Σταθάκης στο News247: Κανέναν δεν ωφελεί κι άλλη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού εκτιμά ότι είναι εφικτό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το καθολικό Πάσχα, ενώ όσον αφορά στις κινητοποιήσεις δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου
- 25 Φεβρουαρίου 2016 07:23
Αισιόδοξος ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο News247.
O κ. Σταθάκης τονίζει με νόημα ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία δεν ωφελεί κανέναν και θεωρεί εφικτό, αφού κάτσουμε ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές, η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, μέχρι το καθολικό Πάσχα.
Κάνει λόγο για διαφορά φιλοσοφίας της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμά ότι θα βρεθεί τελικά λύση, χωρίς η ελληνική πλευρά να αλλάξει την κεντρική αρχή της, δηλαδή το “όχι” σε έναν νέο κύκλο μείωσης των συντάξεων.
“Η κυβέρνηση σαφώς και έχει όραμα για το μέλλον της οικονομίας και αυτό ίσως γίνει περισσότερο σαφές μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που θυμίζω ότι θα σημάνει και την υλοποίηση σχεδόν του 70% της Συμφωνίας του καλοκαιριού”, δηλώνει επίσης ο κ. Σταθάκης, ενώ όσον αφορά στις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζει λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις μετά από μία 5ετία μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και προσθέτει: “Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου”.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται επίσης στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που μετά τη διαβούλευση με Βρυξέλλες και θεσμούς θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ χαρακτηρίζει την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς όπως λέει με τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η νομοθεσία, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Σταθάκη στο News247:
-Πότε θα επιστρέψουν τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών; Και τι ζητάνε τελικά για να επιστρέψουν;
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουν. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό. Τονίζω ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.
-Εάν το ΔΝΤ δεν έχει θέσει ζήτημα πιο σκληρών μέτρων στο ασφαλιστικό, προς τι η επίθεση του κ. Τσακαλώτου την Κυριακή στη Real News στο ταμείο;
Κοιτάξτε, με το ΔΝΤ έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, ωστόσο πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση τελικά, χωρίς να αλλάξουμε την κεντρική αρχή μας, που στηρίζεται στο ότι δεν θα προχωρήσουμε σε έναν νέο κύκλο μείωσης των συντάξεων. Ο κ. Τσακαλώτος είχε επισημάνει ότι η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, ότι δεν μπορεί να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα όταν η οικονομία, αλλά και τα έσοδα, έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις που είχαμε το καλοκαίρι. Και επιπλέον είχε θέσει το ζήτημα του χρόνου, ότι δηλαδή η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων.
-Ανησυχείτε ότι οι δανειστές θέλουν να μεταθέσουν την αξιολόγηση προς το καλοκαίρι, με κίνδυνο η χώρα να βρεθεί και πάλι σε ασφυξία όπως πέρυσι; Και θα κρατήσετε τις κόκκινες γραμμές που έχετε δηλώσει ή θα δώσετε γη και ύδωρ για να κλείσει η διαπραγμάτευση σε αυτή την περίπτωση;
Σας είπα και πριν ότι κανέναν δεν ωφελεί κι άλλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι είναι εφικτό, αφού κάτσουμε ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές, η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, μέχρι το καθολικό Πάσχα. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει ώστε να κινηθεί άμεσα η αγορά.
-Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση Σαμαρά και να απειλείτε το λαό ότι μπορεί να περνά δύσκολα με κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά θα έρθει ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης; Δεν έχετε κάποιο όραμα να προτείνετε, παρά μόνον το μπαμπούλα της δεξιάς;
Δεν πιστεύω ότι ο δημόσιος λόγος της κυβέρνησης εστιάζει σε αυτά που αναφέρετε. Ενδεχομένως απομονώνετε τις απαντήσεις που κατά καιρούς αναγκαζόμαστε να δίνουμε, αντιδρώντας στη σκληρή και συχνά άδικη κριτική που δεχόμαστε. Η κυβέρνηση σαφώς και έχει όραμα για το μέλλον της οικονομίας και αυτό ίσως γίνει περισσότερο σαφές μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που θυμίζω ότι θα σημάνει και την υλοποίηση σχεδόν του 70% της Συμφωνίας του καλοκαιριού. Με το βήμα αυτό θα αποκατασταθεί η σταθερότητα και θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη, απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη.
Παράλληλα επιχειρούμε έναν βαθύ μετασχηματισμό. Μιλάω για τις μεγάλες αλλαγές και τομές, που είναι ώριμες στην ελληνική κοινωνία, όπως η ριζική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους (εκπαίδευση, πρόνοιας, υγείας), η φορολογική μεταρρύθμιση, η παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, καθώς και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα της διαπλοκή και της διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες.
-Πότε θα έρθει ο νέος αναπτυξιακός και γιατί καθυστερεί; Ποιες θα είναι οι βασικές του κατευθύνσεις;
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι έτοιμος. Στην παρούσα φάση έχει τεθεί σε διαβούλευση με τις Βρυξέλλες και τους θεσμούς και στη συνέχεια θα τον προωθήσουμε προς ψήφιση στη Βουλή. Σε αντίθεση με το παρελθόν ο νέος Νόμος δεν περιλαμβάνει οριζόντιες ενισχύσεις αλλά στοχεύει σε εκείνους τους κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπου η χώρα έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, χρησιμοποιεί έντονα τα φορολογικά κίνητρα και προβλέπει χρήση των λεγομένων νέων επιστρεπτέων χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης. Προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, ενώ προσπαθεί να δώσει έμφαση στην απασχόληση που θα δημιουργείται από κάθε επένδυση ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης της κάθε πρότασης.
-Είναι δίκαιο να δώσετε σταθερό φορολογικό για επτά ή δώδεκα χρόνια όπως συζητείται σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα, την ώρα που οι Έλληνες ειδικά οι μικρομεσαίοι στενάζουν κάτω από φορολογικά βάρη και δεν ξέρουν και τι θα τους ξημερώσει;
Βασικό ζητούμενο για την προσέκλυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι η σταθερότητα της φορολόγησης, ώστε να είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο ρυθμός απόσβεσης των επενδυμένων κεφαλαίων. Οι επιχειρήσεις που θα απολαμβάνουν αυτό το καθεστώς δεν θα λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις αλλά μόνο φορολογική ασφάλεια και ταχύτητα στην αδειοδότηση. Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι η αδικία που υποδεικνύεται αποκαθίσταται, καθώς το συντριπτικό μέρος των ενισχύσεων θα κατευθυνθεί προς εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
-Στο ασφυκτικό καθεστώς του μνημονίου πως θα επανεκκινήσετε την οικονομία; Θα χρησιμοποιήσετε και πως, σε αυτή την κατεύθυνση, τις αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις;
Με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις ενοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων. Δηλαδή για τις δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στα έργα, τις μελέτες, τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Στόχος είναι να εξυγιανθεί το σύστημα δημόσιων προμηθειών, να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάθεσης, και κυρίως να διευκολύνεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των οποίων μέχρι σήμερα η πρόσβαση στο σύστημα υπήρξε προβληματική. Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης. Πιστεύω πως ναι, με τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η νομοθεσία, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
-Υπάρχει πράγματι η δυνατότητα και η διάθεση από πλευράς της κυβέρνησης να μαζέψει τα προβλεπόμενα από το τρίτο μνημόνιο έσοδα από αποκρατικοποιήσεις; Επίσης, υπάρχει θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ ή απλά είναι ο βολικός “κακός μπάτσος” που θα προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα δέχονται με βαριά καρδιά;
Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δεσμευτεί στη Συμφωνία του καλοκαιριού να προχωρήσει σε 9+2 ιδιωτικοποιήσεις, που είχαν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτές θα τις προχωρήσουμε όπως έχει συμφωνηθεί. Παράλληλα διαπραγματευόμαστε τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενός νέου Ταμείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος αυτός φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, την αξιοποίησή της και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας σε βάθος χρόνου. Θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα νέων επενδύσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, καθώς θα προσπαθεί να επανεπενδύει πόρους που θα προκύπτουν.
-Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει το ασφαλιστικό με τους αγρότες στους δρόμους και τους ελεύθερους επαγγελματίες να αντιδρούν;
Μετά από μια 5ετία μέτρων με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Πιστεύω σύντομα θα φανεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να επιτύχει τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
-Πόσα χρήματα αναμένετε τελικά να βάλετε στα κρατικά ταμεία από την αδειοδότηση των καναλιών; Ένα χρόνο πριν λέγατε για μεγάλα ποσά, η έκθεση όμως της Φλωρεντίας στην οποία βασίσατε την επιλογή για τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, δίνει μικρότερες τιμές εκκίνησης για τη δημοπρασία.
Το σίγουρο είναι ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, θα εισρεύσουν πόροι στα δημόσια ταμεία από τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού, τις συχνότητες και ότι θα υπάρχουν πλέον σαφείς κανόνες, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα των αποτιμήσεων της αγοράς σε σχέση με τις τιμές εκκίνησης θα φανεί στη διαδικασία.
Φωτογραφία: sooc.gr