατά στη φυλακή μητέρες με μωρά παιδιά. Θα προχωρήσετε σε νέα αλλαγή του νόμου;

Η Ελλάδα δεν φυλακίζει μωρά. Αντίθετα, δίνει δικαίωμα στις φυλακισμένες μητέρες μικρών παιδιών, να τα κρατούν κοντά τους, μέχρι τα τρία τους χρόνια, ενώ ήδη παρέχεται και η δυνατότητα μεταφοράς κάποιων παιδιών σε κοντινό παιδικό σταθμό. Ανάλογα προβλέπονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο νόμος 4356/2015, δεν στόχευε στην «αποφυλάκιση» συγκεκριμένων κρατούμενων γυναικών. Έδωσε την ευχέρεια να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους όλες οι γυναίκες που έχουν παιδί μέχρι οκτώ ετών -με την προϋπόθεση αυτές να μην εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των δέκα ετών. Θυμίζω, ότι επιβαλλόμενη ποινή δέκα ετών μπορεί να στηρίζεται, σε απειλούμενη έως είκοσι χρόνια ή και σε ισόβια κάθειρξη με ελαφρυντικά.

Η αποφυλάκιση του καθ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά πρόσφατα ανέδειξε για άλλη μία φορά το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για το πρόβλημα αυτό;

Η βραδύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα, αντικείμενο και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνούμε με το κουαρτέτο των Θεσμών. Χρειάζονται πολλές επεμβάσεις στις υποδομές μας (στελέχη, εξοπλισμός, κτίρια) προκειμένου να φθάσουμε σε επιτάχυνση. Στην περίπτωση της αποφυλάκισης του Γ. Ρουπακιά, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού κατηγορούμενων και παραγόντων της δίκης των στελεχών της Χ.Α., ενώ λιγότερο επέδρασε η αποχή των Δικηγόρων. Η κατάσταση αυτή των καθυστερήσεων θα βελτιωθεί σταδιακά.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία σας με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Αλεξανδρή από το ΔΣΑ και δικηγόρων που είχαν παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ ακριβώς για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι αποφασίστηκε; Αληθεύει ότι ο κ. Αλεξανδρής αποχώρησε λόγω διαφωνιών;

Στην σύσκεψη που αναφέρετε συζητήθηκαν μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες διέξοδοι και όχι άμεσα μέτρα. Ο κ. Αλεξανδρής αποχώρησε νωρίτερα, αλλά για τους λόγους της αποχώρησής του προτιμότερο είναι να ερωτηθεί ο ίδιος.

Στα ειρηνοδικεία εκκρεμούν 350.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 150.000 αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υπάρχουν ειρηνοδίκες που περιμένουν από το Δεκέμβριο το διορισμό τους. Πότε θα προχωρήσει αυτό και μήπως χρειάζονται επιπλέον θέσεις, όχι μόνο ειρηνοδικών αλλά δικαστικών λειτουργών γενικότερα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση;

Έχουν δρομολογηθεί δράσεις για τον περιορισμό των εκκρεμοτήτων στα Ειρηνοδικεία. Ήδη, οι προσδιορισμοί δικασίμων οδηγούν σε εγγύτερες ημερομηνίες. Η μείωση του αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων ιδίως προϋποθέτει διορισμούς νέων Ειρηνοδικών. Πρέπει, να ληφθεί υπόψη ότι διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων έχει διεξαχθεί το Φεβρουάριο, είχαμε ήδη τον πίνακα των επιτυχόντων και προχωρεί η διαδικασία πρόσληψης.

Εν τω μεταξύ η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ούτε ανακρίσεις. Θα προβείτε σε κάποιες προτάσεις προς τους δικηγόρους;

Η συμβολή των Δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ανεκτίμητη. Η αποχή τους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα επειδή τα αιτήματα αφορούν το ασφαλιστικό. Παρέχει πάντως οποιαδήποτε δυνατή συνδρομή του ζητηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ελπίζει στη σύντομη υπέρβαση της δυσκολίας.

Δεν πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να αναγκάσει τον εργοδότη που δεν τον πληρώνει να του δώσει τα χρήματα του αντί να πληρώνει απλώς ένα πρόστιμο;

Είναι άλλο θέμα η αποζημίωση ή εξόφληση του εργαζόμενου από τον εργοδότη (που αφορά την πολιτική διαδικασία) και άλλο θέμα μια χρηματική ποινή που μπορεί να επιβληθεί από ένα ποινικό δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει και τα δύο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα