Σύροι πρόσφυγες στο NEWS 247: “Μόνο με μια υπό όρους επέμβαση της Δύσης, θα φύγει ο Άσαντ”

Σύροι πρόσφυγες στο NEWS 247: “Μόνο με μια υπό όρους επέμβαση της Δύσης, θα φύγει ο Άσαντ”

Τι δήλωσαν στην κάμερα του NEWS247, Σύροι πρόσφυγες που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Οι αγωνίες, οι ελπίδες τους, η κατάθεση ψυχής για τον εμφύλιο πόλεμο αλλά και η γνώμη τους για την Ελλάδα του 2013 (Pics + Vids)

Ψυχροπολεμικό κλίμα, διεθνείς κόντρες και αντιδικίες με φόντο τη Συρία. Την ώρα που διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επέμβαση από τις ΗΠΑ αλλά και η σχέση Ομπάμα – Πούτιν φτάνει στα άκρα, προσεγγίσαμε τους ανθρώπους οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλον από τα γεωπολιτικά παιχνίδια και φυσικά τον εμφύλιο που μαίνεται στην πατρίδα τους.

Οδεύοντας προς τα γραφεία του Συλλόγου Απόδημων Ελεύθερων Σύρων, οι σκέψεις ήταν πολλές και ανάμεικτες. Ποια είναι τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του λαού των Σύρων, πώς ακτινογραφείται το καθεστώς του Άσαντ, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, πώς ήταν μέχρι σήμερα η ζωή στη Συρία.

Στα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονταν ο Ashraf Hasno, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Απόδημων Ελεύθερων Σύρων και ο Maarouf Alobeid, γιατρός που μένει και εργάζεται στην Ελλάδα από τα 18 του χρόνια, όταν και ήρθε για πρώτη φορά σαν πολιτικός πρόσφυγας.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπέρασε το όριο των δύο εκατομμυρίων, χωρίς να προβλέπεται άμεσα τερματισμός στην τραγική φυγή τους από τη χώρα μετά από τρία χρόνια εμφύλιου πολέμου.

Η συνέντευξη με τους δύο Σύρους ξεκίνησε με ένα παράπονο. “Ο πόλεμος κρατάει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Που ήταν τα ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια; Τώρα μας θυμήθηκαν;”, λέει ο Maarouf Alobeid. Έχει δίκιο.

Το τί συμβαίνει στη Συρία δεν είναι καινούργιο και χρήζει διερεύνησης χρονικά προς τα πίσω. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η οικογένεια Άσαντ κυβερνάει στη χώρα από το 1966, όταν και ο Χαβέζ Αλ Άσαντ (πατέρα του Μπασάρ) ανήλθε στην εξουσία πρώτα με πραξικόπημα το 1966 και στη συνέχεια σαν Πρόεδρος της χώρας, το 1970.

Για πιθανό χτύπημα από τις ΗΠΑ:

 

“Μέλημα μας, είναι η δημοκρατία”

“Αυτό που θέλουμε στη Συρία, είναι δημοκρατία, περισσότερες ελευθερίες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει χειρότερο καθεστώς από αυτό του Άσαντ”, λέει ο Ashraf Hasno, ΓΓ του Συλλόγου. “Όταν πηγαίνουμε στη χώρα μας τρέμουν τα πόδια μας. Προσωπικά δεν μπόρεσα να σπουδάσω στη Συρία επειδή η οικογένεια μου και εγώ, δεν ανήκουμε στο Μπάαθ, το κόμμα του Άσαντ. Να φανταστείς, σπούδασα στη Βηρυττό και δεν ήμουν ο μόνος. Υπάρχουν διακρίσεις προς εκείνους που δεν ανήκουν στο κόμμα, ο λαός δεν το αντέχει άλλο αυτό. Και μιλάμε για μία χώρα που δεν έκανε ποτέ διακρίσεις ως προς τους ξένους, απόδειξη είναι το πόσοι Έλληνες και γενικά χριστιανοί ζουν ενσωματωμένοι στα συριακά εδάφη εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν είχαν ποτέ πρόβλημα”. Και συνεχίζει:

Άνθρωποι φυλακίστηκαν άνευ λόγου, πριν από 2,5 χρόνια όταν ξεκίνησαν ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν μαζικές εκτελέσεις. Κανείς δεν είχε όπλα τότε”, λέει ο Ashraf.

Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου, με νόμο που ψηφίστηκε το 2007. Ανάμεσα στις σελίδες που απαγορεύτηκαν ήταν το Youtube, το Facebook, διάφορες αραβόφωνες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά και η Αραβική Βικιπαίδεια, ενώ τα ίντερνετ καφέ υποχρεώνονταν πια να καταγράφουν τις συνομιλίες και τα σχόλια στα διάφορα chat forums.

“Το 2011, όταν ξεκίνησε η Αραβική άνοιξη, έγιναν δειλά δειλά οι πρώτες διαδηλώσεις. Στη συνέχεια έγιναν πιο μαζικές και έφταναν μέχρι και τους 100.000 ανθρώπους. Τότε οι Αρχές του Άσαντ έκαναν σφαγές, υπάρχουν ντοκουμέντα. Στην πόλη Νταράα, χωρίς λόγο πυροβόλησαν και σκότωσαν όλη την πρώτη σειρά”, λέει ο γιατρός, Maarouf Alobeid.

Το Νοέμβριο του 2011, και ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχιζαν τη βίαιη καταστολή, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αφού απέβαλε την Συρία από το μέλος του στις 16 του μήνα, έδωσε διορία στην κυβέρνηση της χώρας να αποδεχθεί αποστολή παρατηρητών για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις.

“Σιγά, σιγά σχηματίστηκε στρατός. Τα όπλα οι Σύροι αντάρτες τα πήραν από τη μαύρη αγορά, είναι κυρίως ρώσικα, δεν τους τα έδωσαν οι Αμερικάνοι”, λέει ο Γενικός Γραμματέας. “Πρόσφατα ο ένοπλος αγώνας στη Συρία εξοπλίστηκε με όπλα πιο σύγχρονα. Τώρα έχουμε φτάσει στον εμφύλιο”.

“Εδώ και 40 χρόνια, το 43% του κρατικού προϋπολογισμού πάει στην αγορά όπλων από τη Ρωσία. Ξέρεις σε ποιο μέτωπο χρησιμοποιήθηκαν; Εναντίον του συριακού λαού. Αυτά τα όπλα δεν τα έχουμε ανάγκη, να καταστραφούν. Είναι λεφτά που πήγαιναν στους Ρώσους και γι’ αυτό τάσσονται τώρα κατά της επέμβασης στη χώρα”, συμπληρώνει.

Μαρτυρία του Σύρου γιατρού:

“Έγινε χρήση χημικών”

“Σαφώς και έγινε χρήση”, παρατηρούν και οι δύο. “Ήταν το τελευταίο του χαρτί”, λέει ο Ashraf Hasno. “Χρησιμοποιήθηκαν τα πάντα εναντίον αθώων πολιτών. Το τελευταίο που έμενε για να καταστείλει την επανάσταση ήταν τα χημικά”. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο γιατρός. “Μιλάω καθημερινά με συναδέλφους μου κάτω ότι βλέπουν ανθρώπους με εγκαύματα, υπάρχουν καταγραφές για θύματα από χρήση τέτοιων όπλων”.

“Το θέμα δεν είναι όμως αυτό. Ο Ομπάμα είχε εγκλωβιστεί σε μία υπόσχεση. Έλεγε ότι τα χημικά είναι κόκκινη γραμμή. Τώρα που ήρθαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για χρήση, είναι εγκλωβισμένος σε αυτή την υπόσχεση και τώρα θα αναγκαστεί να επέμβει. Τί τους ενδιαφέρει στη Συρία; Η χώρα δεν έχει πετρέλαια. Θέλουν να χτυπήσουν τόσο τον Άσαντ, όσο και τους ισλαμιστές μαχητές που υπάρχουν. Έχει γίνει προμήθεια όπλων και μαχητών από το Ιράν και τη Χεσμπολάχ, υπάρχουν εξωτερικές επεμβάσεις. Ο Ομπάμα θέλει να αποδυναμώσει αυτόν τον πυρήνα. Και από την άλλη δεν τους συμφέρει να υπάρχει δημοκρατία τις Αραβικές χώρες για να μπορεί να τις ελέγχει καλύτερα. Παράδειγμα είναι και η Αίγυπτος”.

“Ο κόσμος αγανάχτησε, ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά και φτάσαμε εδώ”.

“Στη Συρία γίνεται ότι πουν οι Μυστικές Υπηρεσίες. Το 2007 όταν επανεξελέγη στην προεδρία ο Άσαντ με 97% ψήφισαν μέχρι και οι πεθαμένοι. Όταν πήγα να ψηφίσω, είχα ψηφίσει αρχικά “όχι” και ήρθαν δύο άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών από πάνω μου και μου είπαν, “είσαι σίγουρος γι’ αυτό που κάνεις; Μάλλον κάνεις λάθος”. Καταλαβαίνετε τί γίνεται. Έχουμε 17 Μυστικές Υπηρεσίες. Συλλαμβάνεσαι χωρίς κατηγορία, για ασήμαντη αφορμή και μένεις μέσα καμιά δεκαριά χρόνια”, λέει ο Maarouf Alobeid. “Ο πόνος μέσα μας, μας ανάγκασε να βγούμε στους δρόμους”.

“Η πρώτη εξέγερση ξεκίνησε το 1979, πρέπει να ξέρει ο κόσμος. Κατέστρεψαν ολόκληρες πόλεις, ειδικά εκείνη την εποχή που δεν υπήρχε τεχνολογία και ενημέρωση για το τί γινόταν τότε”, σημειώνουν οι δύο.

Η Προεδρία του Άσαντ

“Ο Άσαντ σπούδασε στην Αγγλία, είναι παιδί δικό τους. Όλοι λένε για μεγαλομανή άνθρωπο, επικίνδυνο, που εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα. Το 2002 μιλούσε για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς. Δεν έγινε τίποτα και με τον καιρό έγινε πιο σκληρός και από τον πατέρα του. Αυτό δεν το περιμέναμε. Λέγαμε είναι γιατρός, έχει σπουδάσει στη Δύση, ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε. Οι Δυτικοί τον πίεζαν για μεταρρυθμίσεις. Άνθρωποι που είχαν κάνει φυλακή, το 2005 υπέγραψαν για την ανάγκη αλλαγής. Στη συνέχεια ξαναμπήκαν φυλακή”,  παρατηρεί ο Γ.Γ. του Συλλόγου.

Μια επέμβαση από τη Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει

“Πιστεύω πως μια επέμβαση από τον Ομπάμα, συγκυριακά θα μπορούσε να βοηθήσει τώρα για να πέσει ο Άσαντ”, λέει ο Ashraf.”Ξέρεις, ο Αραβικός κόσμος είναι κατά των Αμερικανών. Εδώ που φτάσαμε όμως πρέπει να γίνει επέμβαση με την προϋπόθεση όμως να μην εμπλακεί η Αμερική στην επόμενη μέρα. Να αφήσουν τον Συριακό λαό να βρει την άκρη μόνος του μετά.

Η Συρία δεν είναι Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν. Έχει τις συνθήκες για να μπορέσει μόνη της να ορθοποδήσει”, συμπληρώνει. Στην ερώτηση για το κατά πόσο φοβάται μια διακυβέρνηση ισλαμιστών, απαντάει: “Καθόλου δεν φοβάμαι. Ξαναλέω, αυτό που θέλουμε είναι η δημοκρατία. Ο λαός θα αποφασίσει για το ποιος θα κυβερνάει στη δημοκρατία, θα έχει ο ίδιος την ευθύνη της κυβέρνησης του”.

“Η Συρία είναι μια χώρα των θρησκειών”

“Το στοίχημα είναι να δούμε τι θα κάνει η αντιπολίτευση. Η πολιτική εμπειρία της αντιπολίτευσης είναι ελάχιστη γιατί δεν τους άφησαν να την αναπτύξουν”, λέει ο γιατρός, Maarouf Alobeid. “Το καλό είναι ότι η χώρα μας είναι η χώρα των θρησκειών. Πάντα υπήρχε ανεξιθρησκεία. Αν δεις την ιστορία μας, στα εδάφη ζούσαν αρμονικά άνθρωποι όλων των θρησκειών, χωρίς καμία διάκριση και χωρίς κανέναν φανατισμό.

Οι Άραβες δεν ήταν φανατικοί. Κυρίως στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω πως τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω του Ιράν. Η Μυστική Υπηρεσία του Άσαντ, έχει πείσει τη Δύση ότι αυτοί κρατούν “πολιτισμένη” τη χώρα για να μην έρθει ο θρησκευτικός φανατισμός. Εμείς καλούμε τους Ευρωπαίους να έρθουν να δουν τί πραγματικά γίνεται. Ξαναλέω. Όταν ξεκίνησε η εξέγερση στην πόλη Χομς έβγαιναν 600.000 άνθρωποι ειρηνικά.

Το “πολιτισμένο” καθεστώς, δολοφονούσε εν ψυχρώ. Το ίδιο καθεστώς έδινε τουφέκια στον κόσμο, στην αρχή της εξέγερσης. Ήθελαν να δώσουν λαβή για ένοπλο αγώνα πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούν να τον καταστείλουν πιο εύκολα. Χρηματοδότησαν παραστρατιωτικές ομάδες για να δώσουν την εικόνα των σκληρών φανατικών ανταρτών. Έκαναν προπαγάνδα.

Γύρισαν βιντεάκια που τα έδωσαν στο ίντερνετ για να γυρίσουν την κοινή γνώμη κατά του ελεύθερου στρατού. Υπογραμμίζουμε. Έχουμε δίψα για Δημοκρατία, έχουμε ανάγκη για Δημοκρατία. Χωρίς Μυστικές Υπηρεσίες. Οι Σύροι δεν δέχονται καταπίεση από κανέναν πια. Όποιος κι αν είναι αυτός. Και οι αντάρτες να κυριαρχήσουν αν καταπιέσουν τον λαό θα κριθούν ανάλογα”. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η λέξη “δημοκρατία” ακούστηκε παραπάνω από δέκα φορές. 

“Θα επιστρέφατε στη Συρία;”, είναι η επόμενη ερώτηση. Και οι δύο απαντούν “ναι”. “Αρκεί να πέσει ο Άσαντ”.

Η ζωή στην Ελλάδα

Και οι δύο διηγούνται ιστορίες αστυνομικής κακομεταχείρισης και καταχρηστικής άσκησης εξουσίας. Τις αντιπαραβάλλουν με την εικόνα θαυμασμού για την Ελλάδα που είχαν στο μυαλό τους πριν έρθουν, μια εικόνα που βασιζόταν στα όσα είχαν μάθει για τον ελληνικό πολιτισμό και τη φιλοξενία.

“Η ελληνική Αστυνομία πρέπει να αλλάξει στάση”, σημειώνει ο Maarouf Alobeid. “Δεν έχουμε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Είμαστε πρόσφυγες, φύγαμε από την κόλαση του πολέμου. Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζουν τους Σύρους με αυτόν τον τρόπο. Καθημερινά συμπατριώτες μας καταγγέλλουν κακομεταχείριση από άνδρες της Αστυνομίας. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Οι Σύροι δεν σκοπεύουν να μείνουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι φεύγουν.

Έρχονται εδώ όμως γιατί η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής. Είναι λάθος να τους φέρονται έτσι, όχι όλοι, όσοι το κάνουν. Όταν οι ίδιοι επιστρέψουν στη χώρα τους, ποια είναι η εικόνα που θα μεταφέρουν για την Ελλάδα; Και μιλάμε για δυο λαούς που έχουν μάθει χιλιάδες χρόνια τώρα να ζουν αγαπημένοι”.

Σε ότι αφορά τη Χρυσή Αυγή και οι δύο είναι κατηγορηματικοί. “Είναι μια φούσκα που σιγά σιγά θα ξεφουσκώσει. Όχι δεν τη φοβόμαστε”.

Τέλος, και οι δύο καλούν τον κόσμο να βοηθήσει στην προσπάθεια τους για συλλογή φαρμάκων που αποστέλλονται στη Συρία.

Επικοινωνία παρακάτω:

[email protected]

Παράρτημα:

Το Who is who του καθεστώτος της Συρίας

Πυρήνας του καθεστώτος Άσαντ είναι η ίδια η οικογένεια του Προέδρου. Ο Μπασάρ περιβάλλεται από τον αδελφό του Μαχέρ, το θείο του και τα ξαδέρφια του Χαφέζ και Ιγιάντ.

Ο Μπασάρ ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ ο νεότερος αδελφός του Μαχέρ είναι ο διοικητής της Προεδρικής (Ρεπουμπλικανικής) Φρουράς του οποίου ο γάμος με μια σουνίτισα (Manal al – Jadaan ) ενίσχυσε τη συνδέση των επιχειρήσεων του με την σουνιτική ελίτ. Ο Mαχέρ επιβλέπει παράλληλα την ένοπλη πολιτοφυλακή των Αλεβιτών γνωστή και ως Σαμπιχά. Διοικητικοί υπεύθυνοι της Σαμπιχά είναι τα ξαδέρφια του Μπασάρ, Φαουάζ και Μουνζέρ.

Ο γαμπρός του Μαχέρ είναι ο μεγιστάνας Mohammed Hamsho, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hamsho International Group, εταιρεία συμμετοχών με θυγατρικές σε πολλούς κλάδους (κατασκευές, τηλεοπτικές παραγωγές, κινητή τηλεφωνία, εκτροφή αλόγων, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κλπ ). Από το καλοκαίρι του 2011 τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις εταιρείες του Hamsho όσο και στον ίδιο.

Ο Μπασάρ, το 1994 στα 29 του χρόνια, σπουδάζει στο Λονδίνο οφθαλμολογία. Μετά τον θάνατο του Μπασίλ, με εντολή του πατέρα του, διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στη Συρία, όπου έγινε αμέσως δεκτός στη στρατιωτική ακαδημία.

Το 2000, όταν πέθανε ο πατέρας Χαφέζ, το κόμμα Μπαάθ ανέδειξε με συνοπτικές διαδικασίες τον Μπασάρ στην προεδρία της χώρας. Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο Μπασάρ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε το 97,2 % των ψήφων.

Το 2007, τα ποσοστά του σημείωσαν μία μικρή αύξηση, αγγίζοντας το 97,6%. Οι Σύροι καταγγέλλουν νοθεία στα αποτελέσματα και τρομοκρατία κατά τη διαδικασία των εκλογικών διαδικασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα