Ρεβέκκα Πιτσίκα στο News247: Θέλουμε τα καλύτερα και ικανότερα ταλέντα στη ΝΔ

Ρεβέκκα Πιτσίκα στο News247: Θέλουμε τα καλύτερα και ικανότερα ταλέντα στη ΝΔ
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τη δημιουργία του μητρώου πολιτικών στελεχών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Αθήνα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού είναι ίδια είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για κόμμα", λέει η Ρ. Πιτσίκα στο NEWS 247. Ποιος ο ρόλος του μητρώου στελεχών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού χαρακτηρίζει το «Μητρώο πολιτικών στελεχών», που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως «το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία». Σημειώνει μάλιστα ότι μέσα από μια «δομημένη διαδικασία προσέλκυσης, επιλογής, επιμόρφωσης, αξιοποίησης και αξιολόγησης που δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζουμε να έρθουν κοντά στην Νέα Δημοκρατία», πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «να σπάσουμε το φράγμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών».

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα ξεκαθαρίζει πάντως ότι η διαδικασία αυτή θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων καθώς δεν θα είναι η μοναδική, τονίζοντας παράλληλα ότι «η τελική απόφαση για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων ανήκει προφανώς στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας – όπως και τελικά η ευθύνη για την επιλογή των στελεχών ενός οργανισμού ανήκει στον ηγέτη του».

Η κ. Πιτσίκα αναφερόμενη στα υπάρχοντα στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «έχουν ξεχωριστή θέση στη ΝΔ», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει όμως η προσφορά του καθενός να αποτιμάται διαρκώς με αντικειμενικά κριτήρια» καθώς «η μέτρηση είναι αυτή που μας κάνει καλύτερους, είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας, για να είμαστε και πάλι μια χώρα με ανταγωνιστική οικονομία».

Η ίδια με την 20ετή εμπειρία της στη διοίκηση επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων (σε πολυεθνικές και τράπεζες) υποστηρίζει ότι η επιλογή, η διαχείριση και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού υπακούει στα ίδια κριτήρια, είτε πρόκειται για μια επιχείρηση, είτε για κόμμα, όπως στην περίπτωση της ΝΔ που για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζει ένα τέτοιο σχεδιασμό για πολιτικό οργανισμό.

Η κ. Πιτσίκα, η οποία έχει ιδρύσει και είναι μέχρι σήμερα γενική διευθύντρια της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, «People for Business», δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμονή στο αποτέλεσμα και σ’ αυτό το πλαίσιο δηλώνει ότι με αυτό το μοντέλο λειτουργίας στόχος της οδού Πειραιώς είναι «να δεσμεύσουμε τους καλύτερους αυτής της χώρας στο όραμα της ΝΔ», καθώς «στην κατάσταση που βρισκόμαστε η αξιοποίηση των άξιων και ικανών είναι προϋπόθεση υλοποίησης του έργου της εξόδου από την κρίση και της ανάπτυξης της χώρας». Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι στη ΝΔ «υπάρχει χώρος για κάθε άξιο Έλληνα που θέλει να αξιοποιήσει τα ταλέντα που έχει και να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας».

Μέχρι σήμερα τη «διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» τη γνωρίζαμε από το χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Πως μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία σε έναν πολιτικό οργανισμό, όπως επιχειρείται τώρα στη ΝΔ;

Οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι, είτε είναι εταιρεία, είτε οργανισμός, είτε κόμμα.  Προφανώς χρειάζεται  κάθε φορά μια δομημένη προσέγγιση που παραμετροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τις αξίες, την κουλτούρα και την στρατηγική κάθε οργανισμού – και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να κινούμαστε στα παραπάνω πλαίσια, είτε πρόκειται για επιχείρηση, είτε για κόμμα. Όμως για να διασφαλίσεις ότι έχεις το καλύτερο δυνατό ανθρώπινο κεφάλαιο, ότι αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνατότητες τους, χρειάζεται δομημένη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού.  Με σύγχρονες και δομημένες διαδικασίες προσέλκυσης, επιλογής, αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μας, που για πρώτη φορά εφαρμόζει ένα κόμμα στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, ένα κόμμα θα έχει δομημένη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού, που θα  διασφαλίζει  την αποτελεσματικότητα της προσέλκυσης, αξιολόγησης και επιλογής των νέων στελεχών μας και την ανάπτυξη του καθενός από εμάς. Θέλουμε να δεσμεύσουμε τους καλύτερους αυτής της χώρας στο όραμα της ΝΔ, θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, συμβάλλοντας στην αναγέννηση της χώρας μας. Θέλουμε τους άξιους εδώ μαζί μας, για να κτίσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία και στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα ταλέντα όλων, δίνοντας σε όλους ίσες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθούν τα κομματικά όργανα και ο ρόλος της οργανωμένης βάσης από την παραγωγή πολιτικής του κόμματος; Δεν τίθεται ζήτημα συρρίκνωσης της εσωκομματικής δημοκρατίας;

Το αντίθετο – ουσιαστικά μιλάμε για διεύρυνση. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας χρειάζεται ανανέωση, χρειάζεται την φρεσκάδα νέων προσώπων, όπως χρειάζεται και την πολύτιμη εμπειρία των παλιών. Να μη μείνουμε μόνο σε αυτούς που γνωρίζουμε. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν στηρίξει την παράταξη σε δύσκολες στιγμές και την κράτησαν όρθια, τα γνωρίζουμε και  έχουν μια ξεχωριστή θέση στο κόμμα. Πρέπει όμως η προσφορά του καθενός να αποτιμάται διαρκώς με αντικειμενικά κριτήρια και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Γιατί δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος αν δεν μπορείς να μετρήσεις την απόδοση σου. Η μέτρηση είναι αυτή που μας κάνει καλύτερους, είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να βελτιωνόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας, για να είμαστε και πάλι μια χώρα με ανταγωνιστική οικονομία, με την θέση που μας αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε η αξιοποίηση των άξιων και ικανών είναι προϋπόθεση υλοποίησης του έργου της εξόδου από την κρίση και της ανάπτυξης της χώρας. Και πραγματικά υπάρχει χώρος για κάθε άξιο Έλληνα που θέλει να αξιοποιήσει τα ταλέντα που έχει και να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την Ελλάδα της μετριότητας, της ύφεσης και της μιζέριας – και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί και άλλο ανθρώπινο κεφάλαιο από τη χώρα.

Πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τη λειτουργία «μητρώου πολιτικών στελεχών» απ’ όπου θα προέρχονται και οι υποψήφιοι βουλευτές. Τι ακριβώς είναι αυτό το μητρώο και τι κενό στη λειτουργία του κόμματος καλύπτει αυτή η διαδικασία;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διακριθεί σε διαφόρους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και είναι έξω από τα τείχη της πολιτικής.  Είναι αυτοί οι άνθρωποι που θέλει η Νέα Δημοκρατία. Στη «συμφωνία αλήθειας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί σε όλους τους Έλληνες να κτίσει νέα σχέση εμπιστοσύνης. Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Αναζητούμε νέα πρόσωπα. Με ικανότητες, με δεξιότητες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για το κοινό καλό, για τον κοινό σκοπό των δημιουργικών Ελλήνων, για μια καλύτερη Ελλάδα που θα έχει σπάσει τα δεσμά με το χθες και θα πηγαίνει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στον αύριο. Θέλουμε δίπλα μας τους καλύτερους, τους αξιότερους, Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρία σε όλους όσους δεν είχαν μέχρι τώρα τον τρόπο να έρθουν κοντά στην πολιτική, θέλουμε να σπάσουμε το φράγμα  μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι λοιπόν αυτή η δομημένη διαδικασία προσέλκυσης, επιλογής, επιμόρφωσης, αξιοποίησης και αξιολόγησης που δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζουμε να έρθουν κοντά στην Νέα Δημοκρατία, Μέσα από δομημένα διαδοχικά βήματα, μπορεί ο καθένας να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και να συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία, που αποτελείται από τα εξής στάδια: 1. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και καταχώρηση στοιχείων στο ananeosi.nd.gr 2. Πρόσκληση σε δομημένη συνέντευξη 3. Επιμόρφωση και συμμετοχή σε έργα, μέσα από τις γραμματείες.  

Σε περιπτώσεις στελεχών που προέρχονται από άλλα κόμματα, πχ ο κ. Καλλιάνος, και προσχωρούν στη ΝΔ θα πρέπει απαραίτητα να περάσουν από αυτό το μητρώο για να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή θα υπάρξουν και άλλες διαδικασίες για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων όταν γίνουν εκλογές;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό: Η τελική απόφαση για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων ανήκει προφανώς στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας – όπως και τελικά η ευθύνη για την επιλογή των στελεχών ενός οργανισμού ανήκει στον ηγέτη του. Η παραπάνω διαδικασία έχει συμβουλευτικό ρόλο, έτσι ώστε έγκαιρα να προετοιμαστούν στελέχη για την επόμενη ημέρα – και βέβαια δεν είναι η μοναδική διαδικασία. Όμως είναι σημαντική γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη από την φρεσκάδα και την ορμή που θα δώσουν στη συλλογική προσπάθεια νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Πολίτες που έχουν απογοητευτεί από τη στασιμότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη των πολιτικών, αλλά που έχουν πολλά να προσφέρουν στο σύνολο. Είναι αυτοί που θέλουμε να έρθουν στην οικογένεια μας και σε αυτούς απευθυνόμαστε, σε αυτούς που δεν γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που βλέπουν με δυσπιστία το πολιτικό σύστημα, που είναι απογοητευμένοι, που δεν μπήκαν ποτέ στις κομματικές λογικές και δεν περίμεναν σε κομματικούς προθαλάμους, αλλά που έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν – και που θέλουν να προσφέρουν. Το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας χώρας είναι οι άνθρωποι της – και αυτό το κεφάλαιο θέλουμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε.

Θέλουμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους να συμμετάσχουν στην διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των αυριανών νέων πολιτικών στελεχών από τους οποίους θα  ξεχωρίσουμε οι ικανότεροι και θα εκπροσωπήσουν σε πολλά επίπεδα την παράταξη μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα