Συναντώντας τους ομιλητές του TEDxAthens: Πώς παντρεύονται η μουσική, με τη φωτογραφία, το μπάσκετ και την υψηλή μαγειρική

Συναντώντας τους ομιλητές του TEDxAthens: Πώς παντρεύονται η μουσική, με τη φωτογραφία, το μπάσκετ και την υψηλή μαγειρική

Το NEWS 247 βρέθηκε στις διήμερες εκδηλώσεις του TEDxAthens 2013 και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ορισμένους διακεκριμένους ομιλητές του (Vids)

Πώς σχετίζονται μεταξύ τους η μουσική, η φωτογραφία, το μπάσκετ και δη το NBA, οι κοινωνικές ομάδες προσφοράς, η κριτική τέχνης αλλά και η μαγειρική, πέραν του ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν “πλευρές” του πολυφωνικού πρίσματος της πολιτιστικής καθημερινότητας μας;

Οι ετερόκλητοι καλεσμένοι του TEDxAthens, έδωσαν τροφή για σκέψη με τον λόγο τους και συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός φαινομενικά ασύνδετου παζλ, που εν τέλει αποδείχθηκε απολύτως συμπαγές και ορθά δομημένο πάνω στη λογική της προσφοράς.

Προσφοράς ιδεών για εξεύρεση λύσεων για την έξοδο από την κρίση, είτε μιλάμε για οικονομική, είτε για πολιτισμική και κοινωνική κρίση.

Άνθρωποι από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, αλλά και Έλληνες που διηγήθηκαν το πραγματικό “success story” τους, εκείνο που 9 στις 10 φορές μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  Μιλήσαμε με ορισμένους από αυτούς και σας μεταφέρουμε εικόνες και εντυπώσεις.

Olivia Bee: Στα 19 της κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο της φωτογραφίας

Τα πόσα έχει καταφέρει σε 19 χρόνια ζωής, δεν τα λες και λίγα. Για πολλούς, είναι το “παιδί – θαύμα” της φωτογραφίας. Η ίδια, προτιμάει να μιλάει ταπεινά για τον εαυτό της και να επαναλαμβάνει ότι το μόνο κλειδί για την επιτυχία, είναι το να παραμένεις συγκεντρωμένος με αγάπη σε αυτό που κάνεις και να ψάχνεις τον τρόπο για να είσαι αυθεντικός μέσα από τη δημιουργία σου. Όποια κι αν είναι αυτή.

Σε ηλικία 14 ετών οι υπεύθυνοι διαφήμισης της Converse ανακάλυψαν τυχαία τη δουλειά της στο ίντερνετ και ενθουσιάστηκαν από το ταλέντο της. Έτσι προσπάθησαν να τη βρουν, μα η μικρή Ολίβια αγνοούσε τα επίμονα email νομίζοντας ότι ήταν διαφημιστικά , όπως ανέφερε και στην ομιλία της στο TEDxAthens.

H 19χρονη φωτογράφος έχει πλέον στο ενεργητικό τις δεκάδες συνεργασίες με εταιρείες, αλλά και περιοδικά μόδας. Η βάση της είναι η Νέα Υόρκη αλλά ταξιδεύει ανά τον κόσμο για κάθε νέο πρότζεκτ που αναλαμβάνει. Αγαπημένο της θέμα για τις φωτογραφήσεις της είναι η καθημερινή ζωή και γι’ αυτό προτιμά να δίνει τον ρόλο του “μοντέλου” σε φίλους της και όχι σε επαγγελματίες.

Ποια είναι η συμβουλή της για τη χρήση των social media που χαρακτηρίζουν τη γενιά της; Χρήση με σύνεση και μέτρο. “Είναι εύκολο να χαθείς μέσα τους, θέλει προσοχή. Είναι διαφορετικό να ζεις έξω και διαφορετικό να ζεις μέσα από μια οθόνη”.

 

Έλλη Πασπαλά: “Φτιάξτε τα δικά σας τραγούδια”

Συνεργασίες με τον τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Σταύρο Λάντσια, τον David Lynch, τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, αλλά και τους Active Member, συναυλίες για τους Γιατρούς χωρίς σύνορα και τη Διεθνή Αμνηστία και πάνω από 30 χρόνια καριέρας. Αυτή είναι η Έλλη Πασπαλά.

“Το TEDxAthens”, μας έδωσε χαρά, αισιοδοξία, φαντασία και χαρά για να επενδύσουμε στο μέλλον. Με άγγιξε το θέμα, τα “αχαρτογράφητα νερά” της φετινής εκδήλωσης, γιατί και σαν χώρα πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά τελευταία”, μας είπε η ίδια.

“Η τραγωδία που ζει αυτή η χώρα, πλήττει περισσότερο τους νέους. Τι πρέπει να κάνουν; Να επικοινωνούν, να ψάχουν ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν πράγματα μαζί τους, να μιλάνε και να εμπνέονται από τους ανθρώπους που θαυμάζουν, είτε πρόκειται για έναν δάσκαλο, για έναν φιλόσοφο ή για έναν περιπτερά. Να είμαστε δέκτες μηνυμάτων και να μη ζούμε απομονωμένοι μέσα σε όλο αυτό”.

Ο 18χρονος Χάρης Ιωάννου και το “ηλεκτρονικό γάντι” του

Ακόμα ένα “παιδί – θαύμα” που επιλέγει να μείνει στη χώρα μας διαφημίζοντας την στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο. Ακούγεται κλισέ; Στην περίπτωση του συγκεκριμένου πιτσιρικά, τίποτα δεν είναι κλισέ.

Στα 17 του, ο μαθητής ακόμα Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα.

Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης “συνέλαβε” την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη. Και τα κατάφερε.

Η συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι.

Ο ίδιος λέει, ότι πλέον έχει καταφέρει να ρίξει κατά έξι το βάρος του “εξωσκελετού”.

O Χάρης είναι πλέον φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρότι δέχθηκε προτάσεις από το αμερικάνικο ΜΙΤ και το βρετανικό Imperial. Με τον εξωσκελετό του κατάφερε να λάβει μέρος στο workshop της google science στην Καλιφόρνια, όπου η εφεύρεση του πέρασε στις 90 καλύτερες του κόσμου στην πρώτη φάση και μετέπειτα στις 15 καλύτερες. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας καταφέρνει κάτι τέτοιο. Με τη βοήθεια της Google κατάφερε να ελαφρύνει 6 φορές κάτω το βάρος του χεριού και να μειώσει το κόστος παραγωγής του κατά 400%.

Iwona Blazwick: Ας μιλήσουμε για μοντέρνα τέχνη και στον “Εθνικό

 

Η ελληνική μοντέρνα τέχνη, ανοίγει τις πύλες της στο ευρύ κοινό, μέσα από τα μάτια και την προσέγγιση ενός “ξένου”.

Η πρώτη έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο, θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2014, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick OBE. Η τέως διευθύντρια της Tate Modern και νυν της Whitechapel Gallery του Λονδίνου, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Πρόσφατα βραβεύθηκε για την προσφορά της στην Τέχνη από τη Βασίλισσα της Αγγλίας και πλέον έρχεται στη χώρα μας για να αναδείξει την μοντέρνα τέχνη εν μέσω κρίσης.

Η ίδια είναι Πρόεδρος της Ομάδας Πολιτιστικής Στρατηγικής στο City Hall του Λονδίνου ενώ το 2007 έλαβε το βραβείο OBE για τις υπηρεσίες της στην τέχνη. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές επιτροπές βραβείων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των Turner Prize, Kandinsky Prize, του Χρυσού Λέοντα της Biennale της Βενετίας, του Vincent Prize και του Wolfgang Hahn Prize.

Όπως μας είπε η ίδια για την έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης της Αθήνας: “Είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους να προτείνουν λύσεις για το μέλλον, μέσω της σχέσης τους με το ευρύ κοινό. Κι από την άλλη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το κοινό να έρθει σε επαφή με την μοντέρνα τέχνη. Η λέξη κλειδί είναι συμμετοχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης είναι ένα δώρο στους κατοίκους της Αθήνας. Είναι δωρεάν και πιστεύω πως θα είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι σε αυτό. Ο Εθνικός Κήπος είναι η “ωραία κοιμωμένη” της Αθήνας, ένα ακόμα αποτέλεσμα αν θέλετε της κρίσης.

Μέσα από την κρίση όμως, πιστεύω πως έχουν δοθεί πολλές αφορμές στους Έλληνες για να δημιουργήσουν και υπάρχει τεράστια ανάπτυξη και παραγωγή σε αυτόν τον τομέα στη χώρα. Άλλωστε για να κάνεις τέχνη δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, πολλές φορές δεν χρειάζονται καν χρήματα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την ιστορία που το επιβεβαιώνουν αυτό, όπως στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στην Αγγλία”.

Και προσθέτει: “Για να υπάρξει ανάπτυξη της τέχνης και έκθεση του κοινού σε αυτή, θα πρέπει να υπάρχουν και ερεθίσματα, θα πρέπει ο νέος καλλιτέχνης να παραδειγματίζεται. Μια έκθεση σαν κι αυτή που θα διοργανώσουμε είναι μια καλή ευκαιρία. Και χρειάζεται σίγουρα και η βοήθεια του Κράτους, να επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα μέσω διαδικτύου, όλοι έχουν πρόσβαση σε όλα. Υπάρχουν κίνητρα μεν, χρειάζεται δε προσοχή για να μη χαθεί κανείς μέσα στην πληροφορία”.

Δείτε το πρόγραμμα “Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο”, εδώ

Σπύρος Βελληνιάτης: Ο προπονητής που εντόπισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

 

“Στο μπάσκετ δεν χωράει ρατσισμός. Όταν βάζεις παιδιά διαφορετικού χρώματος και διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου να παίξουν μαζί, παίζουν για την ομάδα, για τη φανέλα. Εγώ αυτό τους μαθαίνω. Κι αν δω ότι κάποιο παιδί είναι επιθετικό ή το έχουν μάθει έτσι, θα το κάνω αρχηγό και θα τον ρίξω στο φιλότιμο. Στο παρκέ δεν χωράνε διακρίσεις”. Τάδε έφη Σπύρος Βελληνιάτης.

Πρόκειται για τον προπονητή που εντόπισε τα αδέρφια Αντετοκούνμπο και τα πήρε από το χέρι.

O ίδιος προπονεί ομάδες μπάσκετ, συχνά σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως το παιδικό τμήμα στους “Τρεις Αστέρες Κάτω Πατησίων”. Έχει ασχοληθεί με την Εθνολογία και τη Γλωσσολογία, ενώ προχώρησε και στην εκμάθηση στοιχειωδών γνώσεων Αφρικανικών διαλέκτων, που του επιτρέπουν να επικοινωνεί με οικογένειες από την Αφρική και να εντοπίζει ταλέντα από αυτήν την ήπειρο, που τα εντάσσει στις ομάδες που προπονεί.

Ο Σπύρος ανακάλυψε το Γιάννη πριν λίγα χρόνια στα Σεπόλια, και τον έφερε εκείνη την εποχή στον Φιλαθλητικό. Εκεί αναδείχθηκε το ταλέντο του και τελικά κατάφερε να επιλεχτεί στα ντράφτ του ΝΒΑ στην δέκατη πέμπτη θέση, την καλύτερη θέση που έχει πετύχει μέχρι σήμερα Έλληνας μπασκετμπολίστας.

“Δεν είναι όμως μόνο ο Γιάννης”, μας λέει ο ίδιος. “Είναι τέσσερα αδέρφια, όλοι τους σπουδαίοι παίκτες”.

Δημήτρης Λειβαδάς: Κάνοντας τέχνη στην κουζίνα

Ο Δημήτρης Λειβαδάς πήρε την βαλίτσα του και τα πτυχία του και κυνήγησε το όνειρο του στην Αγγλία. Για την ακρίβεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο μετακόμισε το 2008 για να εργαστεί στο εστιατόριο “The Fat Duck” του Heston Blumenthal (βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin). Μέσα σε λίγα χρόνια προήχθη σε Διευθυντή Εστιατορίου.

Ιδού μερικές εικόνες από εκείνες που μας μετέφερε:

Η παρουσίαση του στο TEDxAthens, συγκέντρωσε μάλιστα και τα περισσότερα σχόλια στο Twitter. Μερικά εξ αυτών:

Human Grid: Ένα “ανθρώπινο δίχτυ” για όλη την Ελλάδα

Στα πλαίσια των φετινών ομιλιών, έγινε όμως και η παρουσίαση του “Human Grid”. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να “αγκαλιάσει” όλες τις εθελοντικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που ενδιαφέρονται εμπράκτως για τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας και τη ζωή στην πόλη.

Μιλήσαμε με τη Φαίη Κουτζούκου και μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Human Grid,  www.humangrid.gr

Στο TEDxAthens μίλησαν άλλωστε από το “δίχτυ”, η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου Ιδρύτρια της ΜΚΟ “Αποστολή Άνθρωπος”, ο Χρήστος Αλεφάντης ιδρυτής και αρχισυντάκτης του μοναδικού περιοδικού δρόμου “Σχεδία”, η Gloria Mika, μοντέλο διεθνούς φήμης, με σημαντικό ανθρωπιστικό έργο αλλά και η Μαρία Καρρά από την ΜΚΟ “Emfasis”

Και για την ιστορία, το TEDxAthens 2013 έκλεισε κάπως έτσι:

Θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη μέρα του TEDxAthens αλλά και τη δεύτερη με τη συγκινητική ομιλία του Ευγένιου Τριβιζά.

Λίγα λόγια για το TED και το TEDx:

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984 και συνεχίζεται και στη Μεγάλη Βρετανία (TED Global). Το ΤΕD είναι μια ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις ιδέες και τις πράξεις τους (έχουν συμμετάσχει μεταξύ άλλων οι Bill Clinton, Al Gore, Richard Dawkins, Bill Gates, Lary Page, Sergey Brin).

ΤΕD σημαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη, (Technology, Entertainment, Design) αλλά επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσμα το οποίο προσφέρει γνώση και έμπνευση από τους πιο εμπνευσμένους στοχαστές του κόσμου και την ευκαιρία σε μια κοινότητα από ανθρώπους που διψούν για το καινούριο, να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες. TEDx (το x σημαίνει εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα) είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών.

Η εκδήλωση ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις και συνδέσεις μέσω των ομιλητών και των βίντεο των ομιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το TEDxAthens είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα.

Λίγα λόγια για το TEDxAthens:

Το TEDxAthens ξεκίνησε την δράση του το 2009 και είναι μία από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του TEDxAthens, είναι να αναδείξει και να προωθήσει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ομιλητές που εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους. Το TEDxAthens 2012 παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα.

Φέτος, στο διήμερο TEDxAthens παρευρέθησαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα ενώ περισσότεροι από 8.000 παρακολούθησαν μέσω live streaming.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και περίπου 650 άτομα μέσω των simulcast που εγκαταστάθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και στο Κέντρο “Εξέλιξη”, πρεσβεύοντας το βασικό στόχο της διοργάνωσης, να επικοινωνήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε ομιλίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ted.com, www.tedxathens.com και http://blog.tedxathens.com / ή να ακολουθήσετε το TEDxAthens στο facebook http://www.facebook.com/tedxathens και στο twitter@Tedxathens.

Evan Maragkoudakis

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα