Πρώην πρόεδρος ελληνικής Unicef: “Πλαστογράφησαν μέχρι και την υπογραφή μου”
Για πλαστογράφηση μέχρι και της δικής της υπογραφής σε σύμβαση αλλά και για εμπόδια από μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου στην προσπάθεια διαλεύκανσης σκανδάλων κάνει λόγο η παραιτηθείσα πλέον πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Unicef, Σοφία Τζιτζίκου, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.
- 18 Μαΐου 2018 15:46
Δύο χρόνια αφότου ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της Unicef, η Σοφία Τζιτζίκου, αποφάσισε να παραιτηθεί, έχοντας συντάξει μια επιστολή στην οποία ανέφερε πως αρνείται να συμπράξει με τη διορισμένη από το δικαστήριο Διοικούσα Επιτροπή του ελληνικού παραρτήματος της Unicef.
Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 εξηγεί πως τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε και η δεύτερη έκθεση των ορκωτών λογιστών στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 -η οποία έγινε με πρωτοβουλία της κεντρικής Unicef για να διερευνηθούν τα όσα συνέβαιναν εντός της οργάνωσης– υπήρχε μια έντονη αντιπαράθεση και δυσκολία συνύπαρξης μέσα στο εκτελεστικό συμβούλιο.
«Υπήρχε μια διαμορφωμένη πλειοψηφία, η οποία δεν δεχόταν τα αποτελέσματα της έκθεσης και έμπρακτα δεν έκανε τίποτα από αυτά τα οποία ήθελε η κεντρική Unicef προκειμένου να εξυγιανθεί η Επιτροπή και να υπάρξει διαφάνεια. Εγώ είχα μια αντίθετη άποψη πάνω σε αυτό, έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες, πολλή αλληλογραφία και με τα κεντρικά, πολλά συμβούλια. Η πλειοψηφία ήταν δεδομένη οπότε από τα 9 συνολικά μέλη, ήμουν μαζί με άλλα δύο μειοψηφία».
Όπως λέει η κα. Τζιτζίκου, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά της για εσωτερική εξεταστική επιτροπή, ώστε να αποδοθούν ευθύνες με βάση τα πορίσματα των εκθέσεων, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα. «Απευθύνθηκα με επιστολή μου στο τέλος Μαρτίου. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και έχω ήδη καταθέσει. Απ’ ότι ξέρω οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα και πλέον το κομμάτι της εξυγίανσης και απόδοσης ευθυνών εφόσον υπάρχουν σε αυτούς που υπάρχουν, είναι στα χέρια της δικαιοσύνης».
Παράλληλα, η κα. Τζιτζίκου αποφάσισε να παραιτηθεί καθώς σύμφωνα με την ίδια, η παραμονή της στη θέση της Προέδρου θα ήταν υποκριτική. «Το Πρωτοδικείο διόρισε μια διοικούσα στην οποία συμπεριλαμβανόμουν κι εγώ. Βεβαίως το να παραμένω εκεί απλώς για να “νομιμοποιώ” κάποιο συμβούλιο που δεν θα είχε καμία λειτουργική δυνατότητα, θα ήταν μια υποκριτική στάση από τη δική μου την πλευρά. Γι’ αυτό τον λόγο παραιτήθηκα».
Η κορυφή του παγόβουνου, οι μισθοδοσίες και η πλαστογραφία
Από τον Μάιο του 2016, όταν και ανέλαβε πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Unicef, απευθύνθηκαν στην ίδια υπάλληλοι του οικονομικού τμήματος. «Είδα πόσο υψηλή ήταν η μισθοδοσία και άρχισα να ψάχνω την κορυφή του παγόβουνου το οποίο από κάτω ήταν τεράστιο. Υπήρξαν όμως εργαζόμενοι και μάλιστα από το οικονομικό τμήμα, που ήρθαν και μου έδωσαν κάποια στοιχεία που με έκαναν να ανησυχήσω. Αν δεν υπήρχαν και αυτοί δεν θα μπορούσα να φανταστώ τι συμβαίνει. Εργάζονται εκεί πάνω από 15-20 χρόνια. Οι πιο πολλοί είναι άνθρωποι που ξέρουν πράγματα και διαδικασίες. Μπορεί να μη μιλούσαν και να φοβήθηκαν. Θεώρησαν ότι μπορούσαν να με εμπιστευτούν γιατί ήμουν ένα νέο πρόσωπο που είχε διάθεση να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί για τα παιδιά και τα προγράμματα της Unicef. Για τη δουλειά, για την οποία είχα εκλεγεί και η οποία τελικά δεν επετεύχθη γιατί άλλα κλήθηκα να φτιάξω και άλλα αντιμετώπισα».
Μεταξύ των υπέρογκων μισθών, των χαμένων χρημάτων σε προμήθειες που αποδίδονταν με ανάθεση, τα μπόνους και την οικογενειοκρατία, η κα. Τζιτζίκου εντόπισε και περιπτώσεις πλαστογραφίας της ίδιας της υπογραφής της. «Έχω καταθέσει στον εισαγγελέα και θα κρίνει. Μεταξύ άλλων, υπήρχε πλαστογραφημένη η υπογραφή μου σε έγγραφο σύμβασης, περίπου 20.000 ευρώ. Δεν ήταν η δική μου υπογραφή. Μπορώ να αναγνωρίσω ποια είναι η δική μου υπογραφή και ποια όχι» αναφέρει.
Ερωτώμενη για το κατά πόσο πριν αναλάβει πρόεδρος, είχε αντιληφθεί τις ατασθαλίες που καταδεικνύουν τα πορίσματα, η κα. Τζιτζίκου είναι απόλυτη. «Όπως επιβεβαιώνουν και τα μέλη προηγούμενων διοικήσεων, δεν είχαμε καμία επαφή με την καθημερινότητα ή το πώς λειτουργούσε η οργάνωση. Εγώ προσωπικά δεν γνώριζα καν τους εργαζόμενους. Ήξερα τους δύο-τρεις διευθυντές και ως εκεί. Ποτέ δεν ξέραμε μισθοδοσίες και τέτοιου είδους στοιχεία. Τα στοιχεία γενικής φύσεως που μας παρουσιαζόντουσαν, όπως οι ισολογισμοί, ήταν πάντοτε με την εγγύηση των εξωτερικών ορκωτών λογιστών οι οποίοι τα έλεγχαν. Άρα τι άλλη διασφάλιση να ζητήσει κανείς; Είχαμε μια εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του προέδρου και σε εργαζόμενους. Δεν είχαμε δεδομένα που να αποδεικνύουν το αντίθετο».
“Δεν δικαιούμαστε να έχουμε το όνομα και το σήμα της Unicef”
Τα μέλη της Επιτροπής είναι άμισθα και όπως λέει η παραιτηθείσα πρόεδρος «το μόνο μου όπλο ήταν η αλήθεια και τίποτε άλλο. Και η βαθιά μου πίστη ότι πρέπει να αποκαλυφθεί, γιατί λογοδοτούμε στην ελληνική κοινωνία. Στην ελληνική κοινωνία ζητάμε να μας στηρίξει και να υποστηρίξει τα προγράμματα της οργάνωσης, άρα πρέπει να λογοδοτούμε και να είμαστε ξεκάθαροι και διαφανείς. Για τον λόγο αυτό ακολούθησα αυτή την οδό. Πλέον περιμένουμε να χυθεί άπλετο φως σε ότι έχει συμβεί ώστε η επόμενη παρουσία της Unicef στην Ελλάδα να είναι σε μια νομική οντότητα, που θα επιλέξει η Unicef και θα διασφαλίζει αυτήν ακριβώς τη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία και το άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτή ήταν η δική μου αντίληψη».
Μέχρι τότε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει τμήμα της Unicef. «Φτάσαμε στο σημείο όπου στις 19 Απριλίου, η κεντρική Unicef επειδή έβλεπε ότι οδηγείται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει ούτε συναίνεση ούτε ομοφωνία και διάθεση από το σύνολο του Συμβουλίου για να προχωρήσει σε αλλαγές, απέσυρε το όνομα και την αναγνώρισή μας. Που σημαίνει ότι εμείς παραμένουμε ένα σωματείο χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να εκπροσωπούμε τη Unicef, να φέρουμε το λογότυπο, το όνομα και τη σφραγίδα. Ένα σωματείο που δεν είναι πια Unicef».
Εργαζόμενοι στην ανεργία και η επόμενη μέρα
Πλέον η ελληνική επιτροπή της οργάνωσης βρίσκεται στο στάδιο του κλεισίματος. Αυτή την περίοδο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και αφού ολοκληρωθούν, οι εργαζόμενοι της Unicef στην Ελλάδα, οδηγούνται στην ανεργία. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι όμηροι μιας κατάστασης που δεν μπορούν να ελέγξουν, για την οποία κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον δεν ευθύνονται. Και καλούνται να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μαζί με τα υπόλοιπα, και για εμένα και για την πολιτεία, και για τη Unicef και για όλους μας» τονίζει η κα. Τζιτζίκου, ενώ αναφερόμενη στην επόμενη μέρα ξεκαθαρίζει πως δεν είναι δυνατόν αυτή να συμπεριλαμβάνει άτομα που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο που διερευνάται.
«Απ’ ότι μας έχουν δώσει να καταλάβουμε, η επόμενη ημέρα θα είναι με μια διαφορετική μορφή. Μπορεί να είναι σωματείο, ίδρυμα ή κάτι άλλο. Είναι κάτι που θα επιλέξει η ίδια η Unicef, κεντρικά, με τις δικές της υπηρεσίες και την δική της εμπειρία» λέει η κα. Τζιτζίκου.