“Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά, με στόχο να ενισχύσουμε τη θέση της εταιρείας”

“Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά, με στόχο να ενισχύσουμε τη θέση της εταιρείας”

Ο CEO της Μαλαματίνας, Νίκος Κεράνης, μιλά για τα νέα σχέδια της εταιρείας.

Έχουν περάσει 8 μήνες από τότε που αναλάβατε τη διοίκηση της Μαλαματίνας. Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο παρελθόν, πώς εξελίσσεται σήμερα η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας;

Πράγματι, όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια, με στόχο όχι μόνο την επιβίωση της ιστορικής οινοποιίας, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξή της στο μέλλον. Αναλάβαμε τη διοίκηση της Μαλαματίνας, με ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, για την εξυγίανση της εταιρείας και τη διαχείριση διαρθρωτικών προβλημάτων, που είχαν συμβάλει στην αρνητική πορεία της τα προηγούμενα χρόνια. Το σχέδιό μας προβλέπει, συγκεκριμένα, την κάλυψη υποχρεώσεων του παρελθόντος ύψους 13 εκατ. ευρώ, νέες επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ σε πάγια και εξοπλισμό, διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Μαλαματίνας, ενίσχυση της εξωστρέφειας. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλέγμα κινήσεων για τη λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας και τον εξορθολογισμό των δαπανών της, ώστε να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται ήδη εντατικά. Μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία και τη γραμμή εμφιάλωσης, έχουμε λανσάρει ήδη στην αγορά δύο νέες σειρές κρασιών με την «υπογραφή» της Μαλαματίνας, έχουμε ξεκινήσει να παρέχουμε υπηρεσίες παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιών σε τρίτους, ενώ ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας με στελέχη νέων ειδικοτήτων.

Οι κινήσεις της διοίκησης, ωστόσο, συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές. Τι απαντάτε στις κατηγορίες για «παράνομες απολύσεις»;

Δεν υπήρξε καμία παράνομη απόλυση. Εδώ και μήνες είχαμε παρουσιάσει στους εκπροσώπους των εργαζομένων το σχέδιο λειτουργικής αναδιοργάνωσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του ζημιογόνου τμήματος Οδηγών και Διάθεσης. Ζητήσαμε από το Σωματείο να μας καταθέσει, εφόσον υπήρχαν, τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Επίσης, προτείναμε σε όσους εργάζονταν στο συγκεκριμένο τμήμα – μεταξύ των οποίων είναι και συγκεκριμένοι συνδικαλιστές του Σωματείου – είτε να μετακινηθούν σε άλλες παραγωγικές θέσεις, είτε να συμμετάσχουν σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Μόλις ένας από τους εργαζόμενους δέχθηκε να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα.

Αφού, λοιπόν, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, προχωρήσαμε κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου μας και η λήξη της συνεργασίας με τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στο τμήμα Οδηγών και Διάθεσης έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο. Είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι είναι παράνομη η απόλυση εργαζομένων επειδή κατέχουν συνδικαλιστική ιδιότητα, αφού στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι – συνδικαλιστές απασχολούνταν σε τμήμα που καταργήθηκε.

Πώς επηρεάζει την υλοποίηση του σχεδίου σας η σύγκρουση με το Σωματείο;

Το σημαντικό για εμάς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της Μαλαματίνας στηρίζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Οι αντιδράσεις προέρχονται από μια συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών, οι οποίοι ήθελαν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, τόσο για το καθεστώς απασχόλησής τους, όσο και για το μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης.

Εμείς συνεχίζουμε κανονικά την υλοποίηση του σχεδίου μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα της Μαλαματίνας, αλλά και όρους για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας – στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής χώρας με ελεύθερη οικονομία – να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και στα δικαιώματα των εργαζομένων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το μέλλον της εταιρείας αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε κομματικά ή συνδικαλιστικά γραφεία.

Έχουμε περάσει στην εποχή της Βιομηχανίας 4.0. Μπορεί μια παραδοσιακή οινοποιία, όπως η Μαλαματίνα, να συμβαδίσει με τις εξελίξεις;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας. Θέλουμε να αναδιαμορφώσουμε τις παραγωγικές και λειτουργικές διαδικασίες, επενδύοντας σε ψηφιακές τεχνολογίες – όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων κ.ά.

Ήδη μέσα σε λίγους μήνες, έχουν προχωρήσει σημαντικές δράσεις ψηφιοποίησης, με την εγκατάσταση νέου συστήματος ERP, που καλύπτει όλο το εύρος των διαδικασιών, από την παραγωγή μέχρι το λογιστήριο, με την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης αποθηκών, προγράμματος διαχείρισης των οινοποιείων, συστημάτων για την παρακολούθηση των γραμμάτων εμφιάλωσης με λειτουργία αισθητήρων σε κρίσιμα εξαρτήματα, καθώς και την αξιοποίηση λογισμικού business intelligence για την εξαγωγή αναφορών και συμπερασμάτων από την ανάλυση των δεδομένων. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς παράλληλα διερευνούμε τη χρήση blockchain και big data τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανάλυση των πωλήσεων, αλλά και στις προωθητικές ενέργειες.

Ετοιμαζόμαστε, τέλος, για την πλήρη αυτοματοποίηση των γραμμών εμφιάλωσης με ρομποτικά συστήματα και απευθείας διασύνδεση με τα λογισμικά συστήματα της εταιρείας, ενώ και στα οινοποιεία έχουμε εγκαταστήσει ήδη νέο εξοπλισμό, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών μας και στο σχεδιασμό νέων κωδικών.

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει; Πότε αναμένετε να αποδώσει καρπούς η στρατηγική σας;

Μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου μας, επιδιώκουμε να αυξήσουμε την κερδοφορία της εταιρείας και να την επαναφέρουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και ισχυρών ταμειακών ροών. Στόχος μας, συγκεκριμένα, είναι ο υπερδιπλασιασμός των καθαρών πωλήσεων της οινοποιίας στην επόμενη πενταετία, με προοπτική αυτές να ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 9,5 εκατ. ευρώ το 2021. Στοχεύουμε, επίσης, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Μαλαματίνας, ώστε οι εξαγωγές να φτάσουν στο 25% του τζίρου της σε βάθος πενταετίας.

Επενδύουμε, τέλος, συστηματικά στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας, με νέες προσλήψεις, οι οποίες εστιάζουν σε ειδικότητες και λειτουργίες όπως το όπως το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, αλλά και η ανάπτυξη προϊόντων και η διασφάλιση ποιότητας. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα πενταετίας να έχουμε διπλασιάσει τις θέσεις εργασίας που παρέχει η Μαλαματίνα, σε σχέση με το σημερινό αριθμό.

Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά, με στόχο να ενισχύσουμε τη θέση της εταιρείας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, δημιουργώντας παράλληλα αξία για τους εργαζομένους μας, για τους 1.000 και πλέον Έλληνες αμπελουργούς προμηθευτές μας, για πάνω από 300 επιχειρήσεις – συνεργάτες μας, για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα